Sari la conținut
Home » Blog » 8 lecţii de viaţă neînvăţate care ascund sensul şi satisfacţia existenţei tale

8 lecţii de viaţă neînvăţate care ascund sensul şi satisfacţia existenţei tale

lecţii de viaţă

În general sunt împotriva ideii de „lecţii de viaţă” atunci când ele sunt împărtăşite cu scopul de a învăţa şi pe alţii despre experienţa acumulată. Consider că experienţele unui singur om nu pot fi generalizate la o categorie largă de persoane.

Dacă mie mi s-a întâmplat un lucru, nu înseamnă că şi tu vei experimenta asta la fel. Astfel, unii oameni vor să ofere aşa numitele lecţii de viaţă doar pentru a-şi arăta superioritate, considerându-se plin de înţelepciune. E foarte important ceea ce inveţi de-a lungul timpului, dar cred că astea ar trebui să rămână pentru tine şi niciodată impuse celor din jur.

Aşadar, ideea articolului va fi una contrara: nu vom vorbi despre experienţe concretizate în lecţii de viaţă specifice, ci despre tiparul comun de lecţii de viaţă pe care le avem, dar pe care poate nu îl conştientizăm pe cât de mult ar trebui. Adevărata înţelepciune nu vine din anii de viaţă pe care îi are un om, ci din capacitatea sa de a discerne şi învăţa din experienţele sale, in ideea de a face lucrurile mai bine pe viitor.

Concenptul de „lecţii de viaţă” te duce cu gândul la vreo persoană bătrână şi înţeleaptă care a înţeles tainele existenţei umane. Pentru a face acest lucru, trebuie să te reportezi la realitatea exterioară în mod obiectiv, fără să îţi implici identitatea.

Dar însăşi conceptul de „lecţii de viaţă” presupune viziunea asupra lumii înconjurătoare într-un mod subiectiv, deci nu poţi afla în mod obiectiv tainele vieţii. Desigur, prin lecţii de viaţă putem a ne raporta la filosifia noastră de viaţă, dobîndită de-a lungul timpulu.

Dar niciuna dintre filosofiile şi lecţiile de viaţă desprinse nu pot reflecta cursul vieţii în totalitate obiectiv, aceste lecţii de viaţă fiind doar o încercare, mai depărtată sau apropiată de a atinge adevărurile şi tainele care guvernează existenţa umană.

Aşadar, prin aşa numitele lecţii de viaţă nu vreau să îţi ofer acele învăţături pe care le-am învăţat eu de-a lungul timpului. Ele s-ar putea să nu ţi se potrivească, motiv pentru care nu îţi impun aceste lecţii de viaţă ca adevăr absolut. Nu vreau nici tu să îmi oferi mie sau celorlalţi lecţiile tale pentru ca s-ar putea să nu fie ce am eu sau altcineva nevoie.

De fapt, acest articol va fi mai mult o concluzie a cu privire la cele mai comune lecţii de viaţă pe care le avem noi oamenii, dar de care nu suntem suficient de conştienţi a le analiza şi a reflecta la ele. Cu toţii cred că ne regăsim în ele pentru că îmi par inevitabile în decursul existenţei noastre.

Aşadar, ţi le ofer chiar acum scrise, pentru ca tu să ai cea mai bună ocazie de a le analiza şi reflecta la ele. Am speranţa că cel care le citeşte să găsească ceva valoros pentru el însuşi în a adopta stilurile de gândire care crede el că i se potrivesc. Poate unele dintre aceste concluzii le-ai desprins şi tu, poate pe altele nu.

Deci mi-ar plăcea să priveşti cu un ochi critic aceste reflecţii personale pe care ţi le împărtăşesc, să extragi acele „lecţii de viaţă” cu care rezonezi şi crezi că te reprezinta, dar mai ales să le foloseşti în raportarea la problemele tale astfel încât să te ajute mai uşor să treci peste ele.

Sper aşadar ca aceste lecţii de viaţă să îţi fie utile, şi să pleci măcar cu una din ele care să te ajute în rezolvarea unei probleme specifice pe care o ai. La fiecare subpunct din articolul „lecţii de viaţă” voi formula şi câte o recomandare explicită.

1. Nu eşti important, dar eşti însemnat

Când te uiţi în oglindă, ce vezi? Un om de afaceri? Un profesor? O mamă? Un fiu? Un avocat? Un casier? Un elev? Înainte de toate aceste roluri pe care le joci, adu-ţi aminte că eşti doar un simplu om. Eşti un pai în lanul de grâu, o picătură de apă în imensiul ocean.

De ce îţi asumi mai mult decât ceea ce eşti? De ce crezi tu că vei schimba lumea din temelii? Pământul ăsta există de milioane de ani, şi probabil va mai exista mult timp de acum încolo. Viaţa ta e limitată undeva la 90 de ani, asta dacă ai noroc.

Compară existenţa ta cu a vieţii pâmântului. În momentul actual trăiesc şapte miliarde de oameni. De când există pămantul, probabil că au existat atâţia oameni cât sunt în prezent adăugând acelaşi număr de zerouri. Comparativ cu viaţa, nu eşti aşa de important. Eşti praf şi pulbere în comparaţie cu acestea.

Dar… eşti însemant. Contezi. Dacă nu eşti important nu înseamnă că nu ai valoare ca om, că nu contezi. A fi însemnat presupune a fi sprijin pentru ceva sau cineva, de a lungul vieţii tale. Tu devii însemnat în momentul în care ai un sens existenţial. Acest sens trebuie orientat ori către un ideal, ori către aproapele nostru.

În prima etapă poţi fi motivul existenţei părinţilor tăi. Mai târziu vei dobândi cunoştinţe, deprinderi şi resursele ce le poţi oferi celor din jur pentru a le îmbunătăţi viaţa. Mai tarziu vei avea o profesie de pe urma careia oamenii vor beneficia. La bătrâneţe vei oferi din inţelepciunea ta urmaşilor şi celor care vor apela la tine.

Recomandarea este să reflectezi la sensul tău existenţial. Mi-ar plăcea să ajungi să fii conştient de el. Acesta va da valoare scurtei tale vieţi.

2. Ai fost creat din iubire şi pentru iubire

Am credinţa că Iubirea este cea mai puternică forţă din univers. Manifestările ei pot varia în funcţie de loc şi timp. Orice fiinţă vie are capacitatea de a iubi, iar cât această capacitate se pierde, omul rătăceşte în călătoria vieţii sale.

Orice forma ar lua aceasta (vocaţie, familie, prieteni, dating, Dumnezeu..), asigura-te ca o oferi in mod autentic şi dezinteresat. Ea izvorăşte din tine şi se va întoarce mereu la tine atunci când e oferită cu dragă inimă. Fie că faci gesturi mari, fie că faci unele mărunte, pune un strop de iubire în fiecare act al tău.

Ofera iubire în orice formă cu putinţă. Tu eşti creat din iubire şi pentru iubire. Sunt diverse modalităţi prin care tu o poţi crea şi oferi. Vorbind în termeni metaforici, dacă o faci eficient, inteligent si cu persoanele care trebuie, ea se va intoarce la tine însutit şi înmiit. Cumva totul vine de la Dumnezeu/ Univers/ Creator, iar prin el şi respectiarea Legilor Universului vei ajunge tot mai mult… o fiinţă umană.

Recomandarea mea ar fi să te întrebi: „Eu ce iubesc cu adevărat? Cum se manifesta aceasta în comportamentele mele?” Important e că ai încercat, că ai simţit, că ai iubit.

3. Fii dedicat muncii tale

Pâmântul este guvernat de legile fizicii. Dacă-i dai drumul unei mingi va cădea. Dacă arunci cu piatra în geam ea se sparge. Dacă râmâi la gândul de a face aceste lucruri, ele nu se vor materializa. De la acest exemplu simplu exemplu se înţelege că trebuie să faci/ să acţionezi pentru a produce efectele în lumea reală.

Construieşte ce e important în viaţă prin acţiune masivă. Munceşte cu toata esenţa şi iubirea de care dai dovadă pentru a obţine ce e valoros pentru tine, pentru ca la sfârşitul călătoriei tale să fii un om împlinit.

Unul din duşmanii muncii tale epice este gândirea excesivă. Dacă gândeşti foarte mult, nu mai ai timp să faci. Cele mai multe gânduri sunt de obicei cele nerealizate în care căutăm să reînviem trecutul mort, ori ne imaginându-ne lucruri care nu se vor întâmpla niciodată.

Nu doar că nu vom mai avea timp să facem, dar asta ne va afunda şi mai mult în lumea irealului. Gândirea trebuie folosită în planificarea acţiunilor în reflecţia asupra vieţii, în depistarea erorii şi învăţării. Pentru aceasta, îndemnul meu este îţi planifici acţiunea, pentru a nu-ţi mai rămâne timp de gândire excesivă.

Recomandare se rezumă la ideea că planificâdu-ţi zilele îţi planifcii viaţa. Zilele tale sunt piesele de puzzle al modelului vieţii. Fiecare piesă să conţină o părticică din efortul tău. Puse cap-la-cap, la sfârşit vei avea un tablou complet: realizarea scopului tău/ a visului tău.

4. Experimentează pe deplin clipa prezentă

Experimentează clipa prezentă astfel încât să fie în acord cu idealurile tale. Clipa de acum e unica şi irepetabilă. Nu se face repetiţie. Clipa de acum îţi oferă o experienţă ce nu va mai fi niciodată la fel. Nu căuta să amâni lucrurile.

Tu doar scapi de o oportunitate din prezent pentru o alta viitoare. Trăieşte acum. Fiecare episod derulat într-o fracţiune de secundă din viaţa ta e unic şi de nerecuperat. Profită de ocazie. Orice moment ascunde o oportunitate unică. Nu te instrăina de ea.

Viaţa e un dar de care ai oportunitatea să te bucuri în orice moment. Esenţa fiinţei mele poate fi simţită la contactul deplin cu momentul prezent. Astfel, înţeleg că eu nu sunt jobul meu, realizările mele, eşecurile mele, reputaţia sau statutul meu. Toate acestea sunt doar caramizi şi stâlpi în drumul călătoriei mele. Adu-ţi aminte: Traieşti doar odată! dar daca o faci cum trebuie, odată e suficient.

Recomandarea e similară cu cea de la punctul trei. Viaţa e mult prea scurta să nu prioritizezi lucrurile. Dacă te complaci cu toate măruntaiele, nu vei avea timp pentru ce e cu adevărat important. Lasă sarcinile mărunte, evenimente la care nu vrei să participi, cărţi neînsemnate ori oameni incongruenţi cu tine.

Ai curajul să îmbrăţişezi importanţa oricărui lucru care pare extrem de greu, dar care merită să fie făcut. Fructifică la maxim tot ceea ce ai. Nu uita că vei muri. Dar până atunci, ai timp să faci acel lucru la care te gândeşti chiar acum.

5. Viaţa e ca un joc

Viaţa e ca un joc. Totul e doar un joc. Poţi pierde, poţi câştiga. Într-un joc de cărţi, joc sportiv, sau oricare alt joc, există anumite reguli şi principii pe care noi ca jucători nu le putem schimba. Nu ne râmâne decât să îi înţelegem mersul şi să ne adaptăm cât mai bine pentru a câşta la sfârşit. La fel, construcţia jocului se aplică în aceeaşi măsură pentru cursul vieţii.

Jocul vieţii presupune a-i cunoaşte principiile, a înţelege cum funcţionează ele şi a le folosi în avantajul tău. La fel cum într-un joc ai anumite elemente stabile de care trebuie să ţii cont pentru a învinge, la fel în lumea reală ai Legile Universului pe care trebuie să le înţelegi şi să le aplici în avanatajul tău pentru a fi un campion.

Odată ce ai înţeles aceste legi ale jocului, ele trebuie puse în aplicare prin puterea de a lua decizii. În fiecare zi a vieţii tale eşti pus să iei decizii. Acestea nu sunt bune sau rele în sinea lor pentru ca tu, cu toate experienţele tale de până ân prezent, cauţi să iei pe cele mai bune pentru tine.

Aşadar ai încredere în înţelepciunea şi capacitatea de a lua decizii. Caută să înţelegi principiile după care e construită viaţa şi joacă cât de bine poţi, pe baza deciziilor tale.

Recomandarea mea este să îţi asumi riscuri. Lucrurile interesante se petrec doar riscând. Prin risc poţi pierde sau poţi câştiga. Poţi lua oricare risc într-o manieră inteligentă astfel încât să nu pierzi mai mult decât îţi poţi permite.

Chiar dacă nu iese mereu cum vrei tu, cel puţin vei şti că nu ai dus o viaţă plictisitoare în zona de confort. Asuma-ţi riscuri să schimbi lucrurile care trebuie schimbate. E mai bine să eşuezi în ceva în care ai crezut decât să treacă timpul şi să te cuprindă regretele pasivităţii, regrete ce vin din faptul că n-ai făcut nimic.

Da, se poate întâmpla să nu realizezi nimic din ce ţi-ai dorit, dar dacă nu încerci, vei descoperi la sfârşit că ai avut viaţa pe care nu ţi-ai dorit-o.

6. Creierul e cea mai puternică unealta pe care o am

Spuneam adineauri că viaţa e un joc ce necesită a fi înţeles. Aliatul tău cel mai apropiat în acest joc este propria ta minte. Creierul uman este singurul mecanism care poate înţelege de la cele mai banale reguli până la cele mai profunde legi.

Mintea ta este instrumentul care face lumină în tot haosul existenţial. Prin ea poţi învăţa regulile jocului şi să le foloseşti astfel în avantajul tău. Ceea ce ai învăţat la timp nu îţi mai ia nimeni. Poţi pierde tot, dar ce s-a sădit în mintea ta nu-ţi mai ia nimeni. Ai grijă de creierul tău. E cel mai preţios intrument şi aliat pe care îl ai. Nu-l trata cu disrespect.

Recomandare: practică meditaţia mindfulness şi citeşte o carte grea de înţeles, care te împinge să gândeşti lucrurile în profunzime. Meditaţia e unealta printre cele mai puternice din cele ce există în îmblânzirea minţii şi a zgomotului mental.

7. Eşti singur, dar poţi avea camarazi incredibil de faini în călătoria vieţii

Da, te naşti singur şi ai să mori singur. Dar între aceste două evenimente, trăieşti, exişti. Spaţiul în care tu îţi desfăşori existenţa e împărţit cu semenii tăi. Tu vei fi mereu cu tine însuţi pentru totdeauna, dar te poţi înconjura cu oameni care sunt asemenea ţie şi te care te pot face o persoană mai bună. La rândul tău, primeşte-i pe cei ce caută aripa ta.

Paradoxul existenţei în raport cu ceilalţi este că deşi eşti singur pe acest pâmânt şi vei pleca de pe el la fel de singur, oamenii sunt acolo pentru a fi cu tine în călătoria vieţii. Deşi o experimentezi în mod individual şi unic, ei îţi pot face călătoria mai satisfăcătoare şi tu pe a lor, dacă permiţi acest lucru.

Recomandarea este să reflectezi la intoricul relaţiilor tale sociale pe care le-ai avut de-a lungul timpul. Care au fost cele mai apropiate persoane din viaţa ta? Cum te-au afectat acestea în evoluţia ta personală? Ce lecţii te-au învăţat? I-ai preţuit pentru toate aceste lucruri?

8. Importanţa scopurilor şi a valorilor personale

Fiecare om îşi poate face singur două cadouri extraordinare. Ele nu costă absolut nimic, sunt la îndemâna oricui, şi pot avea efecte benefice vitale pe tot parcursul vieţii. Aceste două cadouri sunt stâns unite iar valoarea uneia o amplifică pe cealaltă.

Vorbesc despre acele 3-4 valori principale şi cele 2-3 vise spre care te îndrepţi cu toata speranţa. Valorile sunt temelia existenţei tale, iar speranţa venită din vise îţi cârmuieşte viitorul. Aceste două elemente atât de simple îţi vor creşte sănătatea psihologică şi starea de bine considerabil.

Ba mai mult, ele te vor păzi de multe dintre lucrurile negative ce vin din lumea exterioară şi îţi vor construi un sens propriu personal, care va face ca viaţa ta să prindă culoare.

Recomandare: ia o foaie de hârtie şi scrie pe ea acele 3-4 valori în care crezi cel mai mult. Pot fi orice valori: libertate, iubire, frumos, pace, abundenţă etc. Odată conştientizate, trăieşte-le toată viaţa. Fă-ţi aşadar şi o listă cu cele 2-3 vise pe care vrei să ţi le îndeplineşti. Poţi avea şi mai multe, mai mari sau mai mici. Caută să te orientezi astfel încât să îndeplineşti in fiecare zi, câte puţin, din ele.

Câte din aceste lecţii simţi că ai învăţat deja?

Lucian Puşcaşu

P.S. Un articol asemănător celui prezentat, cu alte 10 lecţii invăţate personal, îl găseşti aici.

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *