Home » Blog » Calomnia. Cum să reacționezi la critici și insulte

Calomnia. Cum să reacționezi la critici și insulte

calomnia

Calomnia e printre cele mai vicioase acte care-ți pătează caracterul și-ți corup personalitatea. Ea duce la denaturarea relațiilor sociale și răpește șansa la o legătură reală și a unei adevărate prietenii. Calomnia ne transformă din ce în ce mai mult în personalități șterse datorită lipsei de autenticitate concretizată în niște vorbe amărâte despre oameni. Oare chiar merită?

E plin internetul despre citate dramatice-motivaționale care transmit cât de rea e lumea, nedreaptă e viața și de neîncredere sunt oamenii. Ele nu fac decât să pună o peliculă gândirii noastre raționale și ne aduc mai multă suferință emoțională decât ar fi cazul.

Prin urmare, în acest articol vom căuta în primul rând cum să ne controlăm gândirea când apare calomnia, iar abia apoi cum să reacționăm în momentele în care ceilalți oameni ne vorbesc de rău.

Cum tratau filosofii calomnia

Filosoful antic Plato spunea că nu ar trebui să onorăm oamenii mai mult decât adevărul. Filosoful stoic Epictet ne îndeamnă să facem din tăcere o regulă generală și să vorbim doar când e necesar și doar în câteva cuvinte, iar Marcus Aurelius ne provoacă să nu facem nimic din ceea ce nu este necesar și să nu spunem ceea ce nu este adevărat.

Din cuvintele lui Plato, calomnia are un caracter dual: adevărul este absolut și preferabil înainte oricărui alt tip de vorbă, respectiv ființa umană este imperfectă, iar pentru câte motive găsim să o lăudăm, tot atâtea vom găsi pentru a o înjosi la un moment dat.

Într-adevăr, cu cât cineva te înalță mai mult prin vorbe ademenitoare, cu atât e mai ușor să te tragă la pământ. De aceea, Epictet vine și ne propune să păstrăm tăcerea în cea mai mare a timpului și să folosim cuvintele doar când nevoia o cere, și atunci cu înțelepciune și discreție.

Tot Epictet ne spune că “cei pricepuți nu laudă pe nimeni, nu învinovățesc pe nimeni și nu acuză pe nimeni. Ei nu spun despre sine că ar fi cineva sau faptul că se găsesc știind ceva.”

De aici înțelegem că pentru a tăia calomnia de la rădăcină e nevoie să renunțăm atât la vorbele grele, cât și la cele înălțătoare. Nu contează atât de mult ce fel de vorbe folosești, atâta vreme cât intențiile tale nu sunt reale, respectiv dacă folosești cuvintele la momente nepotrivite.

Vreau să fac aici o remarcă și anume, când Epictet ne învață să păstrăm tăcerea, nu se referă să renunțăm la încurajări și la solidaritatea sinceră față de apropiații noștri. Mai degrabă el vrea să renunțăm atât la vorbele înjositoare care nu reflectă valoarea reală a unei persoane, respectiv la acele laude care sunt fie exagerate, fie au scopuri manipulative.

Spre exemplu, eu caut să îmi promovez munca de psiholog și de scriitor la o scală cât mai largă, dar o fac prin intermediul platformelor social media precum Facebook, Instagram și Youtube și folosindu-mă de titulaturi profesionale, ceea ce conferă un caracter obiectiv acțiunilor mele.

În schimb, ar fi greșit să îmi expun realizările în cercurile sociale, să discut planurile mele cu alte persoane decât colaboratori și apropiați, să caut să învăț pe cineva forțat dacă știu că nu are valoare pentru el și, în general, să îmi exprim personalitatea mai mult decât e nevoie și să-mi povestesc viața cui nu e cazul.

Astfel, caut să pun pe primul plan psihologia ca știință și scrierea ca artă și nu atributele mele personale, pentru a face bine oamenilor.

Strategii cognitive de a combate calomnia

În cele din urmă, pentru că scopul principal este liniștea interioară, Filosofiii Stoicii au construit câteva strategii pentru a combate calomnia. Aceste strategii au fost preluate mai târziu de psihologia științifică și utilizate în contexte terapeutice, iar ele și-au dovedit eficiența într-o arie mai largă de probleme, deci n-au rezolvat doar calomnia.

1. Să vezi dacă e adevărat sau fals

Seneca ne întreabă: “Dacă calomnia este falsă, de ce te-ar deranja un lucru fals, doar nu te reprezintă. În schimb, dacă calomnia este adevărată, de ce te-ar deranja adevărul?Pentru mine această întrebare este nu doar revelatoare, ci și plină de înțelepciune.

Unde e insulta, dacă ceea ce se aude este evident. De ce m-aș simți atins de ceva ce nu mă reprezintă? Când cineva mă caracterizează într-un anumit fel și are dreptate, nu pot decât să-i apreciez simțul observației. Dacă cineva aruncă vorbe false, el vorbește într-o limbă străină. Iar eu nu înțeleg această limbă, căci o vorbesc doar pe cea a adevărului cu care sunt obișnuit.

Dacă ne-am face un obicei mental din a gândi așa, vom ajunge, într-un final, să nu ne mai simțim ofensați niciodată, darămite la o simplă calomnie.

2. Verifică cantitatea și calitatea informațiilor

Câte informații are persoana despre noi atât rău ne face calomnia, în mod voit. O bună parte din problemele din domeniul datingului și al relațiilor de cuplu este că nu dăm o șansă oamenilor pe care abia i-am cunoscut, dar facem promisiuni și angajamente față de cei de care ne-am atașat prea devreme.

Dacă primele momente ale interacțiunii nu sunt prea interesante, asta nu înseamnă că persoana respectivă nu are potențialul de a fi ceea ce ne-am dorit. Respectiv, dacă cineva face o impresie bună și are un caracter seductiv, nu înseamnă că ne și poate îndeplini nevoile emoționale.

Principiul e valabil pentru orice domeniul al vieții care implică latura socială. Poate că cel care a lansat calomnia împotriva ta nu are intenții rele, ci asta e impresia pe care i-am făcut-o tu în puținul timp petrecut împreună.

Poate că omul a fost onest, deși pe baza unor informații false. Gândește-te la asta și vei lua lucrurile mult mai puțin în mod personal.

3. Verifică persoana

Dacă e cineva pe care îl stimezi, vei lua calomnia ca pe o critică constructivă, chiar dacă sună urât. Dacă e o persoană care pur și simplu te displace, e invidioasă pe tine sau e doar instabilă emoțional, atunci poți trece cu vedere calomnia.

Spre exemplu, în mediul online, dacă ajungi să ai rezultate, vei avea și hate-eri, inevitabil. Asta e o garanție a faptului că ceea ce faci, faci bine. Cine nu te place, nu-i va plăcea nici munca ta.

Țin minte că aveam o perioadă în care acceptam feedback și critici negative de la oricine, fie că semăna a calomnie, fie că nu. Îmi doream să învăț cât mai mult și de la toți oamenii pe care îi întâlneam.

Mare greșeală. Deși am înglobat păreri și critici folositoare de la unii, alții doar mi-au dat bătăi de cap cu afirmații neadevărate, venite din propriile frustrări. Ei își proiectau propriile probleme și defecte asupra mea.

Mi-am pierdut timpul ascultând calomnia unor experți în tot și în nimic, a unor personalități cu ego de celebrități și abilități de novice, a unor indivizi cu pretenții de înțelepți și înțelepciune cât nici un grăunte. Seneca îi numește “copii-mari inconștienți”, iar Marcus Aurelius spune că ei merită compasiunea noastră, nicidecum furia.

Lecția pentru mine acum e una nouă: voi asculta calomnia doar dacă vine de la cineva care are rezultatele despre care îmi vorbește și nu înainte de a trece calomnia prin filtrul propriei mele rațiuni, analizând-o cu ochi critic.

4. Calomnia este precum lătratul câinilor.

Stoicul nu face distincția între ele. Te-ai simți prost dacă te latră un câine? Ar fi irațional. La fel e și pentru calomnia, părerea oamenilor.

5. Noi producem singuri emoțiile.

Psihologia cognitivă a demonstrat că emoțiile nu sunt o consecință a evenimentelor ce ni se întâmplă, ci a felului cum alegem noi să ne raportăm la respectivele evenimente. Văd calomnia ca fiind o nedreptate absolută? Mă voi simți furios drept consecință. Văd calomnia ca pe un lucru rău care se întâmplă în viață? Voi trece mai ușor peste ea.

Conștientizează faptul că emoțiile pe care le simți când cineva îndreaptă calomnia împotriva ta sunt, de fapt, o consecință a gândirii tale limitate și e de datorita ta să îți rafinezi gândirea zi de zi, iar calomnia îți oferă această oportunitate.

Strategii comportamentale de a combate calomnia

Dacă până acum am oferit câteva modalități pentru a înlătura consecințele negative resimțite în plan emoțional și de a gândi sănătos, vom completa articolul cu câteva strategii de ordin comportamental când e vorba de calomnie.

1. Ironia. Să fii ironic are de multe ori conotații negative, dar poate avea și consecințe sănătoase dacă este folosită cum și unde trebuie. Dacă folosești ironia cu scopul de a combate calomnia, poți să-i pui capăt definitiv și să înveți persoana o lecție.

Spre exemplu, poți spune ceva de genul: se vede că nu știi nimic despre mine. Pomenești doar fleacuri. Ignoranța nu-mi captează atenția.

2. Umorul. Dacă nu poți combate calomnia folosindu-te de ironie din motive pe care le consideri etice ori pentru că ești o fire mai blajină, atunci folosește umorul. Până la urmă, umorul place la toată lumea. Când cuțitele sunt îndreptate împotriva ta, doar amuză-te de situație. Vei observa că cei prezenți la interacțiuni te vor considera pe tine persoana mai faină, și nu pe cel care înaintează calomnia.

3. Tăcerea. Aceasta e preferata mea pentru că mă gândesc că mă reprezintă cel mai mult. Admite că pur și simplu nu merită efortul. N-ai timp de copilăriile nimănui. Dacă ironia te face să te simți inconfortabil, iar pentru umor nu te consideri suficient de amuzant, pentru tăcere n-ai scuze. Tăcerea e un semn al celui înțelept.

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.