Home » Blog » 5 stiluri de invatare pentru a deveni expert într-un domeniu

5 stiluri de invatare pentru a deveni expert într-un domeniu

stiluri de invatare

Parcă toți am vrea să fim numiți experți, nu? 🙂 Trezește un sentiment de admirație oricărui om, ducând-l cu gândul la o persoană care, prin mult efort și inteligență, a ajuns să stăpânească la perfecție un domeniu de activitate. Sunt capabili să producă rezultate extrem de bune în cel mai eficient mod posibil, prin acele stiluri de învățare caracteristice lor.

Astfel, ei sunt cei mai apreciați oameni deoarece ei aduc un real folos societății. Stau bine la capitolul financiar deoarece sunt mereu căutați pentru serviciile lor.

Dincolo de orice laudă sau apreciere adusă experților, aceștia sunt oameni normali exact ca noi. Vreau să spun ABSOLUT NORMALI. Știi care e secretul lor? Diferența o face doar tipurile de stiluri de învățare după care s-au ghidat în a deveni ceea ce sunt astăzi. Dacă deprinzi acele stiluri de învățare potrivite, poți ajunge și tu o astfel de persoană. În acest articol îți voi arăta cum.

Științele educației au căutat de-a lungul timpului să înțeleagă cum are loc învățarea. De ce unii oameni fac performanță într-un domeniu, iar alții nu, și care sunt motivele pentru reușita lor. Studiile de specialitate au ajuns la un numitor comun: în orice domeniu, performanța depinde de 5 stiluri de învățare prin care ființa umană poate să deprindă absolut orice competență.

Dacă aceste stiluri de învățare sunt asimilate și folosite corect, ele te pot duce de la stadiul de începător în cel de expert în cel mai rapid mod posibil, fără prea mari bătăi de cap.

1. Volumul și organizarea cunoștințelor

Primul din cele cinci stiluri de invatare se rezumă la a asimila o cantitate enormă de cunoștințe în domeniul în care dorești să excelezi. Practic, ești nevoit să înveți continuu noi și noi lucruri pe care să le integrezi ulterior în metodele tale de a produce rezultate. Teoria e la fel de importantă precum practica, motiv pentru care se pune atât de mult accent pe ea în instituțiile de învățământ.

Studiile arată că la noi în țară sub 2% din populație își continuă pregătirea individual după finalizarea cursurilor universitare în domeniul profesional ales. De aici putem înțelege de ce atât de puțini experți bătrâni pot rezolva problemele de actualitate.

Vremurile se schimbă, societatea evoluează și odată cu ea și nevoile ei. Ceea ce știai ieri poate fi irelevant astăzi, mai ales dacă domeniul tău e unul flexibil prin natura lui.

Creierul e singurul organ care se atrofiază dacă nu este folosit. Dacă citești, studiezi și gândești continuu teoriile la zi, eviți acest lucru. Educația continuă și punerea în practică a serviciilor tale sunt metodele prin care „te menții în formă”, pregătit pentru cerințele aduse.

Unii preferă să sară peste această etapă socotind-o plictisitoare sau inutilă, dar ea reprezintă fundamentul și punctul de start pentru viitoarele tale creații/ rezultate pe care vrei să le dobândești.

Fii sincer cu tine. Nu ai nevoie să inventezi din nou roata. Genialitatea ta constă în eforturile inteligente pe care le vei depune în aplicarea acestor stiluri de invatare care te vor duce în topul campionilor, nu în mândria de a pretinde că știi lucrurile fără să te învețe nimeni. A te considera deștept fără efort susținut e o capcană. Fii conștient de ea.

Deci caută să îți mărești baza de cunoștințe. Niciodată nu știi suficiente lucruri. Documentează-te cu privire la cele mai bune materiale educaționale, citește cărți, ascultă audiobook-uri, urmărește cursuri online sau participă la evenimente de tip workshop sau seminarii.

Ia informațiile și compară-le între ele. Gândește critic, întreabă, cere explicații și păreri. Intră în dezbateri, prezintă-ți principiile și punctul de vedere, dar fii deschis la a primi mereu altele noi. Vei ajunge să înțelegi conceptele și utilitatea lor practică mai bine ca oricine.

Bineînțeles, nici prea multă teorie nu e bună. Dacă rămâi doar la acest stadiu vei deveni, cel mult, un tocilar. 🙂 Ai nevoie să te folosești de celelalte 4 stiluri de învățare pentru a da un contur practic profesiei tale.

2. Strategiile de soluționare a problemelor

Al doilea din cele cinci stiluri de învățare pune accent pe a construi singur straregii rapide și eficiente care să producă rezultatele așteptate pe baza informațiilor ce le ai. În mod concret iei teoria pe care ai învățat-o la punctul 1 și cauți să-i găseșți valoarea practică prin a o pune în aplicare. O organizezi în mici părți care pot fi testate și retestate în vederea atingerii obiectivului tău.

Spre exemplu, dacă vrei să înveți să cânți la pian vei învăța prima dată fiecare notă în parte, apoi cum să construiești o gama din cele 8 note, apoi vei învăța arpegiul, iar la final vei combina cele trei strategii pentru a crea diverse armonii muzicale.

Ai citit teoria muzicală în cauză, ai produs sunetele spre care ai fost îndrumat, ai repetat modalitatea de a le produce, iar acum începi să le combini între ele pentru a crea strategii din ce în ce mai complexe (armonii și pierse muzicale).

Aceasta e doar o aplicație simplă a strategiei de soluționare a problemelor. După cum spuneam, pentru a deveni expert, ai nevoie să înveți toate cele cinci stiluri de învățare și să le aprofundezi pentru a scoate maximul de peformanță din ele.

Continuând exemplul, în cazul de față va trebui să ai în vedere fiecare mic aspect al domeniului muzical și să îți creezi strategii de a le îmbunătății continuu.

Ai nevoie de cunoștințe despre alte instrumente muzicale pentru a te armoniza cu ele într-un concet; de studiul unui ansamblu coral pentru a ști cum să cânți pe post de acompaniament; a înțelege care este rolul dirijorilor, stilurile de dirijat și să te adaptezi la fiecare dintre acestea. Fiecare mic detaliu contează.

Cerințele vor fi de fiecare dată altele, de aceea trebuie să înveți cât mai multe lucruri teoretice și să le găsești la fiecare astfel de strategii pentru ca pianul/ chitara/ vioara etc. ta să producă sunete sublime la fiecare audiție.

Ai văzut tu vreun expert al muzicii care să nu se poată adapta la cerințele muzicale venite din partea publicului sau dirijorilor? E

xemplul de față e general valabil pentru orice expert în orice domeniu: un profesor poate să își muleze stilul de predare pentru orice elev, un pictor să picteze orice i se cere, un scriitor să scrie în orice ambient, la orice ora, despre orice subiect, iar un matematician să rezolve orice problema de matematică de pe foaie. Sună idealist, nu? 🙂 Ei bine, acesta e un expert!

A ajuns în acest punct pornind de la principiile de baza și a continuat să rafineze teoria până la cele mai mici detalii, folosind-o pentru a crea metode tot mai concise de soluționare a problemele din domeniul sau.

3. Analiză, comparație, reflecție

Bun. Ai înțeles cum stă treaba cu două stiluri de învatare: teorie cât mai multă și asimilată organizat, iar apoi punerea ei în practică pentru a genera diverse strategii de soluționare a problemelor. Dar cum faci trecerea de la teorie la strategii eficiente? Ce stă la baza transformării informațiilor în competențe practice cu efort minim și eficacitate maximă?

În nenumărate cazuri oamenii depun eforturi imense pentru a dobândi performanță, dar parcă nimic nu se schimbă în tehnica lor. Se învârt în cerc revoltându-se pentru că sacrificiile lor nu sunt răsplătite. Ei bine, acest lucru se datorează lipsei de analiză, comparație și reflecție.

Prin analiză meditezi la întreg procesul activității tale. Cauți să cercetezi care sunt acele elemente care produc rezultatele pe care le vrei/ nu le vrei.

Comparația se realizează între soluțiile problemelor avute ca rezultat al analizei. În reflecție te întrebi ce poți face pentru a îmbunătăți și mai mult aceste rezultate și cum poți corecta greșelile. Toate 3 au un singur scop: gândire critică și autoîmbunătățire constantă.

Să presupunem că vrei să ajungi campion la jocul de șah. În momentul actual tu cunoști o strategie de a câștiga jocul din 30 de mutări, cu o tură, doi pioni și o regina. Condiția ca strategia să funcționeze este să elimini un cal și un nebun încă din primele 10 mișcări.

Buun. Acum intervine partea care te transformă într-un expert: Cauți să înțelegi care sunt motivele pentru care această strategie funtioneaza și ce poate duce la îmbunătățirea ei.

Te întrebi: „Ce sunt nevoit să fac pentru a câștigă din 29 de mutări? Cum aș putea să aplic aceeași strategie, dar fără a a avea nevoie de pioni? Dar fără tură sau regină? Sunt constrâns de eliminarea pieselor în primele 10 mișcări. Ce pot face pentru a mări acest timp la 15 mișcări? Sau mai bine, cum pot aplica strategia fără să mă străduiesc să elimin nebunul sau calul?”

În acest scenariu am descompus strategia în părțile sale componente: 10 mișcări ale tale, pionii, tură și regina ta, nebunul și calul său. Am căutat să înțeleg combinația lor și să o îmbunătățesc prin folosirea a câtor mai puține resurse (să câștig partida folosind din ce în ce mai puține piese), utilizarea lor cât mai eficientă (de la 30 de mutări la 29) și corectarea greșelilor prin eliminarea de constrângeri (piesele sale în 10 mutări).

Sper că ai înțeles analogia și cum funcționează acest stil. Acum transpune-l în domeniul tău de activitate. Poate ești actor și vrei să analizezi un personaj pe care să-l joci mai bine, ulterior. Poate ești profesor și vrei să analizezi profilul elevului demotivat sau discursurile care captează atenția și o mențin.

Poate ești inginer proiectant și vrei să faci schița pentru o camera cât mai spațioasă, dar fără a modifica dimensiunea peretelui stâng, spre exemplu. Ideea e următoarea: orice ai face ai nevoie de analiză, comparație și reflecție pentru a-ți mărieficiența.

4. Procesarea în adâncime

După cum probabil deja ai observat, aceste stiluri de invatare sunt conectate între ele. Eficiența unuia depinde de eficiența celuilalt. Dacă ar fi să creez o formulă matematică ar suna ceva de genul: legătură dintre punctul 1 și 2 depinde de intensitatea punctului 3, intensitate determinată de punctul 4.

Sper că nu te-am speriat cu matematica. 🙂 Cu alte cuvinte, de la teorie la practică ai nevoie să analizezi constant performanța ta. Cu cât o analizezi mai în amănunt, cu atât e mai bine. Despre asta e procesarea în adâncime.

În această fază tu cauți să înțelegi un singur element extrem-extrem de detaliat și să îi afli cât mai multe semnificații și întrebuințări. Practic iei un anumit concept și-l legi de cât mai multe alte concepte înțelegând cu care se potrivește și în ce context. E ca o piesă de puzzle perfect aliniată lângă celelalte pentru a completa tabloul.

Spre exemplu vrei să devii mai sociabil. Ai auzit conceptul de a face complimente sincere, de a spune lucruri frumoase la adresa cuiva. În cazul de față vrei să examinezi anatomia complimentului, când, unde, și căror persoane să le adresezi.

Astfel realizezi că complimentele date la începutul conversației îi dau o tentă pozitivă, deci poți să te împrietenești mai ușor cu o persoană necunoscută, dacă le oferi pe parcursul interacțiunii asta vă va apropia și mai mult, iar dacă le oferi la sfârșit, vei încheia conversația într-o manieră la fel de pozitivă.

Ai învățat regula cu complimentele. Acum încerci să o folosești și în alt domeniu, de data asta în relaționarea cu femeile. Aplici aceeași strategie pentru a le face pe fete interesate de tine, doar că observi că nu e la fel deoarece nu ai rezultatul dorit: tipele te bagă în friendzone.

Reiei procesul. La început vorbești alte lucruri, la mijlocul și sfârșitul conversației oferi complimentele respective și observi că ai feedback bun în prima parte, dar la final ea se plictisește de tine. Așa înveți regula: complimente doar la mijlocul conversației.

Bineînțeles, acesta e un exemplu ipotetic prin care tu să înțelegi importanța conceptelor și învățarea lecțiilor în funcție de timp, persoană și context.

Greșeala pe care tindem să o facem este să memorăm mecanic informațiile și indicațiile primite când încercăm să dezvoltăm noi abilități. Învățarea înseamnă a crea noi sinapse în creier. Cu cât sunt mai strânse conexiunile dintre neuroni, cu atât informațiile se întipăresc mai bine în minte.

Acest lucru se realizează prin repetiție și înțelegerea conceptelor oferite. Dacă nu, învățarea are loc superficial, la suprafață, iar creierul nu va reuși să facă conexiunile necesare pentru a forma deprinderea respectivă.

5. Aplicarea expertizei în alte domenii

Partea faină în a fi un expert ce stăpânește aceste stiluri de invatare este că nu trebuie să o iei de la zero în totalitate când vrei să înveți ceva nou. Creierul nostru nu e unul rigid. Se adaptează noilor nevoi utilizând ceea ce știe deja.

Te poți folosi de cunoștințele ce le ai în alte domenii, dacă acestea sunt aplicabile. Astfel vei avea un avantaj enorm de mare și nu îți va mai lua atât de mult timp și energie să atingi performanța în noul domeniu cum ți-a luat în activitatea în care ești deja expert.

Sper că îți aduci aminte de jocul „Monopoly” de când eram copii. 🙂 Scopul era să investești în a face primul un cartier de proprietăți pe care să îți construiești case, iar apoi vile. De ce voiai să faci asta? Pentru că atunci când cineva ajungea pe priprietățile tale îți plăteau chirie care, de cele mai multe ori, era suficientă pentru a-ți scoate investiția inițială și chiar mai mult.

Banii primiți de la ceilalți jucători puteai să îi reinvestești în alte proprietăți spre a construi alte căsuțe și vile și tot așa până când castigai jocul prin falimentarea celorlalți adversari.

Așa e și în viața reală. Te străduiești să devii foarte bun în ceva anume (construiești prima vilă), iar apoi te folosește de cunoștințele obținute (banii obținuți de pe chirie) pentru a deveni la fel de bun în alt domeniu (construiești altă vilă).

Ca să înțelegi mai bine ideea, imaginează-ți că ești un expert în jocul de șah care vrea să învețe cum să construiască o afacere imobiliară. Ai cunoștințe despre fiecare piesă de joc, cum trebuie mutată pe tablă, abilități incredibile de a intui mișcările adversarului, diverse strategii pe termen lung etc.

Acum te confrunți cu diverse cerințe și problemele specifice business-ului tău și trebuie să generezi soluții la ele.

Dacă stai puțîn și meditezi la ceea ce înseamnă a construi o afacere, realizezi că multe concepte sunt similare jocului de șah. Ai nevoie să construiești / de vânzări și de promovare a produselor care să aducă profit pe termen lung (strategii de a rămâne cu cât mai multe piese pe tablă de șah).

Trebuie să studiezi nevoile oamenilor, să vezi ce resurse ai (piese de șah) și cum le poți folosi pentru a domina piața de desfacere (tablă de șah). Cauți să analizezi concurența și să înțelegi ce oferte vor avea pe piață astfel încât să te bage pe tine în faliment (intuiești gândirea adversarului, strategiile sale în funcție de piesele pe care le mai are) etc.

Principiile nu sunt 100% exacte și aplicabile mot-a-mot, dar ideea e că poți pleca cu dreptul în a învăța noi deprinderi plecând de la ce știi deja și pe baza cărora să poți construi propria ta metodă de învățare care să îți aducă rezultatele dorite.

Concluzie

Aceste stiluri de invatare reprezintă rețeta înspre succesul tău personal și profesional. De la a deveni sociabil și de succes cu persoanele de sex opus, până la a construi afaceri internaționale și a crea noi teorii în fizică, matematică ori muzică, acești cinci stâlpi sunt prezenți în absolut orice domeniu.

Validitatea lor empirică e dată de studiile din domeniul psihologiei, având atât un caracter teoretic, cât și unul practic. Alege-ți cu grijă domeniul pentru că drumul de la novice la expert însemnă o investiție enormă de timp și energie.

Cel mai important lucru pe care vreau să-l ai în vedere e că nu contează atât de mult rezultatele și statutul pe care-l vei dobândi la final, ci înțelepciunea dobândită în a înțelege și stăpâni unul din aspectele vieții.

Lucian Pușcașu

P.S. Dacă vrei să aprofundezi subiectul “Învățare, Vocație, Măiestrie” , vreau să îți las o câteva articole complementare.

1. Cum să descoperi și valorifici aptitudinile. Plan de dezvoltare profesională

2. Invatarea. Procesul devenirii de la simplu om la Maestru desăvârșit

3. Metoda Kaizen. Calea spre a deveni Maestru

4. Vocația Daimon – Inzestrat cu Darul Suprem

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.