Sari la conținut
Home » Blog » Starea de prezență. Ce te învață, cu adevărat, meditația?

Starea de prezență. Ce te învață, cu adevărat, meditația?

meditatia

Meditatia e unul din obiceiurile care și-a pus amprenta în viața mea în mod pozitiv, în ultimul an. Deși practic meditatia de mai bine de doi ani, în ultimele luni aceasta a devenit parte din ritualul meu de dimineață, iar acum a ajuns să-mi influențeze parcursul întregii zile, prin starea de spirit pe care mi-o oferă și claritatea minții de care dispun.

Va fi o provocare pentru mine să pun în cuvinte experiența pură de a medita, pentru că e un lucru atât de profund și atât de simplu, încât cuvintele sunt de prisos. Totuși, pentru că vreau să îți trezesc interesul, îți voi spune, intr-o manieră subiectivă, cum am experimentat puterea meditației.

Dacă nu ai citit încă celelate trei articole pe această temă, te îndemn să o faci chiar acum, iar apoi să revii la articolul acesta, pentru a-l aprofunda mai bine.

1. Ce este meditatia? Ghid pentru începători

2. Practica mindfulness. Beneficiile dovedite științific ale Meditației

3. Meditația mindfulness. Analiza științifică asupra abilităților mentale aduse

Pe lângă scris și citit, care mi-au fost obiceiuri trainice în ultimele 6 luni, și care mi-au format abilități de a transpune idei pe foaie, a gândi critic și a sintetiza informațiile relevante pentru problemele cu care mă confrunt, meditatia mi-a dezvoltat o abilitate specială ce m-a influențat într-un mod pe cât de subtil, pe atât de intens în ceea ce privește stilul de viață în alegerile pe care am fost nevoit să le iau zilnic.

Într-o primă fază, putem afirma că modul de a ne trăi viața e o succesiune de alegeri continue, format din decizii importante, ce au consecințe pe termen lung, și decizii neimportante, ce aduc rezultate de moment. Până la sfârșitul aricolului vei realiza cum meditația te ajută să iei cele mai bune decizii și să îți trăiești conștient viața. Sună pompos, dar rămâi cu mine. 🙂

E binecunoscut faptul că meditația e o armă letală în a-ți controla mintea, studiile de specialitate dovedind acest lucru, prin beneficiile pe care le are asupra creierului (control emoțional, activitate mai densă în cortexul prefrontal etc.)

Cu toate astea, întrebarea e: de ce atât de puțini oameni practică această activitate? Răspunsul e simplu: mintea ta urăște meditatia. 🙂

Explicație: Creierul uman e ca o mașinărie de stocare și procesare a informațiilor, indiferent dacă ele sunt bune sau rele, adevărate sau false (ce fac mâine, ce mănânc la prânz, cu cine ar fi mai bine să mă întâlnesc etc).

Mintea ta nu își poate imagina să stea locului pentru o secundă, de aceea caută să se agațe de tot ce poate pentru a-și face de lucru. Asta e functia ei: să lucreze în a rezolva probleme, iar dacă nu îi dai tu de lucru, o va face ea aducandu-ți probleme pe care să le rezolve.

Acesta e și motivul pentru care, dacă gândești prea mult, la sfârșitul zilei te alegi cu o durere de cap și o frustrare din lipsa de activitate de peste zi… pentru că doar ai stat și ai gândit.

Gândim, gândim și iar gândim!! Nu mă înțelege greșit. Mintea e un instrument minunat atâta vreme cât e folosită cum trebuie. Ea e bună în rezolvarea de probleme cu care te confrunți în prezent, elaborarea de planuri pe termen lung, gândirea critică asupra subiectelor de interes, reflexia asupra zilei ce a trecut etc. Într-un cuvânt, mintea e bună când o folosești cu un scop. Ideal ar fi să o folosim doar pentru așa ceva, când avem nevoie.

Din păcate, realitatea e alta: ne autosabotăm viața și sentimentul de împlinire interioară cu tot felul de gânduri inutile legate de evenimente din trecut, care nu mai produc în mod direct niciun efect în prezent (exemplu: despărțirea de o relație, moartea cuiva drag etc.) sau proiectarea altor gânduri care iau formă unor frici nerealiste în viitor (ce mă fac dacă reușesc să obțin acel job?, ce se întâmplă dacă pic acel examen?, ce mă fac dacă…?) De unde știi? 🙂

Aceste lucruri nici măcar nu s-au întâmplat încă, dar tu ești la fel de speriat de parcă treci deja prin ele. Nu îți face griji. Scenariul e același pentru oricine. Amândoi am trecut prin asta.

Noi nu am învățat cum să ne controlăm mintea. Avem tendința să ne identificăm cu ea, cu gândurile noastre irealiste, iar de aici începe drama. Mintea ta nu vrea “să tacă”, nu vrea să pună pauză șirului de gânduri care se tot învârt în cerc, fără un scop. Aici intervine meditația, care nu e altceva decât un timp în care ești conștient de mediul exterior și interior, ce duce la disiparea tuturor gândurilor avute.

Conștiința și gândurile nu pot exista în mintea ta în același timp. Într-un sens spiritual, gândurile sunt doar fragmente de energie exercitate de creierul tău. Însă a fi conștient presupune a lăsa lumina conștiinței care se află în profunzimea ființei tale să pătrundă printre aceste gânduri.

În caz că nu ai înțeles metafora îți ofer o explicație științifică: prin meditație tu îți activezi doar anumite arii din cortexul prefrontal, iar restul creierului e inactiv, deci “se poate odihni”.

Hai să facem o analogie: creierul tău e ca un calculator. De fiecare dată când tu începi un nou subiect de gândit fără să-i dai de capăt (asta se întâmplă de cele mai multe ori), e precum ai deschide un nou fișier/aplicație în calculator.

Cu fiecare program deschis, calculatorul merge și mai greu, iar unitatea centrală e suprasolicitată și încălzită. Cam așa e și mintea ta. E îmbibată cu noi și noi gânduri încurcate între ele, care nu îți dau pace până nu le rezolvi, sau… până nu practici meditatia. Prin meditație tu spui STOP acestor tipare mentale adictive.

Așadar, vreau să îți ofer 3 direcții în care meditatia te va transforma

1. Devii conștient de gândurile tale.

Ajungi să conștientizezi că totul este doar o percepție. Nu îți mai iei gândurile prea în serios pentru că nu te mai indentifici cu ele. Vei reuși să vezi lumea și oamenii din jurul tău exact așa cum sunt, prin filtrul propriei conștiințe. Tendința de a judeca, de a pune etichete, ori de a avea o stare emoțională negativă se va diminua considerabil.

Studiile din neurologie au arătat că meditația scade considerabil activitatea amigdalei (responsabilă pentru emoțiile noastre). Astfel, vei deveni mai calm, mai detașat și vei avea o prezență puternică, de neclintit.

Odată ce observi acele tipare mentale negative vei reuși în mod voluntar să nu le mai acorzi atenție, astfel sănătatea ta psihică va fi puternic îmbunătățită. Știi de unde apar o bună parte din bolile psihice? Din gândurile pe care le avem. După cum îți spuneam anterior, mintea noastră e ca un computer, iar tiparele mentale sunt ca un soft pe care noi îl accesăm.

Reiau ideea cum că mintea noastră caută să pună diverse etichete, adică să catalogheze într-un anumit fel oamenii, lucrurile și evenimentele.

Dacă face asta într-o manieră negativă (gândești negativ despre un anumit lucru în mod obsesiv), poți ajunge să dai naștere la diferite simptomatologii, cum ar fi depresie, anxietatea socială etc. Prin meditație “tai răul de la rădăcina” . Faci asta din propria ta voință, ceea ce duce la punctul 2.

2. Devii stăpânul propriei tale minți

Continui analogia minte-computer. Pe ea sunt instalate diferite softuri ce reprezinta gânduri care, de obicei, sunt pornite fără voia ta și care rulează continuu generând anxietate, depresie, nesiguranță, frică etc. A fi stăpânul propriei tale minți presupune a înțelege cum funcționează mintea ta și când aceasta îți oferă tipare mentale negative, ori nerealiste, sabotandu-te în ceea ce îți dorești.

Hai să îți ofer un exemplu:

Prezența e un dar venit de la zei, voi scrie despre experiența mea de a fi prezent. Trebuie să umplu aceste pagini cu cuvinte bune, armonioase pentru cititor, iar tot ce vreau acum este să amân acest proces, mintea mea fiind lipsa de energie și concentrare în direcția respectivă. Făcând brainstorming pe foaie, cuvintele ce îmi vin în minte sunt că eu cer poate prea mult de la mine, ori nu acționez suficient de inteligent, ori ambele. Am nevoie de o exorcizare a acestor sentimente, căci cu fiecare zi care trece, eu mă simt parcă mai singur, și mai convins de ideea cum că nu are nicio relevanță, că n-are nicio treabă, că tot ceea ce scriu, sau ceea ce fac nu reprezintă valoare adevărată pentru cititori, că toată viață mea până în momentul prezent a fost un drum… poate greșit? Nu e foarte multă viață, dar sunt cei mai frumoși ani ai tinereții mele ce se sfârșesc… în momentul în care aceste greutăți, care îmi apasă umerii încet în jos… mă doboară.

Acesta e un exemplu de gândire al unei persoane care e copleșită de multitudinea gândurilor sale. Sunt rânduri scrise de mine acum ceva timp. 🙂 Se poate observa o diferență clară între acest text și restul articolului, și anume că în momentul actual eu îmi folosesc mintea pentru a utiliza cunoștințele mele într-un mod eficient pentru a crea un articol în care să explic meditatia.

În exemplul anterior, sunt eu, aproape doborât de gândurile de peste zi, la final soldându-se cu percepția mea asupra gravității situației. Pe atunci trebuia să scriu un articol despre a fi prezent, articolul pe care îl citești acum, dar eu nu eram deloc prezent. Ironic, nu? 🙂

Aceasta e abilitatea de care ți-am pomenit la început: conștientizarea și distingerea momentelor negre, în care mintea te controlează, și momentele pline de prezență, umplute de propria ta ființă, în care îți permiți să fii tu. Astfel înveți cea de-a treia și cea mai importantă lecție:

3. Realizezi importanța momentului prezent

Nu există un alt moment mai important decât momentul prezent. De ce? Pentru că viața rulează clipa prezentă. Sigur, te poți gândi la trecut sau viitor, dar ele sunt doar construcții ale minții noastre, doar niște etichete tot a momentului prezent care s-a întâmplat deja, sau care va fi. Trecutul și viitorul se întâmplă doar.. prin momentul prezent.

Fă un exercițiu. Uită-te la un obiect din camera și întreabă-te “care este următorul gând care îmi vine în minte?” Chiar dacă nu ai meditat niciodată până acum, e probabil să fi experimentat o oarecare liniște privind obiectul respectiv.

Acea liniște este trăirea momentului prezent. Dacă ai simțit-o, te felicit! Asta e toată filosofia. Stai și o experimentezi. Fă asta din nou și din nou. Preferabil să îți aloci un timp de 20 de minute pe zi în care să încerci să redobandesti această experiență de liniște profundă. Fă asta timp de un an, iar modalitatea ta de a înțelege și experimenta viața se va schimba pe cât de subtil, pe atât de puternic.

La prima vedere, dacă analizezi prezentul prin gândurile tale, el este doar unul din nenumăratele momente ale vieții, care e un fel de lanț alcătuit din diferite momente in care se întâmplă diverse lucruri, luate izolat.

Totuși, dacă treci prezentul prin filtrul conștiinței și al experienței trăite, vei observa că există doar un singur moment etern care doar… există, iar noi trecem prin el. Indiferent de cum alegi să trăiești, sau de evenimentele de care vei avea parte, el e mereu acolo, constant. Fii una cu el. A îmbrățișa meditația presupune a îmbrățișa momentul prezent, lasându-l.. să fie. Așa cum e.

Clipa de acum e singurul moment in care se poate găsi viața.

Vei lăsa meditatia să-și pună amprenta și în viața ta? Ce vei face ACUM pentru a simți că prețuiești clipa prezentă?

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger #meditație

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *