Sari la conținut
Home » Blog » Ce este Filosofia și cum îți poate îmbunătăți viața emoțională

Ce este Filosofia și cum îți poate îmbunătăți viața emoțională

ce este filosofia

Ce este filosofia

Filosofia poate părea intimidantă la o primă Vedere. Ea se ocupă cu întrebări fundamentale legate de existență, cunoaștere, moralitate, adevăr și sens, lucruri destul de abstracte și greu de înețeles.

În realitate, nu ai nevoie de toate teoriile și conceptele din facultate care parcă doar te copleșesc pentru a folosi filosofia în avantajul tău.

Poți lua doar anumite aspecte din ce este filosofia, ce este mai simplu, si a le folosi în a-ți construi drumul în viața și în a-ți păstra echilibrul emoțional. Mai exact, poți folosi ideile propuse de Stoicism, care sunt simple și concise și vei avea o sănătate mintală de fier.

Vei descoperi exact cum în următoarele rânduri pentru că vei afla despre cei trei reprezentați ai filosofiei stoice, cum au reușit aceștia să-și păstreze echilibrul emoțional și puterea interioară, chiar dacă soarta era împotriva lor precum și învătățurile moștenite prin scrierile lor, scrieri pe care le poți citi și tu.

Ce este filosofia – Marcus Aurelius

A fost un împărat roman și este cunoscut drept „Împăratul filozof” datorită angajamentului său față de filosofia stoică din timpul domniei sale.

„Meditații – gânduri către sine însuși” este lucrarea sa, o colecție de reflecții personale scrise pentru el în scop terapeutic. Da, cel mai puternic om pe acest pământ la acea vreme avea un jurnal propriu în care-și odihnea sufletul obosit de responsabilitățile și greutățile vieții de conducător suprem. Nu ai vrea să vezi cum gândea? 🙂

În “Meditații”, împăratul filosof își exprimă credințele stoice și explorează teme precum autocontrolul, natura schimbătoare a vieții și acceptarea destinului.

A promovat ideea de a trăi conform rațiunii și voinței divinității, de a îmbrățișa soarta fără a fi copleșit de emoții negative. El a subliniat importanța de a acționa cu virtute și de a dezvolta rezistența mentală față de provocările vieții.

“În fiecare dimineață, când te trezești, gândește-te la privilegiul de a fi in viață – de a gândi, de a te bucura, de a iubi.”- Marcus Aurelius

Ce este filosofia – 3 principii cheie de la Marcus Aurelius

1. Acceptarea Destinului: Marcus Aurelius a promovat conceptul de „amor fati„, sau acceptarea destinului. El ne învață că trebuie să îmbrățișăm ceea ce ni se întâmplă, oricât de dificil ar fi. Să vedem experiențele nadorite ca fiind o parte naturală a vieții și astfel nu ne vom mai revolta și dezechilibra pentru tot ceea ce ni se întâmplă. Astfel, vom rămânem calmi în fața circumstanțelor pe care nu le putem controla.

2. Trăirea în Prezent: El ne învață cum să rămânem ancorați în prezent și a nu fi copleșiți de regretele trecutului sau de anxietățile viitorului. Rămânând prezenți și focusați pe acțiunile noastre imediate, putem reduce stresul și îngrijorările inutile.

Încă o data, Marcus Aurelius a fost un împărat roman, persoana care avea cele mai mari responsabilități în viață. Deci cu siguranță că te poate învăța câte ceva despre gestionarea stresului. Merită să îl studiezi?

3. Virtutea ca reper în viață: împăratul filosof credea că fiecare acțiune trebuie ghidată de virtuți precum înțelepciunea, dreptatea, curajul și cumpătarea. Acest cadru de valori poate oferi stabilitate emoțională, menținându-ne pe o cale morală clară.

Sunt atât de mulți oameni care rătăcesc prin viață fără un scop sau manual după care să trăiască. Ei pretind că știu ce este bine pentru ei, copiii lor, cei apropiați și chiar persoane pe care nu le cunosc. În realitate nu-și cunosc valorile, nu au un plan de viață și doar se lasă amăgiți de oportunități și speranțe deșarte.

Marcus Aurelius îți oferă simplu și concis un model concret prin care să-ți trăiești viața, iar garanția că acest ghid funcționează este chiar modelul său de viață, perioada Imperiului Roman fiind una dintre cele mai abundente pe care le-a cunoscut omenirea în timpul în care el a domnit.

Dacă Marcus Aurelius, folosind folosofia, a reușit să cârmuiască un intreg imperiu, imaginează-ți cum va fi pentru tine să-i aplici învățăturile în a-ți trăi viața.

Ce este filosofia – Seneca

Seneca a fost un filosof stoic, dramaturg, om de stat roman și bancherul Imperiului Roman, adică un om de succes. Printre lucrările sale se numără „Scrisori către Lucilius” și eseuri precum „Despre scurtimea vieții” și „Despre mânie”. Aceste scrieri oferă sfaturi despre cum să-ți rezolvi problemele emoționale când treci prin momente grele și abordează subiecte precum timpul, emoțiile, frica de moarte, prietenia, banii, anxietatea și depresia.

Seneca ne arată cum să ne valorificăm timpul, să ne detașăm de bunurile materiale, să ne înfrânăm plăcerile, cum să ne controlăm emoțiile și, în cele din urmă, să acceptăm moartea cu brațele deschise, plecând din această lume cu sufletul împăcat, așa cum a făcut-o și el.

Eu unul văd scrisorile lui Seneca drept niște sesiuni de psihoterapie. După ce le citești te simți mai ușurat, înveți măcar un lucru nou și ai o idee concretă despre ce să faci pentru a fi mai bine cu tine, exact cum se dorește și în sesiunile de psihoterapie individuală.

“Viața e ca o piesă de teatru: nu contează cât de mult durează, ci cum se desfășoară” – Seneca

Ce este filosofia – 3 principii cheie de la Seneca

1. Gestionarea Mâniei: El ne atrage atentia asupra a cât de distructivă este mânia și cum să fim conștienți de propriile noastre așteptări nerealiste, care adesea o declanșează. Ba mai mult, ne arată cum să transformăm toată forța mâniei în calm și răbdare ca mijloace de a ne menține echilibrul.

2. Moderarea Dorințelor: Seneca ne încurajează să ne moderăm dorințele materiale și să ne satisfacem cu ceea ce avem. Ne învață cum să ne dorim cee acea ce avem deja, iar asta ne va reduce frustrarea și sentimentele cum că viața este atât de nedreaptă față de noi.

3. Prețuirea Timpului: El a subliniat importanța valorificării timpului, deoarece acesta este singurul lucru ce ne aparține cu adevărat. Gestionarea timpului într-un mod înțelept, după stilul filosofic al lui Seneca ne poate oferi sentimentul cum că noi chiar ne trăim viața, după dorința proprie, conformă compasului nostru interior și nu doar să existăm fără nimic notabil.

Ce este filosofia – Epictet

Născut sclav, Epictet a obținut libertatea și a devenit unul dintre cei mai importanți filozofi stoici. A predat la Roma și mai târziu în Grecia, iar învățăturile sale au fost consemnate de discipolul său Arrian într-o lucrare numită „Discursuri” și un compendiu numit „Manualul lui Epictet„.

Epictet a subliniat distincția dintre lucrurile aflate sub controlul nostru și cele care nu sunt. El a încurajat practicarea virtuții prin concentrarea asupra acțiunilor noastre și acceptarea senină a evenimentelor externe.

De la Epictet vei învăța cum să iei tot ce vine în viață ca atare, fără să devii dependent de el, fără te plângi de ceea ce ți se întâmplă, fără să devii invidios, lacom, supărat, frustrat sau furios. Vei îmbrățișa viața întru totul.

“Nu căuta ca mersul vieții să fie dupa voia ta, ci îndreaptă voia ta dupa mersul lumii… iar cele bune vor fi cu tine” – Epictet

Ce este filosofia – 3 principii cheie de la Epictet

1. Detașarea de necontrolabil: Epictet a subliniat distincția dintre ceea ce putem controla (gândurile, acțiunile noastre) și ceea ce nu putem controla (opiniile și acțiunile altora, evenimentele externe). Conform lui Epictet, cine înțelege acest principiu își va reduce anxietatea și va întâmpina cu calm și pricepere obstacolele pe care le rezervă viația.

2. Îmbunătățirea constantă: El credea în practicarea auto-analizei, proces prin care ne putem observa pe noi înșine, ce facem greșit, unde ne blocăm, ce putem face pentru a rezolva problema și, în general, să ne auto-îmbunătățim continuu.

Să dezvoltăm obiceiuri mentale sănătoase și o disciplină personală care să ghideze comportamentul în direcția corectă. El considera că prin auto-analiză și comportamentele motivate de virtuțile stoice, putem găsi un sens profund al vieții.

3. Rolul Rațiunii: Rațiunea este centrală în filosofia lui Epictet. Ne îndemnă să reflectăm cu atenție la acțiunile și convingerile noastre. Aceasta ne ajută să luăm decizii bazate pe principii raționale, în loc de impulsuri de moment. Drept consecință vom trăi viața mai prudent, mai conștient și vom avea parte de mai puține regrete.

Ce este filosofia – Concluzie

Deci ce este filosofia? O metodă prin care-ți poți trasa drumul în viață și-ți poți construi caracterul și stabilitatea emoțională.

Principiile oferite de către reprezentații Stoicismului, Marcus Aurelius, Seneca și Epictet, pot servi drept ghiduri practice pentru menținerea sănătății emoționale. Fie că este vorba despre acceptarea destinului, gestionarea mâniei sau detașarea de ceea ce nu putem controla, aceste idei ne pot ajuta să dezvoltăm reziliență mentală, să ne menținem calmul și să trăim conform valorilor noastre.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *