Sari la conținut
Home » Blog » Ce este înțelepciunea? Metodă prin care poți deveni înțelept

Ce este înțelepciunea? Metodă prin care poți deveni înțelept

înțelepciunea

Ce este Înțelepciunea?

Stoicii considerau că înțelepciunea este cunoașterea problemelor umane și divine, cu ajutorul a trei abilități: înțelegerea mersului lumii în ansamblul ei, comportamentamentul uman în diferite contexte de viață și raționamentul după care luăm decizii, adică cum gândim.

Înțelepciunea înseamnă cunoașterea naturii umane și a lumii în care trăim, mai simplu spus. Iar raportul dintre cele două ne oferă un model despre cum să ne trăim viața pentru a fi împliniți și fericiți.

Dacă înțelepciunea se ocupă de relația dintre natura divină și cea umană, filosofia este metoda prin care putem dezvolta cele trei abilități. Astfel, prin filosofie, putem înțelege comportamentul uman, mintea umană și bunul mers al lumii în care trăim.

Cum dezvoltăm cele trei abilități care aduc înțelepciunea?

Vom lua fiecare abilitate și o vom explica.

1. Legile Universului

Înțelegerea vieții presupune a studia Legile Universului în care trăim. Stoicii credeau că există o inteligență superioară, o divinitate pe care au numit-o Providență, ce a construit lumea pe care o vedem și pe care o guvernează după legile sale.

Fiind înzestrați cu rațiune și libertate în gândire, avem oportunitatea de a cunoaște aceste legi și prin ele să ne construim o viață mai bună, după puterile noastre. Aici e momentul în care devenim conștienți de propria soartă și o acceptăm considerând-o parte a planului divin.

Cunoașterea legilor Universului înseamnă să ne potrivim dorințele după bunul mers al lumii. Dacă eu îmi doresc să am o profesie de succes, să am în vedere ce legi ale Universului mă vor ajuta.

Poate să fiu perseverant, să fac ceea ce fac cu pasiune, să ofer valoare oamenilor și să mă îmbunătățesc constant. Dacă vreau un partener iubitor, să înțeleg cum funcționează atracția sexuală, ce sunt nevoile emoționale, cum se creează o legătură de atașament etc.

Dar este valabil și în sens negativ. Dacă uneori nu am noroc, nu am dreptul să mă plâng de asta. Dacă oamenii se comportă nedrept cu mine, să nu mă înfurii, pentru că nu e nicio garanție că primesc bine la binele oferit.

Dacă ajung la probleme de sănătate, să nu mă revolt împotriva Providenței pentru că sănătatea mi-a fost oferită fără să dau ceva la schimb și cu siguranță că îmi va fi luată la un moment dat.

Înțelegerea a cum funcționează viața este înțelepciune.

2. Moralitatea

Presupune a ne folosi busola interioară care ne îndeamnă să mergem către bine și să evităm răul. În mod concret, să facem bine altora, să fim curajoși și cumpătați în stilul de viață pe care îl ducem și să fim corecți unii față de alți.

În general, moralitatea face apel la caracterul nostru etic, la “cât de oameni suntem”, cum s-ar spune. Să ne respectăm simțul omeniei și să îl punem în valoare prin a ne pune abilitățile în folosul altora. Oferind ceva din ceea ce avem, îndeplinim misiunea pentru care existăm pe acest pământ: de a ne ajuta unii pe alții.

„Ne-am născut pentru a lucra împreună precum picioarele, mâinile și ochii, ca cele două rânduri de dinți, superiori și inferiori. A ne sabota unul pe altul este nefiresc. A simți furie pe cineva, a-i întoarce spatele, prin acestea ne sabotămMarcus Aurelius

Moralitatea se vede și se simte cel mai bine în relațiile pe care le avem cu alți oameni. Stoicii considerau că suntem legați de semenii noștri și îndatorați a le face bine. Este legătura care ne unește cu ei și o parte din înțelepciunea spre care orice ființă umană dorește să aspire.

3. Gândirea rațională

Stoicii credeau că gândirea rațională este o parte din divinitate și că folosindu-ne rațiunea ne asemănăm cu înțelepciunea perfectă, adică cu însăși Providența care ne-a creat și care e însăși înțelepciunea infinită.

Gândirea rațională ne ajută să vedem clar realitatea în care trăim, să acționăm cu simț de răspundere și să ne adaptăm noilor circumstanțe de viață la care suntem supuși. Astfel, ajungem să ducem o viață mai demnă și mai bună.

Putem dezvolta acest tip de gândire prin logică, care înseamnă coerența în gândire. Logica se dezvoltă atunci când ne identificăm erorile de gândire și le corectăm.  De obicei acest lucru se realizează prin reflecție și prin psihoterapie. Am scris un articol despre erorile de gândire chiar aici: https://www.semped.ro/terapia-rational-emotiva-metoda-simpla-in-a-trata-anxietatile-si-depresia/

Pe lângă logică, mai înseamnă și abilitatea de a analiza corect situațiile de viață bazat pe dovezi solide. Spui că banii aduc fericirea? Mereu vor fi oameni cu bani nefericiți. Spui că oamenii te abandonează mereu? Dar cum se face că încă ai prieteni pe care nu i-ai mai sunat de mult? Când tragi o concluzie întreabă-te doar pe ce se bazează ceea ce crezi.

În final, avem utilitatea gândirii. La ce te ajută să te gândești mereu la viitor? Nu vezi că doar te face să fii anxios? La ce te ajută să te gândești continuu la trecut? Ai parte de sentimente de frustrare, vinovăție și rușine. Pur și simplu nu are rost.

Sau când ieși de la job, ce rost ar mai avea să te gândești la ce e acolo? S-a terminat programul de lucru. Ți-a venit vreodată o idee genială în timpul liber care să îți schimbe radical jobul? Mă îndoiesc. Simplul fapt de a admite că un gând nu te ajută te face să nu îl mai folosești.

Înțelepciunea face legătura dintre minte și Univers

Așadar, ne dezvoltăm înțelepcinea când investigăm lumea și lucrurile din lume, moralitatea atunci când ne ocupăm de viața umană și de relațiile cu semenii noștrii și gândirea rațională când ne antrenăm gândirea logică, gândirea bazată pe dovezi și utilitatea în gândire.

Stoicii au dezvoltat o modalitate prin care putem obține aceste lucruri și anume disciplina asentimentului care presupune a ne examina percepțiile și a le folosi corect, conform cu realitatea obiectivă.

Înțelepciunea înseamnă folosirea corectă a percețiilor

Zenon ne spune că doctrina fundamentală a stoicismului este “folosirea corectă a impresiilor” (sau a percepțiilor), iar Epictet, în conformitate cu ideea lui Zenon, ne spune că înțelepciunea este utilizarea corectă a reprezentărilor mentale. Să folosim corect ceea ce credem despre ceva, mai simplu spus.

Totodată, a doua dintre doctrinele fundamentale ale stoicilor era ideea de „trăire în armonie cu Natura”. În mod concret, a privi și descrie evenimentele așa cum se întâmplă ele, fără a le distorsionale, a le judeca în vreun fel, sau a le atribui mai multă sau mai puțină valoare decât au de fapt.

Judecățile noastre despre evenimente încalcă pragul faptelor obiective, generând conflict între natura internă (mintea noastră) și natura externă (evenimentele de viață). Pentru a nu face judecăți, trebuie mai întâi să încetăm a ne mai identifica cu acest tip de gânduri, a le izola și a ne îndepărta de ele.

Ajunși în acest punct, e momentul de a adopta o atitudine obiectivă și de a cântări respectivul gând, pentru a decide dacă merită acceptat sau respins. De obicei acest lucru se realizează cu ajutorul unui psihoterapeut, iar drept rezultat nu vei mai simți suferință emoțională.

Înțelepciunea înseamnă a excela în virtute

Nu e de ajuns să ne folosim mintea corect pentru a atinge înțelepciunea. Trebuie să face și acțiuni concrete către ea, iar acțiunile care ni se potrivesc sunt cele virtuoase. În concepția stoicilor, virtuțile au un caracter pur pragmatic. Virtuțile trebuie puse în aplicare pentru a dobândi înțelepciunea.

Deci mai întâi dobândim disciplina mentală a percepțiilor, care presupune cunoașterea binelui și a răului, regăsită în diferitele momente ale vieții, iar apoi disciplina acțiunii de a face acte virtuoase.

Din fericire, folosirea corectă a minții e singura condiție pentru face binele, deci nu ai nicio scuză să nu dobândește înțelepciunea. După cum spunea și filosoful stoic Chrysipp: omul înțelept nu are nevoie de nimic, dar se poate folosi de orice, în timp ce “nebunul” are nevoie de toate lucrurile, dar nu se poate folosi de nici unul dintre ele.

Care este primul pastre pe care îl vei face pentru a atinge înțelepciunea?

Lucian Pușcașu

P.S. Am scris mai multe articole despre înțelepciunea stoică, dacă ești interesat:

  1. Natura înțeleptului. O persoană complet dezvoltată personal
  2. Înțeleptul. Cele 4 căi de a-ți distruge sufletul sau a-l salva
  3. Cum ajungi mai înțelept trăindu-ți viața mai liniștit și fericit
  4. Cum să crești în înțelepciune, nu doar în vârstă

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *