Sari la conținut
Home » Blog » Anatomia motivației: Cum funcționează motivatia și actul de motivare p.1

Anatomia motivației: Cum funcționează motivatia și actul de motivare p.1

motivatia

Motivația e capacitatea de a fi animat în a persevera într-o sarcină, în vederea îndeplinirii ei. E combustibilul care te duce din punct A in punct B, fără a te opri pe percurs. Strategiile de menținere a acestui combustibil diferă în funcție de obiectiv, tipul de sarcină și mai ales persoana care acționează.

În articolul de azi vom discuta în amănunt motivația, iar până la final vei ști exact cum să îți construiești un plan pentru orice fel de obiectiv, fără a mai simți vreodată motivația ca fiind o problemă.

Din tot ceea ce am studiat și testat până acum , pot spune că motivația nu dispare niciodată, doar că nu știm să o activăm la comandă, nu este suficient de exploatată, ori nu este reactualizată atunci când ai nevoie.

De ce dispare motivatia? Pentru că este o emoție. Și că oricare altă emoție, ea are o anumită intensitate, dar apare și dispare în fucție de diferiți factori, interni sau externi.

Dacă stai să reflectezi puțin, ești conștient că în tine e un conflict interior în care, pe de-o parte dorești să depui toată munca pentru a-ți atinge acel obiectiv, ori pentru a îți creea acel stil de viață prin forțele proprii, fiind totodată împlinit de ceea ce ai realizat.

Însă cealaltă parte te sabotează cu lene, procrastinare, dorind ca tu să te simți bine în momentul prezent, să te mulțumești cu ceea ce ai acum, fără prea mult efort.

În mod particular, motivația funcționează în mod diferit de la om la om. Cum orice persoană e diferită în felul ei, la fel „butoanele motivaționale” sunt specifice fiecăruia, singură persoană ce le poate identifica fiind doar TU :), dar o să îți arăt în continuare cum poți face asta singur.

Vreau să știi că se îndreaptă în două direcții care sunt strâns legate între ele: ceea ce vreau SĂ OBȚIN și persoana care vreau SĂ DEVIN. Obiectivele tale persoanale, cât și dorința de a fi și a devenit, să fie pe aceeași lungime astfel încât ceea ce îți dorești tu teoretic și ceea ce faci practic să se îmbine în mod armonios.

Desigur, unii oameni pot avea tentația de a fi motivați prin a fi validați de cei din jur, în ceea privește ceea ce ar putea deveni ei în viață, fiind admirați și respectați, iar alții, dincontra, fac acest lucru pentru a NU fi hăituiți de nimeni, de frică de a nu fi acceptați de cei din jur…

Conform statisticilor, aceste lucruri funcționează doar parțial… adevărata motivație vine DIN INTERIOR: să fii motivat de tine însuți, de propria ta persoană, de ceea ce poți tu deveni, fără a demonstra cuiva din exterior acest lucru, ci doar ție.

Pentru a putea înțelege cum funcționează motivația pentru tine, am vrut să scriu un singur articol în care să îți pun la dispoziție tot ce ai nevoie să știi în două perspective: „macromotivație și micromotivație” , dar pentru că a ieșit prea lung, l-am împărțit în 2 părți, în prima îți voi prezenta prima perspectivă:

MOTIVAȚIE NIVEL MACRO (Cu referire la acele aspecte generale care îți activează motivatia). După observațiile mele, omul trece prin diferite evenimente, dar e mereu motivat de câte ceva, însă în mod diferit.

Prin urmare, ai mai jos 4 stagii ale motivației, iar dacă le parcurgi vei înțelege că în orice moment te poți simți motivat după cum voiești.

1. Spirituală: Aș numi-o „motivația de sus”. Vine din dorințele tale cele mai înalte: vocație, sensul existențial, aspirațiile pe care le ai, nevoia de a face lumea mai bună, de a oferi puterea exemplului prin ceea ce ești și faci, în care pui binele celor din jur mai presus de binele propriu.

În acest stadiu, ești plin de inspirație și recunoști o energie motivațională extremă în interiorul tău care necesită a fi orientată spre scopul tău. Cei mai mari lideri ai lumii care și-au lăsat amprenta în această lume au fost plini de motivație spirituală, crezând în ei înșiși și în ceea ce urmă să creeze.

Dacă viața e că o călătorie pe mare, iar tu ești vasul care o străbate, motivația spirituală e ca o cârmă în drumul pe care îl parcurgi spre scopul final. Ea îți dictează direcția și te asigura că nu te abați de la destinație.

Motivația spirituală e un izvor nesecat de energie și creație, în viziunea mea. Indiferent de obiectivul ce ți-l propui, prin prezența ei vei găsi mereu o soluție la obstacolele ce le vei avea.

2. Negativă: Motivația apare din lipsuri, nevoi nesatisfăcute și mai ales frustrare. În mod clar ai anumite standarde de la tine și de la viață, dar acestea îți sunt violate, de aici și nevoia imensă de a face ceva în legătură cu asta. Poate tu simți că vrei să faci anumite acțiuni, ori să obții diferite lucruri, dar viața nu ți le dă gratis.

Așadar începe să ieși din zona de confort și să acționezi în direcția lor! Stabilește-ți valorile ce le ai, ceea ce iubești și prețuiești și începe să acționezi pentru a le apăra! Doar tu ești responsabil de ele, nimeni n-are dreptul să ți le încalce.

Ca atenționare, motivatia negativă e foarte bună la început pentru că primești mult mai multă energie motivațională decât în celelalte două stadii, dar e limitată până la apariția primelor rezultate!

Deci când îți faci planul pentru obiectivul tău e un punct bun de plecare, dar de obiecei obiectivele ce merită atinse se realizează pe o perioadă mult mai lungă de timp, ori tipul acesta de motivație nu e util pe toată perioada procesului pentru că scade de parcurs. E faptul că începi să vezi primele rezultate, iar apoi frustrarea scade.

3. De moment: O simți în diferite clipe, secunde, ore, depinzând de preocupările practice din timpul zilei, dezvoltându-se în obiceiurile ce le ai. Când faci un lucru de mai multe ori de-a lungul zilelor, el se transformă în obicei. Devine din ce în ce mai ușor de făcut, motivatia de a-l face crescând și ea.

Aici o să apară acel momentuum, stare de flux, care l-aș caracteriza ca fiind o supradoză de motivatie, ce vine în urmă unei obișnuințe productive, bine construite. Continuă să faci acea activitate de-a lungul zilelor, iar motivatia ta va crește atât de mult încât nu numai că vei face activitatea automat, dar va fi însoțită de o plăcere imensă de a acționa!

Ca atenționare, dacă renunți la un obicei productiv, intrerupând activitatea zilnică de a-l face, va fi extrem de greu să reîncepi acel obicei, iar motivatia va dispărea de tot! Rațional, crezi că poți reuși pentru că ai mai avut obiceiul în trecut, dar emoțiile tale nu mai sunt aliniate…”ți-ai ieșit din mâna”, te va ține în confort, simțul acela de a fi implicat a dispărut, deci examinează-ți obiceiurile cu grijă și păstrează-le pe cele benefice ție!

Uneori o simți pe una, alteori pe cealaltă, dar atunci când tu îți fixezi scopul, fă-l în așa manieră să îți alimenteze în mod conștient țelul cu cele 3 izvoare motivaționale astfel încât în orice moment te-ai află, să o folosești în mod productiv. În continuare, dacă le îmbini eficient vei obține un al patrulea tip de motivație:

4. Conectată: Apare când îți faci un plan spre a-ți atinge un obiectiv și te folosești de cele trei tipuri de motivații în mod conștient pentru a-ți folosi toate resursele spre a ajunge cât mai repede la țelul propus.

Ea se bazează pe algoritmul „dacă fac X, se întâmplă următoarele 3 lucruri benefice în viața mea, și dacă se întâmplă aceste 3, mai am alte 3 lucruri benefice de la fiecare”. Deci pleci doar de la un aspect motivațional din care reies alte 9 în total.

Spre exemplu, să spunem că obiectivul tău este de a ajunge dirijor de orchestră. Acum examinezi procesul prin care ești nevoit să treci că să îți atingi obiectivul și îți găsești acele borne motivaționale care să te mențină în progres:

Dacă ajung dirijor de orchestră voi reuși să:

1. Încant pe oameni cu muzica orchestrei la diferite concerte. (spirituală)

a) Astfel voi deveni un om care aduce valoare celor din jur (spirituală),

b) Voi fi bine plătit pentru că oamenii voi dori să asculte concertele mele (de moment)

c) Voi fi un model de inspirație pentru viitoarele generații de muzicieni (spiritală)

d) Îi ajut pe oameni să renunțe la muzică „proastă” care mă frustrează (negativă)

2. Le voi demonstra părinților că pot ajunge și eu cineva chiar dacă nu m-au sprijinit. (negativă)

a) Astfel mă voi împacă cu ei (spirituală)

b) Voi avea suficient venit cât să-mi permit să îi vizitez mai des (de moment)

c) Voi câștiga pariul cu tatăl meu care nu m-a crezut că voi deveni muzician (negativă)

3. În fiecare zi a vieții mele voi asculta muzica care-mi place și care îmi conferă liniște. (de moment)

a) Astfel voi putea compune și eu, la rândul meu, diferite fragmente muzicale (de moment)

b) Voi putea studia și mai mult muzica. (de moment)

c) Voi fi inspirat să găsesc noi metode de a dirija orchestra pentru că mi-am creat ambientul. (spirituală)

Sub forma asta ar trebui să arate obiectivul tău când ții cont de lucrurile ce te motivează. Totodată, de-a lungul timpului în funcție de noile experiențe și convingeri formate, vei găși alte lucruri care te vor face să te simți motivat, poate mult mai utile decât primele. Nu uita însă imaginea de ansablu, scopul ultim pe care-l ai pentru că mijloacele se pot schimba, dar obiectivul e stabil.

E un simplu exemplu, dar îl poți aplica pentru orice obiectiv ai avea. Depinde de tine să găseșți „de ce”-urile care te pot motiva. Pentru că ele să funcționeze, e nevoie să gândești în mod realist când le fixezi.

a) Ce se întâmplă dacă reușesc?  Șții negru pe alb toate consecințele efortului pe care l-ai depus. Dacă îți faci planul motivațional cum ți-am prezentat mai sus, îți dai seama deja toate beneficiile ce le vei avea.

b) Ce se întâmplă dacă NU reușesc? Analizezi situația și găsești consecințele eșecului.

c) Care e prețul ce trebuie plătit? Toate lucrurile frumoase au un preț de plătit… cu cât e mai mare obiectivul tău, cu atât te va costa mai mult. Ideea e să îți faci planul astfel încât motivația ta să fie mult mai puternică decât eforturile la care ești supus pentru a nu te opri pe drum.

Valorizează ceea ce iubești, valorizează-te pe tine, reflectează și dă-ți seama ceea ce vrei cu adevărat! Răspunde cât de poate de indetaliat la aceste 3 întrebări, pune-le în balanță și ia cea mai bună decizie pentru tine! Fă-ți un plan în care să îți integrezi cele 4 nivele ale motivației, începe să acționezi, nu te opri până nu reușești!

Mulțumesc foarte mult pentru atenția ta acordată acestor rânduri, și chiar aș vrea să văd într-un comentariu care este obiectivul tău și ce te motivează cel mai mult să-l obții!

Partea a doua a acestui articol o găsești chiar aici.

Îți urez un Crăciun plin de iubire alături de cei la care ții!

Cu drag,

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

2 comentarii la „Anatomia motivației: Cum funcționează motivatia și actul de motivare p.1”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *