Sari la conținut
Home » Blog » Planificarea strategică. Principii esențiale în crearea planurilor personale

Planificarea strategică. Principii esențiale în crearea planurilor personale

planificarea strategică

Lucrurile importante în viață apar celor care se pregătesc pentru ele. Norocul, oportunitățile și câștigul, de cele mai multe ori, nu sunt sub controlul nostru atunci când le așteptăm să vină din mediul exterior. Pentru a ne mări șansa de a le avea, este nevoie să ne mărim controlul asupra lor, adică să intervenim asupra factorilor care aduc dorințele noastre din plan imaginar în plan real. Procesul prin care noi influențăm și creștem șansele de a obține un lucru se numește planificarea strategică.

Nu-ți face griji, poate suna pompos, dar articolul de astăzi e mai simplu și mai practic decât ai putea spera. Vom defini planificarea strategică drept procesul prin care urmăm o succesiune de pași prin care plecăm din punctul de start și ajungem la un punct final, unde vom obține rezultatul dorit.

Termenul de “planificarea strategică” face referire la găsirea celui mai scurt și mai eficient drum pe care îl putem parcurge, pentru a obține rezultatele cu resurse cât mai puține. Am descompus planificarea strategică în elementele sale definitorii. Ținând cont de aceste principii, tu vei ajunge mult mai ușor să-ți atingi scopurile mult visate.

Planificarea strategică și cultura greacă

În primul rând vreau să aduc în vedere caracterul “supranatural” al planificării. Conform mitologiei grecilor antici, zeii erau singurii care cunoșteau în totalitate viitorul. Zeii puteau vedea tot ceea ce era prededestinat să se întâmple, până în cele mai mici detalii. Tocmai de aceea nimic nu-i speria, nimic nu-i impresiona, nimic nu le era ascuns.

Pe de altă parte, mitologia greacă descrie condiția umană ca fiind victima sorții și a voinței zeilor. Oamenii sunt doar recipiente pasive ale atât blândeții, cât și furtunilor vieții, iar aceia care reușeau să dobândească cunoașterea viitorului, specifică zeilor, mitologia greacă ni-i prezintă ca adevărați eroi ce au adus speranță omenirii, diminuând granița dintre zei și oameni.

Dar legendele nu sunt doar simple basme, ci povești inspirate din condiția umană. În cazul nostru, asemeni eroilor Olimpului, oamenii care gândesc departe şi perseverează în faptele lor în vederea atingerii scopurilor, sunt văzuți drept oameni superiori, capabili de lucruri inimaginabile omului de rând.

În consecință, viața acestora, văzută din exterior, este învăluită într-o aură de mister pentru privitorii comuni. În realitate, secretul lor este planificarea strategică în vederea obținerii rezultatelor.

Planificarea strategică este minuțioasă

Planifică până în cel mai mic detaliu. Planifică-ţi fiecare etapă luând în calcul toate consecinţele, obstacolele sau răsturnările de situaţii posibile. Astfel, vei fi cu un pas înaintea situațiilor care, dacă s-ar ivi pe neaşteptate, ar aduce pierderi de timp și energie.

Planificarea strategică făcută pas cu pas diminuează riscul de a fi luat prin surprindere şi depăşit de situațiile neplăcute. Astfel, vei fi în controlul situației, vei ști cum să o manevrezi și unde să intervi. Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, bazându-te pe noroc. Creează-ți singur norocul prin planificarea strategică şi clădește-ți viitorul gândind totul dinainte.

Gândeşte având finalul în minte

Planificarea strategică începe cu finalul în minte. Finalul este cel care determină succesul. Se spune că începutul este cea mai important parte dintr-un proiect. Finalul este partea decisive, aș spune eu. Astfel, trebuie să anticipezi numeroasele crize ce ar putea apărea pe parcurs, situaţii în care ai fi tentat să improvizezi.

Dacă îţi calculezi jocul cu câteva mutări înainte şi îţi planifici totul până la capăt, nu vei mai cădea în ispita emoţiilor sau în cea a improvizaţiei. Claritatea planului te va elibera de iluzii, amăgiri şi de alte cause care duc inevitabil la eşec. Planificarea strategică trasează direcția drumului. Să nu te abaţi niciodată de la traseul stabilit. Nu fă nimic fără să cunoşti consecinţele faptelor tale.

Planificarea strategică presupune alternative

Planificarea strategică, făcută cu cap, dispune mereu de o variante de alternative şi de un grad de flexibilitate ridicat. Urmărind un plan prea rigid, vei fi incapabil să faci faţă unor schimbări bruşte de situaţie.

O dată ce ai examinat posibilităţile viitoare şi ai decis care ţi-e obiectivul, trebuie să elaborezi şi variantele B, C, D ale planului, în ideea de a rămâne deschis evoluţiei evenimentelor, pentru a-ți atinge scopul propus pe alte trasee.

Niciodată nu poți planifica prea mult sau prea îndetaliat. E mai puțin probabil să pierzi din cauza hiperplanificării decât din lipsa ei. La fel de importantă este flexibilitatea și adaptarea. Claritatea şi prevederea, vin în întâmpinarea unui viitor nesigur. Așadar planificarea strategică urmărește pași concreți, dar și adaptabilitate la noile condiții.

Eliberează-te de plăcerile și barierele momentui

Prea mulţi dintre noi rămânem încătușați plăcerilor și barierelor clipei momentului. Cel care dobândește abilitatea de a construi planificarea strategică pentru proiectele sale și pentru viața sa, dobândește putere personală, dobândește controlul propriului său destin.

O tendință la fel de periculoasă reprezintă iluziile. Ea se traduce prin impresia că viitorul va fi într-un anumit fel doar pentru că ne dorim noi acest lucru, ceea ce e absurd. Realitatea obiectivă este faptică, nu iluzorie, adică ea se construiește pe fapte și nu pe visatul cu ochii deschiși, iar planificarea strategică te face conștient de asta.

E frumos să visezi și să îți dorești lucruri, dar în ce măsură ele pot fi realizabile? E nevoie de o succesiune de evenimente și de acțiuni pe care ești nevoit să le întreprinzi, acțiuni consumatoare de energie, emoții, resurse și timp. Ai de plătit un preț, mai exact. Planificarea strategică demonstrează negru-pe-alb care este acest preț.

Proiectele vagi se întemeiază pe imaginaţie mai degrabă decât pe analiza faptelor reale. Oamenii care fac asta au impresia că planifică îndetaliat. De fapt, nu fac decât să se amăgească cu ideea rezultatelor dorite, lăsându-se păcăliți de propriilor dorinţe.

Nu te lăsa îmbătat de rezultate

Nu lăsa succesul să ţi se urce la cap. Clipa victoriei este adeseori şi clipa celui mai mare pericol. Aroma succesului poate aduce lâncezeala minții și a trupului. Planificarea strategică presupune atingerea unor obiective înlănțuite finalizate cu un țel ultim. Dacă te bucuri excesiv la prima verigă a lanțului, e foarte probabil să-ți pierzi toată concentrarea și motivația pentru a le îndeplini pe celelalte.

În procesul planificării ai nevoie să faci apel la raţiune. A te lăsa influenţat de o plăcere a momentului sau de o succesiune de evenimente colorate emoțional poate avea consecințe grave asupra puterii tale personale și, în cele din urmă, a planului tău. Ai obţinut succesul, tendința instinctuală este de a sta pe loc.

În schimb, după ce ai primele rezultate, analizează rolul circumstanţelor specifice, noile orizonturi deschise și noile riscuri. Fii calculate și continua planificarea strategică nu prin recompensarea excesivă, ci prin tenacitate și adaptabilitate. Succesul aduce cu sine rezultate, dar aduce și noi oportunități. Profitând de ele, lanțul succeselor tale va continua.

Succesul joacă feste minții noastre. Ne face să ne simţim puternici și invincibili, să ne credem atotștiutori și să ne umflăm ego-ul acoperindu-ne cu mândrie. Ajungi să crezi că victoriile se datorează mai degrabă forţei tale de caracter decât strategiei şi planurilor bine concepute.

În realitate, complăcerea este ostilă pentru planificarea strategică și macină încet fiecare viziunea de ansamblu. Esenţa strategiei constă în a prevedea ceea ce urmează să se întâmple, iar euforia victoriei îţi poate diminua această capacitate de control.

Succesul însă este cauzat de formula pe care ai aplicat-o. Dobândind rezultate, intuitiv este să reaplicăm aceeași formulă pentru a cauza alte rezultate. Din păcate, aproape niciodată nu poți obține alte rezultate cu aceeași formulă, planificarea strategică de același tip.

Un exemplu de sentiment al superiorității și a consecințelor tragice de pe urma rezultatelor, regăsim în mitologia greacă sub forma legendei lui Dedal și Icar. Icar era fiul lui Dedal, prinși împreună în labirintul regelui Minos.

Pentru a scăpa, Dedal începe să construiascp aripi din pene de pasăre prinse cu ceară pentru el și pentru fiul său. Dedal îl atenționează pe Icar de fragilitatea cearei, indicația sa fiind de a nu zbura prea sus, aproape de soare.

Astfel, Dedal finalizează cele două perechi de aripi și împreună cu fiul său reușește să se înalțe de la sol, părăsind împreună labirintul în care erau aruncați. Îmbătat de farmecul și magia zborului, Icar se înalță tot mai sus spre cer.

Dedal striga la el implorându-l să nu zboare atât de sus căci poate deveni periculos, dar fiul său ignora rugămințile tatălui. Într-un final, Icar s-a înălțat atât de sus încât ceara de pe aripi s-a topit, el căzând în mare unde a murit înnecat.

Concluzie

Planificarea strategică e o competență care se dezvoltă în timp. E abilitatea de a aduce din plan imaginar în plan real orice lucru pe care ți-l dorești. Planificarea strategică ține cont de elemente specifice prin care, dacă le ai în vedere, îți vei scurta drumul obținerii rezultatelor dorite cu mult mai puține bătăi de cap și mai mult spor de a lucra pentru ele.

Tot ce pot spera este să înțelegem utilitatea pe care o are planificarea strategică și să ne gândim de două ori înainte atunci când ne facem planul zilei, al săptămânii, anului și al vieții noastre.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *