Sari la conținut
Home » Blog » Gânduri către sine însuși. Împăratul Filozof și moștenirea sa

Gânduri către sine însuși. Împăratul Filozof și moștenirea sa

Gânduri către sine însuși

Marcus Aurelius, împăratul-filozof al Romei, a lăsat o amprentă profundă asupra istoriei și dezvoltării Stoicismului. Prin înțelepciunea sa, exprimată în celebrul său jurnal, cunoscut sub numele de “Gânduri către sine însuși”, Marcus Aurelius a contribuit la consolidarea și extinderea principiilor stoice suficient cât această minunată filosofie dedicate dezvoltării personale și sănătații mintale să nu se piardă în timp, iar noi astăzi să ne putem bucura de ea.

Principalele teme abordate de Marcus Aurelius în “Gânduri către sine însuși” includ autocontrolul, rezistența în fața adversităților, virtuțile, fragilitatea vieții, impermanența lucrurilor, acceptarea morții ca fiind inevitabilă, responsabilitățile față de provocările și datoriile pe care le avem ca oameni și asupra modului în care o persoană ar trebui să își ghideze viața și să rămână echilibrată în fața dificultăților.

Chiar dacă nu a fost un profesor de filosofie, “Gânduri către sine însuși” e o adevărată comoară filosofică, dublată de exemplul viu de împăratului filosof, stilul de conducere al lui Marcus Aurelius fiind cu adevărat filosofic și de fapt, întregul său mod de a-și trăi viața.

Ce poți învăța din cartea “Gânduri către sine însuși

Unul dintre pilonii de bază ai acestei filosofii este ideea de a distinge între lucrurile pe care le putem controla și cele pe care nu le putem controla. În “Gânduri către sine însuși”, autorul reflectează la toate nenorocirile, nedreptatea, trădările și nefericirile de care avem parte în viață fără să le merităm.

Totuși, împăratul filosof nu se lasă copleșit, învinuind și blestemând viața, cum probabil mulți dintre noi am face, dar își readuce aminte că viața nu funcționează după voința sa și că datoria pe care o are este să facă tot ceea ce poate cu ceea ce are acolo unde este.

Drept rezultat, adoptă o atitudine de luptător și nu de victimă, se ridică și-și vindecă singur durera, iar apoi cu onoare și integritate acționează conform cu capacitățile și controlul care-i este dat: acționează drept acolo unde este nedreptate, este compasional acolo unde este tratat cu dispreț, acționează cu speranță acolo unde scenariul este cel mai negru și rămâne calm și concentrat acolo unde este haos. Toate acestea le putem învăța și noi din “Gânduri către sine însuși”.

Acceptă viața cu tot ceea ce îți rezervă

O altă contribuție semnificativă a lui Marcus Aurelius prin cartea “Gânduri către sine însuși” este axarea sa pe autocontrol și disciplină. Împăratul încurajează auto-observația constantă și auto-corectarea pentru a atinge o viață înțeleaptă și echilibrată, adică echivalentul dezvoltării personale din zilele noastre.

Conceptele de “virtute” și “caracter” sunt din nou evidențiate în învățăturile sale, oferind o cale pentru aspiranții stoici să își modeleze comportamentul și să își îmbunătățească viața morală.

Mai simplu spus, dacă urmezi Stoicismul lui Marcus Aurelius din “Gânduri către sine însuși” vei ajunge să trăiești viața mult mai demn, să ai valori interioare, să fii mai satisfăcut de tine chiar dacă lucrurile nu se desfășoară așa cum îți dorești și astfel, să fii mai puțin afectat de mediul exterior.

În „Gânduri către sine însuși”, Marcus Aurelius dezvoltă, de asemenea, ideea de a accepta schimbarea și imprevizibilitatea vieții. El ne învață cum să întâmpinăm cu calm și stăpânire de sine cele mai neașteptate situații, cum ar fi trădarea din partea apropiaților sau moartea subită a celor dragi.

Acest aspect stoic a fost esențial în consolidarea rezilienței umane și a capacității de a face față adversităților. Pur și simplu cine adoptă stilul de gândire al împăratului filosof descris în “Gânduri către sine însuși” ajunge să devină mai puternic mental și emoțional.

Cum să fii mai uman

Un alt aspect crucial al contribuției lui Marcus Aurelius la Stoicism prin “Gânduri către sine însuși” este abordarea sa asupra relației cu ceilalți. El subliniază importanța îngăduinței și empatiei, îndemnându-i pe oameni să se înțeleagă reciproc și să își acorde iertare.

Această perspectivă a împăratului stoic arată că filozofia sa nu se limitează doar la aspectele individuale, ci că își propune, de asemenea, să creeze relații armonioase în comunitate.

Ca împărat, Marcus Aurelius avea puterea asupra fiecărui cetățean roman, dar ceilalți nu aveau putere asupra lui. Prin urmare, putea să facă tot ce voiește, fără să fie tras la răspundere. Cu toate acestea, filosoful stoic a hotărât să fie acolo pentru oameni, să ia decizii care să fie puse în favoarea lor pentru ca aceștia să trăiască în pace și fericire, chiar dacă împăratul nu avea niciun beneficiu din partea acestora.

Marcus Aurelius – un exemplu viu de stoic

Marcus Aurelius a trăit într-o perioadă tulbure a istoriei romane, poate printre cele mai grele pe care le-a cunoscut umanitatea, susțin istoricii. În calitate de împărat, el a fost adus în contact cu provocări politice, conflicte militare și dileme etice.

În timpul său a existat foamete, secete, războaie atât in interiorul imperiului cât și înafara acestuia, iar oamenii aveau permanent nemulțumiri. A fost nevoit să fie mai mereu pe câmpul de luptă conform funcției sale de împărat roman, iar cât despre familia sa: soția acestuia i-a fost infidelă iar din cei 14 copii pe care i-a avut, 10 au murit sub ochii lui.

Cu toate acestea, în mijlocul acestor provocări, Marcus Aurelius și-a păstrat echilibrul interior și a găsit putere în principiile Stoicismului. Astfel că, impactul lui Marcus Aurelius asupra Stoicismului nu se rezumă doar la cuvinte scrise, ci și la modul său de viață. El a demonstrat, prin propriul exemplu, că este posibil să fii înalt poziționat în societate și totuși să trăiești conform principiilor stoice modeste.

Prin combinarea responsabilităților sale de împărat cu principiile filosofice, Marcus Aurelius a devenit nu doar un lider politic, ci și un ghid moral pentru cei care caută înțelepciune și echilibru în viața lor.

Această autenticitate a inspirat generații de practicanți ai Stoicismului să integreze învățăturile filozofiei în viața lor cotidiană. Astfel, moștenirea sa stoică continuă să inspire și să influențeze practicanții Stoicismului din întreaga lume.

Gânduri către sine însuși – Concluzie

În concluzie, Marcus Aurelius a avut un impact semnificativ asupra Stoicismului prin înțelepciunea sa reflectată în „Meditații”. Ideile sale despre autocontrol, acceptarea schimbării, relațiile interumane și moralitate au redefinit și consolidat această filozofie.

Putem observa din istorie cum Marcus Aurelius a fost un exemplu viu de stoic, viața sa fiind ghidată după principii filosofice regăsite în “Gânduri către sine însuși”. A știut să prețuiască mai mult puținele binecuvântările din viața sa, iar asta i-a dat putere să răzbată printre greutăți.

Într-o lume marcată de incertitudine și schimbare, filozofia stoică rămâne o sursă de inspirație pentru a naviga cu înțelepciune și forță prin provocările vieții. Iar eu caut prin cadrul proiectului “Semped” să promovez această filosofie în scopul de a deveni mai puternici mental și emoțional. Deci dacă ești interesat de ceea ce promovez, te invit să te abonezi la acest blog și să citești și alte articole. Poți începe cu acesta.

Lucian Pușcașu

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *