Sari la conținut
Home » Blog » Caracteristicile unui om proactiv ce își urmează viziunea

Caracteristicile unui om proactiv ce își urmează viziunea

proactiv

Am stabilit în articolul anterior pe care, în caz că nu l-ai citit, o poți face dând click aici, de ce e atât de important să îți stabilești un obiectiv și cum anume poți ajunge să îl atingi. Acum vreau să dăm un contur celor discutate anterior prin a înțelege la ce se rezumă a fi proactiv.

Reiau încă odată ideea de baza: stabilindu-ți un obiectiv care necesită a fi realizat, resursele tale interioare sunt solicitate, începi să te pui în mișcare, să îți pui în valoare trăsăturile și abilitățile. De fapt, chiar asta înseamna sa fii proactiv.

Trecând prin acest proces, care este drumul dintre tine și obiectivul tău, îți vei exploata aceste trăsături și abilități, ți le vei dezvolta și ele te vor duce la îndeplinirea obiectivului. În acest punct îți dai seama că nu contează atât de mult ceea ce ai obținut, dar mai important e ceea ce ai devenit! Asta e tot. La asta se rezuma proactivitatea.

Și pentru că e atât de important acest concept, ți-am pus la dispoziție o lista cu câteva caracteristici pentru a-ți da seama unde te situezi, cât de mult trăieșți din inerție, cât de angajat eșți în a-ți atinge obiectivul și ce poți face pentru a scoate ce e inutil și a le înlocui cu lucrurile eficiente, pentru a deveni din ce în ce mai proactiv.

Caracteristicile unui om proactiv, ce nu mai traiestei din inerție și are obiective:

1. Nu se plictisește niciodată!

Știi când te plictisești? Când nu ai ce face, evident… Când ți-ai fixat un obiectiv nu mai ai sentimentul de plictiseală. Mintea și sufletul tău sunt mereu în alertă, ești angajat într-un proces care îți solicită timpul și energia; eșți pe un drum în care te afli în continuă mișcare, în continuă creștere și evoluție.

Ai obstacole, piedici, rezultate, momente în care nu știi ce să faci, simți nevoia de ajutor, uneori îți vine să renunți dar apoi îți aduci aminte motivul pentru care ai început. Știi că ai o destinație spre care trebuie să tinzi, prin urmare plictiseala nu își mai are locul.

2. Fiind proactiv, cauți să fii cât mai productiv și să îți gestionezi timpul

Nu se mai pune problema să freci menta cu toate prostiile ce nu-ți aduc niciun beneficiu pentru că nu ai mai avea timp de ce e cu adevărat important. Orice persoană are 24 de ore, timpul este la fel pentru toți și este foarte puțin. Fiind proactiv îți valorifici timpul.

Nu ai timp să pierzi ore în șir cu lucrurile ce nu îți aduc nimic, niciun folos. Aici tu vrei să îți dedici cât mai mult timp obiectivului tău pentru că, cu cât ești mai productiv, cu atât îți vei atinge mai repede obiectivele și te vei bucura mai mult de proces, îți vei găsi pe o perioadă mai lungă din zi satisfacția de a trăi ziua respectivă. Dacă îți pierzi timpul cu lucrurile care nu îți aduc nimic apare senzația de plafonare și de plictiseală.

Timpul ce l-ai pierdut aiurea nu ți-l mai da nimeni înapoi. Erai mai câștigat din toate punctele de vedere: mental, emoțional, spiritual etc. dacă făceai ceva pentru obiectivul tău și te bucurai de acest lucru, de acest proces.

De aici reiese că, cu cât ești mai pruductiv & proactiv și te dedici mai mult timp obiectivului tău, cu atât vei simți de-a lungul timpului o satisfacție mai mare pentru că toată plăcerea e în acțiune și în a fi prezent, nu în a pierde timpul.

Asta nu înseamnă că trebuie să fii un robot workaholic. Poți folosi pauzele și distracțiile atunci când simți că ai nevoie, că răsplată pentru munca bună pe care ai depus-o de-a lungul zilei.

3. Cauți oameni și parteneri cu care poți colabora și te pot ajuta

Nimeni nu s-a ridicat pe proprii umeri, nimeni nu poate ajunge la succes de unul singur. Un principiu din leadership spune că puterea unei comunități e egală cu suma membrilor ridicată la pătrat. Concret: când ești singur, 1 persoană=100% rezultate.

Când îți găseșți o persoană cu același obiectiv că al tău, ce îți poate fi de ajutor în drumul evoluției tale, sunteți fiecare mult mai productivi împreună, va amplificați puterile. Aici 2 oameni= 400% rezultate. Cu cât ai mai mulți parteneri de o înalta calitate, cu atât evoluția este mai accentuată: 3 oameni = 900% rezultate, 5 oameni = 2500% rezultate.

Fii proactiv și ține așadar aproape persoanele ce îți sunt parteneri și în preajma cărora simți că poți evolua mai rapid și eficient. Nu uita să îți aduci și tu contribuția, și ei au nevoie de tine. Păstrează spiritul de echipă!

4. Cauți un mentor

Pentru a evolua e nevoie să te educi, să faci greșeli și să înveți din ele. O zicală spune așa:

„Învață repede din greșelile altora, că nu ai timp să le faci tu singur pe toate.” – Sigmund Freud

Adevărul e că nu ai timp să faci toate greșelile din lume, să înveți de la zero pe propria piele tot ce e necesar. Au fost și alții care au ajuns unde vrei tu, poate în condiții mult mai grele. Acești oameni îți pot fi mentori și poți învață de la ei. Ei îți vor scurta drumul în evoluție.

Ceea ce trebuie tu să faci este să le arăți entuziasmul tău și hotărârea de a atinge acel obiectiv. Ei te vor pune să faci diferite lucruri și să le raportezi rezultatele, uneori poate părea ilogic ceea ce îți cer, dar o relație mentor-discipol se bazează pe încredere.

5. Te educi continuu

Cauți tot felul de materiale: cărți, articole, seminarii, workshopuri în funcție de domeniu unde vrei să excelezi și orice formă de a evolua și a te dezvoltă. Cauți continuu să te auto-depășești. Educația ta e continuă. Fii practiv și în această privință.

6. Nu încetezi niciodată din a evolua:

Chiar și dacă ți-ai atins obiectivul și ai ajuns la destinație, acest lucru e temporar. După cum am tot spus, contează drumul pe care îl parcurgi. De aceea începi să îți faci alte obiective, poate din alte domenii pentru că deja „ai dat de gust”.

Îți place să lucrezi cu ține însuți și să lucrezi pentru tot ce îți dorești! Obiective mereu vor exista, dar ele sunt acolo doar pentru direcție și motivație de a te angaja în acest procest de evoluție și dezvoltare continuă.

Cum știi că stagnezi:

1. Rezultatele tale în diferitele domenii ale vieții sunt identice sau poate chiar mai rele decât acum 6, 9, 12 luni. Aici e semnul că tu ai rămas la fel și nu te-ai ocupat de domeniile în care ai probleme: relații, financiar, sănătate etc. Când ai de gând să începi?

2. Ești la fel de frustrat că acum 6, 9 sau 12 luni, sau poate chiar mai tare. Serios acum, crezi că va face cineva treaba în locul tău? Dacă au trecut 6, 9 sau 12 luni și lucrurile merg din rău în mai rău, cum crezi că va stă situaia peste 6, 9 sau 12 luni de aici înainte?

3. Te preocupă mult prea mult problemele celuilalt deoarece nu ai un obiectiv spre care să tinzi și care să aducă obstacole care trebuie a fi trecute. Neavând provocări în drumul realizării propriilor tale vise, evident că vrei să le rezolvi problemele celorlalți. Asta e o falsă generozitate și într-ajutorare din partea ta.

Poate că tu chiar vrei să le fii alături celor din jur, și sunt perfect de acord, dar trebuie să o faci cum trebuie. Nu zic să fii un ignorant, zic doar să te implici atât cât e nevoie, încurajându-i atât cu vorba, cât și cu fapta pe ceilalți când au nevoie, fără a face treaba în locul lor.

Când le rezolvi problemele atunci e ceva în neregulă pentru că faci asta din nevoia de a face tu ceva pentru tine, dar nu vei avea niciodată satatisfacția persoanală. Fiecare are drumul sau, nu ai dreptul să le răpești lecțiile celor din jur. Vei face mai mult bine dacă te ocupi mai întâi de tine.

Dacă crezi că mai există vreo caracteristică ce merită menționată, aștept un mesaj din partea ta sau un comentariu la acest articol.

P.S. Dacă nu ai citit prima parte a acestui articol, o poți face chiar acum dând click aici.

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

4 comentarii la „Caracteristicile unui om proactiv ce își urmează viziunea”

  1. Frumos articol! Ma regasesc uneori printre oamenii care se plctisesc dar imi amintesc din cand in cand ca asa cum am resit sa termin facultatea, fiind perseverenta asa trebuie sa fiu si daca vreau sa ajung terapeut, nu neaparat psihoterapeut!
    Va multumesc pentru articol! Continuati sa scrieti, uneori adevarul nu e confortabil, dar ne asumam pe noi si cu bune si cu rele!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *