Sari la conținut
Home » Blog » Comunicarea cu oamenii dificili. De la intoleranță la virtute

Comunicarea cu oamenii dificili. De la intoleranță la virtute

comunicarea cu oamenii dificili

În articolul trecut am explicat ce este Filantropia Stoică, iar în cel de față vom oferi modalitățile concrete prin care tu să o pui în aplicare în comunicarea cu oamenii dificili și nu numai. Probabil că ai citit dejă cărți sau ai învățat niște tehnici care să te ajute în comunicarea cu oamenii dificili, însă toate acestea sunt lipsite de substanță dacă nu sunt conectate la sursa lor: afilierea față de semenii noștri care să ducă la iubire față de aceștia.

Comunicarea cu oamenii dificili

„Să nu consideri nimic o chestiune de interes propriu și să nu-ți faci planuri în vreo privință ca și cum ai fi un individ izolat, ci să acționezi precum un picior sau o mână, care dacă ar dispune de puterea judecății și ar înțelege alcătuirea corpului, nu ar alege și nu ar dori nimic fără a se raporta la întregul din care face parte. – Epictet

Sunt trei tipuri de oameni: cei care fac bine altora pentru a obține ceva în schimb; cei care fac bine altora, pentru ca ulterior ei să le rămână datori și cei care fac binele de dragul binelui, fără a așteptata ceva în schimb.

La fel cum vița-de-vie înmugurește și produce struguri deoarece pentru asta a fost creată și nu pentru a fi apreciată sau gustată de oameni, la fel nici omul nu ar trebui să facă binele altora pentru a obține ceva în schimb.

La fel cum albinele lucrează neîncetat pentru binele stupului, fără a aștepta ceva înapoi din partea suratelor ei, la fel filosoful lucrează pentru binele umanității fără a primi vreun tip de recunoaștere.

Stoicii ne învață să fim oameni de a treia categorie, adică să admitem că trebuie să face binele pentru că stă în natura noastră și nu motivați de vreo anumită recompensă. Singura motivație să fie virtutea în sine de a face binele și să fim mulțumiți de noi înșine pentru că facem ce este corect și frumos.

Comunicarea cu oamenii dificili abordată de stoicism

Dacă vei analiza celelalte curente filosofice, vei observa că niciuna nu arată mai multă blândețe, bunătate, iubire și compasiune față de oameni decât o face stoicismul. Scopul stoicilor nu este de a se ajuta doar pe ei înșiși, ci și pe cei din jur. Nu poți fi fericit în mod plenar, dacă nu sunt fericiți și ceilalți de lângă tine.

Cum ne comportăm cu oamenii care nu ne întorc binele și chiar ne urăsc

Comunicarea cu oamenii dificili poate fi abordată cu succes dacă urmărim simple principii și aplicăm câteva tehnici. Însă ce vom face când lucrurile se complică și dăm de oameni care chiar sunt plini de ură și dușmănie față de noi?

Stoicii spun că trebuie să privim motivațiile din spatele acțiunilor lor. Se ne punem întrebări cu privire la cum și de ce acționează în modul în care o fac și care sunt pările și percepțiile lor cu privire la ce este bine și ce este rău.

Astfel comunicarea cu oamenii dificili va fi abordată dintr-un alt punct. Vom descoperi de foarte multe ori motivații eronate și ne vom putea spune nouă înșine: “a acționat astfel pentru că așa i s-a părut lui drept în acel moment”. Prin urmare nu ne vom mai simți atât de ofensați și chiar vom avea o atitudine mult mai compasională față de ei.

Caută așadar să conștientizezi că o persoană acționează în maniera în care o face pentru că ea valorizează lucrurile exterioare și plăcerile momentului. Astfel că nu este neapărat rea, ci mai degrabă prost informată și nechibzuită.

Ea nu are fericirea de a cunoaște frumusețea înțelepciunii și dreptății și va acționa conform cu noțiunile greșite pe care le consideră adevărate. În comunicarea cu oamenii dificili trebuie să avem compasiune și înțelegere, nicidecum sentimente de dușmănie înapoi.

Așadar, vom oferi câteva principii și practici pe care le poți folosi în comunicarea cu oamenii dificili.

1. Dezvoltă o personalitate cameleonică. Asta înseamnă că trebuie să te antrenezi a te mula pe oamenii cu care te întâlnești. Ai în față o persoană pragmatică? Folosește logica și numelere în comunicarea cu ea. Este ea o fire artistică? Apelează la simboluri și trăiri pentru a simți că rezonează cu tine.

Aparent, conceptul de „personalitate cameleonică” poate semăna a manipulare și lipsă de autenticitate. În realitate este o dovadă a inteligenței sociale și emoționale, e un semn al faptului că ești dezvoltat personal și că știi cum să te raportezi eficient și corect la oameni. Așadar, pregătește-te din timp pentru interacțiunile pe care le vei avea și mulează-ți personalitatea pe a lor.

2. Autenticitate. Epictet ne îndeamnă să ne verificăm comportamentul și caracterul înainte de a intr-o interacțiune și să căutăm a rămâne fidel lor. Dacă spre exemplu nu ești interesat de petreceri și de cluburi, retrage-te respectuos din conversație.

3. Lipsa selectivității. A îndeplini binele comun înseamnă, prin definiție, să cooperezi cu întreaga umanitate și nu doar cu părți din ea. Deci avem nevoie să cooperăm și cum cei ipocriți, prost informați sau narcisiști.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să îi cauți tu de bună voie, ci să ai în vedere principiul când ești forțat de context: poate un coleg enervant a locul de muncă, poate un client important dar arogant, poate un superior aspru, dar care ți-a oferit un job și promisiunea că te va antrena în compania sa. Stai printre oameni fără preferințe dacă nevoia o cere și acționează în vederea virtuții.

4. Prietenie reală. Când e vorba de prietenie, lucrurile stau diferit. Aici putem și chiar suntem îndemnați să fim cât mai selectivi cu prietenii noștri. Să îi evităm pe cei care au valori corupte pentru că vom deveni ca ei. În schimb, să căutăm prietenia celor care valorizează aceleași lucruri ca și noi și să-i ținem aproape pe cei care pot avansa în ele.

5. Evenimentele sociale. Trebuie să avem grijă la evenimentele sociale la care participăm, în special în conversațiile pe care le purtăm: politică, religie, etică și ceilalți oameni etc. În politică părerile mereu sunt împărțite, în religie pot apărea cele mai puternice conflicte de credințe și valori, etica e o problematică sensibilă unde orice ai spune ai dreptate și greșești în același timp, iar cu privire la alți oameni avem tentația de a vorbi de rău.

Toate acestea predispun la derivarea de la virtute, iar Epictet ne îndeamnă să fim rezervați ori să folosim cuvinte puține când suntem prinși în astfel de discuții.

Desigur, comunicarea cu oamenii dificili nu înseamnă să vorbești doar cu cei ce îți împărtășesc valorile, ba dimpotrivă, uneori e bine să stăm cu cei diferiți nouă. Însă trebuie să fim atenți la natura interacțiunii și la discuții astfel încât nimic dăunător din ei să se alipească de noi.

6. Suntem la fel: Marcus Aurelius ne îndemană ca atunci când ne supără cineva să ne amintim că și noi supărăm pe alții la rândul nostru. Ba mai mult, să ne căutăm în noi înșine propriile defecte pentru că dacă nutrim toleranță față de noi, vom fi mai buni în a tolera la alții aceleași lucruri dăunătoare.

7. Ne dăunează mai mult durerea emoțională decât acțiunile omului în sine. Să ne amintim vorbele lui Epictet: “nu evenimentele ne supără, ci judecata noastră cu privire la ele”. Orice ne-ar face oamenii, noi să îi întâmpinăm cu o rațiune de fier și nu vom suferi din cauza lor. Astfel, n-are niciun sens să ne gândim la acțiunile lor.

8. Nu se poate altfel. Tot Marcus ne spune că fără oamenii aceștia problematici, foarte probabil lumea n-ar mai fi la fel și că nu ei aleg defectele pe care le au. E inevitabil să întâlnim oameni care sunt iritanți. Ar trebui să cunoaștem și să înțelegem mai bine realitatea.

Marcus spune că nimeni nu se poate comporta altfel decât o face. Chiar dacă oamenii se pot schimba, ei nu o fac din pricina necunoașterii celor bune și celor rele și că noi putem contribui la schimbarea lor.

9. Plasarea interacțiunilor toxice într-un context universal: suntem muritori și vom fi dați uitării. Cel mai mare risc este să nutrim ură și dușmănie pentru ei, iar asta va căuza și mai multă durere nouă înșine. Astfel, Marcus Aurelius ne supune că cea mai bună răzbunare este să nu fii precum dușmanul tău.

Concluzie

Comunicarea cu oamenii dificili constă nu într-un set de metode și tehnici, ci în recunoașterea ființelor umane ca fiind părți din noi înșine sub umbrela unei Filantropii stoice perfecte. Cu cât devenim mai umani și mai buni, cu atât comunicarea cu oamenii dificili va fi rezvoltată mai natural și mai frumos. Dacă vrei să afli cum să fii mai tolerabil în comunicarea cu oamenii dificili, ai un articol chiar aici: https://www.semped.ro/ce-inseamna-toleranta-cum-sa-fii-mai-tolerabil-cu-oamenii/

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *