Sentimentul de Deprivare emoţională
Deprivarea emoțională e trauma emoțională a persoanelor care se simt neiubite, neînțelese și neprotejate de către ceilalți oameni. E sentimentul de a fi pustiit, deprivat de ceva anume pe care nu ai apucat să îl cunoşti. Prin deprivare emoțională, trăiești cu sentimentul împovărător că vei fi pentru totdeauna singur.
Deprivarea emoțională poate fi cea mai periculoasă capcană din punct de vedere al conștientizării ei. O persoană abuzată va ști că a fost abuzată, un depedent va ști care e obiectul dependenței sale, iar o persoană care se simte defectă, părăsită sau perfecționistă, va conștientiza aceste lucruri și va ști că e ceva neregulă cu situația sa.
Dar în sentimentul de deprivare emoțională, conștientizarea problemei e mult mai slabă decât în celelalte capcane mentale. Persoana ce a fost deprivată emoțional va considera ca aceasta este normalitatea, să fie singur și neînțeles.
Incapacitatea de a conștientiza acest sentiment vine dintr-un gol emoțional imens. E destul de logic: nu poți să îți dai seama că ceva lipsește, dacă nu ai avut niciodată acel lucru.
Cum se manifestă sentimentul de deprivare emoțională
Cel mai adesea se manifestă printr-o metodă de suplinire a acestei capcane prin a lucra pentru nevoile oamenilor: de sănătate sau de ajutorarea celor din jur. Ai capcaitatea de a înţelege pe oameni, dar tu nu te poţi simţi înţeles. De aceea, preferi să îi asculţi pe ei mai mult şi să vorbeşti despre tine mai puţin.
Sunt trei tipuri de deprivare emoţională:
1. De îngrijire. Se referă la căldura emoţională, atenţia şi afecţiunea fizică. Dacă n-ai fost ţinut în braţe, n-ai fost alinat, susţinut emoţional şi nu ai petrecut timp cu persoana semnificativă, atunci ai acest tip de deprivare emoţională.
2. De empatie e garanţia faptului că există cineva care îţi înţelege şi validează sentimentele. Dacă nu îţi arătai vulnerabilităţile şi neliniştile, dacă nu puteai să dai glas emoţiilor tale şi să le exprimi, dacă nu te asculta cineva cu interes când vorbeai, atunci ai acest tip de deprivare emoţională.
3. De protecţie vine din sentimentul că există cineva mai puternic care te ghidează şi te îndrumă la bine. Dacă nu a existat cineva care să îţi ofere sentimentul siguranţei şi care să ofere un sfat în momente de cumpănă, atunci ai acest tip de deprivare emoţională.
Deprivarea e cu atât mai gravă cu cât e mai intensă şi extinsă într-un număr mai mare de elemente.
Cum știi că suferi de deprivare emoțională?
În linii mair, ai convingerea că nu vei primi niciodată dragostea de care ai nevoie. Această convingere are consecințe atât în plan emoțional, cât și în plan comportamental.
1. Am nevoie de mai multă dragoste decât primesc.
2. Nimeni nu mă înţelege cu adevărat.
3. Simt deseori atracţie faţă de persoanele reci, distante, care nu imi satisfac nevoile emoţionale.
4. Resimt o stare de detaşare şi neimplicare faţă de persoanele apropiate.
5. Nu axistat niciodată o persoană care să vrea să îşi împartă viaţa cu mine şi care să îi pese cu adevărat de mine.
6. Nimeni nu îmi oferă căldură sufletească, sprijin şi afecţiune.
7. Nu există nimeni în viaţa mea care să îmi asculte trăirile cele mai profunde şi care să-mi înţeleagă nevoile şi dorinţele cele mai profunde.
8. Îmi e greu să îi las pe ceilalţi să mă protejeze sau să mă îndrume, deşi îmi doresc cu ardoare acest lucru.
9. Îmi vine greu să îi las pe ceilalţi să mă iubească.
10. Mă simt singur foarte des.
Originile deprivării emoționale
Deprivarea emoţională porneşte de la lipsa hranei emoţionale de care are nevoie copilul din partea figurii materne.
E una dintre cele mai dificil de depistat capcane. Poate şi acum te întrebi dacă tu chiar o ai. Ea nu vine din ceva care s-a întâmplat, ca în cazul celolrlalte scheme, ci din ceva ce lipseşte.
Dacă stai să îţi examinezi trecutul vei crede că părinţii tăi ţi au dat ce ai nevoie, şi nu înţelegi de unde răceala şi indiferenţa pe care o simţi. Dacă aporfundezi probabil vei observa că ei au oferit ce au putut, dar nu a fost ce ai avut nevoie, sau nu a ajuns la tine.
1. Mama nu ţine copilul în braţe sau nu îl mângâie. E rece faţă de el şi nu îi oferă suficientă afecţiune.
2. Copilul nu primeşte iubire şi căldură suficientă. Nu se simte unic în felul său, special pentru cineva.
3. Mama nu oferă atenţie, grijă şi timp suficient.
4. Nu există o relaţionare autentică şi o sincronizare între ceea ce oferă mama şi ceea ce primeşte copilul. Nevoile sale emoţionale nu sunt satisfăcute când şi cum are el nevoie.
5. Copilul nu primeşte alinare când are nevoie. Astfel caută la alte persoane alinare sau se alină singur.
6. Copilul nu primeşte sprijin şi sfaturi pentru a urma obiective pe termen lung sau o direcţie în viaţă. Prin urmare, nu ştie pe cine să se bazeze.
Emoția caracteristică în deprivare emoțională
Aici nu poate fi vorba de o emoție. Tocmai asta e problema. Lipsește ceva. Lipsește dragoste, înțelegere și ghidaj pentru problemele vieții. Dacă lipsesc aceste lucruri, viața ta emoțională e extrem de săracă. Prin urmare, nu vei putea produce alte emoții.
Desigur, dacă stai să aprofundezi sentimentul de deprivare emoțională și vei ajunge la cauză, se vor arăta adevăratele emoții: de furie și de tristețe pentru că nu te-ai simțit înțeles și iubit de către cei care avea datoria să o facă. Dar la nivel de suprafață, nu vei afișa foarte multe emoții. Vei considera că e normal să nu te simți iubit și apreciat pentru că nimeni nu a făcut asta.
Dacă ți-aș cere să stai cu oameni care să te aprecieze și chiar să te înțeleagă, care să nu te depriveze emoțional, e ca și cum ți-aș vorbi într-o limbă străină. Beneficiile aduse în plan emoțional, dacă nu le-ai experimentat niciodată cu adevărat, ți se vor părea desprinse din povești.
Deprivarea emoțională în relațiile de cuplu
În relaţii nu te poţi baza pe sprijinul emoţional al celuilalt. Chiar dacă el există, nu îl poţi simţi.
Relaţiile se încheie fie când partenerul se aproprie prea mult, fie când te aperi prea mult de intimitate alegând persoane indisponibile sau unul disponibil, dar distant şi lipsit de afecţiune.
Ştii că eşti prins în capcană când:
1. Partenerul nu ascultă. Doar el vorbeşte şi tu cauţi să îl înţelegi.
2. Ezită să ofere gesturi tandre, cum ar fi îmbrăţişări, săruturi sau orice altfel de atingeri.
3. E disponibil doar din când în când. În general e absent, rece şi distant. Cu cât e mai puţin disponibil, cu atât mai tare ai nevoie de el/ ea.
4. Tu eşti mai apropiat de a te apropria de el/ ea, decât el/ea de tine.
5. Nu îţi oferă sprijin emoţional şi nu îţi apreciază momentele de vulnerabilitate.
6. Oferi mai mult decât primeşti. Nu îţi înţelege sentimentele şi trăirile cele mai profunde.
Cum se dezvoltă capcana în cadrul relaţiei:
1. Nu îi spui partenerului ce nevoi ai şi ce simţi, iar apoi de simţi neiubit şi neînţeles pentru că nu îţi sunt îndeplinite aceste nevoi.
2. Nu îţi dai voie să fii vulnerabil cu partenerul, astfel încât el să te accepte aşa cum eşti.
3. Devii morocănos şi porţi rănchiună din cauza golului interior pe care îl ai.
4. Îţi acuzi partenerul că nu ţine la tine. Astfel, devii tot mai rece şi distant.
Tratament pentru deprivare emoționale
Soluția reală este să stai cu oamenii care chiar te apreciază și de la care poți simți căldură și afecțiune. Tu ai o capcacitate foarte restrânsă de a simți iubirea oamenilor. Așadar, un antidot pentru tine pot fi persoanele expansive emoțional, de la care poți simți suportul și înțelegerea.
1. Caută copilul deprivat emoţional din interiorul tău şi ia contactul cu el. E nevoie să îl simţi.. sau să te simtă el pe tine, mai bine spus.
2. Recunoaşte-ţi adevăratele nevoi precum şi momentele în care ele nu au fost satisfăcute.
3. Caută tiparele în care apare deprivarea emiţională. Verifică cum se manifestă deprivarea în relaţiile pe care le ai. Care sunt nevoile tale nesatisfăcute.
4. Evită persoanele reci faţă de care simţi atracţie sau relaţiile superficiale în care eşti prea implicat, pe cât posibil. Gândeşte de două ori înainte de a te asocia cu astfel de persoane şi a forma relaţii cu ele. Înţelege faptul că atracția şi chimia pentru persoana respectivă vin din capcana deprivării emoţionale care va transforma în relaţie toxică mai târziu şi nu din calităţi personale care sunt fundamentul pentru o relaţie frumoasă şi sănătoasă.
5. Stai cu oamenii calzi, stabili emoţional, care ţin la tine. Dacă e să ai o relaţie, ar fi indicat cu o persoană care îţi poate oferi prilejul de a fi vulnerabil şi care îţi oferă posibilitatea de a-ţi exprima nevoile.
6. Nu mai da vina pe partener pentru că nu te simţi iubit. Comunică-i asertiv nevoile tale şi caută toate motivele pentru care el a arătat că ţine la tine.
3 stiluri de coping în deprivare emoțională
Stilurile de coping sunt modalități comportamentale ale unei persoane, modalități care vin ca reacție a unei traume emoționale. Mai exact, sunt date de modalitățile de a te comporta în contexte similare celor din trecut care îți activează sentimentul de deprivare emoțională.
1. Capitulare: parteneri reci, care nu îndeplinesc nevoile emoționale.
2. Evitare: evită orice fel de relații intime.
3. Atac: exigent din punct de vedere emoțional cu cei apropiați.
Concluzie
Trauma înstrăinării, neînțelegerii și lipsei de iubire din partea persoanelor semnificative poate da naștere unui sentiment de deprivare emoțională în perioada copilăriei. Drept consecință, în prezent nu recunoști căldura și sprijinul oamenilor atunci când acesta apare.
Probabil chiar tu nu ai capcatiatea să oferi căldură și înțelegere deoarece nu ai experimentat tu aceste lucruri când erai copil. Legăturile de prietenie sincere și autentice, precum și o relație caracterizată de sprijin și iubire îți pot umple inima deprivată emoțional în perioada copilăriei.
Sentimentul de deprivare emoțional constintuie cea mai periculoasă capcană din punct de vedere al cinștientizării ei, deși este destul de frecventă. Ar trebui să te gândești de două ori înainte la inima ta care nu a fost hrănită cu dragoste și înțelegere și să începi să îi dai ce i se cuvine.
Lucian Pușcașu
Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.
* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*
#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger