Sari la conținut
Home » Blog » Strategii eficiente pentru războiul vieţii

Strategii eficiente pentru războiul vieţii

strategii

Nevoia de strategii

Unii ar spune că viaţa este o călătorie. Alţii, că este un exil al sufletului. Unora li se pare că e o misiune de autodescoperire, iar altora, un prilej de a moşteni Paradisul. Cultura, societatea, familia şi experienţele de viaţă ne-au determinat să vedem acest joc al vieţii în diferite moduri.

Nu voi spune că unul e mai bun decât altul, pentru că fiecare abordare te constrânge să îţi trăieşti viaţa în mod diferit. S-au scris deja mii de cărţi de filosofie doar pe această tematică.

Aşadar, nu voi intra în ele, ci îţi voi oferi doar o perspectivă mai pragmatică de abordare a problemelor vieţii prin analogia cu razboaiele câştigate prin diverse strategii de-a lungul timpului.

Problemele din rutina zilnică nu sunt altceva decât obstacole în calea rezultatelor ce vrei să le obţii. Ele trebuie rezolvate prin stabilirea unor strategii eficiente. Importanţa şi efectul unor strategii bine puse la punct a fost, încă din cele mai vechi timpuri, evidenţiat în diversele razboaie pe care le-a cunoscut omenirea.

Războiul sau orice fel de conflict este purtat și a câștigat prin strategii. Gândeşte-te la strategii ca la o serie de linii și săgeți care vizează un scop: a găsi cea mai bună rută de pe hartă prin care să ajungi cel mai sigur şi eficient la atingerea obiectivului tău.

Astfel, viața este un război. Războiul cu ea e alcătuit din mici lupte purtate pe diferite domenii în care îţi desfăşori existenţa. Vei avea nevoie să găseşti şi să reînnoieşti în mod constant noi strategii pentru a te confrunta cu situațiile dificile: relații distructive, angajamente ce le vei regreta, riscuri şi pierderi materiale şi personale. Cum alegi să te confruntați cu aceste dificultăți va determina soarta ta.

Personal, am găsit două modalităţi de raportare la dificultăţile respective: În plan extern, prin construirea de strategii sub forma unui plan bine construit, care să rezolve probleme producând rezultate în lumea reală, şi în plan intern, prin raportarea la tine însuţi sub forma îmbunătăţirii raportării la propria persoană şi la viziunea asupra vieţii.

Cele două se influenţează reciproc. Lucrând la una o vei îmbunătăţi pe cealaltă. Deşi e un proces continuu, unic pentru fiecare om în parte, îţi voi oferi câteva puncte de reper pentru a înţelege şi intui mai bine acest demers.

Planul nu aduce nimic. A planifica e totul

Viaţa este un război. Războiul se câştigă prin strategii. E nevoie de un plan care să îmbine perfect aceste strategii. De aici reiese că totul pleacă de la a construi un plan pentru întreaga viaţă. Dar un plan elaborat în câteva zile nu poate determina tot parcursul vieţii tale deoarece vor fi evenimente la care nici măcar nu poţi visa în prezent, asta e clar.

În viață ca în război, nimic nu se întâmplă așa cum te aștepți tu. Niciodată. Pentru a dezvolta strategii ai nevoie să investeşti timp şi resurse. Ai nevoie de angajament pentru a face acest lucru şi de disciplină pentru a-l respecta pe termen lung. Un plan slab e deseori mai rău decât să nu plănuieşti deloc.

În cele din urmă, un plan pus pe hârtie nu aduce nimic în lumea reală. Nu ai nicio garanţie că te va duce la rezultatele dorite. Ba mai mult, se poate ca planul respectiv să dea greş încă de la primele încercări. Dacă iei în calcul toate acestea, îţi dai seama că planul nu înseamnă nimic.

Deci de ce mai e necesar? Pentru că procesul planificării e cel care aduce beneficiile enumerate. În fiecare moment există o infinitate de lucruri ce se pot întâmpla, care contravin planului iniţial. E vorba că neprevăzutul e la tot pasul, deci trebuie să te adaptezi de fiecare dată pentru a modifica parcursul spre obiectivul tău. De aici rezultă că planul iniţial nu e unul permanent.

Pentru a scoate adevăratele beneficii din ele trebuie să te orientezi spre procesul planificării. El e cel care îţi oferă claritate, viziune, motivaţie şi inspiraţie. Dacă eşti axat pe el pe termen lung, îţi va aduce o serie de beneficii:

Beneficiile planificării

1. Setează direcţii şi stabileşte priorităţile. Strategia îţi oferă claritate cu privire la drumul tău către succes, iar priorităţile determină luarea celor mai bune decizii pentru a aduce viziunea ta în planul real. Strategia te ajută să înţelegi la ce să lucrezi în general şi la ce ar trebui să lucrezi prima dată în mod specific.

2. Setează viziunea colaboratorilor pe aceeaşi direcţie. Fiecare om e diferit cu o viziune unică asupra vieţii. Asta se va reflecta şi în politicile de abordare a problemelor. Strategia te ajută să stabileşti un parteneriat prin suprapunerea punctelor comune de la fiecare participant.

Ea înglobează fiecare punct de vedere, după principiul “două capete (sau mai multe) gândesc mai bine decât unul”. Nimic frumos nu se realizează de unul singur. Planul îi uneşte pe oameni în realizarea lucrurilor frumoase în viaţă.

3. Simplifică luarea deciziilor. Vor apărea multe oportunităţi şi obstacole de-a lungul timpului. Strategia stabileşte o direcţie generală. Lucrurile aparent benefice uneori pot să nu fie benefice pentru tine, iar lucrurile care sabotează viziunea trebuie rezolvate imediat.

Raportându-te la ea, vei şti exact ce trebuie să eviţi şi cum să depăşeşti situaţiile problematice. Eliminarea oportunităţilor nefolositoare se realizează prin raportare la priorităţi, iar rezolvarea lor, prin aplicarea rapidă a soluţiilor găsite.

4. Setează angajamente. Un lucru foarte interesant apare când îți setezi angajamente. Acum nu se mai pune problema de acţiuni superficiale, ci de implicarea activă a identităţii tale în ele. Prin angajamentele personale îţi mobilizezi propriile resurse pentru a ajunge la succes.

Astfel, ajungi să găseşti strategii pentru o viaţă mai bună şi mai împlinită, mulţumit de tine însuţi şi de restul ce-l ai mai presus de respectarea angajamentelor respective.

Secretul lui Napoleon Bonaparte

Faima lui Napoleon a fost recunoscută la nivel mondial pentru nenumăratele sale victorii în războaiele purtate. Din exterior se observa un om care parcă intuia fiecare mişcare a inamicilor şi reuşea să găsească imediat soluţii, chiar dacă situaţia era fără scăpare.

În realitate însă, secretul marelui general francez nu era o intuiţie desăvârşită, ci o pregătire intensă înainte de fiecare război. Napoelon studia în amănunt fiecare hartă a teritoriilor din jurul câmpului de bătălie: fiecare lac, mlaştină, zonă de deal sau de câmp.

Căuta toate sursele de informaţii cu privire la inamicii săi, pentru a le descoperi punctele slabe şi pe cele forte. Le studia bătăliile prin care trecuseră pentru a observa care este strategia inamică.

Toate acestea puse laolaltă, pentru a descoperi care e cea mai bună modalitate de a aborda lupta ce va veni. Îşi construia o strategie extrem de flexibilă care permitea foarte uşor şi natural o mulţime de modificări, în funcţie de schimbările din timpul bătăliei ce aveau să se petreacă.

El îşi punea întrebarea “Dacă se întâmplă x, ce aş putea face pentru a remedia şi merge şi mai departe? Dacă o parte din planul meu eşuează, ce pot face pentru a recupera?” Planul său era într-atât de fluid încât îi oferea atât de multe opţiuni astfel că se putea adapta la infinit fiecărei noi situaţii.

Secretul său consta într-o analiză extrem de detaliată a fiecărei componente a războilui: de la câmpul de luptă, până la psihologia ultimului soldat inamic.

În cele din urmă, nimic în lumea asta nu e sigur. Reacţiile oamenilor sunt ciudate sau surprinzătoare, iar oamenii tăi pot comite acte scandaloase de neimaginat. Dacă întâmpini situațiile dinamice ale vieții cu planuri şi strategii rigide, dacă te gândeşti să deții doar poziții fixe, dacă te bazezi pe tehnologie pentru a rezolva problemele zilnice atunci eşti sortit pierzării.

Evenimentele se vor schimba mai repede decât te poți tu adapta lor și haosul va intra în sistemul tău de rezolvare e problemelor.

Într-o lume din ce în ce mai complexă, modul de planificare al lui Napoleon este singura soluție rațională. Absoarbe cât mai multe informații și cât mai multe detalii posibile. Analizează situațiile în profunzime, încercând să-ți imaginezi răspunsurile problematice și încurcăturile care s-ar putea întâmpla.

Nu te pierde în acest labirint de analiză, ci foloseşte-l pentru a formula strategii bazate pe un plan flexibil, care să te pună în poziții cu posibilitatea de adaptare. Păstrează lucrurile reglabile. Orice haos care îți vine în cale să fie canalizat către planul principal. În practicarea acestei politici, vei ajunge să înțelegi dictonul lui Napoleon potrivit căruia norocul este ceva creat de tine.

A planifica continuu strategii caresă te menţină flexibil este esenţa raportării tale la planul extern. Hai să vedem în continuare, ce trebuie să faci pentru planul intern.

1. Redu zgomotul mental

Mintea ta este punctul de plecare al tuturor strategiilor. O minte care este ușor copleșită de emoție, care își are rădăcinile în trecut în loc de prezent, care nu poate vedea lumea cu claritate și cu un simţ al urgenței, nu va fi în stare să creeze strategii de durată. Ele vor fi distorsionate de toate piedicile pe care ţi le pune mintea ta.

Obstacolele nu sunt râuri sau munți sau alte persoane, ci obstacolul este în tine. Dacă te simți pierdut și confuz, dacă pierzi sentimentul de direcție, dacă nu poţi să-ţi corectezi greşelile, nu vei putea niciodată să treci la a cuceri noi orizonuri şi noi teritorii. Viaţa ta va fi mereu aceeaşi. Nu o irosi în mediocritate.

Fii întotdeauna pregătit pentru a intra în luptă. Totul depinde de modul în care alegi să priveşti lumea. O schimbare de perspectivă te poate transforma dintr-un simplu pion pe o tabla de şah într-un luptător motivat și creativ. Totul pleacă din mintea ta.

2. Fii axat pe prezent

Nu asuma niciodata că succesele trecute vor continua în viitor. De fapt, succesele tale trecute sunt cel mai mare obstacol al tău: fiecare bătălie, fiecare război, este diferit și nu poți presupune că ceea ce a funcționat înainte va funcționa astăzi.

Trebuie să te dezlegi de trecut și să deschizi ochii spre prezent. Tendința ta de a lupta cu aceleaşi tipuri de strategii în următorul război poate duce la războiul tău final.

În loc de a visa la salvare sau în speranța unui viitor mai bun, trebuie să te confrunţi cu problema pe care o ai acum. Oamenii care se implică complet în problema imediată sunt de temut deoarece aceştia se concentrează atât de intens, încât reuşesc să găsească în câteva momente strategii mult mai eficiente decât ale altora, găsite în ore bune.

Trebuie să te desprinzi de trecut şi să fii axat pe prezent. Tendința de complăcere într-o luptă câştigată va diminua şansa pentru a câştiga războiul. Un sentiment de urgență vine prin formarea unei conexiuni puternice până în prezent.

3. Fii onest cu tine

Pentru a deveni un adevărat strateg, ai nevoie să îndeplineşti trei condiţii. În primul rând, să devii conștient de slăbiciunea care poate lua stăpânire pe mintea ta.

Fiecare are punctele lui slabe şi proprii demoni interiori. Aceşti demoni au crescut în timp datorită experienţelor traumatice şi se hrănesc cu sufletul nostru de fiecare dată când opunem rezistenţă lor, sau îi desconsiderăm.

Dacă scapi demonii de sub control, ei te vor devora încet, indiferent de ce strategii îţi planifici. Nu-ţi neglija demonii, iubeşte-i şi fă-i prietenii tăi. Vor fi cei mai loiali servitori în lupta vieţii.

În al doilea rând, fii gata să declari război tuturor greutăţilor ce vor urma. Nicio problemă nu va dispărea de la sine. Niciodată. Cu cât o laşi mai mult acolo, cu atât va prinde rădăcini şi se va extinde ca o lepră peste toate domeniile vieţii tale.

Aşadar, nu ingnora o problemă când aceasta apare, indiferent de cât de mică e. Fii precaut pentru că prea rar lucrurile se rezolvă fără ca măcar să privim la ele. Poate cel mai important, orice problemă e acolo ca să te înveţe ceva. Ea nu a apărut întâmplător, ci pentru că e spre binele tău. Universul ţi-a trimis-o ca pe o provocare. Bucură-te de ea!

În al treilea rând, fii nemilos și luptă continuu. Poate că această idee te-a dus cu gândul la violenţa fizică din timpul răboaielor. Îţi reamintesc că vorbim de un război psihologic. În psihologie, acest concept e numit “zona de confort”. Pe scurt, când eşti la loc călduţ, fără nicio problemă, atunci începe declinul tău. De aici şi vorba clasică care spune că “Când totul mergea bine, a intervenit asta”.

Reversul e cel mai bine observat la campionii din lumea sporturilor. Aceşti oameni au sacrificat ani de zile la rândul pentru a ajunge în topul celor mai buni oameni din domeniul lor şi a câştiga faima şi recunoaşterea meritelor lor.

Ei au luptat în fiecare meci şi în fiecare competiţie, doborând orice adversar pentru a urca pe podium şi a lua ceea ce li se cuvine. Asemeni unui campion, luptând continuu, la un moment dat viaţa va obosi, iar tu vei câştiga teren şi îi vei obţine comorile sale. Eşti pregătit să plăteşti preţul pentru ele?

4. Adoptă o gândire flexibilă

Problemele pe care le ai în viaţă sunt unice. La fel e şi personalitatea ta cu resursele şi capacităţile ei. Trebuie mai multe tipuri de strategii, specifice pentru fiecare în parte, dar care să ţină cont de posibilităţile tale. Astfel, orice tipuri de strategii ai construi, ele trebuie să reprezinte o legătură între problema rezolvabilă şi personalitatea ta.

Circumstanţele sunt şi ele unice în timp. Nicio situaţie nu se va repeta vreodată. Trebuie să faci tot ceea ce ţine de tine, dar vor fi unele lucruri asupra cărora nu ai niciun control, cum ar fi cirmustanţele de viaţă. E nevoie să îţi calibrezi strategiile după cum te poartă valul luptei, pentru a fi flexibil.

Problema cu care ne confruntăm în strategii și în viață este că fiecare dintre noi este unic cu o personalitate la fel de unică. Circumstanțele noastre sunt de asemenea unice. Dar, de cele mai multe ori, abia suntem conștienți de ceea ce ne face diferiţi. Cu alte cuvinte, cine suntem cu adevarat. Ideile noastre provin din cărți, de la profesori, sau de la tot felul de influențe nevăzute.

Pentru aceasta, cea mai mare putere nu va veni din resursele pe care le ai la îndemână, punctele tale forte, nici măcar din cele mai bine puse la punct strategii posibile. Toate acestea sunt egale cu zero dacă nu îţi dezvolţi abilitatea de a analiza mediul înconjurător şi de a citi oamenii din jurul tău.

Înţelegându-le mintea şi identitatea, vei lua cele mai bune decizii cu privire la cei cu care vrei să colaborezi, pe cine vrei să eviţi şi cu cine urmează să lupţi.

Liderii care şi-au folosit cel mai bine inteligența, Moise, Hannibal, Napoleon Bonaparte, Julius Cezar, Winston Churchill, Abraham Lincoln, au avut în primul rând un simţ al naturii umane. Și-au perfecționat abilitățile prin observarea oamenilor.

Au putut intui astfel mişcarile inamicilor, loialitatea aliaţilor şi cum să se folosească de ambele în atingerea rezultatelor. Cine nu dezvoltă această abilitate, nu va reuşi niciodată să câştige luptele vieţii, indiferent de câte strategii ar formula.

Concluzie

Viaţa poate fi văzută prin prisma unui război continuu. Pentru a câştiga diferitele lupte şi a fi încununat drept un campion la sfârşit, e nevoie să adopţi periodic diferite strategii care să te ajute să câştigi confruntările.

Prin formularea de strategii, tu îmbini gândirea orientată spre exterior şi spre rezultate, cu cea orientată spre interior, menită să te menţină conectat la propria esenţă şi identitate de-a lungul întregii vieţi. Dacă cele două se află în echilibru prin acele strategii bine definite, războiul vieţii va fi purtat cu satisfacţie, perseverenţă şi împlinire.

Lucian Puşcaşu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *