Sari la conținut
Home » Blog » Exerciții pentru vindecarea copilului interior. Reconectează-te cu tine însuți

Exerciții pentru vindecarea copilului interior. Reconectează-te cu tine însuți

vindecarea copilului interior

În acest articol vom detalia exerciții practice folosite în cadrul ședințelor de terapie, pe care le poți folosi de unul singur, pentru vindecarea copilului interior. Vei face apel la copilul din tine, conectându-te cu acea parte din tine de mult uitată și părăsită.

Vindecarea copilului interior pentru tine începe chiar de astăzi, în acest moment, cu aceste exerciții!

Descrierea modului Copil Vulnerabil

În acest mod, te poți simți trist, frenetic, înspăimântat, neînțeles, pierdut și / sau singur. S-ar putea să te simți neputincios și complet singur și obsedat să găsești pe cineva care să aibă grijă de tine. Este posibil să te uiți la alții pentru a te salva. Un adult în acest mod se va simți ca un copil mic, părăsit și neiubit.

Cum se dezvoltă modul Copilul Vulnerabil

Acest mod se dezvoltă atunci când oricare dintre nevoile de bază ale copilăriei nu este satisfăcută sau este satisfăcută sporadic sau imprevizibil. Este posibil să fi fost lăsat singur pentru perioade lungi; ai primit confort, siguranță și îngrijire inadecvate; ai fost pedepsit aspru, fizic sau emoțional; dragostea poate să fi fost reținută, bazată pe performanță.

În esență, a existat un mediu toxic care nu a dus la satisfacerea nevoilor de bază. Vindecarea copilului interior pleacă de la premisa cum că aceste nevoi trebuie satisfăcute.

Scheme posibile implicate: (am scris articole separate pentru fiecare în parte)

Abandon

Neîncrederea-abuz

Deprivarea emoțională,

Deficiență/ Rușine

Izolarea / înstrăinarea socială

Dependența / incompetență

Vulnerabilitate la vătămare sau boală

Sine nedezvoltat

Negativismului / pesimism

Vindecarea copilului interior pleacă de la Copilul Vulnerabil

Sunt mai multe moduri de schema (fațete ale personalității tale), dar doar una te reprezintă cu adevărat: Copilul vulnerabil. Vindecarea copilului interior presupune, de fapt, vindecarea acestui Copil vulnerabil, pentru ca ceilalți (care sunt falsele fațele ale sinelui) să dispară.

Young (Young și colab., 2003) descrie o persoană din modul Copil Vulnerabil ca un copil mic din lume care are nevoie de îngrijirea adulților pentru a supraviețui, dar nu primește această îngrijire.

Severitatea modului Copilul Vulnerabil, la fel ca intervalul de vârstă la care se aplică, poate fi vizualizată de-a lungul unui continuum în raport cu cât de mult este prezent modul de Adult sănătos în același timp și capabil să observe și să intervină.

Cu cât este mai prezent modul de Adulți sănătos, cu atât este mai puțin sever răspunsul copilului vulnerabil. În acest mod, poți respinge sau confunda intensitatea acestor sentimente.

De asemenea, este posibil să oprești sentimentele acestui mod înainte ca orice amintire sau conținut să se dezvolte sau să îl experimentezi ca fiind jenant sau reprezentând slăbiciune.

Este posibil ca primii îngrijitori să te fi pedepsit pentru că ți-ai exprimat nevoile sau poate ai perceput mesajele despre sentimentele și nevoile tale ca fiind greșite, din lipsa de răspuns a îngrijitorilor.

Este posibil să te simți prea disperat, dependent când ești în acest mod. Este util să reții că aceste sentimente provin din experiența din copilărie a nevoilor tale normale. În prezent, ele pot fi satisfăcute în mod adecvat. Acest lucru va facilita vindecarea copilului interior.

EXERCIȚIU. Conectarea cu modul tău de copil vulnerabil

Vindecarea copilului interior se realizează practice, nu doar teoretic. Prin urmare, îți voi oferi chiar acum un exercițiu terapeutic pentru a te conecta cu copilul din tine.

1. Găsește o imagine cu tine însuți ca un copil cu carete poți conecta puternic. Dacă nu ai o astfel de poză, desenează una. Nu trebuie să îți faci un portret, ci să ai în minte o imagine semnificativă care să reprezinte sentimentele care apar atunci când te afli în modul Copil Vulnerabil.

Descrieți copilul din imagine aici:

2. Ce crezi că simțea copilul? Ce simțiți acum?

3. La ce crezi că gândea copilul? Care sunt gândurile tale acum?

4. De ce avea nevoie copilul? Ce ai nevoie acum?

5. Cine era acolo pentru a satisface nevoia? Cât de bine a fost umplut? Cum se umple când experimentezi astăzi?

6. Cum poți face o legătură cu acest copil?

EXERCIȚIU. „Copilul singur, speriat de pe stradă”

Exercițiul de imagerie dirijată. Este important să începi să dezvolți o oarecare compasiune pentru copilul mic care ai fost și pentru tine când acest mod este prezent în viața ta actuală. O persoană în modul Copilul Vulnerabil are nevoie de un părinte bun pentru a-i satisface nevoile.

Vindecarea copilului interior nu se poate realiza fără autocompasiune. Un obiectiv important al Terapiei schemelor este acela de a dezvolta acceptarea și compasiunea pentru modul Copilului Vulnerabil din partea ta și de a dezvolta o componentă de Părinte Bun.

Acest Părinte este Adultul sănătos, care poate răspunde în mod pozitiv și grijuliu nevoilor Modului de Copil Vulnerabil mic. Întreabă-te ce i-ai oferi copilului din tine? Cum te-ai comporta cu el? De ce fel de părinte ar avea nevoie?

Instrucțiuni: Închide ochii și încearcă să îți imaginezi situația următoare. În acest timp, doar fii conștient de orice gând, sentiment sau mod care este prezent. Sexul copilului să fie ca al tău.

„Mergi pe stradă spre casa ta și vezi un copil mic în fața ta. Prima ta reacție este că e prea tânăr pentru a fi afară singur, la doar 3 sau 4 ani. Pe măsură ce te apropii de copilul mic, observi că plânge, stand cu fața în pâmânt. Când te vede, își ține capul în jos în continuare, dar ridică o mână spre tine într-un mod implorant, parcă rugându-te ceva din suflet.”

1. Ce faci?

2. Cum te simți?

3. Ce gânduri îți trec prin minte?

4. Cum continui să încerci să ai grijă de el? Descrie acțiunile pe care le întreprinzi.

Acest exercițiu poate fi destul de evocator emoțional. Este un prim pas în a învăța să ai grijă de tine însuți atunci când te afli în modul Copilul Vulnerabil. Acest exercițiu oferă informații despre cât de multă sau puțină compasiune ai pentru modul Copil Vulnerabil.

Poți exprima neplăcere pentru acel copil spunând că nu știi ce să faci cu el. În acest caz, gândește-te că toți copiii merită să fie satisfăcuți în nevoile universal pe care le au. E un copil nevinovat care are nevoie de compasiunea ta. Vindecarea copilului interior pleacă de la capacitatea ta de a avea grijă de acest copil.

EXERCIȚIU. Repetarea exercițiului imaginar

Repetă partea a doua a exercițiului de imagerie, de această dată cu știința că vei întâlni propriul tău mod de Vulnerabil Copil. În imagini, oferă „copilului mic” toată grija și căldura de care are nevoie.

Ia-l de mână și șoptește-i ceva frumos. De exemplu: „Te iubesc așa cum ești”; „Ești un copil minunat, special și te voi proteja și voi fi mereu acolo pentru tine.” Dacă aceste mesaje se simt dificile, poți spune întotdeauna: „Meriți să fii iubit și îngrijit și să ți se îndeplească nevoile.”

Când lucrezi cu modul Copilul Vulnerabil, accentul este pus pe aspectul emoțional al experienței. Copiii mici se simt iubiți sau nu, în siguranță sau nu, apreciați sau nu pe baza modului în care sunt tratați.

Ai grijă la vocea critică

În aceste exerciții, ți se poate reduce nevoia de îngrijire, simțindu-te jenat și incomod când auzi mesajele „Bunului părinte”; în schimb, asculți regulile Criticului interior. Aceste reguli constau în afirmații precum „Nu meriți,” „Nu fii copil”, „Ești rău”, „Nu pot să cred că plângi”și altele asemenea. Vindecarea copilului interior e îngreunată de vocea critică.

Când devii capabili să oferi îngrijire în modul Copil Vulnerabil, aceasta deschide durere emoțională și furie, deoarece experimentezi cât de puțin ai primit compania unui bun părinte.

Fă o listă de lucruri pe care crezi că un părinte bun le-ar spune unui copil mic pe care îl iubește. Acestea pot fi afirmații pe care le-ai auzit și ai dori să le fi auzit mai des sau nu le-ai auzit niciodată.

În modul Copilul Vulnerabil trebuie să auzi aceste expresii de dragoste, confort, protecție și validare. Încearcă să folosești „limbajul copilului” – adică potrivit pentru un copil mic sau adolescent, în funcție de vârsta copilului tău vulnerabil, de exemplu, „ador să mă joc cu tine”; „Ești o fată atât de bună (băiat)”; „Îmi plac râsul și îmbrățișările tale”; „Ești atât de creativ și special pentru mine.”

Dacă ești părinte, mătușă, unchi, bunică, prieten, etc., a unui copil mic, ia în considerare modul în care vorbești cu ei. Încearcă să ai aproximativ 10 afirmații diferite. Vindecarea copilului interior se realizează prin aceste mesaje.

Concluzie

Vindecarea copilului interior presupune îndeplinirea nevoilor emoționale: conectare, validare, siguranță, confort, îndrumare, sprijin pentru exprimarea emoțională, autonomie, spontaneitate, joc și a se simți iubit.

Vindecarea copilului interior depinde de intensitatea și numărul nevoilor emoționale neîndeplinite. E nevoie să practici aceste exerciții terapeutice pentru a te reconecta cu tine însuți și a-ți vindeca copilul din tine.

Nu ți-e dor de tine însuți?

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *