Home » Blog » 6 principii pentru a avea o sănătate emoțională de fier

6 principii pentru a avea o sănătate emoțională de fier

sănătate emoțională

Misiunea mea este să promovez tot ce înseamnă sănătate emoțională și mintală, oferindu-ți principii, practici și în general, orice ustensile de care te poți ajuta pentru a deveni mei rezilient și mai puternic în fața greutăților vieții, păstrându-ți echilibrul interior și având o mai bună calitate a vieții.

Prin urmare, în acest articol îți voi prezenta alte șase principii oferite de filosofia stoică în a-ți recăpăta și menține sănătatea emoțională în rutina zilnică.

1. O bună sănătate emoțională presupune prezența virtuților

O primă idee propusă de stoici e aceea că o viață fericită constă în a trăi virtuos. Oricine trăiește conform virtuților este fericit pentru că vitutea este condiția necesară și suficientă pentru a trăi fericit.

Dacă în concepția stoică fericirea poate fi atinsă doar prin virtute, iar în zilele noastre nu ai cum să fii fericit pe termen lung dacă nu ai o bună sănătate emoțională, de aici rezultă că virtutea și sănătatea emoțională sunt inseparabile. Deci a trăi virtuos aduce cu sine o sănătate emoțională pe măsură.

Alte lucruri precum sănătatea, familia și bunăstarea materială sunt catalogate ca fiind indiferente, chiar dacă pot fi bune pentru viața noastră. Ele sunt “preferabile”, dar nu aduc în mod necesar fericirea.

2. Calitatea gândurilor influențează calitatea emoțiilor

O a doua idee constă în prezența emoțiilor în viața noastră, mai precis cauzalitatea lor, care este stilul propriu de gândire. Stilul de gândire rezultă din convingerile unei persoane cu privire la ceea ce consideră valoros sau important pentru ea.

Emoțiile sunt văzute, în general, de către stoici ca fiind dăunătoare pentru viața psihologică a omului dacă ele sunt întemeate pe convingeri eronate, care nu reflectă mersul Naturii. Acest lucru a fost demonstrat de psihologia cognitivă: se pare că gândurile noastre iraționale duc la o sănătate emoțională precară și nu evenimentele de viață.

Prin urmare, stoicii ne îndeamnă să ne examinăm permanent gândurile și să ne întrebăm dacă ele chiar sunt în acord cu mersul natural al vieții ori aceste gânduri sunt doar frustrări proprii, trebuințe absolutiste pentru care nu avem niciun temei în viața reală.

3. Filantropia stoică

O a treia tematică constă în înclinația ființei umane de a face bine semenilor săi. Această înclinație naturală trebuie cultivată și lăsată să se manifeste liber. Totodată trebuie să creăm noi prilej de a facilita manifestarea ei prin rolurile jucate în cadrul familiei și al societății (frate, fiu, vecin, cetățean).

Stoicii aveau concepția că fiecare om în parte este o piesă important în formarea așa numitului “trup al umanității”. Ființa umană este mai degrabă socială decât solitară, și trebuie să coexiste lângă frații săi, alcătuind împreună o comunitate, pentru a se sprijini reciproc.

Îndatorirea stoicului este de a lucra în favoarea binelui comun, fiind un “cetățean al Universului”.  Prin urmare, el merită să îmbrățișeze și să salute oportunitățile de altruism. Totodată, trebuie să-și înfrâneze pornirile sale egoiste, punându-și serviciile și disponibilitatea cu inima deschisă înaintea oamenilor.

Epictet chiar subliniază că ființa umană nu-și poate găsi fericirea decât prin cultivarea bunăvoinței față de ceilalți. Așadar, trebuie să excelăm în virtute, dar nu în mod solitar, ci interacționând cu semenii noștri.

Ia-o logic: te simți mai bine când faci ceva în mod onest față de cei din jur decât față de propria persoană. Pe termen lung, te vei bucura de o mai bună sănătate emoțională având ceritudinea că ai fost util familiei, societății și lumii în ansamblul ei.

4. Ai un rol de jucat. Joacă-l cât de bine poți

„Amintește-ți că ești un actor într-o piesă de teatru, de orice fel alege dramaturgul, fie ea lungă sau scurtă. Dacă îi face plăcere să îți atribuie rolul unui cerșetor, al unui conducător sau al unui simplu cetățean, ești obligat să joci bine. Este treaba ta să acționezi bine în rolul ce ți-a fost atribuit: să alegi rolul este treaba altuia.” – Epictet

De prea multe ori ne plângem că ducem o viață pe care nu o merităm. Că alții s-au născut în altă țară și într-o altă familie, că dacă nu eram sabotați de cei din jur sau dacă am fi avut alte oportunități viața noastră ar fi fost cu totul alta. Devenim niște victime ale propriei existențe.

De ce ai vrea să fii un împărat roman la curtea palatului, când ție ți-a fost dat să trăiești în epoca contemporană într-un cartier mic din România? De ce ai vrea să fii Dan Bilzerian înconjurat de 20 de femei când ție ți-a fost dat să fii înconjurat de membrii familiei tale care au nevoie de tine? De ce ai vrea să fie altfel decât este?

Nu se poate altfel. Nu te mai lupta cu viața, cu Dumnezeu și cu Universul. Acceptă ce ți-a fost dat, pentru că ceea ce ți-a fost dat este suficient pentru o viață frumoasă care merită trăită. Iar dacă ai renunța la convingerea cum că ar trebui să fie altfel, ai vedea acest lucru.

Noi credem că o viață mai bună înseamnă a trăi rolul altcuiva. În realitate, o viață mai bună și fericită înseamnă trăirea conform cu virtuțile și valorile personale, iar ele pot fi atinse și practicate indiferent de rolul pe care-l joci.

Câtă vreme vom dori altceva decât ceea ce avem și care nu poate fi sub nicio formă obținut, vom fi nefericiți. În schimb am putea să acceptăm cu modestie rolul care ne-a fost dat: de mamă, de tâmplar, de scriitor, de doctor, de vecin sau de vânzător și să îl jucăm cât de bine putem. În asta constă adevărata fericire și sănătate emoțională.

Asta nu inseamnă că trebuie să renunți la visele tale sau să-ți depășești condiția, ci mai degrabă să avem o atitudine emoțională sănătoasă față de aceste dorințe. Să putem să acceptăm că viața nu permite mereu lucrurile pe care ni le dorim, să facem eforturi în direcția lor, dar să fim împăcați cu ideea că unele dintre dorințele noastre nu se vor îndeplini.

5. Ești parte din ceva mai mare

Ești o mică particulă în acest Univers. Tot ceea ce ți se întâmplă e neînsemnat. Nu mai personaliza problemele considerând că sunt cele mai mari atrocități pe care le putea avea cineva.

Comparativ cu câte se întâmplă în această lume, ce ești tu și ceea ce ai este neînsemnat. Realizează asta și vei trece mai ușor peste greutăți. Astfel, te vei bucura de o mai bună saănătate emoțională.

6. Acționează conform cu virtutea, acceptă ce-ți rezervă viața

Înainte de a ne confrunta cu diferite dificultăți, e nevoie să abordăm problema într-o perspectivă rațională și să acționăm conform cu ce este corect, cu virtutea. În continuare, să înaintăm acțiunile cu caracter virtuos și să acceptăm consecințele avute, fiind mulțumiți de noi înșine cu partea noastră, iar restul să rămână în voia sorții.

Astfel, să ne continuăm călătoria vieții indiferent de consecințe, bucurându-ne de ceea ce ne mai poate oferi viața. Să mergem în continuare și să face binele, acționând conform cu virtuțile, dar să rămânem indiferenți când viața are pentru noi alte planuri.

Lucian Pușcașu

P.S. Un articol similar celui prezent, cu alte 6 principii, găsești dând click aici.

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.