Sari la conținut
Home » Blog » Banul te distruge sau dezvoltă? Efectele banilor asupra sănătății mintale

Banul te distruge sau dezvoltă? Efectele banilor asupra sănătății mintale

banul

Banul a reprezentat unul dintre cele mai controversate subiecte de-a lungul timpului. Da, societatea a evoluat, raporturile sociale s-au schimbat, iar lumea materială e mult diferită față de cea din trecut. Însă banul a rămas același, având potențialul fie să ne aducă echilibru interior, fie să ne distrugă sănătatea mintală.

Aparent, banul este o chestiune pur financiară, dar dacă este să îi vedem simbolistica și întrebuințările, vom putea simți că are beneficii sociale, emoționale și chiar spirituale. Prin urmare, în acest articol vom identificare care sunt adevăratele întrebuințări ale banului și vom înțelege cum să îl folosim pentru a ne aduce și mai multă prosperitate nu doar financiară, ci și emoțională.

Banul – cele două caracteristici fundamentale:

1. Banul trebuie lăsat să circule

Filosofii stoici și nu doar ei spun că suntem conectați unii cu ații din punct de vedere financiar, emoțional și spiritual și nu putem progresa pe aceste planuri decât împreună. Brutarul nu ar putea face pâine dacă nu ar exista furnizorul care să-i ofere grâul și apa, și nu ar putea sa-și primească banul dacă nu ar da pâinea mai departe în comerț.

Ce sens ar mai avea banul dacă nu l-am folosit să creăm experiențe emoționale alături de cei dragi ai noștri? Cum am putea noi să ne numim persoane bune și virtuoase dacă nu rezistăm tentației de a șantaja în scop egoist și fura fără măsură ceea ce nu ni se cuvine?

Când nu folosim banul, adică nu-l lăsăm să circule, nu mai există colaborare și într-ajutorare între noi și ceilalți, nu mai putem ajunge la experiențe emoționale, și nu ne putem demonstra nouă înșine ce fel de oameni suntem.

Așadar, să nu ținem de bani, ci dimpotrivă, să îi folosim cu toată înțelepciunea, contribuind la binele comun al umanității, pentru că doar astfel putem ține în mișcare raporturile cu oamenii, crescând împreună financiar, emoțional și spiritual.

2. Banul trebuie folosit și în scopuri non-financiare

Cum spuneam la punctul anterior, pentru că are potență nu doar materială, ci și spirituală, emoțională și socială, banul ar trebui să fie exploatat în toate întrebuințările sale.

Cu banii nu trebuie să cumperi doar obiecte fără viaţă, ci și influenţă bună asupra oamenilor. Eu unul îmi folosesc banii pentru a susține proiectul Semped pentru că vreau să influențez în bine viața oamenilor prin educația emoțională pe care o promovez.

Tu poate vrei să ai propriul tău business, să faci donații sau să îi ajuți pe părinții tăi să se pensioneze mai devreme. Toate aceste lucruri le faci prin puterea socială pe care o dobândești cu ajutorul banilor.

Dacă ești un om de afaceri de succes vei produce mai mulți bani și îi vei plati mai bine pe cei care lucrează pentru tine. Dacă faci mai mulți bani, poți dona mai mult și astfel să faci un bine mai mare celor ce au nevoie. La fel e și pentru părinții sau familia ta.

Banul te ajută să crești în potență și astfel să faci și mai mulți bani ce te vor face și mai puternic și potent și tot așa. E un ciclu virtuos de pe urma cărora au doar de beneficiat cei din jur. Deci hai să nu vedem banul doar ca pe un mijloc de schimb financiar.

Folosește banul cu înțelepciune

De prea multe ori am auzit expresii de genul “banul e ochiul dracului” sau “decât hoț și bogat mai bine sărac și cinstit”. Aceste expresii vin de la oameni lipsiți de înțelepciune care nu au înțeles niciodată banul și întrebuințările sale adevărate.

Îți reamintesc că banul e doar o unealtă care poate aduce fie blestem, fie binecuvântare. Astfel că sunt trei modalități de a folosi banul, condiția fiind să îți păstrezi sănătatea mintală.

1. Folosește-i să-i multiplici. Există conflicte, neajunsuri, trădarea neîncrederii și injustiție din cauza lipsei banilor. Însă nu am auzit niciodată ca prea mulți bani să ducă la toate acestea. Când nu ai banul ești mult mai predispus să îți pierzi sănătatea mintală decât atunci când îi ai. Deci caută metode prin care să îi multiplici. Poate fi vorba de investiții, educație, sau promovarea propriilor servicii.

2. Investește-i în lucrurile pe care le valorizezi. Ca să îți păstrezi starea de bine trebuie să faci lucrurile importante pentru tine. De obicei acestea costă, mai mult sau mai puțin. Trebuie să găsești acele activități care te reprezintă și să investeși banul în ele.

Pentru mine este a investi în educația și formarea mea de psiholog. Pentru tine poate fi vorba de a dansa, cânta la un instrument sau a merge la evenimente sociale organizate de către prieteni. Doar fă ce este important. Așa vei fi mult mai fericit de cum alegi să trăiești și motivat de a face și mai mulți bani.

3. Folosește-i ca metodă de recompensare pentru lucrurile bune pe care le faci

Creierul uman funcționează pe bază de recompense. Dacă nu îți oferi recompense sănătatea ta mintală va fi dezechilibrată, iar banul are potențialul de a-ți oferi acces aproape la orice răsplată dorită.

Te-ai trezit la ora 7:00 așa cum ți-ai planificat? Meriți o cafea bună. Ai muncit toată ziua la proiectul acela solicitant? Meriți o masă în oraș. Te-ai ținut toată săptămâna de antrenamentele de la sală? Poate ai dreptul la un film la cinema sau o ciocolată. Folosește banul pentru a-ți întări mintea și comportamentele bune prin recompense.

Fața ascunsă a banilor

1. Pericolul gratuității

Cel mai periculos lucru când vine vorba de bani este să accepți ceva gratuit. Ceea ce ţi se oferă gratuit ajunge, de obicei, să te coste mai scump decât dacă ai fi plătit, Când cineva îți oferă ceva gratuit o face cu un scop, care poate fi unul etic sau non-etic.

Când scopul este unul etic, persoana va avea în vedere să-ți ofere și mai multă valoare pe viitor, la care va trebui să dai ceva la schimb. Dar dacă scopul nu pleacă dintr-o intenție bună, vei plăti scump pentru asta, iar când vei conștientiza va fi deja mult prea târziu.

A oferi ceva înseamnă a sugera că cel care dă se află pe acelaşi plan cu cel care primeşte sau chiar îi este superior acestuia. Darul oferit implică şi crearea unei obligaţii. Dacă cineva îţi dă ceva pe degeaba, poţi să fii sigur că aşteaptă să-i faci un serviciu şi că încearcă să te determine să i te simţi îndatorat. Mecanismul comportamental poate fi sau nu conştient, dar aceasta este funcţionarea lui.

2. Pericolul creditelor

Lucrurile pe care merită să le doreşti, trebuie achitate integral. Plăteşte totul, într-un fel sau altul şi astfel te vei elibera de povara recunoştinţei, vinovăţiei şi incorectitudinii. Adeseori, este înţelept să nu te zgârceşti atunci când este vorba de adevărata calitate. Fii generos cu banii şi lasă-i să circule, Generozitatea atrage puterea asemenea unui magnet.

Seneca spune că noi ne dorim avuțiile nu pentru valoare și frumusețea lor, ci pentru admirația și validarea din partea oamenilor, ceea ce e mult mai grav. Cupiditatea, continuă el, este o funcție a unei false conștiințe pentru că cel care nu știe cum să ajungă un om bun și demn de admirat folosind filosofia, se va agăța de bunuri false caare nu vor aduce niciun dram de fericire. Am scris un articol separate despre filosofia banilor pe care-l găsești aici: https://www.semped.ro/educatie-financiara-o-perspectiva-filosofica-despre-bani/

Concluzie

În concluzie, banul are putere financiară, emoțională, socială și spirituală. Dacă înțelegem banul și îi utilizăm cele patru funcții în mod înțelept, nu doar că ne vom păstra sănătatea mintală și seninătatea, ci vom atrage toate cele patru tipuri de prosperitate în viața noastră și vom crea o lume mai bună.

Lucian Pușcașu

P.S. Găsești un articol separat despre consecințele banului aduse în plan emoțional chiar aici: https://www.semped.ro/educatia-financiara-consecinte-emotionale-aduse-de-prezenta-lipsa-banilor/

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

2 comentarii la „Banul te distruge sau dezvoltă? Efectele banilor asupra sănătății mintale”

  1. Foarte interesant! Imi place cum abordezi subiectul si discutia legata de folosirea banului pentru a ne aduce beneficii atat financiare, cat si emotionale si spirituale. Este important sa intelegem ca banul nu se refera doar la obiecte materiale fara viata, ci si la valori spirituale si culturale. Mult succes in crearea de articole interesante in viitor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *