Sari la conținut
Home » Blog » Beneficiile cititului. Autocunoaștere, identitate, gândire critică și a fi erou

Beneficiile cititului. Autocunoaștere, identitate, gândire critică și a fi erou

beneficiile cititului

Se spune că cititul reprezintă cea mai bună formă de utilizare a timpului. La fel ca majoritatea hobby-urilor, cititul devine mai ușor și mai plăcut cu cât îl faci mai des. Odată transformat în hobby, beneficiile cititului vor fi pe măsură.

Pentru că sunt un cititor convins de felul meu, m-am hotărât să prezint beneficiile cititului pe care eu personal le-am experimentat în ultimii 10 ani și pe care cel mai probabil le vei experienția și tu. Așadar, speranța mea e că îți vei face un obicei din a citi, iar dacă obiceiul există deja, să îl transformi chiar într-o prioritate pentru a avea perte de toate beneficiile cititului. 

1. Beneficiile cititului au un caracter exponențial

Încep prin a spune că beneficiile cititului nu se adună, ci se înmulțesc. Dacă vine șeful tău la tine și îți spune că dacă vei face o sarcină suplimentară vei primi 100 de lei în plus probabil că nu vei fi prea încântat. Însă dacă acesta îți spune că în schimbul finalizării sarcinii îți va crește salariul de 100 de ori lucrurile ar sta diferit. Așa e și cu cititul.

Cărțile sunt recipiente pentru idei și, deoarece valoarea ideilor crește prin relațiile cu alte idei, fiecare carte pe care o citești devine mai valoroasă cu cât citești mai mult. Când citești o carte le poți înțelege mai bine pe precedentele.

Iar când citești una nouă, înțelegi mai bine toate celelalte cărți deja îmbunătățite de cartea anterioară și tot așa. Astfel că beneficiile cititului sunt exponențiale pe măsură ce acumulezi idee după idee.

2. Beneficiile cititului: îmbunătățirea relației cu timpul

Citind ai acces la informații pe care le poți utiliza în decizii viitoare astfel că vei fi mai optimist și încrezător în ceea ce îți rezervă viitorul. Totodată, trecutul devine mai valoros datorită modului în care noile informații te ajută să procesezi evenimente trecute, să înțelegi mai bine ce ți s-a întâmplat la un moment dat și să înveți din experiențe.

Într-un final, ești conectat la prezent pentru că mintea ta este ocupată cu ceea ce faci la acel moment. Așadar, putem spune că beneficiile cititului au caracterul unei călătorii în timp simultan.

3. Beneficiile cititului: definește identitatea

Orice idee acumulată va deveni în curând parte a ființei tale. Îți vei antrena mintea în a produce idei, iar ideile pe care le produce vei simți că te vor defini. La început nu te cunoști foarte bine, dar când ai contact cu idei cu care rezonezi și care îți sunt explicate de alte persoane prin cărți, tu ajungi să înțelegi respectivele idei dintr-o altă perspectivă, deși ideea dată o cunoști deja.

Să spunem că știi deja că-ți place să pictezi. E un hobby care-ți face plăcere și te relaxează. Acum citești biografiile marilor pictori precum Rembrandt sau van Gogh. Ajungi să le cunoști istoria, trăirile emoționale, metoda prin care ei dădeau formă artei prin operele pe care le pictau precum și episoadele intime în care se contopeau cu muza lor.

Empatizând cu aceste genii și făcând cunoștință cu întreaga lor viață de artist, în mintea ta începe să înflorească ideea de a le călca pe urme. Acum îți dai seama că și tu ai momente de revelație, doar că nu ai știut să le asculți, că pictura îți oferă un sentiment unic și că ești să faci din artă un stil de viață.

Într-un cuvânt, ți-ai descoperit vocația, misiunea personală. Ea a fost mereu acolo, dar nu știai ce te reprezintă, cine ești tu și cum ți-ai defini identitatea până n-ai recurs la citit. În opinia mea, conturarea identității e printre principalele dintre beneficiile cititului.

4. Beneficiile cititului: modelează și ascute mintea

De fiecare dată când îți place o idee, scrie-o. Pe măsură ce citești îți construiești și abilități de a scrie. Scrierea este reconstruirea ideilor digerate anterior în noi forme. Cu cât citești mai mult, cu atât vei avea mai mult material la dispoziție pentru a-ți reconstrui mintea.

Totodată, când citești acaparezi nu doar conținutul informational, ci și modalitățile în care informațiile îți sunt prezentate. După cum probabil ai observat, în cărți informațiile sunt prezentate structurat, ideile revelate progresiv astfel încât tu să îți construiești o imagine de ansamblu cât mai bună cu privire la tema cărții.

Asta se va reflecta și în stilul tău de gândire. Nu vei mai fi atât de haotic, lipsit de originalitate. Dimpotrivă, vei ști cum să legi ideile între ele, ce să vorbești și cum să îți prezinți ipotezele. Vei folosi doza exacta de cuvinte și vei elimina gândurile non-necesare. Asta se numește eficiență în gândire, vorbire, iar apoi în faptă.

5. Beneficiile cititului: gândire creativă

Simțul comun învăluie creativitatea în mister definindu-l ca o putere mistică de a face lucruri originale din nimic, ceea ce este fals. În realitate, creativitatea nu se manifestă în vid, ci este construită pe baza lucrurilor deja cunoscute într-o formă necunoscută.

În mod concret creativitatea este capacitatea de a face conexiuni unice între informațiile pe care le cunoști deja, conexiuni care servesc unui scop specific. Dar pentru a face aceste conexiuni ai nevoie de material ca materie primă, adică de informații și idei care sunt luate, evident, din cărți.

Să faci conexiuni între idei în mod unic înseamnă să fii creativ. De aici și una dintre beneficiile cititului, creativitatea fiind esențială în rezolvarea problemelor vieții.

6. Beneficiile cititului: gândire critică

Citești o carte, două, zece, iar la un moment dat realizezi că ideile se repetă sau se contrazic între ele. În acest moment în mintea ta se petrece un conflict care te va forța să analizezi mai bine informațiile și să separi ce este util de ceea ce e nefolositor și ce este fals de ceea ce este adevărat, iar asta este un lucru excelent!

Tu îți dorești să ai cât mai multe astfel de conflicte, fiind semnul că mintea ta procesează noi informații, le înlătură pe cele neconforme cu realitatea și cimentează cunoașterea adevărată. Asta înseamnă că gândește critic.

Tipare mentale prin care poți face cititul plăcut

Iar acum că știi beneficiile cititului și ești motivat a transforma lectura într-un obicei, hai să vedem două modalități prin care poți face cititul nu doar benefic, ci și plăcut.

1. Conversație cu înțelepții tuturor timpurilor: acesta e motivul principal pentru care eu m-am apucat de citit în urmă cu 10 ani și pentru care o fac și astăzi.

Imaginează-ți că vorbești cu autorii tuturor timpurilor. Cele mai înțelepte persoane care au exista vreodată se află în mâinile tale și sunt gata să împărtășească cu tine toate secretele vieții pe care le-au descoperit.

Nu vei fi nevoit să trăiești o viață de om pentru a învăța o lecție pentru că poți citi viețile a 100 de oameni înțelepți și a învăța de la fiecare 1000 de lecții.

2. Tu ești eroul

Realitatea e de multe ori mult prea dură pentru a o gestiona. Drept rezultat ne afundăm în jocuri de noroc, alcool, droguri și tot felul de dependențe, dorințe toxice și vicii care nu fac decât să ne închidă ochii în fața realității fără a schimba ceva de fapt. Iar când e să deschidem ochii, realitatea e și mai rea decât am lăsat-o datorită neimplicării.

În schimb, cititul este cel mai sănătos mecanism de gestionare a realității și a te rupe puțin de ea pentru că, atunci când e să revii, ești echipat cu o minte mai puternică și mai capabilă de a gestiona o realitate atât de apăsătoare.

Concluzie

Beneficiile cititului deblochează și alimentează cele mai mari plăceri ale vieții: de conversație, scriere și contemplare. Prin citit îți ascuți mintea și simțurile artistice, ai contact cu cei mai mari înțelepți care au trăit vreodată, ajungi să te cunoști ca persoană și să-ți îmbunătățești relația cu timpul, toate beneficiile cititului venind într-o formă exponențială.

Ești gata să devii următorul erou?

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *