Natura umană nu este înclinată pentru raţionalitate, gândire critică şi analiza contextului în mod calm şi calculat. Natura umană e înclinată spre supravieţuire şi reproducere, iar oricare mic semnal ce apare din mediul exterior care pare să ameninţe posibilităţile noastre de supravieţuire şi reproducere e interpretat ca fiind mult mai periculos decât este el de fapt. La fel e şi pentru situaţia cu coronavirus.
E o chestie instinctuală să te laşi copleşit de pandemia coronavirus. De aceea poţi cădea foarte uşor în capcana de a intra în panică. Din fericire, pe noi ne defineşte raţionalitatea prin care putem înfrâna instinctele primare. Astfel, efectele coronavirus pot fi de la slabe la devastatoare în funcţie de capacităţile tale de raportare la situaţia prezentă.
Aşadar, în acest articol ţi-am pus la dispoţie trei argumente solide care te vor ajuta să îţi păstrezi sănătatea psihică şi cinci oportunităţi pe care, dacă le foloseşti, vei ajunge o versiunea mult mai bună a ta la finalul pandemiei de coronavirus.
1. Capacitatea de adaptabilitate
Charls Darwin spunea că nu supravieţuieşte cea mai inteligentă fiinţă existentă, ci cea mai adaptabilă. Flexibilitatea e una din trăsăturile cele mai importante pentru succesul în viaţă. Însăşi viaţa e un context continuu pentru fiecare om, iar adaptailitatea te ajută să te pliezi pe noile criterii şi cerinţe pe care ţi le impune.
Adaptabilitatea e mai necesară acum ca oricând pe vremurile pandemiei coronavirus. Antreprenorii trebuie să gasească noi metode de a menţine economia, iar autorităţile au grijă de sistemeul de învăţământ, sistemul sanitar, sistemul financiar, sistemul organizaţional etc., iar tu să să îţi ajustezi activitaţile şi programul astfel încât să îţi poţi continua, pe cât posibil, proiectele, necesităţile şi stilul de viaţă în ansamblul ei.
Eşti o fiinţă adaptabilă. Orice ţi-ar scoate înainte viaţa, tu ai potenţialul de a trece peste. Nimic nu te poate pune la pământ dacă nu îi permiţi. Nu uita asta.
2. Dovada istorică
Fie că îţi place istoria sau nu, fie că unele evenimente sunt mai mult sau mai puţin adevărate, un lucru e clar: războaiele, foamenea, dezastrele naturale, dezbinarea şi masacrele au lovit omenirea încă de la începuturile ei, iar ea tot a rămas în picioare până în ziua de azi.
La fiecare cataclism, oricât de mare ar fi fost el, omenirea nu a dispărut. Şi-a refăcut resursele şi forţele, a acoperit pierderile, iar viaţa a reintrat în normal, în cele din urmă. Sfârşitul lumii a fost de fiecare dată aproximat la vremea unui dezastru natural, dar nu a venit. Coronavirus, comparativ cu ce a îndurat planeta noastră, aproape că e neînsemnat.
Omenirea a suferit multe pierderi de-a lungul epocilor. Însă niciuna dintre ele nu ne-a pus capac. Situaţia din prezent nu ne dă motiv să credem că acesta e cea mai mare problemă cu care s-a confruntat omenirea. Istoria îşi urmează cursul firesc indiferent de evenimentele cu impact global care vor apărea.
3. Raportarea la coronavirus într-o manieră raţională
Vreau să iei o foaie de hârte şi să îţi schiţezi o scală notată de la 1 la 10. Pe acea scală vei nota cele mai cumplite evenimente pe care le-ai păţit sau care ţi se pot întâmpla pe viitor.
Să presupunem că situaţia cu coronavirus e cel mai mare rău care se putea întâmpla. Un dezastru de nota 10/10. Luând-o logic, asta ar însemna că nu există niciun rău mai mare decât cel prezent, răul cel mai mare.
Acum aş vrea să te întreb dacă ai simptome de coronavirus. Cel mai probabil nu. Gândeşte-te însă cum era să fi avut. Comparativ cu situaţia actuală, care e mai mare răul? Să fii în pericol de coronavirus sau să ai efectiv coronavirus?
Bănuiesc că pledezi pentru a doua opţiune. Asta ar însemna că a avea coronavirus primeşte nota 10/10, iar pericolul de a fi infectat cu coronavirus primeşte un 9 pe scala lucrurilor dezastruoase. Deci, situaţia actuală nu e cea mai gravă.
Hai să continuăm pe acest fir. Cum e să ai coronavirus şi să fii în carantină faţă de a avea coronavirus şi să fii la spital? Dar cum e să fii internat în spital faţă de a fi în spital în stare critică? Cum e să ai coronavirus, să fii în stare critică şi să ai medici şi aparatură la dispoziţie, faţă de a fi în acelaşi stadiu, dar fără cele necesare? Cum ar fi să nu ai spital? Cum ar fi să nu ai pe nimeni în afara familiei? Dar fără familie?
Cred că ai înţeles ideea: mereu se poate mai rău, dar MEREU. Nu spun asta cu intenţia de a te face să gândeşti pozitiv, ci realist şi raţional. Dacă ar fi să pui toate cele menţionate adineauri pe scala lucrurilor dezastruoase, în funcţie de gravidatea lor, ai descoperi că situaţia în care eşti acum, în carantină cu coronavirus la uşă, e undeva pe locul 4-5, comparativ cu celelalte scenarii posibile.
Deci nu dispera şi fii recunoscător pentru ceea ce ai. La fel de important, raportează-te la ceea ce se întâmplă într-o maieră sănătoasă, raţională. Ţine minte că natura umană nu e înclinată pentru acest tip de gândire, iar a catastrofa şi face din ţânţar armăsar e foarte la îndemână, dar nu te ajută! Rafinează-ţi gândirea şi foloseşte-ţi mintea pentru a face faţă situaţiei actuale. Nu o lăsa să te domine!
Sper că acum ai suficiente motive să te raportezi raţional şi sănătos la coronavirus. Dacă ai lăsat deoparte panica şi golurile fricii, trăgându-ţi puţin sufletul, aş vrea să plusez în continuare ideile prezentate, tranformând coronavirusul din pandemia de care ne ferim, în oportunitate de creştere şi evoluţie personală.
Mai multe despre cum să îţi dezvolţi gândirea raţională găseşti în acest articol.
1. Valorizează-ţi timpul
Timpul e singura resursă în lumea asta care nu poate fi afectată nici de coronavirus, nici de boală şi nici de constrângerile mediului exterior. Timpul există prin natura sa. Poate fi utilizat în mod inteligent, sau poate fi lăsat să treacă pe lângă tine. Timpul nu opune rezistenţă, dar nici nu se aproprie el de tine. El doar e acolo.
Acum toată lumea e blocată în casă efectiv. Contextul e la fel pentru toţi, deci oportunitatra e aceeaşi pentru fiecare.
2. Ai grija de sănătatea ta
Pandemia de coronavirus e o ameninţare la adresa sănătaţii, în primul rând. Dacă ai grijă de nutriţia ta, faci exerciţii fizice şi îţi aduci aminte să iei o gură de aer proaspăt în fiecare dimineaţă, organismul şi sistemul tău imunitar vor funcţiona la parametri optimi.
Nu bea şi nu mânca prostii. Mâncare sănătoasă încă există pe piaţă la preţul normal. Totodată, fă câteva exerciţii fizice zilnic: flotări, abdomene, streeching. Trebuie să stai pentru o perioadă bună de timp în aceeaşi 50 metri pătraţi, iar corpului tău nu-i va plăcea.
El e obişnuit cu a mişcarea din rutina zilnică. Menţine-i habitatul pe cât posibil cu ajutorul exerciţiilor fizice. Rămâi sănătos fizic şi psihic pentru a-ţi maximiza şansele de a a ieşi din pandemia de coronavirus.
3. Citeşte şi studiază
Perioada în care trăim e una din cele mai abundente perioade din întreaga istorie, mai ales din punct de vedere al informaţiilor. Practic, noi stăm pe umerii ginanţilor tuturor timpurilor care au construit toată cunoaşterea pe care o putem avea. Nu e nevoie să reinventăm roata. Orice problemă am avea, o putem rezolva doar raportându-ne la ei.
Putem culege înţelepciunea lor printr-un simplu click sau la 2 kilometri de cea mai apropiată librărie. Avem acces la ele peste tot: cărţi, cursuri online, seminarii, video-uri etc. Informaţiile reprezintă cunoaştere, iar cunoaşterea înseamnă putere.
Metaforic vorbind, nu pot să înţeleg pe cineva care nu citeşte. Omul ăla de a scris cartea şi-a pus probabil jumătate din cunoaşterea şi experienţa lui acumulate de-a lungul vieţii în 400 de pagini pe care tu le poţi acapara în doar 10 ore. Exact. Înţelepciune şi cunoaşterea unui vieţi de om în 10 ore.
În cazul coronavirus care te forţează să stai în casă, lucrurile capătă un contur şi mai clar cititul şi educaţia sunt printre singurele lucruri de valoare pe care le poţi face! Mergând pe logica asta, dacă ai citi câte o carte pe săptâmână timp de două luni, cât timp mai durează coronavirus, tu ai putea avea înţelepciunea a aproximativ 10 oameni, cei mai înţelepţi din toate timpurile!
După aceste două luni, tu vei fi un alt om. Nu vei mai fi singur. Vei avea 10 dintre cei mai de seamă oameni ai istoriei cu tine care te vor ajuta să îţi rezolvi problemele pentru tot restul vieţii. Îi poţi câştiga în doar două luni. Merită?
4. Fixează-ţi planuri şi obiective
E destul de greu şi aparent nefolositor să faci asta pe timp de coronavirus. E o confuzie mare în momentul prezent şi probabil va fi şi la finalul ei. De aceea, ţi-aş recomanda să nu te uiţi în exterior, ci în interior. Gândeşte-te la ce valorizezi şi ce abilităţi ai putea să dezvolţi cel mai bine acum. Ele merg în două direcţii:
a) lucrurile pe care le-am tot amânat, râmânând pradă trecutului. Pentru asta trebuie să faci puţină introspecţie şi să găseşti ce anume ţi-ai dorit mereu să faci, dar pentru care nu ai găsit niciodată oportunitatea. Poate fi vorba de cântatul la un intrument, învăţarea unei limbi noi sau cititul unor cărţi prăfuite de pe raftul din sufragerie. Acum ai timp să faci lucrurile care au valoare pentru tine, dar de care ai uitat.
b) lucrurile pe care doreşti să le faci în prezent, dar pot fi amânate. Metaforic vorbind, coronavirus a îngheţat timpul pentru toată lumea. Când lucrurile vor reintra în normal, proiectele tale vor putea fi din nou rulate, cu mici modificări. Încearcă să le anticipezi şi să găseşti eventuale soluţii la micile probleme cu care te confrunţi. Plănuieşte dinainte şi reflectează asupra îmbunătăţirilor pe care le poţi face.
Deci fixează-ţi un scop, indiferent de marimea lui, şi foloseşte-te de această oportunitate pentru a-l îndeplini. Beneficiul principal nu va fi rezultatul în sine, ci direcţia pe care acesta ţi-l dă, împreună cu sentimentul de sens şi semnificaţie resimţit în fiecare secundă în care tu lucrezi pentru el.
De asemenea, abilităţile şi competenţele pe care le ai le poţi exercita, într-o formă sau alta, astfel încât să nu te atrofiezi, şi chiar să le fructifici în continuare. Găseşte noi metode mai creative de a-ţi exercita profesia şi de a-ţi realiza sarcinile zilnice.
5. Menţine-ţi relaţiile sociale şi pentrece timp cu famila
Dacă suntem la distanţă, nu înseamnă că suntem izolaţi. Nu ne avem aproape unul pe altul din punct de vedere fizic, dar interacţiunile umane nu constau doar în asta. Toată lumea are acces la internet. Poţi să te vezi cu prietenii pe FaceTime, WhatsApp, Messenger sau alte platforme video online. Nu ai nevoie de apropiere vizică pentru a rămâne în contact cu ei.
La fel de important, stai cu familia. Probabil singurul bine real pe care îl aduce coronavirusul e că îi adună pe toţi la aceeaşi masă. Şcolile şi universităţile sunt închise, iar multe dintre locurile de muncă au forţat oamenii să intre în şomaj tehnic.
Printre toate efectele nagative, oportunitatea de a sta 24/24 cu familia e singurul lucru bun. Paşii pe care ne poartă viaţa sunt adesea imprevizibili, iar statornicia alături de familie e îndoielnică. Deci, dacă eşti tânăr, ai timp să stai cu ai tăi şi invers, dacă eşti părinte să petreci timp cu copii tăi. Profită de el!
Concluzie
Nu e sfărşitul. Nu e cel mai groaznic lucru. Au fost altele mult mai grave şi probabil vor mai fi. Coronavirus este într-adevăr o problemă, dar nu ar trebui să-i oferim mai mult credit decât merită. Respectă prevederile legislative şi fii prudent, dar nu duce lucrurile la extrem. Şi asta va trece, la fel ca celelalte.
Transformă coronavirusul din pandemie în oportunitatea ta de creştere şi evoluţie personală. Valorizează-ţi timpul, energia şi resursele pentru a-ţi îndeplini obiectivele şi revin-o ca cea mai bună versiunea a ta când lucrurile vor reintra în normal.
Lucian Puşcaşu
* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*
#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger