Sari la conținut
lucian puscasu psiholog

SEMPED

Sănătate Emoțională și Mintală prin Psihoeducație
  • Acasă
  • Blog
  • Despre Mine
  • Ședințe de Psihoterapie
  • Shop
  • Contactează-mă
Coș 0
lucian puscasu psiholog

SEMPED

Sănătate Emoțională și Mintală prin Psihoeducație
  • Acasă
  • Blog
  • Despre Mine
  • Ședințe de Psihoterapie
  • Shop
  • Contactează-mă
Home » Blog » De ce trăim într-o lume nedreaptă? Cum poţi deveni un om de caracter

De ce trăim într-o lume nedreaptă? Cum poţi deveni un om de caracter

  • de Lucian Pușcașu
  • 29/02/202016/06/2021
caracter

Trăim într-o lume în care a fi o persoană de caracter are din ce în ce mai puţină valoare. La o primă vedere, societatea pare să fie împotriva oricărui om cu caracter, descărcându-şi armele mai repede şi mai dureros de fiecare dată când acesta caută să se împotrivească regulilor ei murdare. Într-adevăr, a avea o tărie de caracter în ciuda tuturor necazurilor şi nedreptăţilor, e un act de curaj din ce în ce mai greu asumat.

Dacă prin expresia “a avea caracter” înţelegem o persoană care face binele şi evită răul, raportându-ne la portretul unei lumi care valorizează mai mult răul decât binele, întrebarea e firească: mai are sens să fiu o persoană morală, bună, de caracter?

Mă adresez acelor oameni care încă mai cred că dreptatea e o valoare, că frumosul e o valoare, că binele e o valoare şi că virtuţile încă reprezintă o valoare. Altfel, întrebarea noastră capătă o nouă dimensiune şi un nou contur, care e de fapt titlul articolului: cum poţi deveni o persoană de caracter când totul pare împotriva ta? Aparent poate părea aproape fără răspuns…

Pornind de la originile binelui şi ale răului văzute prin prisma psihologiei, vom încerca să găsim răspunsurile care să ne ofere adevărul şi să încline balanţa reînnoindu-ne astfel promisiunile

1. Caracterul, pedepsele şi originile sale evoluţioniste

Supravieţuirea speciei noastre s-a ghidat după două direcţii: Adaptare şi reproducere. Adaptarea era crucială datorită pericolelor care se aflau la tot pasul. Astfel, ocazii de a fi rănit sau omorât (pedepse) se iveau în orice moment, faţă de momentele recompensării eforturilor depuse (hrană, sex, odihnă), care erau periodice.

Primejdiile l-au forţat pe individ să îşi dezvolte tot mai mult capacităţile de supriavieţuire, pe când plăcerea sexului sau a hranei, nu. Organismele care au fost mai bine adaptate la rău, au avut o probabilitate mai mare de a supraviețui și, în consecință, ar fi crescut probabilitatea de a da mai departe aceste gene.

Astfel, creierul şi-a dezvoltat mult mai mult receptivitatea faţă de pedepse decât de recompense, receptivitate care a rămas până în zilele noastre, influenţându-ne caracterul şi înclinaţia genetică de a construi şi a răspunde la un mediul pe măsură.

De exemplu, o persoană care ignoră pericolul chiar și o singură dată poate să moară. Supraviețuirea necesită atenție orientată spre rezultate negative. Binele si frumosul, doar te relaxează, nu te dezvoltă.

2. Psihologia comportamentală

Studiile din domeniul psihologiei comportamentale au ajuns la concluzia că caracterul se formează, într-o anumită măsură, prin recompensele şi pedepsele pe care le primeşte o persoană de-a lungul timpului.

Dacă faci un lucru şi primeşti o pedeapsă, mintea ta ştie că ai făcut ceva rău. Prin urmare, vei căuta să nu mai faci. Dacă primeşti o recompensă, mintea ta va şti că ai făcut un lucru bun şi continuarea comportamentului respectiv.

Plecând de la ideea cum că caracterul se formează în urma experienţelor de viaţă, ne-am putea întreba, pe bună dreptate, ce se va întâmpla cu fiecare dintre noi dacă impactul pedepselor e mai mare faţă de impactul lucrurilor pozitive din viaţa noastră? Ştim deja că societatea ne face mai mult rău decât bine.Mai are rost să trăim?

3. Caracterul e mai puternic influenţat de pedepse decât de recompense

În învățare se pot folosi recompense sau pedepse pentru a oferi feedback. Mai multe studii au comparat eficacitatea celor două pentru învățarea în sarcini. Sarcinile solicitau un răspuns activ din partea participanților.

Rezultatele au confirmat că pedepsirea răspunsurilor incorecte a fost mai eficientă decât recompensarea răspunsurilor corecte în sensul impactului asupra procesului de învăţare. Mai simplu spus, persoanele care erau pedepsite „băgau la cap că nu e bine aşa”, decât cei care făceau ceva bine şi erau recompensaţi.

Astfel, învăţarea în negativ e mai eficientă, dar mai costisitoare pentru că poate produce multă durere şi emoţii negative. În acest sens, motivația evitării pierderii este mai mare decât motivația de a câștiga ceva. Avem o predispoziţie proprie pentru a oferi mai mult pedepse, decât recompense. Aşadar, trebuie să avem grijă şi să fim conştienţi de ce consecinţe pot aduce comportamentele noastre.

4. Procese neurologice

Studii din domeniul neuroştiinţelor sugerează că stimulii negativi influenţează mult mai puternic activitatea cerebrală decât stimulii pozitivi. Spre exemplu, în identificarea unor sarcini ce presupuneau activităţi negative şi pozitive, participanţii unui studiu au înregistrat amplitudini mai mari ale undelor cerebrale din creier când observau comportamente negative faţă de cele pozitive.

Creierul nostru alocă mult mai multe resurse pentru ceea ce e negativ şi mult mai puţin pentru ce e pozitiv. De aceea probabil oamenii sunt mult mai vigilenţi când e vorba de pericole decât de eventuale oportunităţi.

Spre exemplu, dacă ar veni cineva la tine şi ţi-ar spune cum poţi câştiga 5000 de euro în doar patru ore, prezentându-ţi trei argumente, ai fi probabil reticent. Dar dacă vine altcineva şi îţi spune că eşti bolnav de cancer şi îţi prezintă tot trei argumente, ai fi la fel de reticent, dar l-ai asculta mult mai atent pentru că nu vrei să rişti!

Când doreşti să faci un lucru nou, prima dată îţi vin în minte toate scuzele şi fricile pentru a nu face acel lucru, mai degrabă decât motivele pentru a continua şi persevera proiectul respectiv. Frica de a pierde e mai mare decât curajul de a câştiga. Experimentăm mult mai intens frica şi pericolul, decât curajul şi oportunitatea.

5. Caracterul, creierul şi frica

Alte studii din domeniu au concluzionat că evenimentele care activează frica lasă urme în creier. Chiar dacă primejdia a fost înlăturată, creierul încă mai are unele regiuni încă active (asta explică vigilinţa de după un eveniment ce provoacă anxietate), iar la emoţiile pozitive nu se întâmplă acest lucru.

Urmele lăsate în creier nu pot fi şterse, doar tratate. Ele vor fi acolo pentru totdeauna. E un lucru pe care negativul îl poate face, dar pozitivul nu.

Un caracter propriu în voia sorţii?

Însumând cele discutate până aici ne putem pune întrebarea din titlul articolului: „Cum să faci faţă într-o lume în care sunt promovate mai mult pedepsele şi sabotajul, decat încurajările şi recompensele?”

O întrebare extrem de bună care, pe bună dreptate, ne-ar pune pe fiecare dintre noi pune pe gânduri. Nu încurajez gândirea negativă şi dorinţa de a scoate în evidenţă părţile negative pe care ni le oferă viaţa, dar asta nu înseamnă că trebuie să fim indiferenţi.

Astfel, vreau să îţi ofer două răspunsuri de tip recomandare pentru a face faţă calvarului vieţii şi pentru a fi o persoană de caracter.

1. Atrage ce e pozitiv şi important în viaţa ta

Primul e destul de simplu şi intuitiv. Se referă la a prelua în mod conştient controlul asupra vieţii tale şi a atrage ce e pozitiv şi de valoare pentru tine. Da, societatea mai mult te pedepseşte decât te ajută, dar există o mulţime de lucruri frumoase în această lume care îţi pot îmbucura sufletul.

Poţi să stai cu familia, să râzi cu prietenii, să desenezi, să dansezi, să sari cu paraşuta sau poţi mângâia un căţel. Posibilităţile sunt aproape infinite.

Din punct de vedere statistic ar trebui ca la fiecare lucru negativ să faci de 2 sau de 3 ori mai multe lucruri pozitive, benefice pentru tine. Astfel vei înclina balanţa în favoarea binelui, iar viaţa ta va deveni mai colorată.

Răul vine pasiv, iar binele vine activ. Asta înseamnă că tot ce e negativ vine singur în viaţa ta, fără efort, iar pentru pozitiv trebuie să iei atitudine. Caută aşadar să fii proactiv şi să atragi ce e pozitiv în viaţa ta.

2. Raportează-te la setul propriu de valori

Prima recomandare a vizat aspectele de suprafaţă prin acţiunile pe care le poţi lua. A doua face referire la aspectele interioare care se află în profunzimea fiinţei tale, mai exact la valorile personale.

Importanţa caracterului în contextul de faţă e dată de raportarea şi valorizarea a ceea ce se află în interiorul nostru, mai mult decât ce se afla în afara noastră. Concret, cu cât vei fi mai bine ancorat în realitate, stăpân pe ceea ce eşti şi ceea ce vrei, cu atât vei fi mai puţin afectat de tot ceea ce e în jurul tău, fie pozitiv, fie negativ.

Astfel orice stimul extern îşi va pierde din intensitatea subiectivă deoarece focusul principal cade pe ceea ce valorizăm şi ne reprezintă la contact cu acesta. Spre exemplu, dacă de mâine s-ar micşora cu 20% salariile tuturor bugetarilor, probabil toţi vor fi nemulţumiţi, o parte dintre aceştia vor dori să îşi schimbe locul de muncă, iar o altă parte vor prefera să continue jobul respectiv deoarece le confera sens şi semnificaţie, prin iubirea cu care fac activitatea respectivă.

Probabil acum înţelegi de ce, spre exemplu, profesorii care îşi iubesc meseria sunt mulţumiţi să continue a o practica, chiar dacă salariul şi sistemul educaţional îi descurajează. Artiştii nu primesc recunoaştere şi apreciere în societatea actuală, deşi muncesc mult şi sunt devotaţi vocaţiei lor.

De ce antreprenorii caută în mod continuu să-şi crească afacerile şi să aducă prosperitate financiară, chiar dacă sunt împovăraţi de fel și fel de legi în această direcţie.

Concluzie

Cand îţi cunoşti valoarea, caracterul, identitatea, cine eşti, de ce eşti capabil şi direcţia în viaţă, eşti dispus să plăteşti un anumit preţ pentru tot ceea ce îţi rezervă viitorul. În acest caz, caracterul tău se sprijină pe aceste principii ce servesc drept stâlp în călătoria vieţii tale. Datorită lor, tu nu te clatini.

Îţi găseşti satisfacţia adevarată nu din sursele exterioare (ceea ce îţi oferă societatea), ci din cele interioare (esti împăcat cu tine insuţi având satisfacţia lucrului bine facut). Eşti conştient că ai fost fidel vocii tale interioare care îţi ghidează viaţa, iar aceasta te animă şi te înnobilează. Ceea ce e în exterior şi plăcerile efemere nu mai au aşa mare importanţă pentru tine.

Ţie ce îţi dă putere şi speranţă să învingi în lupta vieţii? Ce te face un om de caracter?

Lucian Puşcaşu

P.S. Un articol pe aceeşi tematică, complementar celui prezentat poţi găsi dând click aici.

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Abonează-te!

Alătură-te comunității și vei primi cadou cartea "Descoperă-ți și trăiește-ți vocația"

Despre mine

Te salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar acesta este blogul meu de Educație Psihologică și Dezvoltare Personală ce are la bază activitatea mea de psiholog autor. Aceste articole reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Scopul acestor materiale este de a te ajuta pe tine în 4 mari domenii
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare
-Dezvoltare personală și îmbunătățirea abilităților sociale

lucianpuscasu7

lucianpuscasu7
Instagram post 17945237651160825 Instagram post 17945237651160825
Ce avem de învățat din cazul lui George Buhnici Ce avem de învățat din cazul lui George Buhnici
.
.
.
#vergeturi #georgebuhnici #buhnici #toleranta #psihologie #stoicism #tolerantalacritica
Mai multe... Urmărește-mă pe Instagram

Trending

  • Rusia-Ucraina
    Educație emoțională, Mediul Social & Relații Interpersonale
    2 lucruri pe care le putem face, având în vedere situația Rusia-Ucraina

    Bine-cunoscuta situație dintre Rusia-Ucraina e subiectul principal de inter...

  • narcisismul
    Psihoterapie & Sănătate mintală
    Narcisismul. Riscul nevoii de a fi special. Cum vindeci un narcisist în relație

    Narcisismul e o tulburare de personalite care îți afectează relațiile socia...

  • efectul Halo
    Mediul Social & Relații Interpersonale, Psihologie & Dezvoltare Personală, Psihoterapie & Sănătate mintală
    Efectul Halo. Un truc psihologic care te va face mai atractiv şi plăcut social

    Cu toții am avut experiența de a simți o legătură instantanee cu cineva dup...

  • binele și răul
    Psihoterapie & Sănătate mintală
    Binele și răul. Cum ia naștere răutatea în om? O Perspectivă psihologică

    Cu siguranță că ne-am pus amândoi măcar o singură dată întrebarea "de ce oa...

  • roata emoțiilor
    Educație emoțională
    Roata emoțiilor. Cum să distingi și să-ți înțelegi mai bine trăirile emoționale

    Imaginează-ți o viață fără emoții… Ar fi cam sec, nu-i așa? :) Din fericire...

Semped

9 hours ago

Semped
www.youtube.com/watch?v=yuYbPJBipYcOptimism vs Gândire pozitivă. Alternativa sănătoasă ... See MoreSee Less

Video

View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

Semped

Semped
Tratează-ți problemele emoționale:  https://bit.ly/3IrNPpu
Abonare Newsletter: https://bit.ly/3fSUZpMTe salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar aceasta este canalul meu Semped (Sănătate emoțională și mintală prin psihoeducație) ce se centrează pe Educație Psihologică și Dezvoltare Personală, ce are la bază activitatea mea de psiholog psihoterapeut. Aceste videoclipuri reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Aceste materiale au 4 direcții și formate:
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare (traume din copilărie, tulburări mintale, probleme emoționale)
-Filme psihologiceInstagram: @lucianpuscasu7
Facebook: @semped#psihologie #dezvoltarepersonala #sanatatemintala
MEDITATII - CUM FILOSOFIA NE POATE SCHIMBA VIATA
YouTube Video UC8N2Txzc5RVMfm-zNg39f2w_HmM5_zL62OU
Tratează-ți problemele emoționale:  https://bit.ly/3IrNPpu
Abonare Newsletter: https://bit.ly/3fSUZpMTe salut! 🙂 Eu sunt Lucian, iar aceasta este canalul meu Semped (Sănătate emoțională și mintală prin psihoeducație) ce se centrează pe Educație Psihologică și Dezvoltare Personală, ce are la bază activitatea mea de psiholog psihoterapeut. Aceste videoclipuri reprezintă esența practicii și a cercetărilor mele din domeniul psihologiei, ce au la bază o fundamentare științifică riguroasă însoțită de amprenta experiențelor mele personale și profesionale. Aceste materiale au 4 direcții și formate:
-Construirea sensului existențial
-Aplicațiile filosofiei stoice în sănătatea mintală și optimizarea personală
-Metode psihoterapeutice pentru a dobândi împăcarea cu trecutul și redobandirea împlinirii interioare (traume din copilărie, tulburări mintale, probleme emoționale)
-Filme psihologiceInstagram: @lucianpuscasu7
Facebook: @semped#psihologie #dezvoltarepersonala #sanatatemintala
PLANIFICAREA TIMPULUI - SECRETUL LUI NAPOLEON BONAPARTE
YouTube Video UC8N2Txzc5RVMfm-zNg39f2w_LfkrdocRZZM
Load More... Subscribe

lucianpuscasu7

lucianpuscasu7
Instagram post 17945237651160825 Instagram post 17945237651160825
Ce avem de învățat din cazul lui George Buhnici Ce avem de învățat din cazul lui George Buhnici
.
.
.
#vergeturi #georgebuhnici #buhnici #toleranta #psihologie #stoicism #tolerantalacritica
Mai multe... Urmărește-mă pe Instagram

Abonează-te

Dacă îți place acest blog, înscrie-te în comunitatea Semped și vei primi informații prin newsletter săptămânal
Semped

9 hours ago

Semped
www.youtube.com/watch?v=yuYbPJBipYcOptimism vs Gândire pozitivă. Alternativa sănătoasă ... See MoreSee Less

Video

View on Facebook
· Share

Share on Facebook Share on Twitter Share on Linked In Share by Email

© 2021 Lucian Pușcașu

We use cookies on our website to give you the most relevant experience by remembering your preferences and repeat visits. By clicking “Accept”, you consent to the use of ALL the cookies.
Cookie settingsACCEPT
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Întotdeauna activate
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuratăDescriere
cookielawinfo-checbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
SALVEAZĂ ȘI ACCEPTĂ