Sari la conținut
Home » Blog » 4 principii prin care-ți poți redobândi și menține sănătatea mintală

4 principii prin care-ți poți redobândi și menține sănătatea mintală

sănătatea mintală

Din fericire, pare că tot mai mulți oameni încep să conștientizeze importanța educației emoționale și doresc să facă din sănătatea mintală o prioritate. Din păcate însă, nu toată lumea are acces la astfel de servicii, nu au suficient timp cât să se angajeze într-un proces terapeutic sau pur și simplu nu doresc să lucreze 1 la 1 cu un psiholog, din diverse motive.

În acest sens, am căutat să construisc blogul pe care-l citești acum, în scopul de a oferi sprijin gratuit oamenilor care chiar vor să facă ceva pentru ei, pentru sănătatea mintală și problemele emoționale pe care le întâmpină.

Și e un lucru bun. Unii găsesc informații calitative în acest blog, le aplică și obțin rezultate. Alții rămân însă doar cu cititul. Mi-am dat seama că sunt limitat din acest punct de vedere. Tocmai de aceea m-am întrebat ce s-ar putea face dincolo de ideea de educație continuă.

Așadar, am descoperit patru principii de care, dacă ții cont, îți poți redobândi și menținea sănătatea mintală (cel puțin parțial) chiar dacă nu ai acces la servicii psihologice din partea unui profesionist.

1. Raportează-te la setul de valori cardinale și exprimă-le în comportamente specifice

Am scris și alte articole doar despre importanța valorilor cardinale. Valorile interne ale unui om sunt atât de puternice încât pot schimba întru totul percepția despre lume și felul în care ne trăim viața. A crede în câteva valori și a le pune în practică oferă un grad de control și un sentiment al satisfacției vieții pe care nu ți-l poate lua nimeni.

Ești la un job care nu-ți place? Apelează la valoarea ta de a face lucrurile bine și performează chiar dacă e ceva ce-ți pare inutil. Ești înconjurat de oameni nedrepți? Tu continui să faci ceea ce este corect. Nu ai intrat la facultatea pe care o vrei și iubeși educația? Încă poți continua să te educi până la următoarea încercare.

Oricât de dură ar fi viața cu noi, dacă putem face din situațiile de viață oportunități de a ne trăi valorile, presiunea resimțită va fi mult mai mică și chiar poate fi transformată în plăcere și prilej de creștere personală.

Totodată, “e foarte ieftin” să le ai. Nu-ți ia decât 15 minute să faci o listă cu valorile tale personale. Odată ce le-ai conștientizat, poți începe să trăiești conform lor. Dacă nu-ți cunoști valorile poți face chiar acum lista, ajutându-te de acest articol în care am explicat care sunt beneficiile și cum să îți identifici valorile corecte pentru tine.

Dacă ne trăim valorile, viața noastra capătă automat semnificație, iar provocările vor fi trecute mai ușor și suferința capătă un sens. Prin valori sănătatea mintală va fi mult mai puternică.

2. Fă acele lucruri care iți produc plăcere

Sănătatea mintală precară apare pe un fond emoțional negativ. Din acest punct de vedere, sănătatea mintală e menținută când există o balanță echilibrată între emoțiile pozitive și negative.

Dacă te simți rău tot ce ai nevoie este sa adaugi mai multe emoții pozitive prin a face acele lucruri care îți produc plăcere. Poate fi vorba de o plimbare, cititul unei cărți, servitul unei prăjituri sau auzul ciripitului unei vrăbiuțe ce bate cu ciocul în geam.

Așadar, fă o listă cu acelel lucruri și activități care-ți fac plăcere, activități ce îți produc emoții pozitive. Odată identificată lista, începe să aplici acele activități în viața ta. În acest sens te poți folosi de agenda de lucru.

3. În fiecare zi fă ceva care aduce rezultate în lumea reală

Rezultatele și micile succese din rutina zilnică creează un sentiment de siguranță, de confort și de satisfacție personală, elemente care influențează covârșitor sănătatea mintală. Nu te poți simți bine și nu poți fi mulțumit de tine în mod real și autentic dacă nu ai rezultate care să dovedească acest lucru.

Nu e nevoie de rezultate foarte mari, rezultate care să schimbe lumea, ci rezultate mici de care tu să te simți mulțumit, să fie rezultatele tale. Alți oameni reușeșc să construiască orfelinate, tu însă ți-ai crescut copilul cum ai știut mai bine. Acesta este rezultatul corect pentru tine. Alți oameni construiesc biserici, tu ai făcut o danație mică, după puterile tale. Acesta este rezultatul tău.

Nu ai nevoie nici să obții tot ceea ce îți propui. Nimeni nu poate face asta. E o greșeală să spui că nu ai rezultate bazându-te pe ceea ce nu ai încă. De aici apar o bună parte din probleme care sabotează sanatatea mintală.

În loc să te uiți la lipsa rezultatelor, uită-te la ceea ce ai făcut deja. Oricât de clișeic ar suna, acordăm prea mult credit lucrurilor pe care nu le avem sau celor în care am eșuat și uităm să fim recunoscători pentru ceea ce avem.

Așadar, satisfacția și bucuria rezultatelor ce îți vor proteja sănătatea mintală vin din ce am făcut în trecut și ce facem astăzi. Treci peste eșecuri și lucruri încă nerealizate. În fiecare zi fă-ți o agendă, notează-ți sarcinile și recompensează-te de fiecare dată când termini una.

4. Construiește-ți o filosofie de viață

E cel mai complex principiu dintre toate, dar poate cel mai puternic. Tocmia de aceea, mă voi rezuma doar la idee principală și anume: a avea un set de principii care-și au fundament în experiențele de viață semnificative și după care eu vreau să îmi ghidez viața în continuare.

Filosofia de viață presupune a înțelege care sunt cele mai importante aspecte ale acestei vieți, a înțelege care sunt potrivite pentru tine, a le integra într-un tot unitar și a începe să trăiești conform lor.

A avea o filosofie de viață reprezintă o modalitate unică de a înțelege viața și de a o experimenta. Tocmai de aceea, orice lucru care vine din mediul exterior va fi integrat în această filosofie, astfel că nimic nu te va mai putea atinge.

Filosofia de viață e probabil cel mai puternic lucru când vine vorba de sănătatea mintală. E un subiect mult prea complex pentru a-l explica în acest articol. Prin urmare, voi mai scrie și altele în care vom înțelege mai bine ce înseamnă să ai o filosofie de viață. Așadar, rămâi aproape.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

2 comentarii la „4 principii prin care-ți poți redobândi și menține sănătatea mintală”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *