Sari la conținut
Home » Blog » Cum se dezvoltă personalitatea. Harta dezvoltării tale personale

Cum se dezvoltă personalitatea. Harta dezvoltării tale personale

personalitatea

De-a lungul timpului am scris, până în acest punct, peste 200 de articole ce vizează personalitatea umană, dezvoltarea personală, sănătatea mintală și dinamica socială dintre oameni. Mi-am dat seama că cititorii se pot pierde printre atâtea informații. Astfel, am scris acest articol cu scopul de a-ți oferi o hartă generală a dezvoltării tale personale.

Mai exact, articolul vizează subiectul dezoltării personale văzută prin prisma psihologiei științifice, cu precădere a celei cognitive și comportamentale. Așadar, rândurile ce urmează au un caracter extrem de general în ceea ce privește personalitatea umană.

Totodată, am adăugat trimiteri către alte articole, unde am tratat mai pe îndelete fiecare tematică din acest acest articol. Așadar, când citești următoarele rânduri și îți sare ceva în ochi, îndemnul ar fi să deschizi articolul la care este făcută trimiterea.

1. Personalitatea și Mediul social

Era vorba aia: dacă ești cel mai deștept dintr-o încăpere, înseamnă că nu ești în camera potrivita.

Persoanele cu care merită să te asociezi sunt, de regulă acelea care împart aceleași planuri și valori pe care le ai și tu. Practic, tot ceea ce vedem cu ochiul liber astăzi, de la apa îmbuteliată până la călătoriile cu avionul sunt rezultatul a unor grupuri de indivizi care au împărtășit aceleași dorințe și puncte în comun.

Uita-te la personalitatea oamenilor din jurul tau, la modul lor de a fi si vezi daca sunt sau nu congruente cu tine. Ei vor fi amplificatoarele tale. Drumul evoluției e nesfârșit. Tu vrei sa parcurgi cât mai mult din el pentru că, odată cu creșterea ta, totul în jurul tău se schimbă. Iar oamenii calitativi sunt o garanție a faptului că personalitatea ta se dezvoltă în direcția care trebuie.

2. Personalitatea și Autoeducația prin citit

Ai atât de multe materiale gratuite pe internet, foarte bune, din orice fel de domenii. Poți găsi un interval de timp zilnic în care să citești. Iar dacă nu ești cu cititul, ai materiale video. Fă acest lucru, nu contează cât de mult o faci, dar important este sa o faci zilnic. Personalitatea nu se dezvoltă fără autoeducație.

Indiferent de ce domeniu vrei sa te ocupi, fundamentul e același: o atitudine si o mentaitate sanatoasă determină personalitatea ce vrei să o obții. Știi metafora care spune că ce semeni, aia culegi? Depinde de tine ceea ce vrei să faci, ce gânduri și ce acțiuni semeni pentru a ajunge la acele rezultate.

3. Importanța mentalității (stilul de gândire)

Mentalitatea stoică (sau gândirea rațională în termeni științifici) te face sa devii mai bun pe zi ce trece. E se concretizează în alegerile pe care tu le faci zilnic. Poate nu este mereu cel mai ușor lucru pe care-l vei face, deoarece necesită efort din partea ta. Ești într-un continuu proces, însă va merita.

Dacă dobândești o mentalitate înclinată spre creștere și evolutie, rezultatele vor fi în consecință. Astfel nu te vei afla permanent în același punct. Mentalitatea va determina automat un comportament și acțiunile te vor duce acolo unde iți dorești.

Mentalitatea ta odata dezvoltată îți va spune clar când un lucru te trage în jos. Tu ai acționa în conformitate cu respectivul lucru. Subconștientul tău trebuie “îmblânzit” și pus să facă ceea ce vrei tu și nu invers. El este unealta ta și trebuie să te ducă și să îți aducă personalitatea dorită.

4. Schimba-ti identitatea, schimbă-ți personalitatea

Când vorbim despre identitate, ne referim într-o bună parte și la imaginea de sine, care la rândul ei se întemeiază pe mai multe domenii ale vieții. Imaginea de sine influeanțează modul in care tu te simți cu tine însuți, dar și felul în care gândești și acționezi pe diferitele domenii.

Concret, poți avea încredere și o percepție bună asupra propriei persoane când vine vorba de a o conduce o mașină, dar ai încredere scăzută că te poți descurca la gătit, spre exemplu. Important de menționat este că stima de sine nu se întemeiază doar pe acțiuni și de multe ori nu e benefic să facem asta. Pentru că sunt multe explicații, am scris o serie întreagă de articole doar pe acest subiect.

Voi oferi o foarte scurtă schiță a acestui subiect, iar dacă îți stârnește interesul, poți citi seria de articole.

1. Sinele inalt (ideal) = tot ceea ce vrei sa devii, personalitatea mult dorită.

2. Modul in care te percepi = cum te vezi pe tine așa acționezi în exterior. Așadar, imaginea asupra propeii persoane determină ce vei face in exterior.

3. Reprezentarea mentală despre personalitatea proprie = emoții, comportamente, atitudini, modul in care-ți raspund alți oameni etc.

4. Respect de sine = Influențează cum gândești si cum acționezi. E determinat de cum alegi sa percepi ce ți se întâmplă în viața. Într-un limbaj nonformal, putem spune că respectul de sine înseamnă cât de mult te placi.

Observație: personalitatea înseamnă comportamente, adică acțiune. Iar când faci ce e in concordanță cu sinele înalt (ideal), îți crește respectul de sine.

Schimbarea care îți dorești să se petreacă în personalitatea ta

Sunt câteva modalități de a descrie schimbare care se petrece în personalitatea ta și care îți va afecta rezultatele în domeniul social.

În primul rând, din punct de vedere neurologic, se vor forma noi căi neuronale cu rol în a procesa informațiile venite din mediul social, ce vor genera un răspuns în consecința. Mai precis, cu cât te expui în situații sociale noi, diferite, cu atat creierul tau va mieliniza axonii responsabili pentru inteligența ta socială. Așa devii mai „inteligent social”.

Totodată, când te confrunți cu situațiile venite din mediul exterior, unele noi, din care aparent nu poți încă ieși, el va căuta soluționarea la problemele în cauza. Închipuie-ți că creierul uman este exact ca și un calculator. El proceseaza toate informațiile din mediul exterior în câteva fracțiuni de secundă, catalogându-le totodata ca fiind „cunoscute/necunoscute” bazei sale de date.

Cu cât balanța este mai înclinată pentru „necunoscut” cu atât ești mai predispus să treci printr-o situație nouă, nemaiîntâlnită până în momentul prezent. Atunci el se folosește de informațiile pe care le are înmagazinate în memorie, le procesează și caută soluția la respectiva problemă.

În caz că îi sunt insuficiente, creierul va căuta noi modalități de a-ți rezolva problema cu ajutorul SRA-ului (Sistemul reticular de activare) in a-ți orienta atenția către stimulii specifici, stimuli care crede el că vor ajuta in a genera o noua idee, o nouă modalitate de actiune etc.

Și până la urmă, tu asta vrei. Să îți folosești mintea ca ea să îți găsească noi soluții la problemele ce le ai. Așa se formează noi sinapse, noi legături neuronale, noi modalități de a fi.

Concluzie – Cum să-ți schimbi cu adevărat personalitatea

1. Personalitatea și comportamentele: comportamentele sunt deciziile, obișnuințele și, în general, orice acțiune pe care o întreprinzi. Pentru a-ți schimba personalitatea trebuie să începi să te comporți în consecință.

2. Personalitatea și cognițiile. Sunt, de fapt, tiparele tale de gândire, felul în care te-ai obșnuit să gândești. Dacă vrei să fii un alt om, e nevoie să începi să gândești diferit. Cea mai simplă metodă este cititul.

3. Personalitatea și mediu social. Contextele sociale fie creează un cadru foarte bun pentru dezvoltare personală, fie îl sabotează. Construiește-ți mediul în așa manieră încât să te ajute în a construi personalitatea dorită.

Încă odată, acest articol a fost unul foarte general, care a servit drept hartă pentru dezoltarea ta personală. În acest sens, am adăugat foarte multe link-uri care fac trimiterea către articole specifice. Ia un singur domeniu (cogniții, emoții, comportamente etc) și citește articolele aferente.

Mult success în a construi personalitatea pe care ți-o dorești!

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *