Sari la conținut

eBook: Alungă Depresia! Intervenții cognitiv-comportamentale

lei39.97

Sensul existenţial reprezintă o problemă majoră în viaţa noastră, dacă nu, chiar problema centrală. Omul cât trăieşte caută să ofere un sens vieţii sale. Cu cât eforturile de a-l găsi sunt mai mari, cu atât mai mari vor fi eforturile de a păstra sensul, a-l valorifica şi apăra cu orice preţ. Sensul oferă ordine în viaţa omului şi un scop de a trăi. Îi răspunde la întrebările existenţiale şi îi oferă satisfacţie şi împlinire oriunde s-ar afla. Prin sens, călătoria vieţii noastre prinde un contur, o culoare şi un ideal de a o trăi. Sensul nu este altceva decât cea mai înaltă şi mai pură expresie de a trăi după valorile personale. Dar ce se întâmplă când omul îşi pierde sensul propriu? Răspusul este simplu: apare Depresia.

Categorie:

Cum apare depresia?

Sensul existenţial reprezintă o problemă majoră în viaţa noastră, dacă nu, chiar problema centrală. Omul cât trăieşte caută să ofere un sens vieţii sale. Cu cât eforturile de a-l găsi sunt mai mari, cu atât mai mari vor fi eforturile de a păstra sensul, a-l valorifica şi apăra cu orice preţ. Sensul oferă ordine în viaţa omului şi un scop de a trăi. Îi răspunde la întrebările existenţiale şi îi oferă satisfacţie şi împlinire oriunde s-ar afla. Prin sens, călătoria vieţii noastre prinde un contur, o culoare şi un ideal de a o trăi. Sensul nu este altceva decât cea mai înaltă şi mai pură expresie de a trăi după valorile personale. Dar ce se întâmplă când omul îşi pierde sensul propriu? Răspusul este simplu: apare Depresia.

Ce este depresia?
Tulburarea depresivă majoră (TDM) este o tulburare mintală caracterizată fie prin starea de spirit deprimată, fie prin interesul sau plăcerea semnificativ diminuată în majoritatea activităților. Simptomele includ lipsa de valoare sau vinovăția excesivă, ideea suicidară, tentativa de suicid sau gânduri recurente de moarte, întârziere sau agitație psihomotorie, insomnie sau hipersomnie, scădere în greutate sau creștere în greutate, concentrare afectată, indecizie sau dificultăți de gândire și pierderea de energie sau oboseală.
Așadar, știi că ești depresiv atunci când ți-ai pierdut bucuria pentru activitățile care altă dată îți făceau plăcere, nu mai ai motivație, te simți inutil și lipsit de valoare și, în cele mai grave cazuri, nu mai ai speranțe pentru fericire în viitor, în viața ta, fiind tentat să renunți la ea.

Cum știi că acest e-Book este pentru tine?
Care sunt semnele (simptomele depresiei)
Lipsa sensului e nucleul depresiei care aduce cu sine mai multe simptome conforme. Cum intensitatea depresiei poate varia, fiind tot mai puternic negativă, simptomele vor fi pe măsură. Îţi voi lăsa o listă de simptome ale depresiei explicate. Dacă te regăseşti în ele, se poate să fi căzut și tu în groapa depresiei.
a) Lipsă de energie. Parcă nu mai ai chef de nimic. Simţi că totul e degeaba. Ar trebui să ai o vitalitate la fel de puternică ca a oricărui alt om de vârsta ta, dar nu e aşa. Cu toate că majoritatea oamenilor au o energie moderată pe care o pot folosi în activităţile lor, tu nu mai ai puterea de a face mai nimic.
b) Emoţii negative cronice. Apariţia depresiei e caracterizată în principal de aceste emoţii. Trăieşti pe un fond emoţional negativ. Cu cât emoţiile negative ale depresiei sunt mai puternice, cu atât ele îţi vor provoca o durere emoţională mai puternică. Apariţia depresiei e caracterizată de o emoţie de mâhnire/ supărare dusă la extrem, foarte intensă. Orice alte emoţii familiare ei vor consolida prezenţa depresiei.
c) Dispariţia plăcerii în lucrurile care odată ne încântau. Pentru tine cuvântul fericire şi-a pierdut din semnificaţie. Nimic din ceea ce îţi făcea plăcere odată nu mai e valabil acum. Tu ştii teoretic ce te-ar face fericit. Ştii ce e frumos pentru tine şi ce îţi colorează viaţa. Cu toate astea ele nu mai au efect asupra ta.
d) Reducerea performanţelor. Probabil teoretic ştii ce trebuie să faci şi cum să faci pentru a obţine rezultatele pe care le obţineai odată, dar simţi că nu mai merită. Totodată, ştii ce trebuie să faci şi în mod practic. Ai câteva competenţe la care ai lucrat în trecut. Nu se pune problema să îţi fi uitat deprinderile. Problema e că pur şi simplu, atunci când le practici, ele nu mai dau aceleaşi rezultate ca altă dată.
e) Reducerea relaţiilor sociale. Oamenilor, pe bună dreptate, nu le place să aibă în preajmă persoane depresive. Totodată, nici cei ce au căzut în depresie nu mai au chef de relaţii sociale. Astfel se rup legăturile de natură umană cu cei din jur. Nu mai ai satisfacţia şi nevoia de a fi printre ei, dar şi ei preferă să te ţină la distanţă. Nu toţi, dar o bună parte.
f) Reducerea calităţii vieţii în ansamblul ei. E o sumarizare a celor enumerate. Parcă viaţa ta, în ansamblul ei, nu mai e cum era odată. Te duci în jos şi te întrebi dacă chiar mai merită trăită. Bineînţeles că vrei să cauţi motivele pentru care să regăseşti satisfacţia, dar parcă nu reuşeşti.

Ce conține acest eBook?
Acest eBook conține informații selectate din literatura de specialitate, în vederea tratării Tulburării Depresiei Majore (disforia). Materialul conține diferite tehnici și metode terapeutice, validate științific, oferite de terapia cognitiv-comportamentală. Astfel, conținutul materialului cuprinde două tematici majore: terapia cognitivă și terapia comportamentală, divizată în mai multe capitole, pentru a facilita înțelegerea conținutului. Vă îndemnăm să încercați toate tehnicile oferite, fie ele cognitive, fie ele comportamentale, deoarece orice tehnică descrisă în acest eBook are potențial de a ameliora simptomatologia depresivă.

eBook-ul se adresează, în primul rând, persoanelor care suferă de tulburarea depresivă majoră. Totuși, pentru că însăși tulburarea în sine e un factor ce interferează cu motivația de a face diferite activități, printre care și cititul (implicit al acestui eBook), conținutul a fost scris în așa manieră încât el să poată fi aplicat de persoanele care doresc să ajute un membru al familiei, ori un prieten care are simptome depresive. Totodată, conținutul a fost scris gradual, pornind de la cele mai simple formalități, pentru a îmbunătăți starea de sănătate pe care o ai. Așadar, fie că ești o persoană care dorește să ajute un apropiat, fie că ești chiar tu cel care trece printr-o perioadă foarte dificilă a vieții, eBook-ul e construit să te ajute în oricare dintre cele două situații.

Cuprins eBook – Depresia

Acest eBook conține 43 de pagini de teorie, exerciții și intervenții a combate depresia, preluate din literature de specialitate , cu precădere din științele cognitive și comportamentale. Practic, am făcut o sinteză a celor mai bune intervenții validate științific pe care psihoterapeuții le folosesc în cabinete pentru a-și ajuta clienții să treacă Deșertul Depresiei.

Prefață: Indicații în folosirea eBook-ului……………………………………………2
1. Caracteristici generale ale Depresiei…………………………………….…………4
2. Terapia cognitivă……………………………………………………………….…………9
3. Intervenții cognitive……………….…………………………………..……………….15
4. Terapia comportamentală………….…………………………..……………………28
5. Intervenții comportamentale……….……………………..………………….……32
6. Anexe………………………………………………………………………………………..38

Așadar, conținutul acestui eBook care caracter terapeutic, iar intervențiile terapeutice pot fi aplicate pe propria persoană fără asistența unui psihoterapeut. În el vei afla ce este depresia, cum a apărut în viața ta și, cel mai important, cum să o reduci și să o elimini complet din viața, bucurându-te din nou de viață și de lucrurile care-ți aduceau odată plăcere și bucurie, care aduceau sens vieții tale.
Ba mai mult, îți voi oferi asistență prin e-mail dacă ai obstacole sau întrebări. Practic nu vei fi singur pentru că eu te voi ajuta în această călătorie a redescoperirii sensului și a reconstruirii unei vieți noi.

Ești pregătit pentru o schimbare?

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Recenzii

Nu există recenzii până acum.

Fii primul care adaugi o recenzie la „eBook: Alungă Depresia! Intervenții cognitiv-comportamentale”

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *