Sari la conținut
Home » Blog » Devino plin de înţelepciune. Singurele 5 lucruri care contează

Devino plin de înţelepciune. Singurele 5 lucruri care contează

înţelepciune

În goana după micile plăceri ale vieţii pierdem sensul de a trăi. Sunt atât de multe lucruri pe care le putem face şi atât de puţin timp de viaţă încât riscăm să pierdem esenţa. Asemeni unei picături de cerneală într-o cadă plină cu apă, acele lucruri care sunt esenţiale sensului şi satisfacţiei personale pot fi diluate printre toate câte există şi la care avem acces. Astfel pierdem tot ceea ce poate însemna înţelepciune pentru noi.

Gândeşte-te numai: poţi să ieşi la o plimbare, să înoţi, să cânţi la un instrument, să sari cu paraşuta, să îţi întemeiezi o familie, să râmâi singur, să creşti un câine, să conduci maşina sau să mănânci o prăjitură. Poţi să munceşti ani de zile pentru a ajunge să pierzi totul într-o singură zi, să crezi în ceva sau în cineva, să îţi propui un scop, un ideal în care îţi pui toate resursele sperând ca într-o zi să-l împlineşti, ştiind că există riscul să mori încercând.

Sunt posibilităţi infinite de a alege încotro se îndreaptă firul vieţii tale. Toate aceste decizii, fie mai mari, fie mai mici, mai pun o greutate pe talerul vieţii tale. Fiecare mică alegere reprezintă o cărămidă a pavajului drumului călătoriei tale.

Timpul de viaţă e atât de scurt comparativ cu posibilităţile de a o trăi încât ne putem întreba pe bună dreptate: oare direcţia e bună? Mă îndrept încotro trebuie? Nu cumva ratez sensul vieţii? Nu te îngrijora. Aceste întrebări sunt primele semne de înţelepciune

Suntem sufocaţi de tot şi de nimic, iar apoi constatăm că ele nu au contat. Trec zilele una după alta, poate fără niciun sens. Cu ce e diferită ziua de azi faţă de cea de ieri? Cu ce va fi diferită cea de mâine? Aceste diferenţe cât de însemnate sunt pentru tine? Îţi mai aminteşti ce ai făcut în mod exact acum 3 zile? Dar acum 11, dar acum 357? Cel mai probabil, nu.

Ziua asta va fi dată uitării complet, ca şi cea de ieri şi mâine. Ce rămâne în urmă? Tot ceea ce ai astazi e rezultatul a 1000 de zile de ieri. Fiecare zi care trece nu va fi zadarnică dacă extragi din ea acea fărâmă de înţelepciune care ţi-o oferă. Trebuie doar să îţi permiţi ţie însuţi acest lucru. Vei vedea exact cum.

Mi-am propus ca până la finalul articolului să îţi ofer 5 principii de care, dacă vei ţine cont, vei trăi o viaţă plină de înţelepciune şi împlinire. Dacă respecţi cel puţin unul dintre aceste principii nu vei mai avea sentimentul că zilele trec în zadar.

Situaţia stă în felul următor: în prezent suntem inundaţi de nenumăraţi stimuli care ne acaparează atenţia. Ne supraestimăm timpul din viitor şi ne uităm cu regret la trecut întrebându-ne unde naiba s-a dus.

Acordăm o prea mare importanţă unor evenimente incontrolabile, păstrăm în minte persoane care nu vor mai face parte din viaţa noastră, ne imaginăm lucruri imposinile, iar apoi, când e să păşim în lumea reală, facem doar cele mărunte… care nu vor conta.

Personal, mă bate mai mereu gândul ca viaţa mea să fi contat, să ştiu că am trăit-o cu un sens, că s-a îndreptat către un ţel. De-a lungul timpului am căutat să creez o hartă pe care să punctez puţinele lucruri care ştiu că, respectându-le, ele vor lăsa o amprentă puternică drumului şi scopului meu existenţial. Prin ele am certitudinea că am făcut tot ce am ştiut mai bine în această viaţă.

Astfel, am ajuns la concluzia că există cele cinci lucruri de care dacă ţii cont, vei avea sentimentul trăirii unei vieţi pline de sens şi înţelepciune, sau cel puţin vei fi păzit de sentimentul pierderii vieţii în mod inutil.

1. Abilitatea dobandită

Omul cât trăieşte învaţă, spune o vorbă. De-a lungul timpului îţi vei dezvola anumite deprinderi prin studiu intens şi practică pe măsură. De obicei aceste deprinderi se regăsesc în profesia pe care o urmăm. Abilităţi-le pe care le ai nu ţi le poate lua nimeni.

Lucrând zilnic la aceste deprinderi vei fi de fiecare dată cu un pas mai eficient şi folositor celor din jurul tău. Păşind pe calea măiestriei, în fiecare zi vei fi mai bun decât ieri, iar deprinderile tale vor fi din ce în ce mai ascuţite şi valoroase.

Un aspect cert al vieţii este competitivitatea faţă de noi înşine sau faţă de ceilalţi. Design-ul vieţii e construit în aşa manieră încât e imposibil să profiţi de el la maximum fără riscuri. Provocările sunt cele care dau curs, culoare şi mai ales intensitate vieţii noastre.

E o continuă luptă pentru supravieţuire unde cei mai buni primesc cele mai mari recompense. Există o ierarhie pentru tot ceea ce există, iar cele mai valoroase lucruri sunt cel mai greu de obţinut. Astfel, e înscris în codrul nostru genetic nevoia de a fi mai buni pe zi ce trece, a performa şi a avea rezultate pe măsură.

După cum am mai tot spus, Universul funcţionează după principiul cauză-efect. Tot ceea ce e în lumea reală trebuie să aibă la bază o cauză solidă, prudus prin acţiune. Abilităţile dobândite nu sunt altceva decât acţiunile repetate, făcute corect şi îmbunătăţite zilnic, pentru a produce rezultare din ce în ce mai bune. Prin ele îţi dezvolţi o formă practică de înţelepciune.

Un lucru la fel de important e contribuţia pe care o aduci pentru lumea aceasta şi pentru semenii tăi. Sunt unele lucruri mai importante decât banii. Atunci când eşti răsplătit pentru serviciile tale, tu eşti mult mai câştigat prin valoarea pe care ai oferit-o celor din jur, şi faţă de tine prin dobândirea unei cunoaşteri experienţiale.

Dacă valorizezi profesionalismul şi împlinirea lucrului bine-făcut, recompensele financiare nu vor valora subiectiv atât de mult. Caută aşadar să valorizezi fiinţa umană prin ce oferi celuilalt şi prin auto-îmbunătăţirea propriei persoane.

Contribuie la fericirea celorlalţi fâcându-le viaţa mai bună prin ceea ce ştii tu să faci. Aşadar, dacă lucrezi zilnic la abilităţile tale, făcându-le să fie cu 1% mai performante zilnic vei obţine rezultate din ce în ce mai bune. Totodată vei fi împlinit, făcându-i fericiţi pe ceilalţi.

2. Ce las concret in urmă

Tot ceea ce vezi tu astăzi, de la internet până la libertate, este consecinţa eforturilor strămoşilor tăi. Lumea aşa cum există astăzi este rezultatul muncii cumulate a tuturor oamenilor în parte pe care ni i-a oferit Universul.

Ceea ce rămâne în urmă poate fi de impact global (electricitatea, internetul, tehnologia etc.), sau de impact minor (o vorbă bună la momentul oportun, un copil ajutat să îşi realizeze visul profesional, o carte făcută cadou etc).

Nu îţi recomand să o vezi pe una mai bună decât cealaltă, ci să cauţi a lăsa ceva în urmă, după puterile tale, la momentul cuvenit. Uitându-te înapoi, vei avea satisfacţia că a contat, pentru cine a avut nevoie.

Nimeni nu poate crea exact acelaşi impact pe care îl poţi avea tu. Orice lucru în lumea asta e unic in felul său pentru că e o copie unică a gândurilor minţii unei persoane… la fel de unică. 🙂 Tot ceea ce construieşti reprezintă o imagine a personalităţii şi gândirii tale.

Orice rezultat în lumea reală e o combinaţie unică de efort, timp şi acţiune luată inteligent. Nu te gândi aşadar că cineva nu va avea nevoie de ceea ce ai tu de oferit. E unic în felul său şi poate fi de ajutor unei anumite persoane la un moment dat.

În caz că doreşti să laşi ceva mai mare, e imposibil fără să iei anumite riscuri. Riscul implică posibilitatea de a pierde timp, energie, resurse. Cu cât un lucru e mai însemnat, cu atât riscurile vor fi mai mari. E şi normal să fie aşa. Dacă un lucru mare ar fi uşor de obţinut, toată lumea l-ar avea şi nu ar mai avea valoare.

Acum, totul depinde de tine cât de mult eşti dispus să rişti şi cât de mare vrei să fie impactul pentru viaţa ta. Totuşi, te îndemn să îţi asumi curajul de a schimba lucrurile care trebuie schimbate. Fii sigur că tot ce alegi să construieşti în lumea asta te face împlinit pe tine şi pe cei din jur. Alege-ţi acţiunile cu înţelepciune!

3. Cunoştinţele acumulate

Primul punct a făcut referire la ceea ce ştim să facem practic astfel încât să producem rezultate. Acum vreau să ne raportăm la cunoştinţele care alcătuiesc viziunea noastră despre lume şi despre viaţă. Cu cât acumulezi mai mult, cu atât înţelegi mai bine lumea şi pe oamenii din jurul tău.

Fiecare informaţie, fiecare carte citită, fiecare conversaţie avută, fiecare reflecţie personală te poate ajuta să construieşti o viziune mai largă şi mai profundă asupra a tot ceea ce ne înconjoară. Cunoaşterea înseamnă putere.

Desigur, ne putem raporta la cunoaştere şi într-o manieră toxică cum suntem tentaţi să o facem în şcoală. Memorăm mecanic anumite informaţii iar apoi le reproducem la un test. În viaţa reală degeaba ai o tonă de teorie în cap dacă nu îi găseşti utilitatea practică.

Nu vei fi mai mult decât o enciclopedie umană. A acumula continuu informaţii fără a le înţelege sensul în profunzime şi a le utiliza pentru a-ţi îmbunătăţi viaţa, nu te va duce prea departe.

Cunoaşterea trebuie să aibă o componentă practică, una critică şi una reflexivă pentru a ajunge la înţelepciune. Scopul pentru care acumulezi teorie se presupune că e a obţine un rezultat. Rezultatele vin prin acţiune. Deci când acumulezi informaţii gândeşte-te că în mod implicit eşti nevoit să o pui în aplicare. Să ai mereu rezultatul final în minte întrebându-te ce informaţii ai nevoie.

Fii critic cu informaţiile pentru că uneori poate fi slabă calitativ, incertă sau chiar falsă. Puneţi întrebări cu privire la ceea ce citeşti. Adună cele mai bune informaţii, compara-le între ele, triază-le şi aplică zilnic câte puţin din ele. Monitorizează-ţi progresul.

A treia componentă e reflecţia fără de care nu vei scoate potenţialul maxim din cele două. De fapt, în reflecţie constă înţelepciunea. E nevoie să meditezi constant la tot ceea ce citeşti şi tot ceea ce faci, gândindu-te la cum produc ele rezultatele respective.

Trebuie să te întrebi de ce reuşeşti un lucru şi nu reuşeşti un altul, ce faci bine, ce nu faci bine şi ce poţi îmbunătăţi. Astfel îţi vei construi singur un mod de gândire unic, pe baza experienţelor şi filosofiilor de viaţă proprii.

Prin reflecţie tu pleci de la lucruri deja cunoscute teoretic, le materializezi prin deprinderile dezvoltate, iar apoi ajungi să cunoşti tot mai mult modalitatea ta unică de a aborda problemele din viaţa ta şi de a le rezolva. Asta îţi va oferi un caracter unic, plin de înţelepciune.

4. Oamenii ce-i întâlnesc

Fiecare interacţiune contează, chiar şi una scurtă şi banală. Psihologia behavioristă spune că la fiecare contact cu o nouă persoană extragem inconştient de la aceasta componentele personalităţii sale şi le alipim identităţii noastre.

Într-o oarecare măsură eşti construit din totalitatea persoanelor pe care le-ai întâlnit până acum. Caută aşadar să te asociezi cu oameni de valoare. Ori vă veţi ridica unul pe celălalt, ori vă veţi sabota.

Probabil ştii celebra vorbă care spune că eşti media celor 5 persoane cele mai apropiate din viaţa ta. Oamenii pe care îi avem în jurul nostru ne construiesc pe noi înşine. Gândeşte-te ce fel de persoană vrei să ajungi şi caută-le pe acelea care se conformează.

Totodată, din interacţiunile autentice extragem cea mai multă valoare. Nu-i ţine pe oameni la distanţă. Cu cât reuşeşti să te apropii mai mult, cu atât te vei regăsi mai mult în ei. Înţelegându-i pe oameni, te poţi înţelege pe tine.

Fii conştient că vei avea doar câţiva oameni care-ţi vor fi apropiaţi ţie, iar cu marea majoritate vei avea interacţiuni superficiale. Oricum ar fi, am convingerea că fiecare om apare în viaţa mea ca să mă înveţe lecţii pentru a dobândi înţelepciunea, iar eu am datoria morală de a-l învăţa la rândul meu.

Din interacţiunile autentice extragem cea mai multă valoare. Primeşte-i aşadar pe cei pe care-i poţi face mai buni şi învaţă de la cei ce te pot învăţa.

5. Experienţa

E al cincilea element pe care aş vrea să îl ai în vedere pentru a dobândi înţelepciunea şi probabil cel mai important. Experienţa te face înţelept, ea e miezul înţelepciunii. Fiecare experienţă pe care o ai, dacă e analizată prin filtrul raţiunii şi integrată prin cel al simţirii, te va face să înţelegi Universul interior şi pe cel exterior din ce în ce mai acurat posibil.

O analogie pentru călătoria vieţii ar putea fi un joc pe calculator. Ai de completat misiuni din care primeşti diferite recompense şi îţi cresc nivelul caracterului tău.

Aşa e şi în viaţa reală. Provocările pe care le trecem ne oferă experienţa creşterii şi evoluţiei noastre. Ele trezesc entuziasmul şi oportunitatea de a ne auto-depăşi. Experienţele îşi lasă amprenta în evoluţia noastră persoanală. În cele din urmă, ele dau culoare vieţii.

Nu uita să te bucuri de experienţele tale. Fiecare dintre ele e unică şi ireplicabilă, în felul ei. Asta înseamnă că ceea ce îţi oferă momentul prezent e un dar unic din partea Universului. Nimeni nu va avea aceeaşi trăire subiectivă asupra clipei de acum precum o ai tu.

În fiecare moment ai oportunitatea de a dărâma şi construi propria ta realitate după bunul tău plac. Fiecare moment trăit este o piesă de puzzle din tabloul vieţii. Tu alegi cum îl construieşti.

O viaţă plină de sens şi de înţelepciune

Aceste 5 lucruri le-am socotit ca fiind cele mai importante. Fiecare dintre ele e independentă de cealaltă, deşi ele sunt interconectate. Iar acum, vreau să îţi ofer cel mai important element. Ca într-un puzzle incomplet, dacă adaugi această piesă vei descoperi imaginea de ansamblu care va face ca lucrurile să aibă sens.

Cele 5 elemente prezentate te vor face o persoană plină de înţelepciune dacă le respecţi pe fiecare în parte, dar dacă reuşeşti să le îndrepţi spre un ideal, un scop, o misiune, puterile lor se vor alinia şi vor genera o stare de împlinire şi linişte sufletească. Astfel, prin intermediul lor, îţi vei face cel mai frumos cadou ce îl vei avea de aici înainte, ce constă în a duce o viaţă cu sens şi semnificaţie.

Idealul de a avea mereu în minte şi în suflet un scop pentru care să trăieşti, care să dea sens vieţii tale, reprezintă punctul comun şi esenţa acestor 5 principii enumerate. Da, ele reprezintă modalităţile sigure care îţi vor oferi sentimentul că existenţa ta nu a fost zadarnică.

Dar când ele sunt unite şi îndreptate către un scop comun, viaţa ta va prinde o altă nuanţă, un alt contur, în care satisfacţia ta se va amplifica. Atâta vreme cât tu găseşti o semnificaţie în acestea, ele îţi vor asigura sentimentul trăirii unei vieţi pline de înţelepciune care… merită trăită. 🙂

Îţi doresc să păstrezi aceşti 5 stâlpi pentru întreaga ta viaţă, de aici înainte. Sunt printre singurele lucruri pe care le vei lua cu tine în decursul călătoriei tale. Poţi pierde prieteni, bani, oportunităţi, familie, casă… dar nu poţi pierde darurile de înţelepciune ce ţi le oferă singurele 5 lucruri care contează cu adevărat.

Lucian Puşcaşu

P.S. Un alt articol pe tematica înţelepciunii prezentată însă într-o altă formă găseşti chiar aici: 8 lecţii de viaţă neînvăţate care ascund sensul şi satisfacţia existenţei tale

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format audio.***

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *