Sari la conținut
Home » Blog » Emoții pozitive. Cum îți poți crește starea de bine prin 3 modalități simple

Emoții pozitive. Cum îți poți crește starea de bine prin 3 modalități simple

emoții pozitive

Amândoi simțim emoții pozitive. Asta ne face să fim umani și, uneori, să ne conectăm unul cu altul, am putea spune. Emoțiile pozitive dau culoare și savoare experiențelor din această călătorie a vieții. Așadar, dacă a simți emoții pozitive e un lucru atât de plăcut, ce putem face pentru a le simți mai des, mai intens, mai calitativ de aici înainte?  

Pentru acest articol mi-am propus să ne focusăm pe latura pozitivă a vieții. La o primă vedere, intuim că putem avea parte de emoții pozitive doar dacă vrea viața să ni le ofere. De fapt, ele sunt cultivate prin propriile acțiuni. Așadar, putem spune că a crea emoții pozitive este în controlul nostru. Trebuie doar să învățăm cum să le construim.

Astfel, în următoarele rânduri îți voi oferi trei metode prin care poți cultiva emoții pozitive în viața. Metodele sunt atât de simple încât pot fi aplicate chiar de acum.   

De ce ai avea nevoie de emoții pozitive în viața ta?

În primul rând, trebuie să avem în vedere utilitatea emoțiilor pozitive. Când vorbim de emoții pozitive nu ne rezumăm doar la simpla plăcere a momentului, data de hormonul dopaminei.

E mai mult de atât. A simți emoții pozitive aduce un avantaj enorm bunăstării generale, sănătății mintale și servesc drept scut împotriva viitoarelor probleme de natură emoțională.

Într-adevăr, cultivarea lor întărește reziliența împotriva viitoarelor provocări ale vieții: experiențe negative, stres, traume emoționale etc.

Emoțiile pozitive ne mobilizează resursele în direcția îndeplinirii scopurilor noastre.

Din punct de vedere fiziologic, emoţiile pozitive ne fac organismul mai rezistent la stresul psihologic și la bolile fiziologice. Ba mai mult, emoțiile pozitive sunt corelate cu longevitatea, adică ne prelungesc rata de viaţă.

Pe fondul emoțiilor pozitive au fost create, de-a lungul timpului, cele mai mari realizări. Datorită lor, mintea noastră se relaxează, facilitând flexibilitatea mentală și elaborarea de idei. Astfel, noi devenim mai creativi și mai productivi în sarcinile noastre zilnice datorită acelor emoții pozitive pe care le cultivăm.

Emoțiile pozitive animă curajul de a trăi cu o inimă deschisă.

Cum construim emoții pozitive?

Am stabilit deja motivele pentru care e necesar să construim emoții pozitive. Astfel, e nevoie să avem în vedere următoarele lucruri:

1. A construi emoții pozitive nu presupune reducea celor negative.

Mai exact, nu ai să te simți bine dacă îți reduci din impactul emoțiilor negative. Este un lucru foarte bun să faci asta, dar asta nu înseamnă că te vei cultiva emoții pozitive. Mai trebuie ceva.

Dacă ai o gândire matematică, poți percepe emoțiile negative ca fiind numerele ce au semnul minus. Dacă lucrezi la ele, cel mult vei ajunge în punctul zero. Odată ajuns aici, e nevoie să faci alte lucruri pentru a fi pe plus, a crea emoții pozitive.

Așadar, strategiile de reducere a emoțiilor negative nu sunt aceleași strategii cu cele care le creează pe cele pozitive.

2. Emoțiile pozitive au un caracter activ, nu unul pasiv.

Asta înseamnă că emoțiile pozitive rareori vin de la sine. E nevoie să faci ceva pentru a le aduce și păstra în viața ta. A beneficia de pe urma unor emoții pozitive este în cea mai mare parte, rezultatul acțiunilor proprii, acțiuni aflate sub propriul control; rareori rezultatul întâmplării, ori a unor factori externi.

Acest lucru nu ar trebui să te preocupe. Chiar dacă intuitiv am crede că emoțiile pozitive pur și simplu se întâmplă în funcție de evenimentele de viață, realitatea este că noi le putem construi. Din fericire, acțiunile care duc la emoții pozitive sunt de cele mai multe ori acțiuni simple. Să te simți bine nu este un lucru greu de obținut.

În cele din urmă, hai să vedem metodele practice prin care putem construi emoții pozitive. Astfel, ele necesită practicarea permanentă a unor strategii orientate spre patru coordonate: plăcerile de moment, satisfacția personală, și recunoștința.

1. Plăcerile momentului

Când vorbim de plăcerile momentului ne referim la orice stimul care produce emoții pozitive la contactul cu unul sau mai multe dintre organele corpului. Mai exact, plăcerile apar când sunt implicate cele cinci simțuri în mod pozitiv. Plăcerile pot avea o intensitate variabilă, de la puțin intense la foarte intense. De menționat, plăcerile sunt pe termen scurt.

Plăcerile apar sub forma unor emoții pozitive de genul: entuziasm, veselie, speranță etc. Exemple de plăceri pot fi a mânca masa favorită, a gusta ceva dulce, a asculta muzica preferată, a petrece timp cu persoana iubită, când privim un tablou sau un apus de soare.

Plăcerilor momentului pot fi la îndemâna ta dacă-ți dezvolți capacitatea de a-ți crea experienţe plăcute în prezent, bucurându-te de acele emoții pozitive pe care experiențele ți le oferă drept consecință.

Plăcerile momentului vin din activități care aduc plăcere.

Cu siguranță ai putea face multe în timpul tău liber. Alege o activitate care-ți oferă plăcere: cititul unei cărți în rutina de dimineață, vizionarea unui serial în weekend, servitul unui cappuccino înainte de culcare. Sunt doar exemple, tu alege o activitate care e potrivită pentru tine.

Odată aleasă activitatea, alege un interval orar în care ai posibilitatea de a pune-o în practică, urmând să faci din ea o obișnuință. Caută un timp și un loc care sa fie propice pentru activitatea respective. Astfel, să nu existe întreruperi sau factori distractori care să diminueze calitatea experienței.

În moment ce faci activitatea respectivă, concentrează-te în amănunt pe fiecare mișcare pe care o faci și pe fiecare senzație adusă în corp. Bucură-te analizând metaforele din cartea pe care o citești.

Admiră personalitatea personajelor din serial. Ia parte la acel serial făcând pronosticuri despre acțiunea lui. Compară senzațiile aduse papilelor gustative la fiecare înghițitură a cappuccino-ului.

Bucură-te de fiecare mic detaliu al activității tale. Ai dreptul să te complaci afundându-te în activitatea respectivă. Simte fiecare senzație în corpul tău. Fă din acele senzații o experiență unică.

2. Satisfacția personală

Satisfacția personală înseamnă realizarea unor performanțe, rezolvarea unor sarcini și probleme ori împlinirea propriului potențial. Ea se bazează pe a ne pune în valoare competențele, când construim un proiect care aduce sens și semnificație propriei vieți ori când ne regăsim povestea de viață sub diferite forme (într-o carte, într-o melodie, într-o experiență de viață etc).

a) puncte forte

Uneori, satisfacția poate lua forme destul de ambigue. Dar ea poate fi cel mai ușor observată și simțită în emoții pozitive prin punerea în evidență a punctelor forte. Satisfacția personală apare, de cele mai multe ori, sub emoția bucuriei sau a fericirii.

Satisfacția personală aduce cu sine emoții pozitive mai complexe și mai de durată decât plăcerile momentului.

Conform Insitutului “Values in Action”, al Universității Oxford din Anglia, sunt șase virtuți principale, grupate în alte subvirtuți, pe care orice om le poate avea: înţelepciune (cunoaştere, curiozitate, creativitate, învățarea…), curajul (persistență, vitalitate…), umanitate (bunătate, iubire..), dreptatea (corectitudine, leadership..), cumpătarea (iertare, modestie, prudență..) și spiritualitate (contact cu divinul, speranță, recunoștință, religiozitate..)

Împlinirea personală vine drept o consecință a trăirii virtuților proprii. Punctele forte sunt acele trăsături care duc la îndeplinirea celor şase virtuţi. Astfel, scopul este de a identifica propriile tale punctele forte şi de a le pune în valoare diferitele arii ale vieții tale (job, familie, școală,sănătate etc).

Pentru a-ți identifica puncta forte, te îndrum să intri pe site-ul insitutului menționat anterior: www.viasurvey.org. Vei complete un chestionar și vei primi pe mail o ierarhie a virtuților pe care le valorizezi tu cel mai mult.

Dacă nu vrei să parcurgi chestionarul propus, te poți gândi chiar tu care sunt lucrurile pe care le valorizezi și unde crezi că ai puncta forte spre a le pune în valoare. Drept adaos, poți ruga un prieten apropiat să îți descrie trăsăturile tale de caracter.

b) o pasiune uitată

Îți mai aduci aminte când erai copil? Când lumea avea nevoie de salvare, iar tu aveai să fi eroul ce o va schimba? Cu super puterile tale reușeai să rezolvi orice problemă, singurele limite ale capacităților tale fiind date de propria minte. Cât de fericit erai atunci?

Tu ce fel de super erou erai? Unul care dădea culoare orașului prin capacitatea lui de a desena? Unul care aducea pace și iubire între oameni prin muzica pe care o cânta? Unul care făcea pe oricine era trist să moară de râs la bancurile pe care le spunea?

Vorbesc despre firea noastră de copil manifestată prin talentele și înclinațiile naturale proprii. Fiecare a fost copil și a vrut să facă ceva ce îi plăcea. Când ești copil nu ești constrâns de greutățile vieții cotidiene. Din interiorul tău șoptește glasul înclinației tale și te îndeamnă să o urmezi.

Acest glas se manifestă prin diferite talente și capacități pe care copilul caută intuitiv să și le dezvolte: dans, pictură, muzică, creativitate, artă, construcții, teatru etc. Acest glas ți-a șoptit și ție când erai mic, iar acum strigă la tine dorindu-te să te facă fericit.

Doar adu-ți aminte de o pasiune veche, una din copilărie care odată te făcea fericit. Începe să o repui în practică, oricât de pueril ți-ar părea. Vei ajunge să simți natural niște emoții pozitive cum n-ai mai simțit decât în copilărie!

Lasă grijile vieții cotidiene măcar 30 de minute pe zi. Reinventează-te luând contact cu copilul din tine. Acele emoții pozitive din copilărie îți vor reaprinde viața dacă reușești să te conectezi cu micul tău tu. O poți face printr-o activitate concretă, activitate ce o făceai în trecut.

3. Recunoștința

a) jurnatul recunoștinței

Notează într-un jurnal care sunt lucrurile, evenimentele sau acțiunile din ziua respectivă pentru care te simți recunoscător pentru rezultat sau pentru simplul fapt că ele au existat.

Fă acest exercițiu în fiecare seară și caută măcar cinci lucruri pentru care poți fi recunoscător, oricât de mici sau neînsemnate ar părea. Poate fi vorba de un citat care ți-a plăcut, o învățătură de la cineva, ușurarea sufletului într-o conversație cu cineva care te înțelege, sau o îmbunătățire a unei performanțe chiar și cu 1%.

Odată conștientizate și scrise respectivele lucruri în jurnal, întreabă-te de ce trăiri ai avut parte în acele momente. Ai simțit emoții pozitive? Cum și-au pus acele activități amprenta în personalitatea și viața ta? Vei observa că răspunzând la aceste întrebări vei genera și mai multe emoții pozitive.
 
Prin urmare, caută să cultivi un sentiment de recunoștință față de cele întâmplate. Poate fi o scurtă rugăciune către Dumnezeu sau către Univers, poate fi un zâmbet privind către cer sau un simplu “mulțumesc” spus din inimă.

b) scrisoarea de mulțumire

O altă modalitate este de a te gândi la o persoană pe care o apreciezi și o stimezi, o persoană care ți-a fost alături de-a lungul timpului, ori în momentele critice din viața ta. Odată identificată persoana, nu rămâne decât să îți exprimi recunoștința către ea printr-o scrisoare.

Scrie așadar o scrisoare acelei persoane, scriind cuvinte care să reflecte recunoștința ta pentru acea persoană prin felul în care a intervenit în viața ta, ce consecințe pozitive a adus și cum anume ar fi fost dacă acea persoană nu s-ar fi ivit în viața ta.

Recomandabil este ca, după ce termini scrisoarea, să te întâlnești cu acea persoană și să o citești de față cu ea. Poate suna puțin ciudată această idee, poate ai o reținere, poate doar te rușinezi. Să știi că este normal. Însă dacă faci asta, vei simți emoții pozitive extrem de intense, totul terminându-se cu o satisfacție unică și cu o legătură mult mai pronunțată cu persoana respectivă.

Emoții pozitive – Concluzie

Cultivarea emoțiilor pozitive în viața noastră nu este un moft pentru propria plăcere, ci o necesitate pentru sănătatea noastră fizică și psihică. Nu vorbim despre emoţii pozitive ca fiind doar niște experiențe faine.

Ele au într-adevăr un efect foarte puternic împotriva factorilor aversivi (stres, îngrijorare, negativism etc) și ne întăresc reziliența și capacitățile de a rezolva și coabitua cu problemele vieții.

A crea emoții pozitive în viața ta este un lucru deloc complicat, care poate fi realizat chiar și cu puțin efort, dar cu suficient interes pentru bunăstarea propriei persoane. Poți face acest lucru prin apelul la trei metode: plăcerile momentului, satisfacția personală și recunoștința.

Folosește așadar aceste principii pentru a cultiva și trăi emoții pozitive în viața ta.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *