Sari la conținut
Home » Blog » Educație financiară. O perspectivă filosofică despre bani

Educație financiară. O perspectivă filosofică despre bani

educație financiară

Termenul de „educație financiară” face referire la o formă de învățare ce vizează înțelegerea banilor și a sistemelor financiare, a mecanismelor ce asigură circularitatea lor precum și disciplina comportamentală de a ajunge în posesia acestora și a le folosi pentru a genera și mai mult din ceea ce sunt.

Dacă vei căuta pe internet orice legat de educație financiară vei găsi definiții și mai bune decât aceasta pe care, să fiu sincer, mai mult am invetat-o, și vei primi o educație foarte pragmatică despre bani, cu grafice, estimări, cifre și planuri.

Pe lângă toate acestea care sunt extrem de bune, m-am gândit să îți ofer o perspectivă filosofică, în scopul de a oferi un tablou complet despre ce presupune o educație financiară corectă. 

Principiile și tehnicile pragmatice te vor duce într-un mod foarte eficient în posesia banilor pe care-i vrei, iar filosofia din spatele banilor îți oferă înțelepciunea de a ști ce să faci cu ei atunci când îi ai, înainte să îi ai și chiar și după ce pleacă de tine.

Educație financiară – La granița dintre virtute și viciozitate

Filosofia ne învață să trăim frumos, să ducem o viață care merită trăită. Ea ne îndeamnă să folosim tot ce avem la îndemână în a reuși acest lucru, inclusiv banii. Însă banii trebuie folosiți doar pentru scopul pentru care au fost creați: a ne ajuta să supraviețuim și să prosperăm. Tot ceea ce este în plus ne duce spre viciu și ne distruge.

Filosoful Seneca ne spune că nevoile naturale pot fi satisfăcute, însă cele nenaturale, niciodată. Să-ți satisfaci o nevoie naturală cum e cea de hrană sau de adăpost e relativ destul de ușor. Cu toții ne permitem o locuință și o masă caldă.

Însă când e vorba de a avea posesiuni, de a fi recunoscuți, de a ne creea o imagine și de ne afișa, pofta noastră de avuție parcă nu are limită. Vrem mai mult și mai mult și nu știm să ne bucurăm de ceea ce avem pentru că forma în care am ajuns la ele nu ne permite să o facem și anume dorința vicioasă și nevoia nenaturală.

Așadar, când ne dorim un lucru să căutăm motivația din spatele dorinței. Să căutăm să facem educație financiară (bani) pentru a oferi siguranță familiei nostre, pentru a avea oportunități la învățare și pentru a ne dezvolta caracterul. Dacă motivația noastră de a crește financiar nu are cauze naturale și virtuoase, atunci ar trebui să ne combatem respectiva dorință.

Educație financiară – banii sunt o responsabilitate

Musonius Rufus ne spune că e mai bine să fii bolnav decât să trăiești în lux. Boala dăunează trupului, dar bogăția face rău sufletului. Ideea e să nu sacrificăm caracterul de dragul averilor. Stoicul nu renunță la averea sa, ci se bucură de ea și o folosește în a-i ajuta pe alții.

Dacă ești dezinteresat în a fi bogat, asta nu înseamnă că nu poți ajunge bogat. Marcus Aurelius și Seneca au fost bogați prin prisma funcțiilor pe care le aveau, dar nu neapărat pentru că au vrut. În zilele noastre, scriitori de bestselluri vândute în milioane de exemplare fac sume substanțiale, dar nu pentru că s-au gândit vreodată că acea carte va aduce acele sume, ci pentru că au transmis un mesaj.

Așadar, stoicul se va bucura în mod conștient și responsabil. Ba mai mult, în plan mental se gândește că averea îi poate fi luată, iar în practică recurge la sărăcia voluntară, adică își folosește banii pentru a-și satisface uneori doar nevoile naturale.

Nu spun să nu ne folosim banii în a ne lua o locuință proprie sau o mașină mai frumoasă când ne permitem, ci doar să avem înțelepciunea de a deosebi cele necesare de cele non-necesare. Filosofia stoică presupune cumpătare în cele din urmă și nu trăirea în chinuri auto-impuse și tortură. Conform lui Seneca, nu e nimic rău în a fi bogat, atâta vreme cât nu faci rău celorlalți.

Banii curați sunt reflexia unei minți înțelepte și a unei vieți virtoase

Banii aduc libertate în gândire și faptă, ne oferă propriu-zis mai multe oportunități de a alege cum să ne comportăm și în ce direcție să acționăm. Totodată, dacă am bani înseamnă că fac o treabă grozavă în munca mea și asta e un lucru excelent care mă motivează să merg mai departe.

Banii sunt o reflexive, o garanție a faptului că mă duc în direcția bună. Îmi oferă satisfacția cu privire la trecutul meu și energia de a construi un viitor și mai bun.

Pentru aceasta, trebuie să am un scop mai mare decât banii, iar acest scop să fie a trăi o viață virtuoasă, o viață filosofică. Să am un “de ce” care să te pătrundă dincolo de orice substrat al ființei mele, mai tare decât acel milion de euro pe care-l vreau. Suma de bani e doar un număr. Dar ceea ce contează este scopul din spate.

Banii încetinesc clepsidra timpului

În concepția filosofică, singurul bun care este cu adevărat al nostru este timpul. Timpul de viață este doar al nostru pentru că nimeni nu ni-l poate lua la fel cum nimeni nu ni-l poate da.

Tot ceea ce este în exterior poate ajunge sau pleca de la noi fără voia noastră. Însă timpul de viață este darul neprețuit oferit din partea Providenței care se scurge în fiecare zi câte puțin și care poate fi transformat în sens și fericire, dacă este folosit cu înțelepciune.

Din păcate, nu știm să ne folosim timpul de viață și îl schimbăm doar pe muncă pentru bani, iar apoi banii pentru a ne afunda în vicii, iar asta ne face să ne irosim viața de două ori mai repede și mai trist.

Bani = timp (uneori). Ție iti ia timp sa faci bani, deci de fiecare data cand cheltuiesti bani, de fapt cheltui timpul de viața investit pentru a face acea sumă de bani. Fiecare bănuț echivalează cu minute din viața ta pe care nu o vemi mai recăpăta niciodată.

Așadar, ai grijă ca activitățile tale care îți aduc educație financiară și bani sa nu aducă doar bani, ci și sens, fericire, învățare și autorealizare. Spre exemplu, e mai bine să faci o cantitate moderată de bani dintr-un job care te reprezintă, decât o cantitate puțin mai mare dintr-unul care îți distruge echilibrul interior. Alegerea e mereu la tine, fie că admiți asta sau nu.

Educație financiară – concluzie

Concluzia e că bogăția, în concepția stoică, este aceptabilă atâta vreme cât nu rămânem atașați emoțional de ea, dezvoltând o obsesie și dependență în consecință. În general să ne fie indiferentă, dar din când în când, să ne bucurăm de ea.

Lucian Pușcașu

P.S. Mai am alte două mateirale referitoare la educație financiară. Una tratează consecințele banului aduse sănătății mintale și poate fi găsit aici: https://www.semped.ro/educatia-financiara-consecinte-emotionale-aduse-de-prezenta-lipsa-banilor/, iar celălalt vizează cele patru funcții ale banului, și poate fi citit chiar aici: https://www.semped.ro/banul-te-distruge-sau-dezvolta-efectele-banilor-asupra-sanatatii-mintale/

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *