Sari la conținut
Home » Blog » Intoleranța la ambiguitate. Cum să trăiești într-o lume plină de incertitudini

Intoleranța la ambiguitate. Cum să trăiești într-o lume plină de incertitudini

ambiguitate

Ce bine ar fi dacă am ști dinainte care e cea mai bună decizie pe care o putem lua! Viața noastră ar arăta cu totul altfel pentru că nu am mai comite greșeli. Desigur, acest lucru este utopic. O decizie nu își arată consecințele exacte decât după ce a fost luată. Din păcate, pentru mulți oameni, poate inclusiv și tu, această idee nu este înțeleasă și acceptată. De aici ia naștere intoleranța la ambiguitate.

Intoleranța la ambiguitate este incapacitatea de a accepta incertitudinea, consecințele necunoscute ale deciziilor pe care le luăm și, în general, tot ceea ce e neprevăzut în viitor. Drept urmare, intoleranța la ambiguitate duce la frici nerealiste, distres și senzații de pierdere a controlului.

Ambiguitate în viața de zi cu zi

Fie că acceptăm sau nu, avem parte de ambiguitate în orice aspect al vieții. Și cam asta ar fi ideea pe care vrem să o acceptăm prin acest articol. Ambiguitate existâ gândindu-ne la propria persoană, la ceilalți oameni, ori evenimente de viață.

Putem spune că avem parte de ambiguitate cam în orice lucru din viața noastră. Prin urmare, incertitudinea nu ar trebui să fie un lucru de care să ne temem, ci o normalitate. Problema nu e că te confrunți cu incertitudinea pentru că ea e o componentă inerentă vieții. Problema e că îți este greu să tolerezi această ambiguitate.

Așadar, scopul nostru este unul dublu: 1) să acceptăm că ambiguitatea nu apare doar în cazul tău, ci că e o caracteristică specifică vieții în ansamblul ei, independentă de situația ta; și 2) să creștem toleranța, acceptând ideea de ambiguitate, cu scop de a înlătura distresul și presiunea care ne fac rău.

Ambiguitate în decizii

Caracteristica definitorie în ambiguitate este neprevazătul, iar aspectul practiv în care ea se reflectă este cel mai adesea întâlnit în deciziile pe care urmează să le luăm. Acest lucru se datorează numărului mare de alternative din care putem alege când luăm decizia și a capacității  noastre limitate de a cântări în mod obiectiv costurile și beneficiile respectivei decizii.

Astfel, ambiguitatea este dată de sentimente mixte față de alegerea unei alternative, persoana având remușcări pentru lipsa celorlalte alegeri în defavoarea uneia. Apare așteptata întrebare “ce ar fi fost dacă aș fi ales altceva?”  

Consecința e că astfel de oameni consideră că nu pot lua decizii, că au nevoie de mai multe date pentru a lua o decizie, că orice ambiguitate e intolerabilă, și că ar trebui să procrastineze în acțiuni și amânarea de decizii până când rezolvă ambivalența.

Consecințe în ambiguitate

Vom examina, în continuare, o serie de consecințe dăunătoare pe care le aduce nevoie excesivă de control și de informare în ambiguitate. Sper ca, prin aceste consecințe, să accepți mai ușor ideea de ambiguitate, prin a observa singur că intoleranța la ambiguitate îți face mai mult rău decât bine.

1. Costuri de oportunitate. Intoleranța la ambiguitate te face să amândi oportunitățile pe motiv că nu știi suficiente lucruri despre ceea ce se poate întâmpla, că ai nevoie să aduni mai multe date.

Data viitoare când vrei să amâni o oportunitate, adu-ți aminte că trăiești într-o lume dinamică, în continuă schimbare. Oportunitățile vin și pleacă din viața noastră pentru că ele sunt o chestiune de moment de cele mai multe ori. Dacă amâni, amâni și iar amâni, oportunitățile dispar pentru totdeauna.

2. Supraaglomerarea cu informații. Aduni mai multe informații cu scopul de a lua o decizie mai bună în opinia ta, dar oare chiar vei mai lua decizia? Studiile arată că supraaglomerarea cu informații nu face decât să ne împiedice să luăm deciziile.

Apar foarte multe informații, multe dintre ele contradictorii. La început, când știai puține lucruri, capacitatea ta de decize era mai bună, dar acum, cu atâtea informații care se bat cap în cap, nu mai știi ce să mai faci. Asta generează și mai multă ambiguitate și confuzie.

3. Nașterea a și mai multă confuzie. O decizie luată corect vine pe fondul unei minți raționale. Asta înseamnă că ai nevoie de claritate mentală pentru a cântări lucrurile. Însă amânarea, nevoia de control și supraaglomerarea de informații cu scopul de a reduce sentimentul de ambiguitate vor naște și mai multă ambiguitate și confuzie.

4. Lipsa de satisfacție. Odată ce iei o decizie, apare și satisfacția într-o anumită măsură, indiferent dacă decizia s-a dovedit corectă sau greșită ulterior.

5. Ruminare, îngrijorare și incapacitatea de a te bucura de viitor. Intoleranța la ambiguitate duce inevitabil la îngrijorare și ruminare. Asta înseamnă că te vei gândi în mod compulsiv la deciziile pe care încă nu le-ai luat, acest lucru răpindu-ți liniștea sufletească.

Totodată, intoleranța la ambiguitate oferă o tentă negativă viitorului. Ești nesigur pe tine însuți și la lucrurile care se pot întâmpla. Neprevăzutul nu este în sine o chestiune rea. El poate ascunde adevărate oportunități, care sunt însă umbrite de percepția distorsionată cauzată de intoleranță. Astfel, trăim în teamă în prezent, lipsiți de speranță pentru viitor.

Soluția generală pentru ambiguitate

Am examinat consecințele negative pe care le aduce toleranța scăzută la ambiguitate. Prin ele, sper să conștientizezi faptul că ești mult mai dezavantajat de nevoie obsesivă de control și de informare. În continuare vom oferi soluția pentru ambiguitate și modul prin care să o putem implementa.

Soluția nu este eliminarea completă a inceritudinii. Așa cum am amintit mai sus, inceritudinea este o compoenentă inerentă vieții, nu poate fi evitată sau rezolvată complet. Însă soluția durabilă este a învăța să tolerăm ambiguitatea.

Lumea în care trăim e foarte complexă, ceea ce este un lucru foarte fain. Dacă totul era știut dinainte era plictisitor. Am fi trăit într-o lume monotonă. Însă neprevăzutul are un farmec aparte, farmec care ne oferă o viață ce merită trăită.

Să spunem că ai de ales între două tablouri identice în desen, dar pictate diferit. Primul tablou este pictat în alb negru. Al doilea tablou este pictat în nuanțe multicolore. La care tablou ai prefera să privești?

Ambiguitatea este un lucru bun. Astfel, vom descoperi că tolerarea duce la acceptarea realității așa cum este ea, aprecierea a ceea ce avem și o mai bună capacitate de a lua decizii.

Cum poți obține toleranță la ambiguitate

1. Reinterpretarea incertitudinii drept sursă de informații. Dacă știai una și bună era sec. Așa sentimentul de ambiguitate te îndeamnă la a-ți îmbogăți cunoștințele prin experiențe directe. Vreau să ții minte că nu există alternative fără costuri. Mereu pierzi pe undeva în alegerile tale. Dar dacă nu faci nicio alegere, cu siguranță nu câștigi nimic

2. Reinterpretarea incertitudinii drept provocări și oportunități. Poți alege să vezi ambiguitatea drept potențiale amenințări, sau le poți interpreta drept provocări și oportunități. În ambele cazuri, sentimentul de ambiguitate tot există. Ceea ce se schimbă este atitudinea ta cu privire la ea, acțiunile fiind în consecință: ori devii anxios și temător, ori te arunci entuziasmat în acest tren al oportunităților.

3. Un tot unitar conflictual. Acest principiu presupune că viața în ansamblul ei poate fi satisfăcătoare în ciuda conflictelor. Spre exemplu, în creștinism sunt multe contradicții: Dumnezeu este drept, dar în lume este nedreptate; Dumnezeu este bun, dar în lume există ură. În ciuda acestor conflicte, tu poți fi un creștin dedicat. Nu voi intra în polemigi religioase, dar ideea e că poți integra aspectele conflictuale în viața ta și poți fii împăcat cu asta.

Strategii cognitive pentru gestionarea incertitudinii

Sunt două principale strategii cognitive cu ajutorul cărora poți dezvolta toleranța la ambiguitate.

1. Acceptarea. Vine ca un remediu pentru nevoie obsesivă de controlul. Scopul e renunțarea la acest control. Când renunți la un scop imposibil (să controlezi tot) poți trăi într-o lume posibilă (realitatea a ceea ce este).

2. Gestionarea ambivalenței. Sentimentul de ambiguitate naște confuzie și contradicții, după cum am zis. Astfel, apar sentimente mixte față de alegerea unei alternative, sentimente față de sine (dacă nu mă voi descurca bine?) și față de alți oameni (poate nu e acesta partenerul ideal pentru mine).

Raționalitatea constă în faptul că orice alegere are inevitabil niște costuri (nu vei performa perfect, acest partener are defecte etc.) E nevoie să renunți la perfecționism pentru a accepta și gestiona ambivalența. De fapt, un lucru nu trebuie să fie perfect pentru a te putea bucura de el, ci e nevoie să fie suficient de bun.

Concluzie

Ambiguitatea este o componentă inerentă condiției umane, ea manifestându-se în viețile tuturor oamenilor, nu doar în a ta. Ambiguitatea nu este un aspect pe care dorim să-l evităm, ci unul cu care merită să trăiești în complexitatea și farmecul său.

Recunoaște situațiile curente în care ambiguitatea este acceptată și lărgește-ți viziunea asupra tuturor domeniilor din viața ta. Vei descoperi că ambiguitatea în lucruri mici este tolerabilă, iar acest lucru îți oferă încredere că ambiguitatea pote fi tolerată și în lucruri mai însemnate.

Astfel, concluzionăm că ambiguitatea nu poate și nu trebuie eliminată, ci ea merită acceptată așa cum este. Toleranța la ambiguitate se contruiește în timp, prin cedarea controlului excesiv și prin reinterpretarea potențialelor amenințări în provocări și oportunități de a crește personal.

Lucian Pușcașu

P.S. Am scris un eBook complet, doar despre îngrijorare și toleranța la ambiguitate numit „Îngrijorarea – scapă de ea! Intervenții cognitiv-comportamentale”. eBook-ul conține informații teoretice scrise într-un limbaj foarte simplu care te vor ajuta să te familiarizezi cu conceptul de îngrijorare, precum și intervenții specifice pentru a combate îngrijorarea prin a-ți antrena toleranța la ambiguitate. Doar aruncă un ochi aici.

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *