Sari la conținut
Home » Blog » Cum să-ți transformi demonii interiori în comori ale personalității- part. 1

Cum să-ți transformi demonii interiori în comori ale personalității- part. 1

demonii interiori

1. Cum apar demonii interiori?

Cineva a descris odată viață într-un mod foarte simplu, matematic: viață= experiențe + identitate. Pe cât de simplu, pe atât de profund. Într-adevăr, identitatea pe care o avem, personalitatea și experiențele acumulate ne fac să vedem viața într-o perspectivă unică. Dacă vei rămâne până la finalul articolului, vei înțelege că demonii interiori sunt o parte a identității noastre și vin din experiențele traumatice ale copilăriei. 

Fiindcă fiecare are propria lui identitate unică și propriile experiențe atât de intime și particulare, oricine poate ajunge la anumite concluzii legate de viață. Daca aceste experiențe sunt negative, ele pot da naștere demonilor interiori, după un anumit timp, devenind din ce în ce mai numeroși. Când ajungi să îi cunoști și să îi înțelegi vei face diferența.

Eu am învățat multe în acești 19 ani, identitatea ce o am și experiențele acumulate m-au făcut să trag anumite concluzii, printre care una intuiesc că nu se va schimbă: Universul este guvernat de anumite legi. Nu mă pot împotrivi lor, tot ceea ce pot face este să le înțeleg și să văd ce îmi poate aduce fiecare.

Una din aceste legi este dualitatea: existența a două însușiri contrare dar care aparțin aceluiași întreg: lumina și intunerc, foc și apă, bine și rău, pace și război etc.

2. Demonii interiori sub două forme

Ducând analogia mai departe, există și bine și rău în fiecare om luând forma CALITĂȚILOR și DEFECTELOR.

Majoritatea suntem tentați să luptăm contra ce e rău din noi înșine, credem că demonii noștrii ne fac imperfecți, că ceva ar fi în neregulă cu propria persoană și sperăm să îi infrangem, devenind persoane mai bune.

Din păcate mulți oameni gândesc așa! Își consumă propria energie lăuntrică, propriile resurse mentale, emoționale și spirituale pentru a reprima ce e rău în ei.

Adevărul este că demonii interiori nu pot fi înlăturați și toate aspectele tale negative nu pot fi ucise pentru că fac parte din tine! Însă ele au potențialul de a deveni cele mai prețioase comori ale tale! Vei vedea imediat cum.

“Comoara fiecărui om se află în Umbra sa” (C. G. Jung)

După cercetările lui Jung, toate aceste aspecte negative de care dispunem se află în „Umbra” noastră.

Jung spune că în umbră există toate acele trăsături de care noi nu suntem conștienți, dar care se manifestă în diferite momente ale vieții.

Aceste aspecte ascunse pe care încercăm să le respingem reprezintă comoara noastră. Ele sunt ascunse acolo unde ne așteptăm cel mai puțin să le găsim. Atunci când nu permitem acestor părți din noi înșine să nu existe ne mutilăm singuri.

Umbra conține toate acele aspecte din noi înșine pe care le negăm sau încercăm să le ascundem în vreun fel. Acele aspecte ale personalității noastre care au fost respinse din cauza fricii, rușinii, lipsei de iubire.

Când ajungi să înțelegi conceptul de Umbră îți vei da seama că nimic nu mai e în neregulă cu tine, și acel sentiment de „nu sunt bun”, „nu merit” etc dispare.

Ca să înțelegi mai bine, vreau să te întreb un lucru: Nu te-ai întrebat de ce unele persoane au avut momente în care pur și simplu „au erupt” într-o criză de isterie, plâns etc? Persoane foarte calme care au debutat într-un acces de furie?

Aceea a fost manifestarea umbrei lor, a ceea ce se află ascuns în psihicul lor și pe care ei încă nu îl pot accepta.

Dacă nu înțelegi conceptul de umbră și nu îl folosești în avantajul tău, acele aspecte din tine care îți distrug relațiile, te împiedică să îți atingi visele și îți distruge spiritul te vor bantui mereu. Dar dacă îl înțeleg, te poți folosi de el pentru a-ți transforma defectele în trăsături de personalitate foarte importante!

3. Vindecă-te de demonii interiori

E cazul să ne cercetăm Umbra și să ne ÎMBRĂȚIȘĂM acele defecte pe care până în acel moment nu le puteam accepta. E nevoie de multă  tărie pentru a face acest lucru, însă odată ce îți accepți umbra așa cum e, tu devii o personalitatea completă.

Adevărul e că subiectul acesta e atât de profund încât nu mi-aș fi permis să scriu despre el dacă nu aș fi citit câteva cărți pe această temă și nu aș fi avut momente în care mi-am îmbrățișat Umbra și acceptat defectele.

Pentru a te vindecă, e nevoie să te IERȚI pe ține însuți! Asta e primul pas pentru a te vindeca și cel mai important, iar apoi ACCEPTĂ-LE!

Fără IERTARE și ACCEPTARE ne vom sabota singuri și vom invoca mereu trecutul fără să vrem, sabotandu-ne prezentul și având diferite frustrări.

Iartă-te pentru toate momentele în care ai fost slab, fricos, impulsiv, leneș, pasiv etc. Toate aceste treasaturi fac parte din ține și în mod sigur îți vor binele! Doar că au apărut în momentele în care nu trebuia. Deci e de datoria ta să le descoperi, să le accepți și să le transformi în armele tale.

Pentru a te ierta e nevoie să te recunoști vulnerabil, să te accepți pe tine și cu bune și cu rele și să ai compasiune pentru tine însuți, pentru că în interiorul tău cele două laturi, rea și bună se confruntă.

Acceptându-le pe cele două nu va mai exista conflict și le poți folosi în detrimentul tău. Acceptă-te așa cum ești!  În tine există toare resursele. Depinde doar dacă ești dispus să le cauți și să le activezi.

Ideea e să scoți la lumină toate aspectele pe care nu ți le-ai asumat până acum. Asta presupune să te angajezi într-un proces continuu de vindecare între sinele tău și ceea ce ești și poți deveni.

Spre exemplu, dacă ai un spirit libertin ce se manifestă prin agresivitate, dar care îl socoți că fiind ceva negativ, un defect al propriei tale personalități. Acum îl poți lua și transforma în ambiție și curaj pentru idealurile ce vrei să le îndeplinești.

Vreau să îți imaginezi că personalitatea ta este un puzzle și că fiecare piesă reprezintă o caracteristică, o abilitate, un defect, o trăsătură proprie ție. Toate acestea sunt piese ale aceluiași puzzle: TU!

Să presupunem că ai avea cum să arunci doar piesele ce simbolizează defectele tale, rămâi astfel doar cu calitățile și abilitățile tale. Cum ar arată puzzle-ul tău?

NU POȚI VEDEA IMAGINEA PENTRU CĂ AR FI AR FI INCOMPLET!!! NU AI MAI FI TU PENTRU CĂ AI FII INCOMPLET!! Demonii interiori fac parte din tine.

Asta e adevărul. La asta duce neacceptarea și încercarea de ne distruge defectele, părți din noi înșine.

În schimb, dacă accepți defectele tale poți face din ele trăsături esențiale pentru creșterea și evoluția ta.

Uneori probabil simți nevoia să te descarci într-un mod agresiv prin certuri și scandal cu ceilalți dar care, de fapt, e o modalitate de a îți consuma emoțiile și simțămintele negative care simți că te devorează. Acceptă acest lucru și vezi cum poți folosi în avantajul tău!

Până acum latura ta pasivă te împiedică să începi noi planuri, să acționezi și să atingi obiective. Accept-o!! Poate a vrut doar să te bucuri de o pauză și folosește-o atunci când simți nevoie să îți încarci bateriile.

Până acum mândria ta poate ți-a stricat imaginea în fața celorlalți, apărând arogant și ipocrit.

Accept-o!! Poate a vrut doar să contribuie la stima ta de sine, să te valorizezi și să îți aduci aminte cât de mult însemni. Accept-o și pastreaz-o doar pentru tine și activeaz-o atunci când obții reușite personale.

Până acum nevoia ta de a ajută pe toată lumea te-a făcut să îți pierzi toată energia și ți-a adus sentimentul că nu ești apreciat pentru tot ceea ce faci. Accept-o, rezervă-ți timp pentru tine și folosește-o într-o cantitate limitată, în funcție de persoanele care contează pentru tine.

Poate pentru tine, mediul în care trăiești este total diferit de cum ai vrea tu să fie. Oamenii sunt diferiți de tine și îi simți împotriva ta. De aceea te refugiezi în jocurile pe computer, în lumea virtuală, pentru a te mai relaxa puțin. Acceptă acest lucru și vezi cum poți folosi în avantajul tău!

Și așa mai departe….

Nu încerca să îți negi sau să îți distugi defectele pentru că ele fac parte din tine. Personalitatea ta are diferite componente, niciuna nu e în plus sau în minus. Depinde de tine dacă le lași să își facă singure de cap sau „le dresezi” și faci din ele calități, trăsături utile.

Așa devii o personalitate completă!

4. O experiență personală cu demonii interiori

Detalii despre mine și Umbra mea:

Înainte să întru la liceu eram dependent de jocurile pe calculator. Am pierdut foarte mult timp și bani cu acest viciu care m-a bântuit ani de zile, plus că mi-am stricat relația cu familia și am avut un raport foarte dificil cu ai mei.

Teoretic jocurile pe calculator sunt o modalitate de destindere, dar eu am transformat asta într-un adevărat stil de viață. Mult timp am fost frustrat pe acest lucru pentru că am pierdut nu numai timp și bani, dar și experiențe faine pe care puteam să le am. Practic cea mai mare parte din copilăria mea a fost în fața calculatorului.

Însă când mi-am acceptat trecutul și mi-am îmbrățișat Umbra, ea a încetat să mă bântuie. Poate nevoia mea de a juca diferite jocuri pe calculator voia doar să mă refugieze puțin în lumea virtuală pentru că în cea reală ar fi fost prea greu de trăit, în percepția mea de atunci.

Poate în lumea virtuală puteam face mai mult bine decât în cea reală. Poate că îmi plăcea mai mult să relaționez cu prieteni virtuali decât cei reali, asta dându-mi sentimentul că aparțin de un grup și că sunt acceptat, că valorez ceva, ce există un loc al meu, că sunt iubit pentru ceea ce sunt. Acestea nu existau pentru mine în viața reală.

Când am început să văd lucrurile așa am îmbrățișat copilul din mine și l-am acceptat! Mi-am oferit mie însumi ceea ce nu am primit atâta timp și de care aveam atâta nevoie!

Iar apoi, transformarea: Am luat nevoia lui de a face „level up”, de a rezolva misiuni și de a face echipa cu alți jucători din lumea virtuală și am transformat-o în nevoia de a face „level up” personalității mele, de a mă ocupa de domeniile la care am probleme și de a atrage oameni asemenea mie în viața reală!

De asemeni, făcând pace cu Umbra, ea a slăbit! În ultimul an de liceu nu am download de pe net mai mult de 4 jocuri și nu m-am jucat mai mult de 3 zile fiecare, asta făcând-o pentru că simțeam că ar fi bine să mă relaxez puțin.

Când am încetat să mă consider superior unora și inferior altora, am înțeles că fiecare este pe treaptă lui de evoluție și că datoria mea este să îi ajut și pe alții să evolueze, la fel cum alți oameni au intrat în viață mea pentru a mă ajuta să mă dezvolt. Asta a avut un impact major in decizia mea de a urma Psihologia și de a construi blogul pe care îl citești acum.

Acest lucru îl poți face și tu chiar din momentul asta! Gândește-te la un anumite defecte, tu știi că asta îți cauzează probleme, stau ascunse în inconștient și se arată atunci când tu ești cel mai fericit.

Fă asta acum!!!

Gata? Perfect!

Acum începe să îți analizezi această parte ascunsă din tine, să o recunoști, să o apreciezi și o transformi  în unealta ta, cum am pomenit până acum. Astfel scoți la lumina una din trăsăturile tale din partea întunecată, din umbră și ești o altă persoană, mult mai bună.

Nu e ușor!

Fii sincer cu ține!

Fii autentic!!

Reia procesul!!

Vei reuși!!

În momentul în care te accepți pe tine însuți în totalitate și îți folosești toate resursele interne pentru a deveni ceea ce îți dorești, atunci începi să devii o personalitate, iar demonii interiori vor deveni aliații tăi de nădejde!

Sunt curios dacă ai avut momente în care ți-ai îmbrățișat umbra sau dacă simți nevoia să o faci chiar acum. Aștept răspunsul tău.

Lucian Puşcaşu

P.S. Partea a doua a acestui articol, o gasesti dand click aici, in care ti-am pus la dispozitie 2 modalitati de manifestare a Umbrei.

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format audio.***

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

2 comentarii la „Cum să-ți transformi demonii interiori în comori ale personalității- part. 1”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *