Sari la conținut
Home » Blog » 6 idei provenite din stoicism care-ți vor îmbunătăți radical viața

6 idei provenite din stoicism care-ți vor îmbunătăți radical viața

stoicism

Toate ideile și principiile oferite de stoicism au un scop dublu: de a te dezvolta personal și de a-ți păstra echilibrul emoțional. Dacă ești interesat de acestea două, stoicismul este pentru tine. Astfel că am găsit șase idei centrale din stoicism pe care, dacă le respecți, în timp vei fi mult mai puternic emoțional și mai înțelept ca persoană.

1. Dihotomia controlului din stoicism

Probabil primul și cel mai simplu principiu din stoicism: să conștientizezi ceea ce se află în afara controlului tău și să renunți la a schimba ceva. Ce rost ar avea să te preocupe lucrurile care nu țin de tine?

În schimb, ar trebuie să ne concentrăm doar pe ceea ce ține de noi, adică propriile acțiuni și felul în care gândim. Acesta este motivul pentru care un stoic va căuta continuu să-și îmbunătățească comportamentele, deciziile și competențele și își va rafina gândirea și felul în care percepe viața. 

Următoarele cinci principii și de fapt orice idee din stoicism nu poate fi respectată dacă nu ținem cont de aceasta: a stabili ce este în controlul nostru și ce nu. Pentru asta am scris un articol separat chiar aici.

2. Lucrurile exterioare (bani, statut etc.) nu merită efortul nostru de-o viață

Lucrurile exterioare, prin definiție se află în afara controlului nostru, deci n-ar trebuie să le oferim o prea mare importanță din punct de vedere emoțional. Asta înseamnă că putem să ni le dorim, dar să nu ne condiționăm fericirea de ele.

Spre exemplu, pot să-mi doresc un job bine plătit, să urmez o profesie recunoscută social sau să îmi caut independența financiară, dar cât timp fac toate acestea eu să fiu fericit și sănătos emoțional. Iar dacă e să le obțin, să le folosesc în a oferi și mai mult celorlalți și a mă dezvolta ca persoană.

Dincolo de lucrurile exterioare, principalul nostru focus ar trebui să fie liniștea sufletească prin împlinirea virtuților. Această liniște interioară este caracterizată de lipsa emoțiilor nesănătoase și prezența celor sănătoase, precum și perspectiva sănătoasă asupra vieții, bazată pe o gândire rațională din stoicism.

Așadar, dorește-ți să călătorești, să ai obiectele care îți plac și să fii așezat în societate, dar nu plasa toate acestea pe primul loc unde ar trebui să fie caracterul tău frumos și binele pe care-l faci.

3. Reevaluarea scopului în viață

Marcus Aurelius ne îndeamnă să nu ne petrecem nicio secundă în van și să nu luăm nicio acțiune fără a fi mânată de un scop final. Ideal ar fi să ai un scop ultim în viață și să îți ajustezi deciziile și comportamentele astfel încât ele să te ducă mai aproape de îndeplinirea respectivului scop.

Pentru mine scopul final este să promovez educația emoțională și sănătatea mintală, asta înseamnă că voi studia domeniul psihologiei, voi face ședințe de psihoterapie, voi căuta să scriu, să promovez video-uri și să mă educ continuu.

Însă pe măsură ce înaintez în îndeplinirea scopului, și metodele prin care îl îndeplinesc se schimbă. Spre exemplu, la început eram doar student și scriam pe blog, iar după ce am terminat studiile am început terapia individuală, iar ulterior am extins proiectul Semped și pe Youtube.

Însă adaptarea mea nu ar fi fost posibilă dacă nu-mi puneam întrebări și nu-mi evaluam constant scopul. El a fost încă de la început a promova psihologia, însă doar prin reevaluare am îmbunătățit metodele de a mă apropia mai mult de el, iar dacă nu aș fi făcut această evaluare, probabil că m-aș fi plafonat din plictiseală sau lipsă de rezultate și aș fi renunțat de mult.

Iar acest principiu din stoicism e valabil și pentru tine. Construiește-ți un scop care să ofere sens vieții tale și reevaluează-ți constant progresul către el, ajustând planul de a-l îndeplini în funcție de noile contexte, experiențe și necesități pe care le ai. Asta ne duce la punctul următor din stoicism:

4. Observator al propriei vieți

Drumul către îndeplinirea scopului vieții noastre e plin de greutăți învăluite în neprevăzut. Iar asta ne poate sabota echilibrul interior. Tocmai de aceea trebuie să ne folosim de uneltele oferite de stoicism și să ne observăm pe noi înșine când facem acest lucru.

Să ne întrebăm la începutul zilei: “care este scopul pe ziua de astăzi? Ce sunt nevoit să fac astfel încât să îmi indeplinesc îndatoririle față de oameni și față de misiunea mea personală? Cum voi ști că fac ce este corect?”

Iar la sfârșit de zi, noaptea înainte de culcare: “Cărui viciu m-am opus? În ce situații am fost virtuos? Unde am căzut și de ce? Cum pot îmbunătăți acțiunile mele pentru următoarea zi?”

Aceste întrebări aparent banale fac diferența pe de-a-ntregul. Dacă mă întrebi pe mine, dezvoltarea personală și chiar ideea de viață frumoasă nu ar fi posibilă fără acest principiu din stoicism.

5. Fă-ți un obicei în a studia ce ține de stoicism

Pentru a deveni un observator e nevoie să îți întărești mintea și să îți ascuți simțurile și gândirea. Vei observa activitățile tale zilnice, vei oferi un motiv stoic pentru a le întreprinde, vei căuta sursele durerii tale emoționale și le vei combate.

Prin urmare, vei recurge la învățarea și aplicarea tehnicilor stoice pentru păstrarea echilibrului interior, și redobândirea acestuia când este perturbat. Poți face acest lucru citind și alte articole de pe acest blog, începând cu acesta: https://www.semped.ro/stoicismul-azi-o-terapie-psihologica-instrument-de-dezvoltare-personala/.

6. Îndatoririle sociale

Pe lângă a excela în virtute și a ne dezvolta caracterul, stoicii consideră că trebuie să ne exteriorizăm afecțiunea la întreaga umanitate ceea ce nu e un lucru ușor. Cele mai provocatoare situații din viața noastră nu sunt cele în care rămâne fără bani, când avem o sănătate precară sau vreun eșec profesional, ci situațiile în care trebuie să conviețuim cu oamenii.

Oameni egocentrici, narcisiști, lacomi, ursuzi, răutăcioși, perfizi și de neîncredere sunt la tot pasul. Asta e realitatea. Însă tocmai pentru că ei sunt cele mai mari pierdici în calea scopului nostru, suntem datori să acționăm în vederea binelui lor.

În meditațiile sale, Marcus Aurelius se pregătește la începutul fiecărei zile spunându-și cu ce fel de persoane urmează să se întâlnească. Tot el își aduce aminte că viața nu ar putea exista fără ei și că aceștia au cel mai mult nevoie de persoane virtuoase care să le facă bine.

Până la urmă, la ce bună toată treaba asta cu filosofia și dezvoltarea personală dacă tu nu ești în stare să trăiești printre semenii tăi?

Musonius Rufus, unul dintre cei mai influenți stoici le spunea elevilor săi în prelegerile sale că “Dacă vă este ușor să mă lăudați, atunci vorbesc degeaba”. E semn că o iei doar ca pe o teorie frumoasă venită de la un om inteligent.

În realitate, ar trebui să te pună pe gânduri, să cugeți asupra defectelor tale și să întâmpini durerea de a le combate și transforma. În completare, Epictet compară filosofia cu tratamentul pe care-l primești de la un doctor: să te aștepți să găsești de la el nu plăcerea, ci durerea, iar neplăcerea și durerea se află conviețuind cu oamenii și a le face viața puțin mai bună.

Concluzie

Stabilește ce este în controlul tău și ce nu și acționează în consecință. Plasează virtutea și dezvoltarea caracterului pe primul loc, iar pe cele exterioare pe planul doi. Stabilește care este scopul tău, observă dacă îți trăiești viața în direcția scopului, fă-ți un obicei din a studia ce ține de stoicism pentru a rămâne puternici și integru scopului, iar în final, pune toate acestea în vederea binelui comun, în folosul oamenilor.

Aceste șase principii din stoicism îți vor îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, dacă nu chiar o vor schimba întru totul atâta vreme cât ții cont de ele. Ia-le pe rând și personalizează-le după preferințele și nevoile tale, iar viața ta va fi din ce în ce mai nobilă și mai satisfăcătoare.

Lucian Pușcașu

Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *