Știi de ce ai nevoie să ai o viață echilibrată emoțional, un caracter puternic și o minte sănătoasă? De filosofi antici. Sau mai exact de învățăturile lor. Pentru mine studiul filosofiei nu este o teorie frumoasă despre viață, ci o metodă practică prin care îmi pot face viața mai frumoasă, mai satisfăcătoare și mai plină de sens.
Filosofii antici mi-au influențat masiv viața și au conturat-o în tot ceea ce fac în prezent, de la propria profesie, până cum mă raportez la viață și la divinitate. Dintre toate învățăturile pe care le-am deprins de la acești filosofi antici, vreau să îți ofer trei principii pe care eu le consider fundamentale.
Primul este despre cum să te raportezi la viață, iar următoarele două despre cum să te raportezi la oameni. Eu unul am încredere că dacă aplici principii provenite de la filosofi antici, vei deveni mult mai puternic emoțional și îți vei găsi mult mai bine satisfacția în viață, așa cum a fost și pentru mine.
1. Contemplă zilnic iminența morții
Oricare dintre filosofi antici ar aminti acest principiu. De fapt, de la ideea de moarte a plecat însăși filosofia în sine. În rutina zilnică ne comportăm de parcă am fi nemuritori. Ne permitem să amânăm responsabilități în detrimentul plăcerii, refuzăm provocările care ascund satisfacția reală și în general, ne complăcem într-un confort ieftin care ne amăgește și ne dă senzația că viața este veșnică.
Adevărul e că, ne spun dragii filosofi antici, nu știi cât timp mai ai, dar știi că cu siguranță e limitat, iar conștientizarea zilnică a morții te face mai cumpătat în comportamentele tale, mai responsabil de propriul timp, mai recunoscător pentru ceea ce ai. Într-o zi, toate îți vor fi luate, până atunci bucură-te de ele.
Poate îmi vei spune că nu vrei să te gândești la propria moarte pentru că te înspăimântă. Eu ți-aș răspunde că tocmai ăsta e motivul pentru care ai nevoie să-ți dezvolți conștiința morții. Oamenii cărora le este frică de moarte, de fapt le este frică să admită că nu și-au trăit viața în adevăratul sens al cuvântului. Însă contemplând moartea, vei realiza cât de mare este valoarea reală a vieții și vei începe să o trăiești.
Să fin sinceri: cum ar fi dacă am trăi la nesfârșit? Ne-am plictisi și chiar am deveni iritați. Lucrurile și experiențele au valoare pentru că sunt limitate în timp. Viața are valoare pentru că este limitată.
Într-adevăr, timpul de viață este puțin raportat la cât de multe lucruri bune am putea face, dar este suficient. Folosește-l înțelept! Trăiești doar o dată, dar dacă o faci cum trebuie, o dată este suficient.
2. Adu-ți aminte că oamenii acționează din ignoranță
Fiecare acționează după propriul adevăr care, de cele mai multe ori, este unul corupt, un rezultat al unei minți imperfecte, lipsite de înțelepciune. Când îți amintești că oamenii acționează din ignoranță, te vei simți mult mai puțin rănit când ei te resping, te vorbesc, te vătămează, te insultă, te părăsesc. În schimb, devii mai înțelegător și mai liniștit cu tot ceea ce se întâmplă.
Câți dintre ei își pun întrebări despre impactul pe care-l au asupra altora? Câți dintre ei își admit greșelile? Câți dintre ei reflectează continuu la propriile lor performanțe și le îmbunătățesc? Câți dintre ei valorizează frumosul, libertatea și iubirea? Câți dintre ei au valori morale și se ghidează după principii filosofice? Într-un final, câți dintre ei sunt înțelepți? Abia reușeau dragii filosofi antici, darămite omul comun din zilele noastre.
Dacă nu găsești aproape pe nimeni, de ce ai avea pretenția la compasiune, înțelegere, toleranță și bunătate din partea lor? Așadar, oriunde ai merge, fii bun și virtuos!
3. Învață continuu să tolerezi
Ai noștri filosofi antici ne îndeamnă să tolerăm continuu orice ne iese în cale: oameni iritanți, condiții de viață precare, situații necauzate de către noi, dar de care suntem răspunzători, responsabilități care nu ne aduc beneficii.
Mulți oameni spun „viața mea, regulile mele”, dar asta denotă ignoranță cu privire la condiția umană, căci viața nu funcționează după regulile tale, ci tu exiști conform regulilor ei de guvernare, iar împotrivirea înseamnă frustrare și deznădăjduire. Leacul pentru această problemă este toleranța.
Se întâmplă lucruri nasoale la job? iei decizii dovedite greșite ulterior? Ai un coleg iritant? Muncești mult și ai parte de progres slab ori de eșecuri? Ai investit timp cu această persoană iar acum ea te părăsește ori te trădează?
Adu-ți aminte de vorbele oferi de filosofi antici: nimeni, nici viața și nici oamenii, nu îți datorează nimic și că orice lucru pe care-l faci are o doză de risc ce trebuie asumată. Iar cănd e să nu se întâmple cum îți dorești, toleranța compensează și disipează durerea, păstrându-ți echilibrul interior, iar apoi să dă puterea să mai încerci încă o dată, să mai faci încă o faptă virtuoasă.
Bine, oricare dintre filosofi antici ar spune să fi drept în fața altora și nu naiv. Toleranța nu înseamnă să fii luat de fraier. Nu trebuie să tolerăm oameni care nu ne aduc nimic, ci doar pe aceia care nu ne plac, însă nu avem încotro.
Spre exemplu, dacă am un coleg la job care e iritant, e mai benefic să învăț să tolerez și să mă adaptez la el, decât să mă frustrez și să-mi fac inimă rea degeaba. Când e vorba de evitat persoane și contextul mi-o permite, pot să o fac.
Ai nevoie de o toleranță mentală, în care tu îți amintești că viața nu funcționează după trebuințele tale și nu de una comportamentală în care ești pasiv și nu faci nimic. Deci nu e nevoie să te lași călcat în picioare, ci doar să nu te lași rănit. Astfel, vei deveni mai responsabil cu tine însuți în comportamente, dar mai compasional pentru ceilalți cu mintea și cu inima.
Lucian Pușcașu
***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***
* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*
#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger