Sari la conținut
Home » Blog » Dezvoltare personala: 2 aplicatii asupra schimbarii propriei mentalitati

Dezvoltare personala: 2 aplicatii asupra schimbarii propriei mentalitati

dezvoltare personala

Când e vorba de dezvoltare personală, se pot înțelege foarte multe lucruri: a-ți dezvolta anumite trăsături, a dobândi diferite competențe etc. Însă din experiența mea, dar mai ales din propriile mele cercetări în domeniul psihologiei, adevărata dezvoltare personala vine prin schimbarea comportamentelor/ acțiunilor și din a gândirii/tiparelor mentale.

Cele două pot părea concepte generale, dar dacă îți faci un plan concret în care să analizezi pe îndelete aceste elemente, lucrurile devin mult mai clare și mai practice. Asta urmează să facem în rândurile următoare. 🙂

Putem compara mintea umană cu un pământ fertil în care poate fi plantată orice sămânță. Lăsată să încolțească, ea devine un copăcel, în timp ea crește și se dezvoltă și, în final, ajunge să ofere rod bogat.

Gândurile implantate în mintea ta urmează același principiu: păstrate în subconștient, persistă până când ajung convingeri, iar ele vor conduce la fapte ce influențează anumite rezultate.

Din păcate, în primii ani de viață, noi nu suntem capabili să ne creăm singuri propria mentalitate după bunul plac datorită lipsei experienței de viață și a incapacitățîi biologice de a face acest lucru, deoarece creierul nu e suficient de dezvoltat.

Ba mai mult, el ajunge să “absoarbă că un burete” tot ce vine din mediul exterior, însă fără a avea capacitatea de a discerne între ce e adevărat pentru el și ce nu e. Ajungi să faci dezvoltare personală fără să îți dai seama.

1. Conștientizarea vechiului tipar mental

Îmi aduc aminte când am început să studiez, mai mult inconștient, cum funcționează dinamică socială și comportamentul oamenilor în relațiile ce le au între ei, iar apoi ce înseamna dezvoltare personala, în urmă cu aproape 3 ani de zile.

Pe atunci eram extrem de confuz și prins în tot felul de întrebări ce îmi dădeau toată realitatea peste cap… aveam anumite expectanțe față de cei din jur, ori evenimente ce mă așteptăm să se întâmple pe plan social și alte și alte credințe care bineînțeles că nu se potriveau cu realitatea în care locuiam.

După timp îndelungat de studiu și reflecție, ajung la concluzia că CONDIȚIONAREA SOCIALĂ ÎȚI DEFORMEAZĂ ALEGEREA FORMĂRII PROPRIEI REALITATI EXTREM DE MULT… pentru că tot ceea ce foarte mult din ce ai fost învățat, nu e conform cu ceea ce ești tu, de fapt.

Să explicăm:

Dacă ai crescut cu mentalitatea cum că ești o persoană introvertită, izolată de restul lumii, oamenii preferă persoanele carismatice și care știu să converseze, probabil ți s-au format convingerile în consecință, iar realitatea ta este că eșți introveritit, izolat, nu ai ce caută în contactele sociale…=> MINCIUNĂ!

Studiile din psihologie denotă că fiecare persoană are potențialul genetic de a-și dezvoltă abilități sociale remarcabile, la fel că orice alt om. Faptul că te simți izolat e o credință falsă care ți-a deformat realitatea! Ai făcut fără să vrei o dezvoltare personala greșită.

Crescând cu mentalitatea cum că nu meriți iubire pentru că ai avut o familie abuzivă, ori dezbinată, probabil ți s-a format o imagine inconștiență a ceea ce înseamnă iubirea, considerând că e vină ta că nu te ridici la standardele familiei tale în trecut….iar în prezent ai convingerea că nu meriți iubire… timpul a trecut, dar tu ai acelelasi traume și convingeri false care ți-au format percepția asupra mediului în care trăiești.

Dacă ți-ai petrecut primii ani într-o familie săracă, în care ai fost învățat că banii puțini se câștigă greu, iar abundență materială este un lucru rău obținută doar pe cai necinstite… nu e de mirare că acum ai ajuns falit și simți repulsie față de persoanele împlinite pe domeniul financiar.

Înțelegi legăturile? Nu e aproape nicio diferența biologică între un om sau altul… diferă doar modalitatea în care a fost crescut și educat cu privire la domeniile vieții: financiar, sănătate, iubire, vocație, social etc.

Conștientizează vechile convingeri și scapă de ele. Ți-am oferit un modelul mai sus, ai nevoie doar să îți dai seama ce anume te-a influențat negativ în tot acest timp. Poți face asta foarte ușor prin întrebarea: „de ce îmi vine greu/imposibil să am rezultate în domeniul X” și prin acest mod afli exact unde trebuie să-ți îndrepți atenția.

Lumea e extrem de obiectivă.

Copacul e copac indiferent dacă îți ține ție umbră sau nu.

Mașina e mășină indiferent dacă ești tu la volanul ei sau trece pe lângă tine că autostopist.

Muzica clasică e o formă de muzică care are proprietăți benefice asupra neurologiei creierului, indiferent dacă tu o consideri artă sau o pierdere de timp.

Cărțile sunt niște foi prinse într-un cotor care conțin diferite informații, indiferent dacă ele sunt relevante pentru tine sau nu.

Realitatea e obiectivă! Formeaz-o în funcție de cum îți dorești tu, nu cum vor alții…

2. Construirea noului tipar mental

Construiește noile convingeri. E un prim pas când e vorba de dezvoltare personală. Poți face asta prin autoeducație, citit, scris, experiență diferită în domeniile unde vrei rezultate sau orice altă unealtă care simți că îți construiește gândirea și realitatea în conformitate.

E un proces destul de lung și necesită multă introspecție pentru a scoate la suprafață “gunoaiele” și de a-ți forma singur o nouă mentalitate. Vei avea nevoie să fii perseverent!

Așadar, cum ar trebui să arate nouă ta mentalitate, congruentă cu cine ești tu și ce vrei de la tine însuți?

Când te raportezi la idealurile tale, la obiectivele ce ți le-ai propus și începi să privești realist lucrurile, realizezi că tot ceea ce îți dorești poate fi îndeplinit dacă îți asumi prealuarea unor anumite obiceiuri, anumitor acțiuni, a învață în mod constant din greșeli, mai exact, a prealua un anumit tip de identitate.

Probabil știi deja vorba aceea: „dacă vrei să obțîi un anumit lucru, ai nevoie să fii persoana în măsură de a le obține.”

Dacă vrei să ai banii unui manager de top, ai nevoie de mentalitatea și abilitățile unuia.
Dacă vrei să ai o relație cu o persoană de sex opus, ai nevoie să fii tu prima dată persoană capabilă de iubire prin a-ți rezolva toate problemele interioare ce te sabotează în această direcție.
Dacă vrei să fii împlinit la locul de muncă, ai nevoie să fii omul care-și trăiește vocația.

Vorbim aici despre o idee destul de generală: Cum faci transcederea de la persoana care sunt, la persoana care vreau să fiu. De fapt, însuși conceptul de „SEMPED” presupune aceasta, văzut într-o paleta destul de largă comparat cu totalitatea domeniilor vieții: social, financiar, personal, vocațional etc.

Deși e un concept general, am găsit câteva metode de a explică trecerea de la ceea ce ești tu în prezent, la persoana la care poți lucra să devii. Poți lămuri asta chiar acum, dacă ai câteva minute la dispoziție, un pix și o foaie.

1. Cum aș vrea să fiu?
În primul rând treci pe foaie toate rezultatele pe care vrei să le obții indiferent de domeniul de activitate. Ținând cont de acestea îți enumeri toate trăsăturile și obiceiurile de care ai nevoie pentru a le obține, cât mai realist cu putință. În linii mari, conturezi un portret al personalității ce vrei să o ai, dar și a modul în care această acționează și se comportă.

2. Cine sunt eu?
Aici treci pe hârtie cum te vezi tu pe ține cât mai realist posibil: ce gândesc de obicei, cum mă comport, care sunt activitățile întreprinse în rutima mea zilnică etc. Practic, conturezi prin dezvoltare personala identitatea pe care o vezi acum la ține însuți.

3. Atuuri și discrepanțe.
Atuuri = unde se suprapune ceea ce vreau să devin cu ceea ce sunt deja.
Discrepanțe = prin ce diferă ceea ce ceea ce sunt față de ceea ce vreau să devin.

Pur și simplu compari cele două portrete de personalitate și îți întocmești un plan prin care diminuezi discrepanțele și consolidezi atuurile. Prin plan se înțelege totalitatea acțiunilor precise pe care le întreprinzi astfel încât să-ți formezi comportamentele conforme cu personalitatea care vrei să devii, să să uiți vechile comportamente care nu sunt în concordanță.

4. Acționează, acționează, acționează!
Dacă ai executat cum trebuie pașii anteriori nu-ți rămâne decât să pui în aplicare acțiunile conforme până când înveți noile comportamente, nou stil de gândire, noul mod de a fi!

Fundamentul științific în tot ce ți-am prezentat constă în datele pe care le avem din domeniul neurologiei. După cum tot am mai spus și în alte newslettere/articole, tot ceea ce se întâmplă este în mintea noastră. Lumea exterioară e obiectivă în totalitate, dar ea capătă „culoarea” pe care i-o dăm noi, mai exact cum alege mintea noastră să o interpreteze.

Concret, de fiecare dată când execuți un comportament, creierul tău parcurge un anumit traseu sinaptic. Practic, tu îți „trezești” anumiți neuroni și îi pui la treaba asociindu-se pentru a învață cele menționate mai sus.

De fiecare dată când repeți o anumită acțiune, neuronii tăi repetă traseul sinaptic întreprins și îl învață din ce în ce mai bine. Acesta e motivul pentru care se spune că „repetiția e mama învățăturii!”.

Din punct de vedere neurologic, prin repetiție are loc formarea și consolidarea acelorași tipuri de sinapse care se reflectă în anumite comportamente umane.

Pentru că aceste informațîi să-și găsească utilitatea, vreau să iei chiar acum un pix și o foaie și să conturezi cele două portrete ale personalității tale, actuală și ideală, dar mai ales să iei acțiune pentru a face o dezvoltare personală concretă!

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *