Sari la conținut
Home » Blog » Energia masculină. Construcția spiritual-psihologică a bărbatului

Energia masculină. Construcția spiritual-psihologică a bărbatului

energia masculina

Bine te-am regăsit cu partea a doua a subiectului “energia masculina și feminină”. În primul articol am văzut cum funcționează energia feminină, precum și principalele sale beneficii.

Pentru astăzi ți-am adus completarea temei noastre: energia masculina. În rândurile ce urmează vom păstra caracterul transștiintific, unde vom îmbina perspectiva științifică cu cea spirituală.

De ce fac asta? Pentru că îmi doresc să gândim lucrurile dintr-o altă perspectivă decât cea cu care suntem deja obișnuiți, pentru a înțelege mai bine dimensiunile umane. 🙂

Energia masculina și cea feminină urmează o cale spirituală, nu pentru faptul că aduce un element de noutate, ci pentru că este deja înscrisă în natura umană.

Propune a lăsa în urmă tot ceea ce ține de această lume, pentru a redescoperi ceea ce aveai deja în tine, încă de la începutul existenței tale. Tot ceea ce învățăm în viață (cunoștințe, deprinderi, educație etc), se obțin prin acțiunea de a face (muncă, perseverență, consistentă), având că efect rezultate în planul extern.

Spiritualitatea propune un nou mod de abordare, contrar celei cu care ne-am obișnuit până acum (reflexie, meditație, împăcare), care se obțin prin starea de a fi (conștiința, spirit, energie).

În viziunea mea, lucrurile sunt atât de simple de intuit, dar atât de greu de explicat. Așadar, vom savura pe îndelete ambele tipuri: energia masculina și feminină din oameni, observând cum se manifestă ele.

1. Manifestările celor două tipuri de energii:

Putem compara energia masculina cu un heleșteu lin, într-o atmosferă armonioasă, calmă, plină de pace, unde se aude doar zumzetul aproape surd al libelulelor, crinchetul greierilor, ori cântecul păsărelelor; toate aceste elemente parcă completându-se una pe cealaltă, într-o armonie sublimă, perfectă, iar pe cea a feminină cu un uragan incontrolabil care se ciocnește cu acest heleșteu.

Dacă uraganul reușește să tulbure heleșteul, va distruge habitatul natural pe care l-a creat (relația lor), însă dacă heleșteul acceptă cu calmul pe care-l are din natură să izbucnirea uraganului, acesta îl poate domoli.

Bineînțeles, aici vorbim doar un tablou simbolic al relației dintre un bărbat și o femeie care însumează trăsăturile și comportamentele lor per ansamblu.

În linii mari, energia masculina construiește și oferă. E foarte decizivă datorită scopului pe care îl are, și focusului cu care-l îndeplinește. Spre exemplu, cand spui că faci un lucru și îl faci, aceea e o dovadă clară a energiei masculine! Ea are consecințe și în plan psihologic: dacă există ordine mentală, e foarte masculin.

2. Darul oferit de energia masculina.

După cum am menționat deja, a vorbi despre spiritualitate poate fi una din cele mai grele lucruri, spiritualitatea aflându-se pe cea mai înaltă treaptă a existenței umane.

E o adevărată provocare pentru mine să-ți ofer un sens în aceasta, așa că hai să luăm lucrurile treptat, raportându-ne la ceea ce știm din punct de vedere științific.

În spiritualitate, simbolul central în energia masculina este elementul Foc, iar în știință, hormonul testosteron. Vom cauta să observăm cum se îmbină una cu cealaltă.

Elementul foc este influențat de corpul ceresc, Soare. Există o permanentă legătură între cele două prin prezența Soarelui care luminează pământul cu razele sale și, implicit, razele având efect și asupra organismelor umane, corpul nostru fiind acoperit în întregime de piele.

Astfel, Soarele crește producția de vitamina D din organism la contactul rezelor solare cu pielea omului, care poate duce la secreția de testosteron (hormon al masculinității). Organismul aflat sub efectul acestui hormon, va elibera o cantitate tot mai mare de adrenalină în întregul corp (hormonul responsabil pentru perceperea provocărilor).

Totodată, adrenalina apare datorită furiei (emoție caracteristică energiei masculine). Un studiu făcut pe bebelusii de sex masculin a arătat că aceștia plângeau mai tare la naștere din cauza că erau furioși, de aici și emoția lor caracteristică.

Odată ce furia ți-a cuprins mintea și corpul, poți alege una din cele două căi: fie să te identifici cu ea, adâncindu-te în evenimentul respectiv, care va avea drept rezultat scăparea energiei masculine de sub control, generând haos în mintea și sufletul tău… fie poți să o accepți și să o folosești în mod conștient. Atât.

Orice bărbat are această abilitate. Furia poate fi ori un blestem, ori o binecuvântare. Totul depinde de cum te decizi tu să o controlezi! Dacă nu controlezi furia, ea te va controla pe tine și nu vei mai ști de tine, de ceea ce faci sau ceea ce zici. Simți că asta te arde.

a) Furie de necontrolat: Din punct de vedere științific, dacă nu îți controlezi furia, corpul tău va intra într-o fază de homeostazie. Ea presupune balansarea și restabilizarea înapoi a ciclului hormonal. Când ai multă furie/adrenalină, corpul caută să secrete cortizol, care e hormonul stresului.

Acesta crește, la rândul său, hormonul estrogenului, pentru a restabili energiile și fluctuațiile hormonale din corpul tău. “Focul” din interiorul corpului tău e atât de puternic încât corpul caută înapoi apă, să restabilizeze energia feminină pentru a o înlătura energia masculina toxică, spre a exista echilibru între cele două.

b) Furia sub autocontrol: Totuși, dacă tu controlezi această energie, tu dezvolți abilitatea de a te concentra! Probabil ai auzit de cazurile în care bărbații au reușit să ridice 500kg de parcă ar fi fost nimic. E pentru că au reușit să controleze furia. Înainte ca un powerlifter să ridice greutățile, el se enervează maxim de tare!

Îl ajută în forță. Din punct de vedere biologic, energia masculină ia forma organului sexual barbatesc, penisul, iar actul sexual reprezintă îmbinarea cea mai armonioasă a celor doua tipuri de energii din bărbat și femeie.

În actul sexual, dacă penisul „erupe”, apare ejacularea, dar își pierde erecția. Dacă reușești să îți menții controlul, poți avea sex pentru totdeauna. Însă dacă erupi, pierzi toată erecția.

Așa e și cu energia masculina. De reușești să o controlezi, ea te va menține activ, drept, puternic pentru provocările vieții tale. De te lași dominat de ea, același lucru se va întâmpla cu tine și în problemele cu care te vei întâlni.

Observație: Nu o judeca! E doar o emoție ca oricare alta. Când ea apare, corpul caută să o elibereze. Așa funcționează el. Când ne enervăm și o suprimăm, apar traumele. Psihologia ca știință spune că perceperea evenimentelor într-o turnură negativă, deci prin emoții negative, te face să ai răni emoționale, și așa apar traumele.

Traumele nu sunt cauzate de furie, ci de către incapacitatea de a o stăpâni și de a o folosi în folosul propriu. Lasă furia și folosește-o în anumite situații care să te ajute, dar nu o suprima!

Gândește-te ce se va întâmpla dacă nu scoți afară toată furia aia? Spre exemplu, când furia te copleșește, ea se îndreaptă într-un mod distructiv spre cei din jur. Aici e scenariul tragic când bărbatul nu poate controla furia. Însă, când o controlează, ea devine izvor de energie și putere pentru el.

Spre exemplu, dacă eu sunt furios pe viață că nu am bani și nu am o parteneră de cuplu, pot să urlu la ceruri și să îmi bat mama că nu are bani (furie distructivă).. saaaau.. pot să îmi transform această furie în ambiția de a realiza ceea ce îmi propun.

Astfel furia mea se transformă în motivația de a lucra la propria persoană, de a deveni un bărbat mai bun, și astfel voi atrage natural o femeie; ori furia mea devine ambiția de a deveni independent financiar, de a-mi construi singur o afecere și de a face astfel bani. Asta e energia masculina cristalizată în cea mai fină formă a ei.

Sper că ai înțeles ideea: furia e o emoție din naștere caracteristică bărbatului, având consecințe mult mai puternice în cazul lui, însă poate să apară și să fie controlată și de către femeie. Dacă ajungi să o stăpânești, poate muta munții din loc.

Din păcate… mulți bărbați nu știu să facă asta, poate pentru că nu au fost învățați. Aici ai toate informațiile necesare pentru a face acest lucru, iar dacă ceva nu îți este clar, poți sa îmi lași într-un comentariu observația ta. Hai să vedem, în continuare, câteva trăsături, comportamente, precum și dorința energiei masculine.

3. Trăsături energia masculina:

-cunoașterea propriului scop existențial: e fundamentul pe care se naște și crește energia masculina. Odată ce știi care e menirea ta în această lume, sarcina ta e una duală: nu-ți rămâne decât să aliniezi viața astfel încât să îți susții și să-ți împlinești scopul, și să înlături totul din viața ta care ar contraveni lui. Ține de tine cum construiești designul vieții tale care te va duce în cel mai eficient mod cu putință către scopul tău.

-nevoia de a construi ceva în viață. Aici intervine capacitatea ta de a pune iubire în viziunea pe care o ai și de a-i da astfel un contur practic prin acțiunile tale zilnice. Esența masculină prespune a construi ceva mai mare decât tine.

-nevoia raportului cu alte esențe masculine: presupune a lua contact cu alți bărbați și a va împărtăși experiențele, scopul, obiectivele, precum și obstacolele întâmpinate pentru a găsi împreună o soluție. Acest lucru m-a ajutat și pe mine enorm de mult în ultimii doi ani.

Personal, am avut binecuvântarea de a primi în călătoria vieții mele alți bărbați de la care să pot învața, și pe care să-i ajut când mi s-a cerut. Eu le ofeream energia mea masculină, iar ei pe a lor. Astfel ne amplificam puterile reciproc, iar asta se vedea și în rezultatele externe.

4. Comportamente masculine

-respectarea cuvântului dat: ai zis un lucru, e lege! Nu da înapoi.

-asumarea propriilor decizii: esența feminină caută să îți influențeze hotărârile zilnice, de la cele mai neînsemnate până la cele mai importante. Eșți nevoit să ai mai multă încredere în propria ta înțelepciune, fiind conștient că poți greși, decât a urma în totalitate hotărârile binevoitoare ale partenerei tale.

Acest lucru nu te face un ignorant, ci te face dornic să pui pe primul loc propria ta capacitate de a lua deciziile, decât a le urma pe ale partenerei. Adu-ți aminte că direcția relației tale este dată de esența ta masculină, esență ce necesită să fie pusă în valoare în astfel de momente.

-a pune mai presus scopul personal decât relația de cuplu: relația voastră capătă contur pe baza energiei tale masculine. Dacă o defavorizezi într-un anumit fel, balanța raportului dintre tine și femeie se va destabiliza, fapt ce va duce la pierderea relației.

-a-ți cunoaște și depăși limitele: acceptă-ți fricile și treci peste ele.

-asumarea de riscuri: energia masculina nu este statică, ci dinamică, orientată spre o direcție. Pentru bărbați, stagnarea înseamnă pierderea timpului și energiei ce pot fi folosite în parcurgerea drumului realizării propriului potențial.

Dacă tu ai o perioadă de apatie în care îți pierzi o săptămână jucând jocuri pe calculator, acea perioadă nu va mai putea fi recuperată niciodată! Tu puteai să o folosești în a construi și a lucra la scopul tău, însă perioada este pierdută. Idealul tău masculin te îndeamnă să fii mai bun la fiecare 5 secunde.

5. Ce își dorește energia masculina:

Statornicie în îndeplinirea scopului, indiferent de dificultățile la care este supus. Nevoia de a fi fidel propriei legi și propriilor valori definește esența masculină. De aceea femeia caută permanent să schimbe pe bărbat. Vrea să testeze tăria lui de caracter, a esenței lui.

Nu o face în mod intenționat pentru ca vrea să-ți îngreuneze situația, ci pentru ca te iubește și știe că, cu fiecare provocare a ei pe care tu treci cu bine, te va transforma într-un bărbat mai bun.

Însă, dacă ea reușește, atracția ei față de tine va dispărea pentru că tu nu mai eșți cel de la început, cel pe care l-a îndrăgit atunci, cel fidel scopului propriu, ci ai ajuns a fi modelat după propriile ei dorințe.

ATENȚIE! e o diferență între a fi schimbat de o femeie după dorințele ei, și a fi mai bun datorită unei femei, încurajându-te în idealurile tale. Prin schimbare se înțelege modificarea tuturor deciziilor și comportamentelor tale doar pentru a-i face ei pe plac, ceea ce presupune înlăturarea voinței tale spre lucrurile cu adevărat importante pentru tine.

Dezvoltarea propriei persoane presupune a-ți cunoaște priopria cale, a face-o cunoscută femeii în cauză, cu toate consturile și riscurile ei, iar ea, dacă simte nevoia, să le accepte și să îți fie alături prin încurajările și încrederea ei în tine că le vei îndeplini.

Aș vrea să îți las câteva întrebări la care să reflectezi cu privire la scopul tău: aș fi în stare să îmi îndeplinesc scopul, chiar dacă nimeni nu îmi va recunoaște vreodată meritele? Aș fi în stare să îmi indeplnesc scopul, chiar dacă nicio femeie nu va aprecia asta?

Aș fi în stare să îmi urmez scopul, chiar dacă nu am garanția că îl voi îndeplini vreoodată? Dacă răspunsul la aceste întrebări nu este în totalitate “DA”, atunci nu ești pe deplin fidel scopului tău, nu ești încă de neclintit, și încă depinzi de validarea externă, implicit a femeilor.

Între esența ta masculină și scopul tău existențial se află o relație bidirecțională. Ambele se influențează recriproc, una neexistând fără cealaltă. Când le onorezi, domeniile din viață ta se aliniază după planul îndeplinirii scopului tău, astfel încât tu îți atingi potențialul prin a deveni tot ceea ce poți tu deveni.

Multă disciplină în a-ți controla energia masculina, și înțelepciune în a-i folosi adevărata puterea în îndeplinirea scopului tău existențial!

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *