Sari la conținut
Home » Blog » Împăratul Marcus Aurelius și impactul său asupra Stoicismului

Împăratul Marcus Aurelius și impactul său asupra Stoicismului

împăratul marcus aurelius

Împăratul Marcus Aurelius a condus Roma antică cu înțelepciune și pricepre, deși a trăit printre cele mai grele timpuri ale istoriei. Pe lângă rolul său în guvernare, Marcus Aurelius a devenit faimos pentru înțelepciunea și filozofia sa, reflectată în scrierile sale „Gânduri către sine însuși/ Meditații”.

În acest eseu, împăratul filosof își expune sufletul fără perdea, cele mai mari greutăți prin care a trecut. Astfel, împăratul Marcus Aurelius ne oferă moștenirea sa filosofică pe care noi astăzi o putem folosi pentru viețile noastre.

Dacă vrei să înțelegi și să te folosești de principiile celui mai puternic și înțelept om la acea vreme, trebuie neapărat să cunoști câteva lucruri despre viața acestuia, așa că eu îți voi povesti despre el exact cât ai nevoie și ce ai nevoie.

Împăratul Marcus Aurelius și timpurile grele pe care le-a trăit

Primii ani ai lui Marcus Aurelius au fost marcați de educație riguroasă în domeniul filozofiei stoice sub îndrumarea înțeleptului său tutore, Fronto. Putem spune că a pășit cu dreptul, deoarece filosofia a avut un impact profund asupra viziunii sale despre lume și după care avea să își formeze stilul de conducere al Imperiului Roman.

La 40 de ani, Marcus Aurelius a devenit împărat într-o perioadă cum nu se poate mai grea. A fost pus în fața unor provocări colosale de tipul războaielor și crizelor politice. Ba mai mult, frontierele Imperiului erau amenințate, iar dușmănia dintre romani distrugeau pacea și stabilitatea.

În ciuda acestor provocări, împăratul-filozof a rămas fidel principiilor sale stoice, regăsind în gândirea sa profundă un scăparea și soluția pentru provocările imense pe care le avea.

Secretele înțelepciunii de la împăratul Marcus Aurelius

Textele sale cele mai cunoscute, „Gânduri către sine însuși” sau „Meditații,” au fost scrise pentru sine, de aici și denumirea. Au fost compuse în timpul campaniilor militare, iar astăzi ne oferă calea către gândurile nespuse nimănui ale împăratului.

Aceste meditații nu au fost destinare publicului, ci au fost un jurnal personal al filozofiei sale de viață și a luptelor sale interioare. În ele, Marcus Aurelius explorează teme precum virtutea, impermanența vieții și relația cu ceilalți. Hai deci să cercetăm împreună camerele împărăției sufletului său.

1. Filantropia stoică

Presupune a-i trata pe oameni cu acceptare și iubire, îndeplinindu-ți rolul de cetățean al acestei lumi. Stoicii susțin că toți oamenii fac parte dintr-o comunitate rațională și că virtutea constă în a trăi în armoție cu toate ființele umane.

Ea nu se referă doar la a face fapte bune pentru oameni, cum ar fi acte caritabile sau donații financiare, ci mai degrabă la o atitudine și comportament general față de ceilalți membri ai comunității umane.

În esență, filantropia stoică este ancorată în virtute, rațiune și recunoașterea legăturii cu alți oameni. Totodată, promovează empatia și înțelegerea față de ceilalți, recunoscând că toți se confruntă cu provocări și suferințe. Această înțelegere duce la o atitudine de ajutor reciproc și sprijin în comunitate.

2. Rațiunea universală

O temă centrală a filozofiei lui Marcus Aurelius este acceptarea naturii și a destinului.

Adept al conceptului stoic de “rațiune divină”, împăratul Marcus Aurelius a mai promovat ideea că există o ordine naturală în lume și că este responsabilitatea noastră să ne conformăm acestei ordini.

El a căutat să înțeleagă și să accepte jocului vieții și al morții datorită mult prea multor pierderi umane pe care le-a suferit, printre care proprii copii și printre cei mai buni mentori și prieteni.

Aceasta a fost nădejdea sa: să creadă că există o forță divină care are grijă de tot și de toate și că nimic din ceea ce i se întâmplă, oricât de rău ar părea, cum ar fi moartea cuiva, nu este suferit degeaba deoarece respectivul eveniment este într-adevăr în acord cu voința Naturii Divine. Iar asta i-a dat putere să meargă mai departe de fiecare dată când pierdea pe cineva drag.

Aceasta este o lecție și pentru noi. Prea des ne plângem și iar ne plângem de cele care ni se întâmplă. Dar de prea puține ori putem admite că suntem limitați, că nu știm într-adevăr dacă ceea ce pățim este rău și nemeritat, că există cineva deasupra noastră care știe mai bine decât noi și care, cu siguranță, ne vrea binele.

3. Virtutea ca scop final

Conform învățăturilor stoice, virtutea este scopul final al vieții umane, iar împăratul Marcus Aurelius a căutat să trăiască conform acestor principii, dovada fiind stilul său de viață pe cât de încărcat de greutăți, pe atât de virtuos și nobil.

Probabil cheia puterii sale interioare în fața tuturor provocărilor pe care le-a îndurat a fost acceptarea ordinii naturale, având credința cum că totul se întâmplă cu un scop și ca va fi bine într-un final deoarece orice lucru care vine de la Natură, adică de la Inteligența Divină, nu poate fi greșit.

Astfel, moștenirea sa continuă să inspire și să îndrume omenirea către înțelepciune, echilibru și acceptarea responsabilității față de lumea din jur. De asemenea, încurajează virtuțile stoice precum curajul, dreptatea și înțelepciunea, considerându-le fundamentale pentru o viață echilibrată și morală.

4. Modestia

Împăratul Marcus Aurelius nu a fost doar un împărat, ci și un lider umil, care a renunțat la multe dintre luxurile asociate cu poziția sa. A preferat să trăiască o viață simplă, departe de vraja luxului pe care o oferea funcția sa regală. Această atitudine a câștigat aprecierea poporului, devenind o figură iubită.

Moartea sa în 180 d.Hr. a reprezentat sfârșitul unei ere, dar moștenirea sa a continuat să se extindă prin timp. Filozofia sa stoică a influențat profund gândirea umană și chiar psihologia științifică, iar „Meditații” rămâne un text esențial pentru cei care caută înțelegerea vieții și a propriei existențe.

Moștenirea lăsată de împăratul Marcus Aurelius

Împăratul Marcus Aurelius nu a fost doar un lider remarcabil al Romei antice, ci și un filozof profund care a lăsat o amprentă durabilă asupra gândirii umane. Prin „Meditatii”, el ne-a oferit o fereastră către reflecțiile sale intime și învățăturile sale valabile și astăzi.

Viața sa, bogată în evenimente provocatoare și reflectată în celebrele „Gânduri către sine însuși”, ne dezvăluie un lider unic care și-a modelat guvernarea și filozofia personală într-un mod cu adevărat distinct.

Filozofia sa stoică a rezonat pe parcursul secolelor, influențând gânditori precum Montaigne, Descartes și Nietzsche. Astăzi, împăratul Marcus Aurelius ne rămâne un far de inspirație pentru noi, cei care căutăm înțelepciunea și echilibrul în călătoria noastră prin viață.

Concluzie – Împăratul Marcus Aurelius

În concluzie, viața lui Marcus Aurelius nu a fost doar una de succes politic, ci și o călătorie filozofică profundă. Împăratul-filozof a reușit să integreze principiile stoice în practica sa de guvernare și în viața sa personală, oferind o lecție de umilință, reziliență și înțelepciune.

Moștenirea sa persistă în învățăturile sale atemporale, continuând să inspire și să ghideze generații întregi de-a lungul istoriei. Iar dacă vrei și tu să gândești precum împăratul Marcus Aurelius, ți-am pus la dispoziție acest articol: https://www.semped.ro/cum-sa-gandesti-ca-un-imparat-roman-donald-robertson/

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *