Sari la conținut
Home » Blog » Eşti inzestrat cu un dar pe care doar marile genii l-au valorificat

Eşti inzestrat cu un dar pe care doar marile genii l-au valorificat

inzestrat

1. Inzestrat cu Darul Suprem

De-a lungul deceniilor, lumea în care trăim a dat naștere unor oameni cu un dar aparent nemaivăzut până atunci. Datorită acestui dar, aceștia și-au lăsat amprenta pe acest pământ, prin creațiile și descoperirile lor unice. Inzestrat cu acest dar special, fiecare om a fost numit “geniu al epocii”.

Geniile au condus la perioade înfloritoare și au dus generațiile actuale la un cu totul alt nivel prin slujirea de care au dat dovadă față de semenii lor, și prin dedicarea într-un totul pentru darul primit, prin munca lor titanică,

Deși fiecare era pe cât de inzestrat, pe atât de diferit în felul său, de la personalitate până la acțiunile avute, toate geniile aveau în comun un singur lucru: simțeau o nevoie incredibilă să se supună unei forțe interioare care nu putea fi explicată în cuvinte, dar care era prezentă și trăită sub forma unor experiențe mistice.

Fiecare era inzestrat și conectat cu ea, fără a ști exact cum sau de ce. Certitudinea era că trebuia să se supună ei, prin orice mijloace, slujind-o în orice moment al existenței, indiferent de costuri sau riscuri. Aceasta era Misiunea Vieții lor.

Marea taină a existenţei noastre nu constă în a trăi, ci în a şti pentru ce trăieşti. – F.M. Dostoevski

Ea a primit diverse denumiri, în diferitele epoci, de către fiecare om inzestrat: Goethe a numit-o „daimonul din sinea lui”, Einstein a numit-o “vocea interioară” care continuă direcția teoriilor lui. Napoleon a numit-o „steaua lui”, Socrate o numea „daimonul din partea zeilor”.

După cum poți vedea, marile genii ale tuturor timpurilor au avut un lucru în comun: supunerea și ascultarea față de o forță mistică care vedea din interiorul lor și care le dicta direcția traseului vieții. Inzestrat cu această voce interioara, omul de rând s-a transformat într-o forță a naturii, rămânând în istorie până în zilele noastre.

Prin sintagma „a mea” ne dăm seama că toți o experimentau în mod particular, subiectiv. Era vorba de “acel ceva” care e la fel pentru toți, dar în același timp, atât de personal și de unic pentru fiecare în parte.

Acest Sine Suprem, sub formă de vocație se manifesta în funcție de personalitatea și inclinatia individului, luând forma cea mai subtilă în realizarea planului pe care intuiția supremă îl punea să îl îndeplinească

2. De la om inzestrat spre geniu absolut

Nume precum Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart, Marcel Proust ,Benjamin Franklin sau Leonardo da Vinci trezesc admirația oamenilor prin genialitatea de care au dat dovadă în domeniile lor de activitate.

Prin munca depusă, ei au adus o contribuție majoră unui domeniu specific și modului de a vedea viața în general, împingând granițele artei și ale științei la un alt nivel, necunoscut până atunci.

Ascultându-și intuiția și urmând-o cu perseverență zilnică prin cercetare amplă și exercițiu continuu, rezultatele lor colosale au lăsat amprenta la nivel global în viețile oamenilor influențând evoluția societății și cursul istoriei.

Fiecare om inzestrat cu acest daimon știa, în mod intuitiv, că are ceva pentru care să lucreze, să își dedice viața, și care i-o va salva, fiind lucrul cel mai bun pe lumea asta. Știau că dacă își vor trăi viața în conformitate cu vocea sinelui interior, al vocației existente, lăsând la o parte cele lumești, ei de fapt vor realiza planul Universului, al lui Dumnezeu.

3. Secretul omului inzestrat

Fiecare dintre aceștia era inzestrat cu o înclinație înnăscută. Ea duce la manifestarea unui interes pentru un singur domeniu luat izolat, în urma căruia aveau să facă performanță. Deși oricare dintre aceștia a trăit într-o periodă anume și nu au avut contact niciodată unul cu altul, dintr-o perspectiva spirituală putem spune că au urmat același drum.

Pe lângă înclinația și interesul crescut față de o ramură a unui domeniu, călătoria fiecăruia spre genialitate a fost caracterizată de prezența unei voci interioare care îi îndemna să creeze, să depășească obstacolele, să meargă împotriva convingerilor și tiparelor stabilite de către oameni și să-și ofere sufletul și mintea pentru o cauza nesigură, în vederea atingerii unui scop fără a avea certitudinea că-l va indepli vreodată, dar pentru care merită să trăiești.

Sub orice denumire ar fi, tiparul era comun: o forță interioară care îi îndemna să comită toate eforturile și să-și asume toate sacrificiile necesare pentru a da naștere unei creații nemaintalnite până atunci,

Această forță nu era un spirit sau vreo entitate vie, ori vreo formă de boală mintală. Până în prezent nimeni nu poate descrie cu exactitate acest fenomen. Mie îmi place să văd această voce interioară ca pe o formă a unicităiîi lor, cea mai fină manifestare a expresiei umane care prinde viață în momentul în care este îmbrățișată și ascultată.

Analizând în detaliu biografia acestor personalități celebre ajungem la concluzia că genialitatea lor nu are la baza vreo trăsătură genetică ori vreun dar supranatural, ci e vorba de o simplă înclinație pentru un anumit domeniu care s-a manifestat încă din copilărie și pe baza căreia urmau să-și construiască drumului în viață.

4. Cine va fi următorul?

Orice om este unic și inzestrat în felul său și poate manifesta o înclinație în consecință. Diferența dintre aceste genii și oamenii de rând e dată de disponibilitatea de a urma înclinația respectivă și a acționa în fiecare zi a vieții pentru a o desăvârși.

Oamenii care și-au lăsat amprenta în lume au conștientizat această chemare și au fost dispuși să o urmeze, punându-și întreagă viață în slujba ei. Simțeau că această este menirea și scopul lor pe acest pământ.

Cu ce te diferențiezi tu de ei?

Eu cred că fiecare om este inzestrat și chemat la o astfel de misiune, dar foarte puțini sunt dispuși să lucreze pentru ea, să o transforme, să o accepte, să o îmbrățișeze și să renunțe la tot ceea ce e fals în lumea exterioară pentru a urma această voce a sinelui lor interior.

Aceste persoane care au realizat ceva și și-au lăsat amprenta în această lume sunt oamenii care au avut curajul de a deveni ceea ce sunt: simple ființe umane în mâinile forței Universului. Noi sunt oameni și ne naștem cu potențialul de a fi autoactualizați, de a ne împlini destinul. Depinde câți dintre noi găsim tăria de a face acest lucru, de a ne urma vocea interioară și de a ne realiza Misiunea Personală.

De ce oamenii nu-și urmează vocația? Pericolele la care ești expus

1. Nevoia de faimă, putere și bogăție

Iluzia unei false vocații provine din beneficiile pe care ea le aduce. E binecunoscut faptul că vocația lor e cauza pentru genealitatea respectivă. Dar oamenii se uită prima dată la aspectele superficiale cum sunt rezultatele lor incredibile și își doresc să beneficieze de acestea, mințindu-se singuri că și ei au o aceeași vocație și că pot egala rezultatele lor. Ei pornesc de la efect încercând să genereze o cauză, ceea ce e imposibil!

Fii conștient de înclinația ta și fii sincer cu tine însuți cu privire la veridicitatea ei. Dacă e una falsă, rezultatul va fi ani de frustrare și de nemulțumire cu privire la tine însuți și la propria persoană. Însă dacă e una adevărată, dacă ești inzestrat cu acel ceva unic ție, el te poate înnobila și transforma întreaga viață într-o adevărată Legendă Personală, unde tu vei fi eroul principal.

2. Ascultarea sinelui fals

În mintea ta sunt două voci:

a) cea a sinelui fals: alcătuit din totalitatea dialogurilor cu alți oameni pe care le-ai avut și care au încercat să îți impună ideile lor, despre ce ar trebui să faci și să devii în această viață, precum și vocea societății care te presează cu cerințele ei zilnice, cerându-ți să te conformezi la anumite standarde.

Totodată, e monologul interior cu caracter toxic, provenit din mândria egoului căruia îi e frică de a fi rănit. Astfel el te amăgește încercând să te convingă a renunța la ideea unei posibile vocații, a luării riscului de a o urma și imposibilitatea atingerii rezultatelor și viselor avute. Vocea sinelui fals e zgomotul care-ți asurzește existența.

b) vocea sinelui real: e vocea interioară care a fost în tine înainte de orice altă voce, luând naștere în momentul venirii tale în lume. Îmbrățișarea, acceptarea și urmarea acestei voci e începutul celei de-a două nașteri ale tale. Printre cele 1001 de voci asurzitoare, ea își face loc și îți șoptește să o urmezi până la capăt, caci ea nu va apune niciodată.

Cele mai importante două zile din viața ta sunt ziua în care te-ai născut și cea în care afli de ce.” – Mark Twain

În vocație, ești tu cel adevărat, cu tine însuți. Trece de granițele cuvintelor și explicațiilor. E esența ta nevalorificată, aproape pierdută în tumultul vieții. Cheia spre vocație e ascunsă în noi, iar harta poate fi gasită uitându-ne în interior.

Pentru mine, acesta a fost până în prezent apogeul existenței mele, iar tot ceea ce am, fac și sunt se datorează ei. Un lucru îl pot garanta: nu poți realiza și simți importanța sensului existențial până nu-l descoperi pentru tine în mod unic. Pană atunci, e doar o teorie.

Propria ta vocație e expresia pură a esenței tale. Ea izvorăște din interiorul tău, din adevărata ta ființă. Nu îți alegi tu vocația, ci ea te alege pe tine. Singura ta datorie este să răspunzi chemării ei și să o urmezi cu fidelitate indiferent de costuri, iar ea nu te va părăsi niciodată.

S-a mișcat ceva în tine citind aceste rânduri?

Lucian Pușcașu

P.S. Dacă vrei să aprofundezi subiectul “Învățare, Vocație, Măiestrie” , vreau să îți las o câteva articole complementare.

1. Cum să descoperi și valorifici aptitudinile. Plan de dezvoltare profesională

2. Invatarea. 3 puncte cheie pentru a învăţa orice în viaţă rapid şi eficient

3. 5 stiluri de invatare pentru a deveni expert într-un domeniu

4. Metoda Kaizen. Calea spre a deveni Maestru

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *