Sari la conținut
Home » Blog » Cum să dezvolți disciplina. Principii psihologice pentru a deveni productiv

Cum să dezvolți disciplina. Principii psihologice pentru a deveni productiv

productiv

Disciplina înseamnă să faci acele lucruri care trebuie să le faci indiferent de emoțiile pe care le simti. Asta e disciplina. Toți știm ce ar trebui să facem în mod ideal, dar parcă emoțiile ne trag inapoi. Prin urmare, e simplu să vorbim despre a fi productiv în teorie, dar dificil de realizat în practică.

A fi productiv nu ține de timp. Ai destul timp. Ai 24 de ore la dispozitie. N-ar fi problem să faci într-o zi ceea ce ți-ai programat. Problema e că tu îți petreci timpul cu activităti neporductive, de aceea nu îți mai rămane timp pentru ceea ce este esențial. E un clișeu pe care amândoi îl știm.

Îți voi oferi în acest articol cateva principii din psihologie pe care le poti folosi pentru a deveni mai disciplinat și mai productiv. Dacă ții cont de aceste principii, productivitatea și sentimentul eficienței se vor îmbunătăți semnificativ

1. Pune actiunea inaintea emotiilor

Asteptam prea mult să vină motivația. Ori încercăm prea multe lucruri în a convoca motivația dinainte, prin diferite tehnici și tactici de automotivare. Din păcate, cele mai multe trucuri de auto-motivare nu sunt eficiente și nu te fac mai productiv.

Singurul lucru cu adevarat funcțional și care duce la a deveni mai productiv este să începi să faci lucrurile și atât. Când pui comportamentele pe primul loc, gândurile și emoțiile ce te motivează vor veni și ele pe parcurs.

Motivația este o componentă din ecuația productivității, dar nu este cea hotărâtoare sau necesară îndeplinirii fiecărei sarcini. A fi productiv presupune a face lucruri, și abia apoi a gândi sau a te simți în vreun fel.

Desigur, e foarte important să exploatezi la maximum motivația și momentele pline de inspirație atunci când acestea apar pentru obiectivele tale. De obicei însă, ele vin fără a avea un control asupra lor, iar dacă aștepți prea mult, s-ar putea să treacă prea mult timp și să te trezești cu prea puține rezultate.

2. Creeaza un context favorabil

Probabil ai auzit despre călugarii budiști care caută continuu starea de iluminare. Ei au o stare de prezență și de pace interioară mult peste a oamenilor din civilizația modernă. Care crezi că e motivul principal? Au ei vreo înclinație înnăscută pentru așa ceva? Sunt mai buni și mai eficienți decât majoritatea oamenilor? Sunt mai inteligenți sau mai norocoși? Foarte puțin probabil.

Factorul principal care a duce la dobândirea liniștii și păcii interioare a călugărilor budiști este mediul in care ei traiesc. E destul de logic dacă stai să te gândești. Fără rețele de socializare, fără oameni toxici, fără mâncare proastă, fără bâtâile de cap ale lumii moderne.

În schimb, trăiesc într-un temple, au o rutină de meditație, alti 99 de frați călugări care fac aceleași lucruri ca și ei. Pai e normal sa ai o stare de prezență, de pace și de iluminare mult mai accentuată decât a mare majoritatea dintre oameni când stai într-un mediu atât de curat și de calm care-ți permite să-ți desfășori activitățile și să-ți traiești viața conform cu propriile principii.

Acelasi lucru e valabil și pentru tine, în special când vine vorba de a fi productiv. E nevoie să-ți schimbi mediul în care te afli dacă vrei noi rezultate.

Spre exemplu, pentru a fi mai productiv, preferabil ar fi să ai o cameră doar pentru asta. O camera a ta care să fie destinată doar pentru munca pe care o faci. Daca nu e posibil, măcar aranjează-ți mediul în așa manieră încât el să te îndemne să fii mai productiv. Prin urmare, indicat să-ți duci telefonul, mâncarea, și oricare alte lucruri care contravin cu scopurile tale în altă cameră.

Întreabă-te doar: “ce am nevoie cu mine în cameră pentru a face următoarele sarcini?” Fiecare obiect din mediul în care trăiești te ancorează într-o anumita stare care poate fi de leneveală sau de productivitate.

3. Raportează-te la valorile tale și ia-ți un angajament

Despre importanța valorilor am vorbit în alte articole. Scopul ultim pe care îl au obiectivele tale este să îți aducă împlinire și liniște sufletească. Cel mai simplu mod de a face asta este de a-ți trăi valorile cardinale. Munca ta să fie conform lor.

Dacă nu faci acest lucru în fiecare zi plecând de la propriile valori, întreabă-te “ce e cu adevărat important pentru mine?” Viziunea, scopul și obiectivele tale planificate aduc satisfacție pe termen lung? Vrei să creezi ceva de care să te poți bucura, iar când va fi să privești în urmă să poți spune “imi place asta, efortul pe care l-am depus a meritat”?

Astfel, recomandarea este să conectezi valorile tale la obiectivele pe care le ai. E important ca energia ta să vină din ideea îndeplinirii valorilor. Vei dobândi mult mai multe disciplină și vei deveni mult mai productiv da-ți iei angajamentul să-ți respecți valorile prin întreptarea pas-cu-pas către idealurile tale.

4. Agenda. Planifică-ți activitatile

Era inevitabil să vorbim și despre acel lucru de care cu siguranță ai auzit: faptul că agenda de lucru e unealta principală a omului productiv. Pentru a reuși să îți prioritizezi mai bine timpul, trebuie să ai în minte anumite obiective prin care să-l schimbi. Ideea e că oricum timpul trece, dar trebuie să treacă cu folos. Iar folosul constă în schimbul timpului cu îdeplinirea obiectivelor esențiale.

Un obiectiv condiționat de timp e obiectivul ce face legătura între importanța respectivului lucru ce necesită obținut și programul de muncă aferent. Asta înseamnă că e nevoie să incluzi în programul tău de lucru obiectivele ce necesită îndeplinite înainte de a lucra efectiv la ele.

Aşa cum am mai spus şi în alte articole, creierul nostru funcţionează după regula simplă dacă x atunci y: Dacă fac x, voi beneficia de y. Dacă se întâmplă x, voi avea parte de y etc. De aici reiese și ecuația intenției generale: o să fac x şi se va întâmpla y.

Sper că nu te-am pierdut cu matematica pentru că vreau să revin la partea psihologică a tematicii. Principiul general de funcționare a minții “dacă x, atunci y”, ia o formă specifică în problematica productivității și anume forma intenţiei implementaţionale: la ora x fac y. Astfel, devii mai productiv dacă îți înveți mintea acest simplu algoritm.

Deci e indicat să ai intenţii specifice referitoare la activitatea și ora la care o vei realiza. Conform studiilor, cei care au agentă realizează aproximativ 60% din ceea ce îşi propun. Poate 60% nu e un procentaj extrem de încurajator. Însă, comparative cu cei care nu au jurnal de lucru, fac mult mai multe activități. Persoanele ce-și respectă agenda realizează de 2,5 ori mai multe decât cei ce nu o fac.

Recomandarea ar fi să îți faci dimineața agenda, sau cu o seară înainte. Doar notează-ți care sunt sarcinile pe care vrei să le îndeplinești, estimează timpul de realizare și încadrează-le într-un interval orar. Începe să devii productiv prima dată în mintea ta prin claritatea planificării, iar apoi în lumea reală prin viteza implementării.

5. Respecta regulile

Avem tendința de a crede că regulile reduc din libertate. În realitate, regulile aduc de foarte multe ori libertatea, iar încălcarea lor duce la un abuz de libertate care ne va face nefericiți. Principiul respectării regulilor nu ține neapărat de tine pentru că presupune anumite reguli provenite din exterior, dar te poti folosi de el în a te lega de alte reguli provenite din mediul în care te afli.

Spre exemplu, daca trebuie să finalizezi o sarcină pentru job și nu ai chef, dacă-l legi de un proiect pentru facultate, vei avea șansă mai mare să îl finalizezi. În mod concret, îți spui că nu vei face proiectul până nu realizezi sarcina pentru job.

Așadar, regulile rigide, cum ar fi cele din cadrul jobului din exemplul nostru, pot fi folosite pe post de combustibil motivațional și cârlig de care ne putem agăța.  

Productiv azi sau productiv pe termen lung?

Un lucru e ușor de observat: productivitatea diferă de la o zi la alta. Uneori ne vine cheful să facem o mulțime de lucruri, alteori să lenevim. Uneori nu avem niciun factor distractor care să ne saboteze actul productiv, alteori suntem asaltați de tot felul de cerințe, ajunși la finalul zilei secați de energie și fără niciun rezultat.

E destul de nasol lucrul acesta pentru că nu poți căpăta ceea ce se numește consistență. La asta se rezumă a fi productiv în general. Consistența e vitală pentru dezvoltarea obiceiurilor și, implicit, a trasaturilor de personalitate ce aduc rezultate pe măsură.

Când dobandesti acea consistenta, rezultatele și expertiza într-un anumit domeniu vin într-o progresie geometrică. În a deveni productiv, consistența e absolut esențială. Dacă lucrezi la un obiectiv doar din când în când, e frecție la picior de lemn. Mai apoi mai ești și frustrat că de ce nu-ți iese treaba ca n-ai rezultate. Așadar, consistența în sarcini e piesa de top în a deveni productiv.

Prin urmare, mentalitatea de tip productiv nu se dobândește de pe o zi pe alta. Ea e un mecanism psihologic, e psihicul tău care lucrează în contextul ideii de sarcini și obiective, care e construit de-a lungul timpului. Mentalitatea de tip productiv crește după principiile și regulile enunțate în acest articol.

A fi sau a nu fi productiv – Concluzie

Abilitatea de a deveni productiv e una dintre factorii esențiali în atingerea obietivelor. Prin ea rămâi conectat psihic și comportamental la ceea ce e important. Abilitățile de tip productiv asigură stabilitatea gândurilor și focus pe ceea ce îți doresti. Drept consecință, îți va fi mult mai natural în a face lucrurile, fără a te forța și simți distres psihologic.

Pentru a deveni productiv este nevoie ca uneori să te folosești de context și să pui acțiunea înainte emoțiilor. Îndemnul este de a-ți lua un angajament în acest sens, a-ți impune niște reguli și a-ți monitoriza progresul pe baza agendei de lucru. Astfel, gândurile ce le ai vor fi orientate spre ceea ce este important. În consecință, ce e neimportant va disparea de la sine. 

Toate aceste principii necesită respectate pe termen lung, în vederea obținerii a ceea ce numim “consistența”. Consistența este frecvența continuă a punerii în valoare a abilității de a fi productiv. Astfel, se creează un ciclu prin care cu cât vei face mai multe lucruri în mod disciplinat, cu atât vei deveni mai productiv. Acesta e startul și produsul fiecărei zile pe care o ai.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *