Home » Blog » Cum apar demonii interiori sub formă de calitati si defecte- part. 2

Cum apar demonii interiori sub formă de calitati si defecte- part. 2

calitati si defecte

Am stabilit în articolul anteriorul ce înseamnă UMBRĂ și care sunt beneficiile ei dacă este atent studiată și folosită corect. Cu ajutorul ei poți să îți cunoști acele calitati si defecte care sunt ascunse în mintea ta și să devii o personalitate completă.

Dacă nu ai citit prima parte a acestui articol, o poți face AICI.

Ducând analogia mai departe aș vrea să te gândești la acele calitati si defecte prezente în persoanele din jurul tău, la acele trăsături care pe tine te dereanjeaza și care ar trebui combătute, la acele manifestări ale Umbrei lor.

1. Exemple de calitati si defecte

Spre exemplu, nu te-ai întrebat niciodată de ce, într-un anumit context, pe tine te enervează ceea ce face sau spune o persoană, iar ceilalți sunt calmi și detașați?

Să spunem că îl vezi pe fratele tău cum lenevește toată ziua și nu face nimic afară de a sta pe telefon și pe facebook. Nu te-ai întrebat niciodată de ce tu te enervezi atât de tare în această privință, iar mama ta îl tolerează atât de ușor? Oare pentru că e fiul ei? Mă îndoiesc. Sunt părinți care, la fel că și tine, nu suportă să își vadă copiii cum lenevesc și mereu le caută ceva de treaba.

E doar un exemplu particular, acum gândește-te la situații concrete, ca cea de mai sus, din viața ta.

Iar acum te întreb: Poți găsi acele calitati si defectele în ceilalti, într-o oarecare măsură, și în tine? Probabil că nu, dar ele există și în interiorul tău! 🙂

E foarte greu să ne dăm seama cu exactitate care ar putea fi. Dacă ar fi atât de simplu, probabil am avea o viață mult mai fericită, începând chiar de azi să transformăm defectele în calități. E nevoie să atingi un nivel foarte înalt de autocunoaștere ce vine în urmă unor experiențe foarte profunde pentru a te putea examina și observă în toate privințele.

2. Proiecția

De aceea, în momentul în care descoperi o anumită trăsătură la cei din jur care îți provoacă o reacție emoțională, „enervându-te”, se declanșează un mecanism psihologic care se numește PROIECȚIE.

Proiecția, în mod concret, scoate ceea ce este în umbra unui om, proiectat pe o anumită persoană sau pe un anumit lucru. Se referă la trăsăturile ce ne provoacă o stare negativă atunci când le vedem la alții, le avem doar noi într-o anumită formă. Aceasta se întâmplă pentru că e foarte dificil să îți dai seama ce se întâmplă în interiorul tău, e mult mai ușor să proiectezi pe altcineva. E că și cum ți-ai vedea reflexia într-o oglindă.

Prin proiecție ies afară din Umbră toate acele lucruri pe care le sesizăm în persoana respectivă. Altfel spus, scoți din tine anumite trăsături de care nu ești conștient și le proiectezi pe cei din jurul tău. E modalitatea perfectă de a te cunoaște doar prin observarea celor din jur.

Acum să lăsăm definițiile la o parte și să vedem ce înseamnă proiecția în mod concret:

Când te enervezi pe cineva pentru anumite „defecte” pe care le are, de fapt sunt acele trăsături pe care tu însuți le ai, dar de care nu ești conștient. Umbra își va face simțită prezența de fiecare dată când o trăsătură interioară a ta, de care nu ești conștient, apare la o anumită persoană.

 „Tot ceea ce ne irită la alții ne poate face să ne înțelegem pe noi înșine” – Carl Gustav Jung

Dacă înțelegi acest concept și îl aplici de aici înainte, vei ajunge să te cunoști mult mai bine și îți vei da seama care sunt defectele tale și potențialele calități.

Știind acest lucru, acum îți poți pune întrebări atunci când te enervează o persoană. Reține că e în tine acel defect și trebuie identificat și rezolvat.

Când găsești curajul de a căuta în tine anumite defecte care te deranjează la celălalt, ai cel mai bun mijloc de a te autocunoaște și ai la dispoziție una dintre cele mai bune metode de a te dezvolta din interior spre exterior, fiind mult mai conștient de propria ta identitate și de aspectele personalității tale.

Pentru acest lucru ai nevoie de ACCEPTARE, după cum am mai spus. Până nu accepți persoană din fața ta așa cum e, nu vei putea acceptă nici acea trăsătură a ei care este, de fapt, în tine. Prin urmare nu te accepți nici pe tine așa cum ești. E logic.

Însă în momentul în care tu accepți, atât pe tine, cât și pe cel din fața ta care îți provoacă acel disconfort emoțional, accepți în totalitate trăsăturile care sunt, de fapt, în tine. Persoana din fața ta îți e așadar un prieten și îți da ocazia de a deveni o persoană mai bună descoperind trăsături de care nu erai conștient înainte.

Așa începe procesul tău de evoluție. Vei observă că de îndată ce explorezi și îți controlezi aparentele defecte, ele dispar și se transformă în calități! Asta e scopul și proiecția dispare pentru că ai adus din inconștientul tău anumite trăsături și le ai făcut conștiente.

Vreau să precizez totuși că proiecțiile nu se pot interpreta mot-a-mot. Spre exemplu, dacă vezi o persoană care chinuie animalele probabil te va enerva la culme acest lucru. Asta înseamnă că și tu chinui animalele?

DA și NU! Nu, pentru că probabil iubești animalele, și DA pentru că ai anumite trăsături ale unui om care chinuie animalele. Doar că nu sub această formă. E novoie să întrăm puțin în profunzimea lucrurilor. Un om care chinuie animalele probabil:

-se gândește doar la propria lui persoană, este un egoist;

-nu îi pasă decât de binele propriu; caută distracții în vicii;

-nu are empatie; știe doar să vorbească, nu și să asculte;

-crede că i se cuvinte tot;

-face un lucru rău fără să se gândească la consecințe;

-nu face prea multe cu viață lui pentru că e ocupat să „aibă grijă de ceilalți”;

Înțelelgi ideea? De fiecare dată când te enervează ceva la cineva și nu îți dai seama clar cum poate acel lucru să fie în tine, caută să vezi acea trăsătură din toate unghiurile până observi ceva ce îl regăsești și în tine.

O experiență personală cu Umbra

Pentru mine acest concept a fost unul din cele mai profunde și m-a ajutat să îmi dezvolt personalitatea în direcția pe care o voiam. Îmi aduc aminte când eram la începutul liceului, destul de impulsiv și arogant în unele momente.

De fiecare dată când cei din jur se enervau, țipau și făceau scandal din oricare privința, cel mai adesea din nimicuri care chiar nu contau, ce crezi că făceam?

MĂ ENERVĂM ȘI CONTINUĂM CEARTĂ PE CARE CEILALȚI O ÎNCEPEAU!

Destul de ironic, nu?

Pretindeam că am nevoie de liniște și că detest certurile și îmi place atmosfera calmă, dar parcă abia așteptăm momentul că cineva să provoace orice fel de dispută, oricât de mică, că eu să întru în joc și să mă dezlănțui.

De îndată ce am descoperit cum funcționează mecanismul proiecției, am avut un moment de revelație. Am reușit să accept astfel că nu le știu pe toate, că sunt limitat, că nu sunt chiar un pacifist în cercurile sociale, că mă enervez ușor din orice nimic și că îi deranjez pe alții cu manifestările mele.

În concluzie, eram un sălbatic care cerșea atenție, respect și validarea celor din jurul sau, deși nu le merita.

Acceptându-mă așa cum sunt, dar și pe ceilalți și conștientizând că am foarte mult de lucrat la personalitatea mea, am făcut primul pas în drumul dezvoltării mele, de la eu cel irascibil, certăreț și arogant, la eu cel calm, stăpân pe propriile emoții și detașat de situații.

Vreau să subliniez ideea că orice găsești greșit, negativ la celălalt poți lua și transforma în unealta ta de creștere și dezvoltare. Important e să ai intenția de a face acest lucru, iar apoi să acționezi.

3. Cum îți dai seama că nu proiectezi pe celălalt trăsături din Umbra ta?

Atunci când nu îți declanșează o reacție emoțională și observi o trăsătură în mod rațional și calm la o persoană, nu e proiecție, e constatare. Dacă e să mă uit la celălalt într-un mod obiectiv, asta înseamnă că am reușit să văd lucrurile într-un mod rațional, ce nu mi-a provocat o anumită stare, o anumită emoție care se manifestă.

Poate observi o persoană care vorbește prea mult și constați acest lucru, dar nu te deranjează. Aici nu e vorba de proiecție.

Bun. Sper că te-am făcut să înțelegi acest concept. Acum vreau să îți arăt două situații concrete în care se manifestă proiecția și cum le poți folosi în avantajul tău. De fapt, proiecția e de sine stătătoare și capătă una din cele două forme în funcție de cum dorim noi să vedem lucrurile:

4. Invidia

E capcana în care suntem tentați să cădem de cele mai multe ori. Prin invidie refuzi să accepți că ai putea avea și tu acele trăsături care le regăsești la persoana în cauză și astfel se închid toate porțile învățării, tot ceea ce poate fi mai bun în celălalt, existent deja în noi înșine, nu mai poate fi descoperit.

Tu alegi dacă vrei să ridici un zid între tine și persoana în cauză și să nu înveți nimic de la ea. Când ai devenit invidios, nu te alegi cu nimic. Nu mai insist pe ea pentru că ai prins ideea.

5. Admirația

Aici e toată șmecheria cu proiecția. În acest moment tu poți să înveți de la persoana în cauză și să îți dezvolți acele abilități de care da el dovată. Practic aici deschizi drumul și porțile spre învățare și educare.

Oamenii care au ajuns să își atingă un anumit obiectiv au reușit pentru că au ajuns la un anumit nivel al potențialului lor. Asta înseamnă că admirandu-i, tu ai anumite trăsături neexploatate încă pe cât au făcut-o ei. Admirandu-i, tu recunoști acea trăsătură care există deja în tine. Tot ce trebuie să faci este să dezvolți acel potențial.

La fel e și pentru calități. Nu prea suntem în stare să le vedem la propria persoană, așa că le vedem la ceilalți. Vezi pe celălalt că are anumite abilități… e de fapt potențialul tău propriu neexploatat.

Ai tot respectul pentru o anumită persoană și o consideri demn de admirat? Acea persoană ești TU, dar într-o stare latentă. Fiecare dintre noi vede oamenii în mod diferit, deoarece fiecare proiectează asupra lor aspecte din el însusi sau din ea însăși. Treaba noastră este să distingem ce anume ne inspiră la alții și apoi, să luăm înapoi aceste aspecte din noi înșine pe care le-am dat.

Când admiri pe cineva pentru anumite calități și abilități, de fapt îți admiri propriile calități și potențialele abilități pe care le poți dezvolta la propria ta persoană, dar de care nu ești conștient încă.

De fiecare dată când invidiezi persoana în cauză, nu faci decât să îți invoci singur emoții negative, ba mai mult, nu înveți nimic de la persoană respectivă.

Cum ai judecat pe acel om, cum nu mai e posibil acest lucru. Nu ai cum să înveți de la el. Pe lângă zecile de defecte pe care le are omul acesta, ce pot să iau de la el, sigur are ceva demn de admirat. Nu a apărut întâmplător în fața mea. E aici să mă învețe în mod indirect o lecție.

Când admiri, lucrurile se schimbă. Asta e modalitatea de a învăța de la celălalt. Asta înseamnă că și noi avem acele trăsături, doar că nu sunt încă dezvoltate, dar recunoașterea lor e primul pas.

Nu ai pe cine să admiri? Te înșeli! Uită-te la oamenii care au rezultatele ce le vrei tu, indiferent de domeniu: sănătate, relații, bani etc. Caută să îi tratezi cu respect pentru că puține lucruri sunt oferite pe tavă de-agață. Poate ei au muncit pentru aceste lucruri și au fost într-un impas ca și tine. Caută să îi admiri și vei prelua din trăsăturile lor.

Când am încetat să îi consider superficiali pe prietenii mei extravertiți am început să îmi dezvolt și eu trăsături pe care nu credeam că le am.

Când am încetat să îi consider pe cei din jurul meu „a-tot-știutori”, am început să le înțeleg percepțiile și să îmi lărgesc eu astfel orizonturile.

Când am încetat să îi privesc de sus pe cei din jur pentru că își pierd timpul cu lucruri inutile, am învățat să mă bucur și eu pauze și de momente de destindere.

Tu alegi: poți să îți consumi toată energia emoțională într-un mod negativ, sau poți alege să devii o persoană mai bună, admirând și acceptând. Însă nu le poți face pe ambele. Invidie sau Admirație?

Una dintre ele oricum va avea loc în cele din urmă. Vreau să fii conștient că stă în puterea ta să faci alegerea corectă. Caută în tine curajul de a-i admira și atrage pe cei din jur. Așa se face schimbarea din interior spre exterior.

De la oricine poți învăța câte ceva, într-o proporție mai mare sau mai mică. Să ai puterea de a căuta cea mai mică fărâmă de bunătate în persoanele ce le întâlnești e una din cele mai mari realizări pe care le poți avea!

6. Exemplu Concret 

Dacă ai anumite evenimente traumatice în trecutul tău care ți-au rămas întipărite în minte, dar care încă te chinuie pentru că nu te-ai împăcat cu ele, acestea vor căuta să iasă afară singure deoarece tu nu ai control asupra lor. De aici și asemănarea cu „demoni„. Evenimentele astea ți-au „zgâriat/ lezat” creierul, și continuă să o facă până le dai afară.

De exemplu, ești bărbat și ai fost înșelat. -> Suferi -> Nu mai ai încredere în femei. Iar acum, de fiecare dată când te vei întâlni cu o femeie, nu ai cum să ai relație pentru că creierul tău spune „să n-ai încredere în femei, o să te facă să suferi!” și așa demonul asta te tot sabotează.

Dar poate avea și implicațîi pozitive, de obicei se manifestă prin „admirație”. De exemplu, poate atunci când erai mic îți placau poveștile și ai ajuns să îți faci tu singur poveștile tale cu super eroi și cu dragoni în care tu erai în rolul principal.

Asta e o manifestare a înclinației tale pentru a scrie povești, doar că tu fiind copil, nu îți dai seama că ai fi bun de scriitor de ficțiune, tu știi că te simți atras de a inventa povești. Peste ani de zile, ajungi la 20-25 de ani și începi să citești cărți. Și ești fascinat de ele. Cauți apoi autorii pe net. Ți se par adevărate genii.

Începi să îi admiri și te întrebi „oare cum ar fi să fiu și eu că ei?” Asta e proiecția bună. Îți arată în ce direcție e potențialul tău. Autorii aia sunt niște oameni normali, doar că înclinația ta pentru a scrie te face să îi admiri. Tu, de fapt, de admiri PE TINE în ei.

Toate descurajările, temerile, piedicile de orice natură când vine vorba de planurile, idealurile, obiectivele și visurile tale pentru viitor sunt, de fapt, complexele pe care le au ceilalți despre ei înșiși proiectate pe tine.

Toate formele de descurajare nu îți sunt atribuite ție în mod intenționat. Tu doar le-ai dat ocazia să se vadă pe ei înșiși că într-o oglindă. Zâmbește-le cu compasiune și fă ceea ce contează pentru tine.

Pentru mine concluzia e clară: de fiecare dată când cert, tragi în jos, desconsider, judec, umilesc sau fac pe celălalt să se simtă inferior, fac toate acestea și cu mine; și de fiecare dată când încurajez pe cei din jur și îi îndemn să scoată ce e mai bun din ei, să își urmeze visele și să își atingă obiectivele, devenind tot ceea ce pot deveni, mă încurajez și pe mine totodată.

Cum ai de gând să îi privești pe ceilalți de aici înainte?

Lucian Puşcaşu

P.S. La fel cum am amintit la inceputul acestui articol, pot citi prima parte cu un click aici, unde am definit ce este Umbra in mod concret.

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.