Sari la conținut
Home » Blog » Fii părintele pe care nu l-ai avut. Vindecă abuzul asupra copilului din tine

Fii părintele pe care nu l-ai avut. Vindecă abuzul asupra copilului din tine

abuzul asupra copilului

Abuzul asupra copilului din tine pleacă de la violarea unor drepturi fundamentale pe care le-ai avut ca și copil, prin neîndeplinirea unor nevoi primare care asigurau creșterea ta emoțională sănătoasă. Dacă aceste nevoi ar fi fost îndeplinite, ai fi avut o perioadă adultă fără prea mari bătăi de cap din punct de vedere al bunăstării tale mentale.

În orice caz, trecutul nu mai poate fi retrăit. Așadar, ce ne rămâne este să reparăm ceea ce a fost cândva stricat de alți oameni. Aici e vorba despre tine, deci e responsabilitatea ta să vindeci abuzul asupra copilului din tine.

În acest articol vom analiza consecințele aduse de abuzul asupra copilului din tine și modalitatea prin care poți calma acest copil și ajuta să își vindece temerile și traumele pe care le-a suferit. Așadar, vom vorbi despre două chestiuni: consolitarea modului de Adult sănătos și ventilarea furiei resimțită de modul Copilului furios.

Consolidarea modului Adult sănătos

Un mediu de copilărie în care dragostea, sprijinul, încurajarea, validarea și consecvența sunt oferite și experimentate promovează dezvoltarea modului de Adult sănătos. Majoritatea persoanelor care se simt rău în plan psihologic nu au avut un astfel de mediu de copilărie și nu au un mod de Adult sănătos puternic și dezvoltat sau de copil fericit.

Din fericire, modurile sănătoase pot fi consolidate în Schema Therapy. În acest articol vom arăta exact cum.

În modul Adult sănătos, suntem capabili să echilibrăm nevoile și responsabilitățile, astfel încât să ne putem bucura de viață, și să avem și o muncă împlinitoare. Din modul Adult sănătos, ne asumăm funcții pentru adulți, precum munca, părinți și alte îndatoriri și desfășurăm activități plăcute, cum ar fi sexualitatea, interesele intelectuale și culturale și sportul.

Modul Adult sănătos e un fel de “manager împăciuitor” al celorlalte moduri disfuncționale. Când te afli în modul Adult sănătos:

– îți susții, validezi și răspunzi nevoilor modului tău de Copil vulnerabil.

– stabești limite pentru modul tău de copil furios și impulsive.

– te lupți cu modurile tale Critice disfuncționale.

– înlocuiești modurile de coping nesănătoase cu strategii de coping sănătoase.

Bunul părinte are întotdeauna o atitudine grijulie și o atitudine pozitivă asupra modurilor de Copil și poate înțelege originea și funcția de supraviețuire a modurilor de coping nesănătos. maladaptivă.

Bunul părinte este adesea o funcție folosită atunci când te ocupi cu alți oameni, în special cu copiii, dar nu se aplică pentru tine însuți. Dezvoltarea propriului tău părinte bun este o componentă importantă a abilităților de îngrijire de sine

Exercițiu: conștientizează Adultul sănătos

Scrie despre adultul tău sănătos, așa cum există în prezent. De exemplu, de ce puncte forte ești conștient? Ce abilități ai?

Probabil că ești răbdător, de încredere, amabil, un bun prieten, loial. Destul de intelligent, deschis și iubitor. Poate un bun sportiv și apt din punct de vedere fizic. Muncești din greu.

Ce procent dintr-o zi obișnuită ești în modul Adult sănătos (0–100%)?

Dacă fac media săptămânii, probabil 85%. Problema mea este că aș putea fi 100% timp de 4 zile, apoi aproximativ 30% și apoi înapoi la 80 sau 90%. Așa că par inconsistent. Când preiau un mecanism de coping, adultul meu sănătos dispare.

Cum îți accesezi adultul sănătos? Respiră adânc, numără până la 3 și folosește liniștit dialogul cu tine însuți: “Calmează-te, X (numele tău), nimeni nu te amenință.”

Cum îți accesezi Bunul Părinte când un mod Copil are nevoie de tine? Încearcă te întrebi: „Ce ar face un părinte bun?”

Abuzul asupra Copilului furios, impulsiv, nedisciplinat

Furia este sentimentul principal al modului Copil furios. Când te afli în acest mod, este posibil să te simți supărat, furios, frustrat sau enervat și poți stârni furia într-o manieră care nu este considerată adecvată pentru un adult sau care este nepotrivită pentru situația imediată.

Răspunsul poate depăși expresia furiei către acțiunea impulsivă. Când nu se iau măsuri pentru a satisface nevoia de bază, modul Copil impulsive este declanșat. Astfel, apare abuzul asupra copilului și modul de Copil impulsiv.

Când te afli în modul Copil impulsiv, poți acționa fără să te gândești la posibile consecințe negative. În modul Copil impulsiv, poți simți ceea ce simte copilul supărat, dar, de asemenea, acționa într-un mod egoist sau necontrolat pentru a satisface nevoile.

O altă variantă a acestui mod se numește modul Copil nedisciplinat. În acest mod, nu se întreprind acțiuni disciplinate; de exemplu, în loc să finalizezi un raport de evaluare care urmează a doua zi, vizionezi emisiuni TV. Este o formă de satisfacere a unei nevoi superficiale, fără a ține cont de obiectivele pe termen lung, cum ar fi să-ți păstrezi locul de muncă.

Abuzul asupra copilului aduce urmări adultului

Aceste trei moduri – Furios, Impulsiv și Indisciplinat – sunt declanșate în viața adultului atunci când o situație activează o trauma care s-a născut din abuzul asupra copilului din tine. Astfel, reacția nu se rezumă doar la situația imediată, ci și la situațiile din copilărie în care nu au fost îndeplinite nevoile.

Când cineva se află în modul Adult sănătos, furia este o emoție care este simțită și exprimată într-o manieră afirmativă care se potrivește cu intensitatea și nevoia situației. Atunci când furia este exprimată într-un mod disproporționat față de situația actuală, cum ar fi folosirea agresiunii verbale, a strigătelor sau a agresiunii fizice, este un indiciu că este implicat un mod disfuncțional.

Problema cu expresiile acestor moduri este dublă: De obicei, nu sunt satisfăcute nevoia de bază ce au dus la abuzul asupra copilului și au consecințe negative în ceea ce privește modul în care ești privit de ceilalți și asupra relațiilor sociale.

Abuzul asupra copilului generează furie

Multe persoane cu probleme psihologice nu au avut niciodată un model sănătos de adult care să le arate cum ar trebui să răspundă un copil care este furios și să-i ajute să-și exprime în siguranță furia.

Adesea, fie au fost pedepsiți pentru exprimarea furiei, fie au dat mesajul că „nu este OK” să fii supărat. Așa că nu au învățat niciodată cum să facă față nevoilor modului lor Copil furios.

Unii oameni și-au suprimat modul Copil furios pentru o perioadă atât de lungă, încât durează ceva timp pentru a descoperi chiar sentimentele lor furioase. Alții se tem de furia lor și cred că nu au niciun control atunci când sunt în modul Copil furios.

De multe ori învață că furia este un lucru „rău” – înseamnă că cineva va fi lovit sau pedepsit sever. Singurele modele de furie ale oamenilor cu acest mod au fost adulții înfricoșători care nu s-au putut controla.

Se tem că vor pierde controlul sau că „vor înnebuni” dacă vor permite manifestări de furie. În acest caz, cei care au suferit abuzuri fizice și cei care au mai puțin acces la modul lor adult sănătos, poate fi mai dificil să se stabilească o ventilație sigură.

Este important ca atunci când te afli în modul Copil durios, să ai o modalitate sigură de a-ți exprima furia, de a verbaliza ceea ce te enervează și de a-ți exprima nevoia.

Din modul Adult sănătos este important să asculți modul Copil furios, să auzi nevoia de bază, să o iei în serios și să o validezi. Făcând acest lucru, oferi auto-validare că furia este de înțeles pe baza experiențelor din copilărie.

După ventilație și validare, este important să analizezi care sunt nevoile Copilului Supărat și care sunt opțiunile pentru obținerea acestora. De asemenea, este important să ne uităm la modul în care persoana poate face față mâniei în viitor, pentru a putea să o exprime eficient și în siguranță, fără a-i dăuna sieși, celorlalți sau relațiilor sale.

ANALIZA MODULUI COPIL FURIOS / IMPULSIV / NEDISCIPLINAT

Obții o reacție în modul Copil

Ce nevoie este implicată?

Ce capcane mentale au fost activate?

Ce acțiuni iei de obicei?

Care este rezultatul obișnuit?

Este nevoia respectivă satisfăcută prin acele acțiuni?

Conștientizarea este primul pas în schimbarea modului. Următorul este să faci un plan pentru felul în care vei răspunde într-un mod mai sănătos, care va satisface mai bine nevoilor tale, atunci când un mod este declanșat.

Concluzie

Abuzul asupra copilului din tine a lăsat consecințe severe care se răsfrâng asupra ta la vârsta adultă. Datorită furiei de pe urma nesatisfacerii nevoilor emoționale, Copilul vulnerabil din tine a devenit Copilul furios care va erupe de fiecare dată când va simți că cineva îl va ofensa din nou.

Soluția este să cultivi modul de Adult sănătos din tine care să combată abuzul asupra copilului din tine. Adultul sănătos are capacitatea de a-i îndeplini nevoile, a-l asculta și a-l ajuta să își ventileze furia de fiecare dată când este necesar, fără a-i răni pe cei din jur.

Adultul sănătos poate fi accesat de fiecare dată când lucrurile scapă de sub control. Doar ai încredere în el. Copilul din tine are nevoie de el.

Lucian Pușcașu

Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *