Sari la conținut
Home » Blog » Vindecarea traumelor din trecut. Pașii pentru a-ți recăpăta pacea interioară

Vindecarea traumelor din trecut. Pașii pentru a-ți recăpăta pacea interioară

Vindecarea traumelor din trecut

Vindecarea traumelor din trecut reprezintă unul dintre subiectele care mă pasionează cel mai mult din domeniul psihoterapiei. Vindecarea treumelor din trecut presupune o muncă atât de profundă și personală încât e nevoie să te implici cu totul.pentru a-i da de capăt. E momentul în care trecutul se unește cu prezentul pentru a câștiga viitorul.

Vindecarea traumelor din trecut duce, în mod concret, la ruperea tiparelor adictive din viața ta și a tuturor dramelor care te-au sabotat și ți-au răpit fericirea. În sfârșit te vei putea reconecta cu tine, de vei coborî în infernal din interiorul tău și vei îmbrățișa copilul din tine.

Vindecarea traumelor din trecut îți dă ocazia să îți reinventezi cu totul viața!

În acest articol vom oferi pașii concreți care sunt folosiți de către un psihoterapeut în scopul vindecării traumelor. Scopul e acela de a te familiariza cu demersul terapeutic în cauză și chiar a implementa de unul singur, pe cât posibil, unele dintre procedurile descrise.

1. Identifică capcana mentală

E primul pas în vindecarea traumelor din trecut. Trebuie să identifici problema pentru a ști cum anume să o abordezi.

Poţi face asta cu ajutorul chestionarului schemelor cognitive (pe care ți-l oferă terapeutul), fie inchizând ochii şi amintindu-ţi un episod din copilărie. Dacă apare o imagine care te jenează ori îți provoacă emoții intens negative (furie, tristețe, repulsie etc.), e foarte probabil ca ele să fie “rămășițele” unui eveniment traumatic din trecut.

Ai așadar încredere în ceea ce simți. Emoțiile nu pot fi greșite. Ele sunt acolo pentru a spune ceva despre tine și despre trecutul tău. Emoțiile tale te îndeamnă să îți deschizi sufletul și să iei ceea ce este al tău.

În funcţie de descrierea episodului îţi poţi da seama că există o nevoie emoţională ce nu a fost satisfăcută. Examinând-o, poți înțelege cum a luat naştere trauma respectivă. Înțelegerea originii ei e primul pas spre eliberare.

2. Ia contact cu copilul rănit din interiorul tău

E cea mai profundă parte a schimbării şi probabil îţi va părea cea mai ciudată. Trebuie să iei contact cu acel copilaş din interiorul tău care a suferit trauma. E nevoie să comunici cu el, să îl întrebi ce îl doare, să-l înțelegi și să-i oferi ceea ce nu a avut niciodată. Poate fi vorba de iubire, siguranță, înțelegere, atenție sau încurajare.

Orice ar fi, spune-i copilului din tine că ești alături de el și că, indiferent de cum se vor comporta adulți cu el, tu nu îl vei lăsa niciodată și-l vei iubi necondiționat!

Ideea de copil nu trebuie luată literar pentru că personalitatea ta nu e divizată. Ia-o ca pe o metaforă care să te ajute să accesezi acea parte din tine care nu e în acord cu întreaga ta fiinţă. E o modalitate de a privi trecutul de care eşti legat cu ochi limpezi şi care aduce cea mai simplă metodă de a te elibera de el.

Ai grijă la rezistenţe. Ţi se poate părea pueril sau fără logică să faci un asemenea gest. Mai apoi, când vei închide ochii, se poate să îţi vină în minte toate motivele pentru care să nu te legi de trecut.

Te vei păzi de ceea ce e în interiorul tău pentru că acolo se ascunde o durere nespusă. E nevoie să laşi toate rezistenţele şi să te adânceşti în profunzimea fiinţei tale, să reexperimentezi durerea trecutului şi să o laşi să iasă afară.

Dă-i copilului din tine ce este al său. Dă-i dragostea şi atenţia pe care nu le-a avut niciodată.

Reactualizează imaginea. Fă-o să fie cât mai detaliată, ca într-un album cu poze. Dacă e să îi descrii cuiva ceea ce vezi, să fie ca într-un film care rulează continuu.

Acum e nevoie să iei contact cu copilul interior. Poate fi vorba de o masă la care el stătea împreună cu părinţii care îl certau. Acum iţi imaginezi cum intri în imagine tu, ca adult responsabil şi îţi cerţi părinţii pentru că se poartă atât de urât cu copilul lor. După aceea, începe un dialog cu micuțul din tine şi oferă-i tot ceea ce îşi doreşte.

Crezi că va fi uşor? Bineîneţeles că nu. Chiar al naibii de greu. Dacă durerea e atât de mare nu vei fi în stare să oferi copilului din tine ceea ce are nevoie. Vei începe să plângi pentru că trăirea e prea profundă şi nu vei duce la capăt.

Dacă simţi că povara e prea mare, apelează la un psihoterapeut şi solicită-i o terapie integrativă axată pe scheme cognitive după modelul lui Jeffrey Young. Dacă nu, cel puțin repeat procesul și schimbă elementele din imagine.

Fă-i pe părinții tăi mai mici și pe tine mai mare, ori pe ei mai slabi și pe tine mai puternic. Fă orice pentru a te alia cu copilul din tine și a-l susține în fața oamenilor care l-au rănit!

Dacă s-a mişcat ceva în tine citind aceste rânduri, înseamnă că e un copilaş în tine care are nevoie de tot ceea ce am prezentat anterior. Nu contează cu cineva faci terapia, doar fă-o! Fie că apelezi un un terapeutul tău curent, la mine sau la un altul în care ai încredere, scopul rămâne acelaşi: să accesezi copilul din tine, să îi oferi ceea ce nu a primit niciodată şi, în cele din urmă, să îţi vindeci rănile trecutului.

3. Scrisoarea

O altă metodă de reconectare cu copilul interior este prin actul scrierii. Scrie o scrisoare către copilul din tine și spune-i tot ceea ce are nevoie să audă. Spune-i că ești acolo pentru el indiferent cât îi e de greu și asigură-l că-l vei iubi și proteja cu toate puterile tale. Dacă nu poți să faci asta în plan imaginar după subpunctul anterior, măcar fă-o prin cuvinte scrise.

Totodată, prin scriere poți să te conectezi la evenimentul traumatic și să îl reinterpretezi, într-o manieră terapeutică, pentru a te elibera de el. Scrie o scrisoare părinţilor tău în care să îţi reverşi toate emoţiile negative asupra lor şi să le spui cum ai fi dorit să se comporte cu tine.

Copiul din tine are nevoie să fie accesat cumva şi să elibere tot ce are în el. Nu e nevoie să trimiţi scrisoarea prinţilor tăi după ce ai terminat. Rupe-o sau arde-o cu totul.

Uneori se poate întâmpla ca după terapie să îţi ierţi părinţii, iar alteori nu. Fie îţi vei da seama că şi ei au fost prinşi în propriile lor capcane şi să găseşti puterea de a ierta, fie nu vei mai vrea să ai de-a face cu ei. În orice caz, te vei bucura că te-ai eliberat în sfârşit prin vindecarea traumelor din trecut.

4. Gândire ratională: apelul la logică

După cum am spus și în alte articole, psihoterapia cognitive-comportamentală vizează trei dimensiuni: cogniții, emoții și comportamente. Prin gândirea logică, rațională, ajungi să schimbi modul de a vedea trauma și a schimba modul în care și-a pus amprenta asupra felului tău de a gândi și a vedea lucrurile.

Așadar, provoacă traumele la nivel raţional. Observă dacă stilul tău de gândire survenit de pe urma traumei (nimeni nu ține la tine, oamenii nu sunt demni de încredere, nimeni nu e stabil în viața ta etc.) e conform cu realitatea (chiar nimeni nu ține la tine?

Chiar niciun om nu e de încredere? Nu ai avut pe nimeni niciodată stabil în viața ta?). Provoacă intelectual capcana mentală în care te afli, distanțează-te de ea și fă-o să-și piardă din credibilitate.

E nevoie să faci o listă pro şi contra pentru toate capcanele mentale pe care ai avut până acum. De câte ori s-a adeverit ceea ce îți spune capcana mentală? Dar de câte ori NU s-a adeverit. Vei fi surprins să afli cum pierde teren.

La sfârşit îţi vei da seama că nu mai poţi crede atât de mult în ea. Poate că ai fost deprivat emoţional, dar acum îţi dai seama că ai avut oameni care au crezut în tine şi te au apreciat, mai mult decât cei care nu te-au valorizat.

Poate fi vorba de profesorii din liceu ce au aclamat realizările tale, prietenii tăi care te-au inclus în gaşca lor sau o fostă relaţie în care persoana respectivă te-a iubit. Vindecarea traumelor din trecut presupune ieșirea din tiparul vechi de gândire.

5. Eliberarea de bagajul emoțional

Capcana e puternic legată de emoţiile trecutului. Totodată, spuneam că trauma te face să retrăiești trecutul. Astfel, ești ancorat în aceste emoţii din trecut. Tu vezi convingerile tale ca un adevăr absolut prin prisma emoţiilor neexprimate.

Raţioalizarea face apel la adultul sănătos din tine. Raportând capcanele la lumea exterioară, tu te forţezi să ieşi din ele şi să le vezi cu obiectiv şi nu condiţionat de emoţiile trecutului. Astfel, ajungi să nu mai crezi chiar atât de mult în ele.

Spre exemplu, tu spui despre tine că eşti prost. E vreo dovadă logică sau empirică care dovedeşte acest lucru sau e vorba de vocea părinţilor tăi din trecut? În listă vei trece toate realizările tale. Ai terminat o şcoală, ai carnet de şoferi, ai un loc de muncă, ai absolvit nişte examene, ai întâmpinat provocări în viaţă şi ai ajuns la nişte soluţii. Astea sunt semenele unui om prost? Bineînţeles că nu.

6. Schimbă modul în care te comporți

Vindecarea traumelor din trecut presupune eliberarea de emoții și schimbarea modului de gândire. Odată eliberate emoțiile refulate, nu mai e nevoie să te reîntorci la ele. La fel, odată ce te-ai convins că gândirea toxică pe care o ai nu este a ta cu adevărat, ci e consecința capcanei, ea nu va mai avea efect la fel de mare asupra ta precum înainte.

Dar, schimbarea ca persoană pe termen lung se realizează prin comportamente specifice. Noul tău mod de a fi trebuie cimentat prin acțiuni și manifestări comportamentale. Așadar, trebuie să renunți la comportamentele care te afundă mai tare în capcana mentală și să le înlocuiești cu altele sănătoase.

Dacă, spre exemplu, înainte nu ieșeai la întâlniri pentru că te considerai defect ca om, acum e timpul să ieși în lume, să experimentezi relații și să te convingi că oamenii te apreciază și valorizează ca om. Am scris un articol întreg doar despre cum poți să-ți modifici comportamentele pentru a ajunge la vindecarea traumelor din trecut. Dacă vrei detalii, îl gășești dând click aici.

7. Analizează efectele capcanei în viaţa ta

Acest pas are mai mult rol motivațional, dar și în conștientizare. E nevoie să îți dai seama care sunt efectele traumei din viața ta curentă și cum se leagă ele de trecutul tău.

Capcanele mentale își au cauza în trecut și își continuă efectele până în prezent. Totodată, prezența lor duce la repetarea scenariilor din trecut în prezent. Când analizezi trecutul și îți dai seama că îl retrăiești în prezent, vei avea parte de o revelație și, odată cu ea, vei înțelege de ce și cum ești legat de trecut.

Spre exemplu, poate vrei să îți asumi anumite riscuri sau să avansezi la job. Dar la fiecare încercare eșuezi nu pentru că nu ai avea abilități, ci pentru că te autosabotezi (amâni sarcinile, nu ai încredere în tine, nu-ți recunoști meritele etc).

Analizând de ce se întâmplă mereu aceste lucruri, îți aduci aminte de copilăria ta în care părinții tăi îți spuneau că niciodată nu vei trece clasa sau că nu vei lua premiul I.

Aici apare un punct cheie în care conștientizezi că încercările tale din prezent sunt sortite eșecului deoarece tu ești blocat în trecut în același tipar, aceeași capcană mentală “nu voi reuși, nu sunt destul de bun”. Odată cu acest punct cheie, trecutul își va pierde din influența asupra ta, iar tu îți vei începe să-ți recapeți puterea.. și viața înapoi.

8. Implementează schimbarea

Reprezintă sinteza acestor pași și are la bază principiul: în fiecare zi câte puțin. Trebuie să lucrezi la fiecare dintre aceste subpuncte și să schimbi, pe rând, câte un aspect.

Monitorizează-ți schimbarea, cere ajutor când te blochezi sau citește informații adiționale, recompensează-te când faci mici progrese, fii răbdător și nu îți pierde speranța!

În orice punct al vieții tale te-ai afla, oricât de greu și împovărător ar fi, niciodată nu e prea târziu să faci o schimbare. Niciodată nu e prea târziu să îmbrățișezi copilul din tine. Niciodată nu e prea târziu să îți reconstruiești viața.

Succes în a dobândi vindecarea traumelor din trecut!

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *