Sari la conținut
Home » Blog » Devino o personalitate! Recrează-te fiind artistul propriei tale vieți

Devino o personalitate! Recrează-te fiind artistul propriei tale vieți

personalitate

Trăim într-o societate imperfectă care ne condiționează cu tot felul de cerințe absolutiste și ne sufocă cu modele idealizate despre cum să ne trăim viața. Standardele societății la care suntem expuși ne pot întuneca gândirea și ne împiedică uneori să fim liberi în acte și comportamente. Deși societatea are multe părți bune, ne și sabotează în drumul nostru de a deveni o personalitate.

În articolul trecut ți-am oferit o hartă generală în drumul evoluției tale personale. În aceeași direcție, în articolul prezent vreau să accentuez ideea de a deveni o personalitate sănătoasă emoțional, care-și trăiește viața cu sens.

Însă subiectul personalității umane este mult prea complex, elaborându-se curente de psihologie care vizează doar acest aspect. Prin urmare, în cele ce urmează, vreau să îți ofer doar câteva idei despre cum poți să construiești o nouă personalitate. Speranța mea e că vei găsi măcar una dintre idei interesantă și aplicabilă, iar drept consecință, să îți începi drumul reconstruirii propriului tău sine.

1. Recreează-te pe tine însuți

Pentru a te recreea pe tine însuți, e nevoie să renunți la ceea ce ai fost învățat prost. Principiul dezvoltării personale spune că trebuie să optimizezi și să îmbunătățești diferite aspecte la propria ta persoană. Și sunt de acord, până într-o anumită măsură. În schimb, odată ce crești în înțelepciune, vei realiza ca e mai mult despre a renunța, pierde și combate decât a dobândi, câștiga și optimiza.

În acest sens, unul dintre primii factori la care trebuie să renunți pentru a deveni o personalitate este factorul social. Sau, mai bine spus, să renunți la ceea ce ai învățat într-o formă implicită de la societate și care nu e congruent cu sinele tău ideal.

Când fac îndemnul de a deveni o personalitate, nu mă refer la a deveni neapărat cunoscut, să dobândești un statut înalt sau să te remarci în vreun fel. De fapt, aceste lucruri sunt conforme cu idealul social propus de societate, ideal pe care vreau să-l combat.

Când spun să devii o personalitate, mă refer la a conștientiza influențele externe care-ți modelează gândirea și comportamentele fără voința ta. Mai apoi, să nu accepți tiparele sau rolul în care societatea doreşte să te încătuşeze și, într-un final, să pui cărămizile personalității tale, construind o identitate proprie, după valorile și filosofia ta de viață.

2. Societatea te împiedică în a deveni o personalitate

Încă o dată, nu vreau să insinuez că societatea ar fi rea sau greșită, ci doar imperfectă. Iar ca orice lucru imperfect, societatea are limitările sale. E un lucru excelent că avem legi care păstrează armonia între oameni, instituții puternice care asigură creșterea și dezvoltarea armonioasă și cultura care ne colorează existența și ne îmbucură sufletul.

Personalitatea pe care ai avut-o până acum, în termeni de construcție biopsihologică, nu este neapărat şi cea reală. Tu ești construit din zestrea genetică și influențele persoanelor cu care ai luat contact până în prezent,

Problema se pune când apar limitări care îți dictează traseul în viață (“du-te la medicină, trebuie să faci dreptul, fă o carieră în domeniul IT, pleacă din țară ca să poți face ceva etc”) și limitări care-ți inhibă potențialul creativ (“artiștii mor de foame, să fii sportiv e prea greu, banul e un lucru bun/ banul e un zeu” etc).

Datorită credințelor cu care am crescut, credințe venite din partea societății, suntem limitați și vulnerabili în fața unor vremuri în continuă schimbare. Spre exemplu, există convingerea cum că siguranța este principalul scop, iar acest lucru se realizează prin a sta ani de zile în școli și facultăți pentru a-ți lua un job stabil.

Eu unul tind să cred că provine din cultura comunistă pe care a cunoscut-o România cu doar 30 de ani în urmă. Ideea de „job stabil” avea mult sens pentru acele vremuri, dar în prezentul nostru, stabilitatea se traduce cu plafonare.

Adevărata siguranță vine în urma asumării riscurilor adică, a încercărilor tale de a-ți continua ascensiunea profesională prin dezvoltarea abilităților inovative, antreprenoriale, creative etc care să-ți aducă prosperitate.

Desigur, e doar un exemplu, dar cred că ai înțeles ideea. E trist să-ți trăiești scurta viață condiționat de niște credințe și obișnuințe tâmpite provenite din mediul social. La fel cum ar spune învățătorii stoici, ai fost înzestrat cu darul rațiunii. Folosește-l! În aceeași idee, la fel cum ar spune meme-urile de pe Facebook, ai creier, folosește-l!

De ce să-i lași pe alții să te definească când ai darul de a fi propriul creator în a-ți modela propria personalitate și a fi stăpân al existenței tale?

Scrierile psihologul elvețian Carl Gustav Jung ne transmit ideea că destinul omului este să devină o personalitate. El se naște neputincios în prima parte a vieții, dar are datoria de a prealua ulterior controlul asupra precesului său de transformare personală și asupra propriului destin. Indiferent de ce traseu ar alege în viață, în final el trebuie să devină o personalitate.

3. Cum să devii o personalitate

Putem asemăna procesul de construire a propriei personalități cu un act artistic. Tu eşti olarul şi tot tu, bulgărele de lut. Vei spune că ai prefera să te lași modelat de alții, ori că e mai ușor să modelezi tu pe ceilalți. Și ai dreptate, dar capodopera ta finală ești TU. În esența ta, ești un artist care se creează pe sine.

În acest sens, vreau să-ți ofer trei piloni pe care să-ți întemeiezi noua personalitate.

1. Conștiința de sine. E prima componentă a procesului autocreării. Trebuie să îți dai seama de unde provin tiparele tale de gândire, de ce ai anumite reacții în diferite situații, de ce ai anumite obișnuințe, care îți sunt slăbiciunile și atuurile și, în general, orice lucru care spune ceva despre tine.

2. Unicitate. Odată ce știi ce personalitate ai în momentul prezent, e momentul să adaugi noi elemente. Aceste elemente să fie coforme cu sinele tău ideal, adică să fie caracteristici ale unei noi personalități, dorite de tine.

Noile elemente trebuie să aibă un caracter unic, adică să confere unicitate propriei tale personalități. Spre exemplu, Abraham Lincoln se folosea de identitatea sa de “băiat de la țară”, de pălăria specifică și purta și barbă. Aceste elemente l-au făcut să iasă în evidență și să îi atribuie o carismă specifică doar lui. Unde mai punem că prin discursurile sale câștiga încrederea oamenilor prin simplitatea și unicitatea sa.

3. Ceea ce valorizezi. O bună parte din identitatea noastră se sprijină pe cee ace valorizăm, pe lista noastră de valori cardinale. Tu nu ești cine spui că ești, ci ceea ce faci zi de zi, iar valorile tale îți direcționează acțiunile. Dacă nu-ți cunoști încă valorile, o poți face chiar acum citind acest articol.

4. Darul imperfecțiunii. La o primă vedere am putea spune că perfecțiunea naște admirație și apreciere din partea oamenilor, pentru că prin perfecțiune îi putem inspira pe cei din jur. În realitate, naște dezgust și invidie precum și bănuiala faptului că o personalitate perfectă este, de fapt, una falsă.

Ironia e că, deși cu toții ne dorim perfecțiunea, nimeni n-o tolerează când semnele ei sunt prezente într-o altă personalitate decât a noastră. Tocmai de aceea, contrar aparențelor, a arăta imperfecțiunea personalității tale e un pas esenția în drumul recreării propriei personalități.

Pentru că ești inevitabil legat de societate, trebuie să îți arăți vulnerabilitățile din când în când.

Trebuie să arăți uneori că ai și câte un defect inofensiv, să-ţi recunoşti şi câte un viciu lipsit de gravitate, ori o plăcere vinovată. Tu continuă-ți munca de autorecreere, dar păstrează aparențele imperfecțiunii. Numai zeilor şi răposaţilor li se iartă perfecţiunea.

Concluzie

Când e despre a deveni o personalitate, vorbim mai degrabă de un maraton decât de un sprint. E un proces creativ, psihologic, personal și social totodată. De fapt, însăși conceptul de dezvoltare personală a venit în acest scop: de a oferi individului oportunitatea de a se recreea pe sine.

Știu că acest articol a avut un caracter destul de general deoarece când e vorba despre a te recreea pe tine, lucrurile nu sunt atât de simple. Tot ce pot spera este că vei fi încrezător că opera ta de artă va merita efortul.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *