Banii nu aduc fericirea neapărat, dar rezolvă problemele pe care lipsa banilor le creează. Printre posibilele probleme se numără și cele emoționale. Prin urmare, putem spune că banii ne pot ajuta să fim mai sănătoși emoțional, dacă-i utilizăm cu înțelepciune. Repet: cu înțelepciune! Tocmai de asta e imperativ necesară educația financiară.
O perspectivă științifică
Studiile arată că fericirea nu crește odată cu volumul de bani ci cu sentimentul de libertate financiară pe care îl are individul. Asta înseamnă că nu îți trebuie o cantitate fixă de bani, ci de atât cât să îți satisfaci nevoile fiziologice și emoționale. Deci sunt importanti până într-un anumit punct.
Degeaba spunem noi că cele mai importante lucruri nu costă nimic. Așa o fi, dar acelea imediat aproape cele mai importante, costă bani. Trăim într-o lume materiale unde schimbul de bunuri, servicii și unele experiențe se realizează și se trăiesc prin acest mijloc numit de educația financiară “banul”.
Sigur, putem să ne scuzăm și să ne păcălim singuri spunând că familia, sănătatea, Dumnezeu sau prietenii sunt mai importanți. Dar la final de zi, în lipsă de educație financiară, acumulăm bani în mod obsesiv, sau mai rău, să îi cheltuim fără simț de răspundere primind emoții de repulsie și tristețe la schimb, sabotându-ne viața cu toate aceste domenii pe care le valorizăm. Hai să vedem așadar ce beneficii aduc banii astfel încât să ne îmbunătățim relația cu ei.
Beneficiile psihologice aduse de educația financiară
1. Cunoaștere de sine.
Banii sunt un simplu instrument care amplifică ce este în interior. Dar dacă nu ai instrumentul, nu-ți poți da seama ce este în interior. La fel cum un pictor nu-și poate da seama de ce este capabil fără coala alba și pensulă, un scriitor fără hârtie și instrument de scris, la fel omul nu știe cine este constrâns de lipsa banilor.
Nu ai timp să îți descoperi talentele și să le practici pentru că trebuie să mergi la job pentru a-ți achita datoriile. Nu ai oportunitatea de a vedea cum reacționezi la situații noi pentru că ești obligat să faci treburile vechi. Nu poți să-ți testezi abilitățile în probleme noi, toleranța în fața necunoscutului și rezistența în fața provocărilor.
Însă când nu mai ai lipsuri, nu mai ai constrângeri. Când nu mai ai constrângeri, vezi oportunități, iar oportunitățile aduc experiențe prin care tu te poti descoperi. Deci trebuie să înveți educația financiară nu pentru a face bani, ci pentru a te cunoaște și dezvolta personal. Ce faci după ce ai bani reprezintă cine ești tu cu adevărat.
2. Sens și semnificație
“De ce îi este omului de astăzi foame? De iubire și de sens” – Nicolae Steinhardt
Sufletul nostru este insetat de iubire și înfometat de sens, iar sensul se dobândește când facem lucruri cu iubire pentru alții. Sensul înseamnă să ne îndreptăm cursul vieții către un scop în care credem, către acel ceva care ne asigură că viața noastră nu a fost trăită în zadar.
Una dintre principalele lucruri care oferă sens vieții este a-i ajuta pe semenii noștri. Pur și simplu e în firea noastră să vrem să ajutăm pe ceilalți. Vrei să ai o viață plină de sens? Ajută-ți semenii! Cu asta nu dai greș.
Tocmai de aceea, oamenii bogați sunt motivați mai mult de ce lasă în urmă, de impactul pe care-l au în timp ce fac banii si nu de bani in sine.
Gândește-te numai cum funcționează dinamica socială: oamenii oferă bani pentru valoarea pe care altcineva o aduce în viața lor. Cu cât aduci mai multă valoare, cu atât impactezi în bine viețile celor din jur.
Deci banii pe care îi primești vin la pachet cu sensul pe care-l simți de pe urma acțiunilor orientate în folosul altora. Banii sunt bunul material care se vede în buzunare, iar sensul reprezintă bunul emoțional care se simte în suflet. Ambele vin mână-n-mână și sunt un efect al impactului pe care-l produci.
3. A excela în virtute
Despre virtuți am vorbit și în alte articole. Virtuțile sunt singurul lucru bun în sine, care ne dezvoltă și ne înfrumusețează caracterul. Însă virtuțile nu pot fi puse în lumină doar la nivel declarativ, dar ele trebuie puse în valoare prin comportamente concrete.
Când ești înțelept, știi în ce direcție circulă banii și cum poți interveni pentru a-i îndrepta spre tine. Când ești curajos îți asumi riscuri de a-i multiplica prin intermediul afacerilor sau investițiilor. Când ești cumpătat îți gestionezi finanțele și folosești mai mult sau mai puțin decât trebuie.
Iar dacă ești drept față de oameni, oferi societății partea care i se cuvine din câștigurile tale, contribuind la binele comun și lucrând astfel la o societate mai bună pentru tine și oamenii din jurul tău.
Educația financiară este o una dintre instrumentele ce ne fac mai virtuoși, ce ne dezvoltă caracterul, iar asta ne duce la punctul următor
4. Devii o persoană etică, mai puternică și stabilă emoțional
În concepția filosofilor stoici, nu există oameni răi, ci doar oameni care nu au cunoscut bucuria de trăi o viață frumoasă și virtuoasă. Când eu aleg să trăiesc conform cu principiile, cu ce este corect și frumos, atunci devin mai puternic și stabil emoțional drept consecință.
Dar nu pot ști cât de etic sunt, până nu sunt pus la încercare, iar după cum știi, banii constituie adevăratul test. E ușor să spui că ești virtuos când nu ai finanțe și ești forțat de context să te comporți bine pentru că nu poți face rău nimănui. Însă când ai bani, ai și putere, iar ce faci tu cu această putere determină calitatea caracterului tău.
5. Libertate în gândire, simțire și comportament
Tu vrei să fii o persoană etică/ virtuoasă. Tot ce faci ține astfel de latura ta internă, vine din interiorul tău. Prin urmare, ești motivat de implinirea valorilor interioare nu de cele exterioare. Însă când ești motivat de motivații externe de tip statut și posesiuni financiare, tu devii sclavul lor și nu mai trăiești liber. Astfel, devii o cauză a lumii exterioare și nu un efect al ei.
Tu nu îți dorești lucruri exterioare din motivație exterioară. Îți dorești lucruri exterioare, în cazul nostru banii, pentru că sunt o modalitate de a externaliza ceea cee in interiorul tău. E doar o cale de a-ți urma drumul, valorile si misiunea personală.
De aceea să nu fii motivat sau atras de lucruri exterioare, ci să le vezi doar ca o modalitate de a exterioriza valorile tale interne.
Atasamentele emotionale vin din nevoi emotionale neindeplinite. Când ești vindecat de toate dorintele toxice ești cu adevărat liber și poți formula obiective congruente cu ce vrei tu de fapt, nu conform cu ce ai fost condiționat să crezi că vrei.
Recomandări în educația financiară
Recomandările nu vor fi teoretice, ci practice. Sunt decizii și acțiuni pe care trebuie să le iei chiar de astăzi.
1. Pune banii sa munceasca pentru tine. Învață despre investițiile de capital, despre fluxul și circuitul banilor în societate, cum să îi administrezi precum și în ce să îi investești și în ce procentaje.
2. Construiește o afacere automatizată, o afacere care să funcționeze fără tine. O carte ce ți-o pot recomanda în acest sens este “Mitul întreprinzătorului” – Michael E. Gerber
3. Fă o activitate care să nu aduca doar bani, ci și sens existențial. Spre exemplu, pentru mine e mai usor să fac terapie și să primesc 200 de lei pentru 50 de minute decât dacă aș investi același timp și aș primi aceeasi sumă de bani pentru altă activitate. Aceasta profesie conferă sens vieții mele, nu doar bani. Deci daca pierd bani, nu voi nefericit.
Concluzie
Educația financiară oferă oportunități de a ne dezvolta caracterul, a excela în virtute, a deveni mai puternici emoțional și de a trăi o viață liberă. Nu faci din bani un scop în sine, ci un mijloc, un instrument și o oportunitate în a atinge toate cele de mai sus. Recomand educația financiară la fel de mult precum o recomand pe cea emoțională!
Lucian Pușcașu
P.S. Un articol ce tratează filosofia banilor găsești aici: și un altul despre cum să ne păstrăm sănătatea mintală în timp ce îi folosim chiar aici:
* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*
#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger
Banii sunt importanti, dar adesea subestimați. Este esențial să înțelegem că fericirea nu se măsoară în cantități de bani ci în sentimentul de libertate și de control garantat. Educația financiară ne poate ajuta să îi folosim cum trebuie, așa încât să ne ofere mai multă siguranță și mai mult sens în vieți.
Asta inseamna intelepciunea:)