Sari la conținut
Home » Blog » Criticul interior. De ce te critici pe tine și pe ceilalți oameni

Criticul interior. De ce te critici pe tine și pe ceilalți oameni

criticul interior

Experiența noastră timpurie a lumii provine din modul în care părinții sau îngrijitorii noștri ne-au tratat și a felului în care au răspuns nevoilor noastre emoționale. Când ești copil, vezi lumea prin prisma acestor două lucruri. Astfel, dacă ești devalorizat, apare criticul interior care te va marca toată viața.

Cum apare criticul interior

În această etapă normală de dezvoltare, simțim că lumea se învârte în jurul nostru, nevoile noastre sunt tot ceea ce există și tot ceea ce se întâmplă este din cauza noastră. Un exemplu este atunci când copiii se învinovățesc pentru divorțul părinților lor. Când părinții sunt punitivi și critici, copiii simt că sunt răi, că ei constituie problema.

Uneori, îngrijitorii nesănătoși le spun copiilor fraze de genul: „nu mi-aș pierde cumpătul și nu te-aș lovi dacă nu ai fi un copil atât de rău”. Un exemplu extrem apare în abuzurile sexuale în care făptașii le spun copiilor că „ei sunt de vină” pentru că ei „au vrut” etc.

Toate acestea sunt doar acuzații fără scrupule! Copiii nu sunt niciodată vinovați de abuz! În calitate de copii, interiorizăm și ce spun oamenii importanți din jurul nostru despre noi și cum ne descriu.

Aceste declarații devin o parte a dialogului nostru intern și a conceptului de sine, indiferent dacă sunt corecte sau nu. Acestea sunt consolidate de-a lungul timpului prin internalizarea selectivă a afirmațiilor care le confirmă, devenind convingerile noastre de bază despre noi înșine, despre lume și despre alte persoane.

Le acceptăm ca fiind adevărate și, chiar și ca adulți, nu le verificăm exactitatea. Așa apare criticul interior, o voce falsă a propriilor părinți pe care o considerăm parte din noi înșine.

Exemple de mesaje ale criticului interior

„Nu te plac. Nu te-am dorit niciodată.” (Defectivitate / rușine)

“Nu ești în stare să faci nimic de unul singur. De nimic nu ești bun!” (Dependență)

„Trebuie să pui întotdeauna nevoiele celorlalți înaintea alor tale.” (Autosacrificiu)

„Trebuie să arăți și să fii perfect.” (Standarde nerealiste/ perfecționism)

„Ești așa de enervant când te plângi de problemele tale” (Inhibiție emițională)

„Nu vei realiza niciodată suficiente pentru a fi bun.” (Eșec)

Îți sună cunoscut?

Young și colab. (2003) a distins două tipuri de critici: una este data de criticul interior Punitiv, ce se concentrează pe modul în care regulile sunt aplicate, iar celălalt este criticul interior Solicitant, ce se concentrează pe standarde și regulile în sine, nu pe aplicarea lor. Critica disfuncțională poate fi punitivă sau solicitantă sau atât punitivă cât și solicitantă.

Criticul interior Punitiv te învinovățește și / sau te pedepsești pentru nevoi normale pe care nu ai voie să le exprimi. În consecință te vei descrie ca fiind „rău”, „lipsit de valoare”, „prost”, sau ca un „ratat”.

Criticul interior Solicitant te împinge către standarde foarte înalte prin ideea că orice realizare ar putea fi întotdeauna „mai bună” și că greșelile, chiar și cele mici, sunt inacceptabile. În acest mod simți că trebuie să fii perfect, astfel încât te străduiești pentru un statut ridicat, păstrezi totul în ordine, acționezi eficient și eviți să pierzi timpul.

Simți că este greșit să exprimi sentimente sau să acționezi spontan.

Identificarea mesajelor date de criticul interior

Primul pas în a schimba criticul interior este să conștientizi mesajele trimise de către el. Ca adulți, de obicei nu suntem conștienți și, prin urmare, nu contestăm mesajele date de criticul interior.

Ele au ajuns să fie credințele noastre de bază. Le acceptăm ca adevăr. Îți poți crește conștientizarea identificându-ți gândurile în situații în care te simți autocritic, te autoînvinovățești  sau pedepsești.

Exercițiu: înregistrarea mesajelor Criticului interior

1. Principalul meu mesaj punitiv / solicitant.

Exemplu1: “Ai făcut o altă greșeală – ești un idiot. Trebuie să muncești mai mult și mai mult. Munca ta ar putea fi mai bună.”

Exemplu2: “Regula este să nu lași pe nimeni să vă vadă că ești rănit. Te face slab, iar alții vor profita și te vor răni mai mult. Bărbații nu ar trebui să fie niciodată slabi și să nu arate niciodată sentimente.”

2. De unde a venit? Cine vorbește?

Exemplu1: “Nimeni nu mi-a spus niciodată aceste cuvinte, dar le-am construit din antipatia pe care o aveam față de mama și profesori ori de câte ori făceam o greșeală sau nu îndeplineam standarde.”

Exemplu2: “A venit de la tatăl meu. Mi-a spus asta des și mi-a dovedit-o rănindu-mă mai mult de fiecare dată când am plâns c\nd eram copil. Am învățat rapid să păstrez distanța față de el.”

3. Ce mesaj este legat de problema ta identificată?

Exemplu1: “Trebuie să munces mai mult și mai mult; munca mea ar putea fi mai bună.”

Exemplu2: “Nu arăt niciodată sentimente. În schimb, ori de câte ori mă simt criticat, par să sar automat la a ataca persoana implicată pentru a mă proteja.”

Gândirea rigidă întărește criticul interior

Mesajul criticului este o versiune de tip totul sau nimic: „Fie ești perfect, genial, frumos, fie nu ești un ratat, un zero.” La persoanele cu tulburări de personalitate, aceste mesaje reflectă convingerile de bază negative și sunt extrem de rigide și înrădăcinate.

Credințele de bază sunt acceptate ca „adevăruri absolute” și determină modul în care vedem lumea, pe noi înșine și ceilalți oameni. Este important să creăm îndoieli cu privire la aceste credințe de bază negative pentru a le schimba.

Criticul interior – Concluzie

La fel ca în cazul celorlalte moduri, primul pas către schimbare este dezvoltarea unei înțelegeri a experienței tale despre un mod și apoi observarea semnelor cum că modul a fost declanșat.

Cu cât poți recunoaște mai devreme Criticul interior, cu atât mai eficient este modul tău de Adult sănătos în combaterea mesajelor critice și a efectelor sale. Partea a doua a acestui articol este despre cum poți combate criticul interior. Articolul îl găsești aici.

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *