Sari la conținut
Home » Blog » Filosofie stoică. Singurul lucru care va rămâne cu tine până la sfârșitul vieții

Filosofie stoică. Singurul lucru care va rămâne cu tine până la sfârșitul vieții

Filosofie stoică

Pentru a deveni stoic trebuie să îmbrățișezi ideea de “excelență a caracterului” sau in limbaj mai pompos, “virtute”. Tot ce propune această filosofie stoică se rezumă la a-ți dezvolta caracterul.

Mai apoi, să înveți să trăiești conform cu Natura. Când spun asta nu mă refer la concepția venită din cultura budistă în care ești conectat la Univers, ci mai degrabă să accepți lucrurile care vin din partea vieții, fie ele mai bune, fie ele mai rele.

Filosofie stoică în virtuțile sale

Înțelepciunea înseamnă să faci deosebire între lucrurile bune, rele și indiferente. Virtutea este bună, viciul este rău, iar toate celelalte lucruri sunt indiferente, dar pot fi clasificate în alte două categorii: preferabile (cum sunt banii, sănătatea și familia) și nepreferabile (cum sunt sărăcia, boala și singurătatea). Astfel, înțelepciunea înseamnă să raționezi corect cu privire la viața.

Stoicii explică foarte frumos că lucrurile exterioare au o oarecare valoare din punct de vedere al beneficiilor aduse, dar nu au intrinsec valoare precum o face virtutea. Astfel, dacă ai pune toți banii din lume pe paleta stângă a unui taler nu ar fi mai grei decât virtutea. Iar înțelepciunea ne ajută să facem o astfel de judecată corectă și mai important, să folosim cele exterioare în mod cuviincios, fără a deveni dependenți de ele.

Dacă lucrurile exterioare erau valoroase în sine, atunci ar fi trebuit să producă bine oriunde, oricând. Lipsa înțelepciunii va transforma avantajele posesiunii de bunuri într-un adevărat blestem. Spre exemplu câștigătorii la Loto nu știu să cheltuiască banii cumpătat și să-i utilizezi cu înțelepciune și ajung într-o poziție mult mai rea decât înainte.

Stoicii nu se opresc aici și ne spun că oameni virtuoși pot transforma necazurile vieții exterioare în oportunități și mai bune de a trăi frumos și de a se dezvolta ca persoane.

Scopul unui stoic nu va fi niciodată în primul rând să obțină cât mai multe rezultate exterioare, ci să trăiască frumos cu ceea ce are. Iar dacă e să aibă niște rezultate, le va folosi și pe acelea pe post de amplificatoare pentru a excela în virtute, cu toate că de la început n-a avut nevoie de ele.

Înțeleptul nu are nevoie de nimic, dar se folosește cum trebuie de tot ceea ce are. Nesăbuitul simte că are nevoie mereu de câte ceva, el are nevoie de tot și de toate, dar orice îi pică pe mână îl folosește prost.

Așadar, putem spune că prezența lucrurilor exterioare este de preferat atâta vreme cât nu renunțăm la virtute pentru a le avea. Spre exemplu, dacă obținem bani într-un mod necinstit, fără să aplicăm virtutea dreptății, banii obținuți duc la viciul furtului, iar asta nu aduce niciun bine, nici măcar celui care face acest furt.

Poate vei spune, cel care fură își ia o mașină și o casă luxoasă și va trăi toate zilele vieții sale fără să muncească. Acest lucru nu este un bine pentru el? Iar răspunsul meu este NU. Nu este un bine, ci o plăcere. E o diferență. Iar o viață trăită doar după criteriul plăcerilor nu aduce satisfacții reale și, dacă mă întrebi pe mine, nu merită trăită.

 Celelalte trei vituți sunt tot fațele ale înțelepciunii, dar aplicate în aspecte practice din viața de zi cu zi. Dreptatea apare în domeniul social, prin relațiile cu ceilalți, Curajul înseamnă confruntarea propriilor frici, iar cumpătarea reprezintă îmblânzirea impulsurilor.

Filosofie stoică: virtuțile sunt mai importante decât valorile personale

Unii vor spune că pentru ei familia, sănătatea sau succesul profesional este cel mai important lucru și că acestea sunt adevăratele bunuri. Eu sunt de acord cu tine că sunt foarte importante, că le prețuiești din tot sufletul, dar tocmai pentru că faci acest lucru te face vulnerabil.

Ce se întâmplă dacă-ți pierzi pe unul dintre copii într-un accident de mașină? Ce se întâmplă dacă sănătatea ta devine precară și vei fi condiționat de ea până la sfărșitul zilelor?

Vei blestema cerul și te vei supăra pe viață pentru că ți-a răpit tot ce îți era mai drag, dar tu nu realizezi că toate aceste lucruri erau încă de la început predestinate a-ți fi luate, chiar dacă nu dintr-odată.

Vei îmbătrâni oricum, e foarte probabil să asiști cândva la moartea și înmormântarea unui membru al familiei, și în cele din urmă, nu vei fi perfect funcțional și recunoscut pentru succesul tău. În acele momente e posibil să nu accepți toate astea pentru că le-ai valorizat excesiv.

În schimb, dacă tu ai convingerea că ai făcut lucrurile corecte în viață, că ai luat niște decizii în mod autonom și responsabil, că ai fost cumpătat astfel încât viciile nu ți-au distrus o parte din viață și pe cei din jur, iar mai apoi că nu nutrești ură pentru nimeni, că nu ai dușmani și nici nu ai făcut rău altora, atunci satisfacția cu privire la viața ta va fi mereu cu tine. Și orice ți-ar face viața, nu îți poate lua ceea ce este cu adevărat al tău. Iar ceea ce este al tău poate fi cunoscut trăind după învățăturile oferite de această filosofie stoică.

Ne place să credem sau nu, dacă noi ne investim valoarea personală în ideea de a trăi o viață frumoasă și virtuoasă, o viață ce merită trăită, sufletul nostru va fi adăpostit la loc sigur. Pe când sănătatea, succesul și familia pot fi luate de lângă noi, indiferent cât de mult le-am prețui.

Paradoxul în filosofie stoică

Interesant este că atunci când punem pe primul loc virtuțile și dezvoltarea caracterului automat ne vom respecta mult mai mult valorile și vom fi mai capabili a le desăvârși.

Dacă cauți să iei deciziile cu înțelepciune, povara responsabilității familiei va fi purtată pe umerii tăi, și nu pe umerii lor. Dacă ești cumpătat în comportamentele tale alimentare, sănătatea ta va fi bună, dacă ești curajos în profesia pe care o urmezi vei atinge noi și noi nivele și vei prospera financiar.

Vei spune că viața ta se sprijină pe valorile tale și nu ai avea nevoie de filosofie stoică, și îți dau dreptate. Însă valorile tale pe ce se sprijină? Iar răspunsul e simplu: pe virtuți. Dacă îți trăiești viața doar conform cu valorile tale poți rămâne vulnerabil pentru că contextul nu va permite să îți trăiești mereu valorile și chiar de ar face-o, nu le vei putea trăi la nesfârșit. Vei avea o fundație șubredă, limitată în timp și context care se va fisura și prăbuși în cele din urmă.

În schimb, dacă valorile tale sunt sprijinite pe virtuți, valorile tale nu se vor clătina, căci virtuțile sunt libere și nemuritoare, nu au nevoie de ceva să le permită să existe și se află în controlul tău total.

Aceasta este promisiunea pe care o face această filosofie stoică: dacă iei alegerile virtuoase vei trăi o viață plenară, vei trăi viața în mod real.

Lucian Pușcașu

P.S. Un articol care îți arată pas cu pas cum să îți dezvolți o gândire stoică sănătoasă găsești chiar aici: https://www.semped.ro/gandire-stoica-cum-sa-dezvolti-o-gandire-sanatoasa-si-puternica/

Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *