Sari la conținut
Home » Blog » Abuzul emoțional. Ce să știi dacă ai suferit în copilărie. Cauze + tratament

Abuzul emoțional. Ce să știi dacă ai suferit în copilărie. Cauze + tratament

abuzul emoțional

Abuzul emoțional e una dintre cele mai traumatice experiențe pe care le poate avea o persoană în perioada copilăriei. Abuzul emoțional duce la sentimentul neîncredererii, al abandonului, al singurătății și al lipsei de protecție.

Abuzul emoțional duce la credința cum că lumea e un loc periculos, unde lupta pentru supraviețuire e la ordinea zilei. Vei simți o continuă presiune psihică, unde trecutul va fi continuu confundat cu prezentul, făcând ca abuzul emoțional să reînvie la fiecare mic indiciu care îți aduce aminte de evenimentele traumatice pe care le-ai suportat.

În acest articol voi explica în mod exact care este procesul terapeutic pentru vindecarea abuzului emoțional pe care l-ai suferit în copilărie. Totodată, acest demers este, în linii mari, general valabil pentru orice tip de trauma emoțională.

Așadar, dacă ești familiarizat cu conceptul de “Terapia schemelor” din articolele anterioare, și îți conștientizezi deja capcanele mentale, poți folosi acest articol pentru a-ți servi drept ghid practic în tratarea problemelor și neajunsurilor emoționale din copilărie pe care le ai.

Voi puncta și descrie fiecare pas care este făcut în terapie, în a trata abuzul emoțional.

1. Îngrijire pentru modul Copil Vulnerabil

Aceasta necesită prezența unui „bun părinte” intern, care poate să se mângâie și să acționeze pentru a răspunde nevoii de bază atunci când sentimentul de frică, tristețe sau singurătate este declanșat în modul Copilului Vulnerabil.

Copilul din tine care a suferit abuzul emoțional trebuie îngrijit și asigurat că nu va mai suferi din nou. Ai nevoie să contruiești o imagine a unui adult sănătos care să aibă grijă de el.

2. Înlocuirea tiparelor comportamentale toxice cu altele sănătoase

Odată devenit conștient de comportamentele care îți fac rău, trebuie să le înlocuiești cu altele mai sănătoase. Aceste comportamente sunt mecanimsele de coping care trebuie să aibă consecințe pozitive sau deloc negative.

Înlocuiește comportamentele modului de copil supărat sau impulsiv / nedisciplinat cu moduri adecvate și eficiente de a exprima emoțiile și nevoile (de exemplu, capacitatea de a exprima nevoile și furia într-o manieră asertivă pentru adulți).

De exemplu, dacă experimentezi anumite emoții, conectează-te cu ceilalți și exprimă-ți nevoile. E sănătos să îți exprimi nevoile ca un adult decât să le refulezi ca un copil, crezând că oamenii nu ți le vor îndeplini.

3. Înlocuiește vocea criticului interior cu cea blândă a adultului iubitor

E foarte greu să faci schimbarea dacă te autosabotezi continuu. Trebuie să reduci puterea și controlul vocii critice din interiorul tău. Această voce poate fi a unui părinte abuziv, ori al unei alte persoane semnificative din trecut.

Scapă de criticul interiorizat punitiv, înlocuindu-l cu abilitatea de a te motiva într-o manieră pozitivă sănătoasă. Acceptă-ți greșelile propii, acceptă greșelile celor din jur și, atunci când vocea critică reapare, concentrează-ți atenția pe ea și moderează-ți modul critic cu vocea adultului sănătos din tine.

Un aspect definitoriu al terapiei “copilului interior” este echilibrul menținut între munca orientată pe experiență sau pe emoție, procesarea cognitivă a noilor conștientizări și perspective din experiențele emoționale corective și ruperea tiparelor comportamentale. Aceste lucruri se realizează, de regulă, în terapie.

4. Conștientizarea modurilor de copil

Modurile sunt fațete ale personalității tale. Uneori te comporți ca un adult, alteori ca un copil. Trebuie să fii conștient de modurile și comportamentele tale de copil. Ele apar datorită unor nevoi emoționale neîndeplinite de pe urma cărora apar problemele, cum ar fi abuzul emoțional Modul de adult din tine trebuie să le satisfacă, ca formă de răspuns.

În terapie, această componentă include intervenții care sunt în primul rând cognitive, cu unele aspecte experiențiale. Scopul este de a învăța să identifici propriile experiențe de mod, schemele de declanșare și nevoia de bază.

Identificarea diferitelor aspecte ale experienței – gândire, sentimente, senzații fizice și amintiri – ajută clienții să conștientizeze modul prezent. Conectarea situației actuale la amintirile din copilărie permite să înțelegi rădăcinile modurilor și schemelor tale.

Numai după ce ești conștient de modul în care te afli în prezent, poți lua o decizie conștientă dacă rămâi în acest mod sau alegi să accesezi și să utilizezi abilitățile pentru modul sănătos de adult.

5. Managementul modului

Utilizează noua conștientizare a modului dezvoltat pentru a planifica schimbarea comportamentului. Conștientizarea este primul pas necesar, dar nu suficient, în procesul schimbării modului.

Tehnicile cognitive, comportamentale și experiențiale sunt intervențiile primare utilizate în elaborarea și utilizarea planurilor de gestionare a modului. În această componentă, sunt identificate și provocate orice bariere în calea schimbării – de exemplu, distorsiuni cognitive, credințe sau acțiuni care mențin un comportament nesănătos.

Aplicarea planurilor de management al modului oferă lucrările necesare de rupere a mecanismelor de coping care asigură că schimbările terapeutice se generalizează la comportamente sănătoase, în afara terapiei.

6. Vindecarea modului: tehnici experiențiale

Munca experiențială în modul copilului care a suferit abuzul emoțional include imagini vizuale, rescrierea de imagini, dialoguri de mod, jocuri de rol în mod, experiențe emoționale corective în relația de terapie și muncă creativă pentru a simboliza experiențele pozitive.

 Dacă ar fi să însumăm acești șase pași, vei observa că ei sunt grupați în trei componente: conștientizare, gestionarea modurilor și intervenția. Pe primele două le poți face de unul singur, dar la a treia sunt șanse mari să ai nevoie de un psihoterapeut, mai ales dacă e vorba de abuzul emoțional.

1. Componenta de conștientizare a modului

Intervențiile cognitive au, în principal, obiective de conștientizare a modului: recunoaște experiența ta despre moduri, învață să identifici începutul unui mod și, eventual, un punct de alegere și înțelegere a legăturii cu experiențele din copilărie.

1. Mecanisme de coping. Să fii capabil să identifici în strategiile de supraviețuire din trecut care nu aduc îndeplinirea nevoilor în prezent, într-un mod sănătos.

2. Critic disfuncțional. Identifică aceste mesaje, recunoaște-le ca fiind negative și internalizate fără voia ta. Ele nu sunt vocea ta, ci vocea părintelui critic. Ele nu te reprezintă.

3. Copil vulnerabil. Permite sentimentelor de tristețe, frică și singurătate să se producă fără a te detașa de ele. Înțelege aceste sentimente ca reacții normale la nevoile copilăriei nesatisfăcute, care apar în situații declanșatoare.

4. Copil Furios / Impulsiv. Recunoaște acest mod furios în funcționare. Privește-l ca un răspuns la nevoile nesatisfăcute. Învață să identifici nevoia de bază și consecințele acestui mod.

5. Copil fericit. Recunoaște și permite jocul. Care sunt acele activități pe care le făceai când erai copil și care-ți aduceau fericirea. Identifică modurile care interferează cu accesul la modul copilului fericit.

6. Adult sănătos. Recunoaște când ești în modul Adultului Sănătos și accesează-l la nevoie.

2. Componenta de gestionare a modului

Obiectivele managementului modului: recunoaște mecanismele de coping și dezvoltă acțiuni sănătoase pentru a-ți îndeplini nevoile.

1. Mecanisme de coping: Fii capabili să-ți identifici mecanismele. Vezi ce strategii de coping pot satisface nevoile emoționale din trecut, dar într-un mod sănătos.

2. Critic disfuncțional: Utilizează strategii pentru a pune întrebări și a opri aceste mesaje și a le înlocui cumesaje bune, din partea părintelui bun din tine.

3. Copil vulnerabil. Permiteți terapeutului, ca un bun părinte, să răspundă nevoilor modului Copil Vulnerabil. La rândul tău, dezvoltă-ți compasiune pentru modul Copilului Vulnerabil.

4. Copil furios / impulsiv. Identifică nevoile de bază și dezvolta asertivitate și alte abilități pentru a satisface nevoile în moduri sănătoase.

5. Copil fericit. Fă acele lucriri care bucură copilul din tine.

6. Adult sănătos. Poți accesa acest mod. Dezvoltă și utiliză abilități pentru a lucra la obiectivele modului Adult sănătos cu alte moduri. Ia ca model interiorizarea modului de adult sănătos al terapeutului.

3. Componenta de vindecare a modului

Aici focusul cade pe intervenții experiențiale, focalizate pe emoții. Permiteți experiențele emoționale corective în care nevoile sunt satisfăcute.

1. Moduri de coping. Folosește dialoguri între părțile tale ale sinelui. Adu adultul sănătos, pe cel punitiv, copilul care a suferit abuzul emițional și celelalte fațete ale sinelui. Caută să satisfaci nevoile tuturora prin negocierea cu adultul sănătos. Fă acest exercițiu imaginar sau pe hârtie.

2. Critic disfuncțional. Utilizează rescrieri de imagini și jocuri de rol pentru a alunga sau limita criticile interioare.

3. Copil vulnerabil. Oferă îndeplinirea nevoilor prin rescrierea imaginilor și experiențe emoționale corective.

4. Copil furios / impulsiv. Permite eliberarea furiei. Demonstrează-ți că te distanțezi de furie.

5. Copil fericit. Folosește exerciții de joc pentru a activa copilul din tine.

6. Adult sănătos. Se construiește în timp, prin asimilarea modelului terapeutului ori a persoanelor semnificative pe care le admirăm. De fiecare dată când îți pui întrebarea “ce ar face un bun părinte?” și faci acel lucru, îți întărești modul de adult sănătos.

Concluzie

Abuzul emoțional e o trauma emoțională din copilărie, foarte intensă și care aduce consecințe pe măsură. În acest articol am descris la un nivel general care sunt obiectivele terapiei centrate pe scheme cognitive, terapie ce poate vindeca abuzul emoțional.

Todată, această formă de terapie e aplicabilă pentru orice tip de trauma pe care ai experimentat-o în prima parte a vieții. Poți folosi aceste principii pentru a te trata singur, măcar parțial, sau pentru a avea o hartă generală a demesului terapeutic, dacă vei decide să apelezi la un psihoterapeut.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *