Home » Blog » Importanța filosofiei. Nu e o teorie din facultate, ci o practică zilnică

Importanța filosofiei. Nu e o teorie din facultate, ci o practică zilnică

Importanța filosofiei

Totul în viață este trecător. Singurul lucru real care ne însoțește este filosofia. Spriritul și daimonul nostru interior vor fi puse la loc sigur dacă le încredințăm filosofiei noastre de viață. Astfel importanța filosofiei este nelimitată, căci doar ea este singurul bun care nu ni se poate lua și care ne va aduce și menține o fericire reală.

Totul este trecător, doar filosofia rămâne

Dintre toare anticele abordările filosofice, stoicismul a fost singurul care a propus că omul poate atinge singur și în totalitate fericirea dacă urmează calea unei vieți virtuoase, spre a fi o persoană bună.

Stoicii apeciau și lucrurile convenționale de tip posesiuni, relații interpersonale și recunoaștere socială preferându-le, dar fiind totuși detașați de ele, singurul lucru indispensabil fiind virtutea.

Filosofia vine și ne învață astfel să deosebim ce este bun de ce este rău. Ea ne învață să identificăm corect ce este al nostru și ce nu este al nostru. Mai mult decât atât, filosofia ne învață cum să nu dorim ceea ce nu este al nostru, respectiv să dorim ceea ce avem deja.

Filosofia ne face conștienți că adevarata valoare este în totala noastră posesie și că nu avem nevoie de nimic altceva pentru a fi fericiți. Totodată, ea ne învață că toate câte nu avem nevoie în mod natural pentru a fi fericiți, dar pe care le dorim, sunt sortite să ne condamne la nefericire.

Drept consecință, nu vei critica, învinui sau urî pe nimeni, cu atât mai mult pe tine. Nu vei blestema soarta și nici nu te vei simți condamnat de ea. Nicio persoană nu-ți va voi răul, iar niciun lucru nu-ți va putea face vreun rău.

Dar ce este filosofia?

Cuvântul „filozofie” înseamnă literalmente „dragoste pentru înțelepciune”, iar stoicii iau acest lucru destul de literal. Înțelepciunea este virtutea centrală a stoicismului, iar stoicii iubesc virtutea în sine și în ceilalți, mai presus de orice.

În textele lor, stoicii contemplă adesea importanța filosofiei cu precădere a înțelepciunii, recunoscând-o în alte persoane care servesc drept modele. De fapt, în cartea sa “Gânduri către sine însuși”, Marcus Aurelius amintește încă din primele pagini calitățile de înțelepciune a învățătorilor din viața sa, precum și ce a învățat de la ei.

În principal, Marcus Aurelius se concentrează pe integritatea caracterului, echilibrul emoțional, autenticitatea și ușurința în relația cu alți oameni, toate calități apreciate de stoicism.

Importanța filosofiei în stoicism

Unele lucruri se află sub controlul nostru, iar altele nu. Spre exemplu, trupul nostru, reputația, lucrurile noastre, oamenii din viața noastră nu depind de noi și, în general, orice lucru care nu se află în puterea voinței și acțiunii noastre.

Judecățile sunt cele care depind de noi. Noi atribuim valoare unui lucru, catalogându-l ca fiind bun, rău sau folositor sau indiferent. Prin urmare este bunul și îndatorirea noastră a ne folosi judecățile cu înțelepciune.

Ceea ce avem în totalitate este caracterul nostru și puterea noastră de decizie. Libertatea de a acționa după propria virtute este supremul bine și adevărata sursă de fericire. În schimb, tot ceea ce nu depinde de noi e derizoriu, slab, nesatisfăcător, inutil și, în cele din urmă, lipsit de valoare.

Importanța filosofiei e dată de caracterul pragmatic

Stoicii erau adevărați războinicii ai vieții cotidiene, exersând și stăpânind zilnic potențialul minții. Pentru ei, folosofia era un mod de viață, o filosofie cât mai pragmatică și nicidecum un studiu demn de discutat doar la nivel teoretic, pur intelectual.

Adoptarea unei filosofii de viață ne simplifică foarte mult modul de a trăi. Procesul decizional este mult simplificat deoarece știi că vei alege doar ceea ce este conform cu filosofia ta de viață, iar ceea ce e în plus va fi lăsat pe dinafară fără prea multe bătăi de cap.

În schimb, fără o filosofie de viață vei avea mereu dubii în alegerile tale, neștiind dinainte ce este bine și ce este rău pentru tine, ca să nu mai vorbim de presiunea exercitată din lipsa unei garanții a certitudinii.

Importanța filosofiei în relațiile interpersonale

Filosofia aduce mai aproape pe cei asemenea nouă și îi îndepărtează pe cei ce nu au o filosofie de viață similară. Consecințele sunt că ceilalți pot nutri sentimente negative deoarece filosofia ta de viață poate să fie diferită de a lor.

Astfel, tentația pentru ei este să creadă că filosofia lor este greșită, iar nimeni nu va admite asta. Totodată, când cineva aude că tu ai o filosofie de viață, asta îl va determina să se gândească și el la a lui, iar întrebările existențiale sunt inconfortabile.

Stoicismul ne prezintă filosofia de viață într-o formă mult mai simplă, ca având două componente: care sunt lucrurile care merită urmărite și care nu, și cum anume să dobândim lucrurile care au o adevărată valoare pentru viața noastră.

Filosofia nu e “floare la ureche”

Un lucru este să știi care sunt virtuțile autocontrolului, dreptății, curajului și înțelepciunii și cu totul altceva să le trăiești. E o călătorie grea, dar care merită să o parcurgi.

Oricine pretinde că va căuta înțelepciunea prin filozofie trebuie să o practice mai fervent decât altcineva care urmărește o altă abordare, deoarece importanța filosofiei și dificultatea de a o pune în practică e mult mai mare decât orice altă abordare. Filosofia este însăși arta de a trăi.

Trebuie să ne antrenăm în funcție de natura a ceea ce suntem. Oamenii sunt un tot unitar alcătuit din trup și suflet și ambele trebuie antrenate. Cea mai mare atenție ar trebui să fie îndreptată către partea superioară, către suflet, dar ar trebui să acordăm o anumită grijă și corpului căci cele două se susțin reciproc.

Filosoful trebuie să-și antreneze corpul în capacitatea de a lucra virtuos. Corpul este instrumentul virtuții. Ne antrenăm atât trupul, cât și sufletul atunci când ne disciplinăm pentru a rezista la frig, căldură, sete, foamete, porții mici de mâncare și paturi tari, pentru a evita plăcerea și a îndura durerea cu răbdare.

Importanța filosofiei – Ce să facem în mod concret?

Primul pas în antrenarea sufletului este să te asiguri că dovezile lucrurilor cu adevărat bune și rele sunt întotdeauna la îndemână și să te obișnuiești să distingi întotdeauna lucrurile cu adevărat bune de lucrurile care pot părea bune, dar care nu sunt.

Următorul pas este să ne antrenăm mintea, prin a nu fugi niciodată de ceea ce pare rău, dar este cu adevărat bun, și nici să căutăm ceea ce pare a fi bun, evitând răutățile adevărate și căutând bunuri adevărate.

O persoană care practică filozofia va căuta să se stăpânească pe sine, să depășească atât plăcerea, cât și durerea și să evite să se agațe de viață și de frica de moarte și, în cazul bunurilor sau banilor, nu va prețui ideea de “a primi” mai mult decât ideea de a oferi”.

Care este cea mai bună ocupație pentru un filosof?

Nu ai nevoie să faci facultatea de filosofie pentru a urma o viață de filosof. Poți fi avocat, doctor, fermier, bucătar, student, om de afacei, scriitor sau vânzător la magazinul din colț. Important este să îți faci muncile zilnice după principiile și virtuțile filozofice, care sunt dreptatea, cumpătarea, înțelepciunea și curajul.

Într-adevăr, poate școala ideală de filozofie ar fi cea în care elevii care lucrează și conversează chiar alături de profesorul lor. Ei ar auzi despre autocontrol, curaj sau dreptate în timp ce efectuează o muncă grea, dar virtuoasă.

Dar acesta ar fi un caz ideal, dar care nu se întâmplă în prezent pentru că facultățile tratează importanța filosofiei doar într-un mod teoretic, dar care nu este pusă în practică din păcate. Însă pentru tine, nu ar trebui să fie un impediment La urma urmei, cei care vor să facă filozofia în mod corespunzător nu au nevoie de multe cuvinte.

Concluzie

Filosofia stoică nu este o teorie academică, ci o modalitate de viață foarte pragmatică care se ghidează după cele patru virtuți: înțelepciunea, cumpătarea, curajul și dreptatea. Astfel, ea poate fi adoptată de oricine, indiferent de ocupație, vârstă sau origine.

Într-un final, sper să admiți că importanța filosofiei este covărșitoare, căci toate câte există sunt trecătoare însă singurul lucru bun care va rămâne uitându-te înapoi este o viață filosofică, o viață care merită trăită.

Lucian Pușcașu.

P.S. Dacă te încântă ideea de filosofie stoică, pe acest blog găsești foarte multe materiale dedicate practicării stoicismului. Sper să ai o lectură cât mai utilă și cu sens!

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.