Sari la conținut
Home » Blog » Anatomia motivației: Cum funcționează motivatia și actul de motivare-p.2

Anatomia motivației: Cum funcționează motivatia și actul de motivare-p.2

motivatia

Am stabilit deja în articolul precedent ce este motivația, de ce apare și dispare în diferite momente și cum o poți folosi că și combustibil în planul creat spre realizarea obiectivelor. Dacă nu ai citit articolul precedent, o poți face acum dând click aici, iar apoi să revii aici pentru continuare.

Dacă anterior am reușit să înțelegem care sunt aspectele generale care te fac să fii motivat, în continuare le vom analiza pe cele particulare, mai concret, acele mici detalii regăsite la nivelul minții și care, la un moment dat, îți amplifică ori diminuează motivatia.

MOTIVATIA NIVEL MICRO: (Cu referire la acele aspecte particulare care îți activează motivația)

1. Starea mentală: se referă la totalitatea și calitatea gândurilor pe care le ai în decursul unei zile, și acele tipare de gândire care se tot repetă de-a lungul timpului (săptămânii, lunii anului) care influențează pozitiv/negativ motivatia.

Creierul uman are capacitatea de a se focusa pe diferie lucruri, în particular, despre un anumit aspect: job, familie, sănătate, distracții etc. El nu face distincție între ele că fiind pozitive și negative, productive sau neproductice, el îți oferă motivație, sau lipsa ei, în funcție de ce tipar de gândire ii oferi, de PRIORITATEA care o acorzi și de CONCENTRAREA oferită în diferite proporții.

Ca să înțelegi mai bine ideea, am să îți prezint o povestioară:

Era odată un bătrân care și-a chemat cei doi nepoți în jurul său pentru a le spune o poveste înainte de culcare. Luându-i pe amândoi în brațe și mangaind capul fiecăruia cu câte o mâna, acesta începe foarte calm și profund a poveșți…

„Dragii mei nepoți… Eu sunt câmpul de bătaie dintre doi lupi: unul alb şi unul negru. Lupul alb este bun, blând şi inofensiv. El trăieşte în armonie cu tot ceea ce se găseşte în jurul lui şi nu se simte atacat atunci când nimeni n-a avut această intenţie. Lupul bun luptă doar dacă e corect să o facă şi când trebuie, pentru a se proteja pe el sau pentru a-şi apăra familia. Are grijă de toţi ceilalţi lupi din haită să şi nu se comportă niciodată altfel decât este.

Dar în interiorul meu trăieşte şi un lup negru, iar acesta este foarte diferit. El este agitat, mânios, nemulţumit, invidios şi temător. Până şi cel mai neînsemnat lucru îl face să izbucnească într-o criză de furie. Se luptă cu toată lumea, tot timpul, fără niciun motiv. Nu poate gândi limpede, pentru că lăcomia de a avea mai mult, mânia şi ura îl copleşesc. Dar este o mânie inutilă, dragilor, deoarece această mânie nu va schimbă nimic. El caută ceartă oriunde merge şi de aceea o găseşte cu mare uşurinţă. Nu are încredere în nimeni şi nu are prieteni adevăraţi.

Nepoții au stat tăcuți și înmărmuriți cu ochii la bunicul lor, când unul dintre aceștia l-a întrebat: „Bunicule, care dintre lupi va câștiga?”
Bunicul a zâmbit și nu a spus nimic pe moment, replicând după aceea: “Lupul pe care îl hrănesc cel mai des”.

Exact același lucru e și cu starea ta de a fii motivat.
a) Gânduri conforme cu obiectivul tău -> amplifică motivația
b) Gânduri neconforme cu obiectivul tău -> dezamplifică motivația

Învață să îți analizezi gândurile, să le cercetezi fără a le judecă, dar pentru a le observă și a le „hrăni” pe acelea care te duc mai aproape de obiectivul tău și care simți că te fac să fii mai motivat.

În mod concret, dacă mintea ta este focusată pe activități neproductive: ” la ce 5 filme să mă uit weekendul asta, în ce moment al zilei aș putea termină serialul X la care mă uit de o luna, ce fastfood aș mai putea încerca mai nou, ce reduceri mai găsesc pe E-mag, ce a mai apărut pe OLX”.

Evident că mintea ta își va folosi resursele acordând motivație pentru lucruri total neproductive. Deci nu te miră că nu eșți motivat să faci lucruri faine. Toate resursele merg în direcția care o oferi tu minții tale.

Așadar, dacă schimbi toate preocupările tale și începi să îți îndrepți atenția mentală spre a-ți pune întrebări cu privire la sănătatea ta, la cum poți dobândi independența financiară într-un mod eficient, despre vocația ta și sensul tău, ceea ce te face împlinit, despre cum te vei simți când îți vei atinge obiectivele, deja motivația începe să apară în direcția respectivă.

Creierul uman are capacități limitate, puterea de a ne focusa gândurile fiind și ea la fel de limitată, de aceea este benefic să o orientezi spre domeniile care sunt cele mai importante pentru ține și să renunți la ceea ce nu îți este de folos.

Lupul alb se hrănește cu energia ta mentală provenită din 3 direcții:

A. Valorile tale
Încă odată, tiparele de gândire pe care le ai de-a lungul zilei ascund motivația de care ai nevoie. Totodată, ești nevoit să conștientizezi prioritățile care sunt în viața ta. Să șții ceea ce e important și ce nu, astfel încât să fii sigur unde să dozezi energie și timpul ce-l ai.

Tu ești nevoit să decizi ce este important și ce nu pentru tine: familie, job/facultate, lenevitul în fața laptopului, jocurile pe calculator, viciile, vocația, pasiunile etc. Pune-le într-o ierarhie, oferă cel mai accentuat focus pentru cele din vârf și elimină ce e inutil pentru tine.

B. Presiunea timpului
Un alt lucru de care vreau să ții cont este că indiferent de vârstă pe care o ai, timpul trece extrem de rapid… deci acel sentiment de urgență n-ar trebui să lipsească. Mintea ta să simtă o oarecare presiune benefică, care te împinge să fii productiv și focusat pe ce este important. Nu lăsa timpul să treacă pe lângă tine.

C. Credință în propria persoană
Bineînțeles, nelipsitul „cred că pot”. În mod sigur ai auzit de nenumărate ori „să ai încredere în tine, să crezi că poți”. A devenit o vorba comună după părerea mea, dar e extrem de importantă pentru că dacă nu îți faci o analiză proprie în care reflectezi la ceea ce îți dorești și ești în momentul respectiv, ajungând la concluzia fermă „Pot face acest lucru!”, te minți singur.

Vei începe să iei acțiune, dar pe drum te vei autosabota. Deci a crede 100% în prezent, a vedea 100% în viitor că reușești, în care toate aspectele din viață ta sunt înclinate în favoarea ta, în care parcă tot ceea ce te inconjuri sunt oportunități care te propulsează spre succesul tău.

2. Starea emoțională: care s-ar traduce ori cu lipsa de chef de a face un anumit lucru, ori entuziasmul și nerăbdarea de a-l face. Deci cum facem să facem trecerea de la prima faza la cea de-a doua. 🙂

În primul rând, mai scot odată în evidență faptul că e o stare emoțională. Emoțiile sunt de scurtă durată, dar au o intensitate foarte mare, și poți fi SCHIMBATE prin A FACE un anumit lucru.

E foarte simplu, te simți demotivat, nu ai niciun chef să faci ceva, doar FĂ UN LUCRU, iar emoțiile tale se vor schimba. Starea ta emoțională este într-o continuă schimbare atuni când acționezi în diferitele direcții.

Știi că vrei să faci un anumit lucru însă te simți demotivat, NU AȘTEPTA CA MOTIVAȚIA SĂ VINĂ ÎNAINTE, EA VINE ÎN TIMPUL ȘI DUPĂ ACȚIUNE. Mai concret, pentru a face ceea ce este corect, indiferent de de starea de lene/ demotivare etc care te trage înapoi, ai nevoie să îți dezvolți în timp:

a) disciplină mintală: prin cultivarea voinței în mod eficient: emoțiile te trag înapoi, dar voință ta e mai puternică decât ele. E că mersul pe bicicletă în care ai nevoie să dai primele 2-3 pedale (voință/disciplină mentală) pentru a te pune în mișcare, iar apoi echilibrul (starea emoțională/motivația) care s-a stabilit te va ajută să poți merge în continuare pe drum (să continui acțiunea).

b) puterea obiceiurilor: cu cât faci mai des acea activitate în care tu te simți demotivat, cu atât emoțiile tale vor fi din ce în ce mai aliniate, iar lenea va fi înlocuită cu entuziasm și plăcere de a face lucrul respectiv, el deja devind din ce în ce mai mult parte din tine, din identitatea ta.

Spre exemplu, dacă mergi la sala doar o dată pe saptama, lunea, după ce ai terminat ședința respectivă vei simți o stare foarte faină, însă în următoarele 6 zile, vei avea alte și alte activități care îți vor schimbă emoțiile, iar creierul tău să va „reseta” prin urmare va trebui să o iei iar de la capăt, iar motivația nu te va ajută foarte mult.

De aici se subînțelege și soluția: fă sala mai des, de 3-4 ori pe săptămâna, rutina ta zilnică îți va alinia mult mai eficient, și motivatia va apărea mult mai repede și mai natural.

Cum funcționează motivatia pentru tine, în general?

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *