Sari la conținut
Home » Blog » Nevoi neîndeplinite și traume din copilărie. Cum se nasc traumele

Nevoi neîndeplinite și traume din copilărie. Cum se nasc traumele

traume din copilărie

Câți dintre noi ne putem considera complet sănătoși emotional? Sănătatea emoțională nu este un lux, ci un drept și o necesitate . Cu toate acestea, foarte puțini dintre noi beneficiem de ea, fiind împăcați cu trecutul, trăind în prezent și pregătiți pentru provocările din viitor. Sunt numeroase motive pentru care tu îți deteriorezi sănătatea mentală. Unul dintre acestea îl reprezintă prezența unor traume din copilărie.

Subiectul “traume din copilărie” e unul destul de complex când vine vorba de tratamentul pentru a le vindeca. Totuși, explicația pentru cum apar aceste traume din copilărie este destul de simplă, iar în acest articol vom detalia cum iau naștere aceste traume și în articolele viitoare, cum pot fi ele tratate prin psihoterapie.

Cele cinci nevoi de bază ale copilului

Pentru a define conceptul de “traume din copilărie”, vom explica, în primul rând cele cinci nevoi de bază ale unui copil, conform literaturii de specialitate.

1. Atașarea sigură față de ceilalți (copilul are pe cineva conta că va fi prezent pentru el la nevoie). Nerespectarea ei duce la următoarele tipuri de traume:

– abandon / instabilitate

– neîncredere / abuz

– privare emoțională

– defecte / rușine

– izolarea / înstrăinarea socială

2. Autonomie, competență și sentiment de identitate (copilul are un simț al identității și al autoeficacității în rezolvarea problemelor). Nerespectarea ei duce la următoarele tipuri de traume:

– dependență / incompetență

– vulnerabilitate la vătămare sau boală

– sine subdezvoltat

– eșec

3. Libertatea de a exprima nevoile și emoțiile valabile (copilul se simte în regulă cu a exprima nevoi și emoții, atunci când acestea se ivesc). Nerespectarea ei duce la următoarele tipuri de traume:

– subjugarea

– sacrificiu de sine

– căutarea aprobării / căutarea recunoașterii

4. Spontaneitate și joc (copilul își permite să experimenteze perioada copilăriei cu tot ce presupune ea: a se juca, a se bucura, a visa). Nerespectarea ei duce la următoarele tipuri de traume:

– negativitate / pesimism

– inhibiție emoțională

– standarde neperformante / hipercriticitate

– punitivitatea

5. Limite realiste și autocontrol (copilul învață să respecte oamenii din jurul său și să îi trateze cu egalitate. Învață că orice lucru vine pe baza efortului susținut și că nimeni nu e dator să îi îndeplinească anumite nevoi). Nerespectarea ei duce la:

– dreptul / grandiozitatea

– căutarea aprobării / căutarea recunoașterii

Aceste nevoi psihologice sunt esențiale pentru sănătatea psihologică a copilului, viitor adult. Practic, el are o înclinație naturală de a se dezvolta frumos și sănătos, dar are nevoie ca aceste nevoi să îi fie îndeplinite. În caz contrar, el se va simți deprivat, incomplet sau nevrednic de ele. Aici putem vorbi de conceptul de traumă. Trauma nu este altceva decât violarea drepturilor copilului din punct de vedere psihologic.

Experiențe de viață timpurii ce duc la traume:

Nevoile emoționale anterior menționate trebuie satisfăcute deoarece ăi sunt vitale sănătății mentale a copilului. În caz contrat, poate suferi o traumă. Sunt mai multe experiențe care pot duce la traume din copilărie. Pentru a-ți face o imagine, îți voi oferi câteva exemple în această direcție.

– frustrarea toxică a nevoilor, de ex. lipsa de stabilitate, înțelegere sau iubire

– traumatizarea, victimizarea, duce la scheme precum neîncredere / abuz, defecte / rușine, vulnerabilitate la daune

– prea mult dintr-un lucru bun, de ex. suprasolicitat, supraprotejat, libertate sau autonomie fără limite. Copilul este răsfățat, mai simplu spus.

– internalizarea selectivă sau identificarea cu alte persoane semnificative. Copilul învață stilul de comportament de la unul dintre părinți, identificându-se peste măsură cu acesta.

Experiențele traumatice care încalcă drepturile copilului

Vom explica, în continuare, modalitățile prin care nevoile emoționale nu sunt îndeplinite.

1. Necesitatea siguranței și stabilității: această necesitate nu poate fi satisfăcută în cazul în care copiii sunt născuți în situații nesigure: părinții sunt mai mereu plecați, nu e luat în brațe când plânge, nu are un adult cu care să vorbească etc.

2. Necesitatea unei legături sigure, iubitoare și de încredere cu unul sau mai mulți îngrijitori: Această necesitate nu poate fi satisfăcută dacă mama sau îngrijitorul principal nu este o persoană caldă, iubitoare, care se bucură să acorde îngrijire maternă copilului.

Această nevoie e de obicei încălcată acolo unde părintele devine indisponibil prin boală, depresie sau greutăți economice sau dacă este instabil din punct de vedere emoțional sau imprevizibil ori e situația în care în familie există abuz și violență.

3. Nevoia de a fi susținut pe parcursul creșterii: copilul are nevoie să se abțină de la a solicita ajutor excesiv, spre a evita dependența. El are nevoie să își dezvolte un simț al autonomiei, caracterizat de capacitatea de a lua propriile alegeri.

Această necesitate nu poate fi satisfăcută acolo unde nevoia nu este satisfăcută și copilul se simte copleșit și nesigur în lume.

4. Nevoia de exprimare adecvată a emoțiilor și nevoilor într-un mod în care ele pot fi acceptate social. Pe măsură ce copiii cresc, dacă au un tip adecvat de sprijin iubitor, ei învață să identifice și să exprime sentimentele și nevoile lor în moduri adecvate, fără a-i răni pe cei din jur.

5. Nevoia de a se exprima spontan, jucăuș și creativ: Jocul și spontaneitatea sunt trăsături normale ale comportamentului uman (și animal), pentru a se maturiza în căldură și creativitate. Atunci când aceste aspecte ale comportamentului sunt neglijate, descurajate sau pedepsite în mod activ, indivizii își pot pierde capacitatea de a fi originali și creativi.

Cum iau naștere diferitele trauma din copilărie?

Am stabilit deja care sunt nevoile copilului și faptul că ele trebuie satisfăcute. Vom prezenta, în continuare, care sunt modalitățile concrete în care drepturile emoționale ale copilului sunt încălcate. Conform literaturii de specialitate, există patru căi ce duc la trauma din copilărie.

1. Toxicitatea relațiilor apare atunci când nevoile de bază ale copilului pentru o relație de dragoste stabilă și îngrijire consecventă nu sunt îndeplinite. Astfel, el învață că viața e un loc periculos, iar el este singur.

2. Traumatizarea apare atunci când copilul este rănit, victimizat sau expus la situații traumatice. Copilul suferă un eveniment negativ extrem de intens, cum ar fi violența domestic sau înjosirea sa în ultimul hal.

3. Supraprotejarea părinților sau îngrijitorilor, ce împiedică copiii să dezvolte autonomie și  autocontrol adecvat. Astfel, el învață că lumea este un loc al plăcerilor immediate, unde i se cuvine tot ceea ce-și dorește.

4. Interiorizarea sau identificarea cu alte persoane semnificative, în care copilul își asumă gândurile, sentimentele, experiențele și comportamentele părinților sau îngrijitorilor lui. De exemplu, atunci când un părinte este punitive(pedepsește în exces) și critic, copilul poate deveni auto-punitiv și autocritic, ori dezvoltă o atitudine critică față de cei din jur.

Concluzie

Orice copil are anumite nevoi emoționale. E un drept și o necesitate pentru el a le avea îndeplinite, pentru a se forma ca viitor adult sănătos. În caz contrar, el va suferi consecințele aversive a neîndeplinirii lor. Consecințele acestea le numim traume din copilărie. Ele necesită psihoterapie pentru a fi vindicate.

A activat ceva în tine citirea acestor rânduri? Tu ai anumite nevoi neîndeplinite care crezi că au degenerate în traume din copilărie?

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *