Ce înseamnă introspecție
Ideea de instrospecție e simplă. E un procedeu prin care tu îți analizezi gândurile, emoțiile și senzațiile din corp. Prin introspecție iei contact cu tine însuți. Ajungi să înțelegi de ce te simți cum o faci, de unde vin gândurile pe care le ai, care este cauza comportamentelor tale și chiar ce se întâmplă cu tine în lumea în care trăiești.
Un exercițiu de instrospecție e simplu și chiar banal, ai putea spune. Dar de fapt, e probabil cea mai puternică metodă prin care tu te poți dezvolta personal. E imposibil să faci îmbunătățiri, să schimbi ceva și să crești personal fără introspecție.
Acest exercițiu psihologic pe care-l numim introspecție a fost cel mai bine explicat de către filosofii stoici. Pentru ei, dezvoltarea personală e sinonimă cu dezvoltarea caracterului prin a face fapte virtuoase, iar metoda care ne arată cum, este studiul filosofiei, care nu este altceva decât un procedeu de introspecție, aș spune eu.
Stoicii au dezvoltat astfel diferite exerciții și practici de tip introspecție cu scopul de a-și întări mintea pentru provocările vieții și prin care să fie de folos oamenilor și societății. Prin introspecție, stoicii considerau că pot ajunge la înțelepciune, scopul ultim pentru care trăim.
A atins cineva ințelepciunea?
Învățătorii stoici au subliniat cât de greu este să ajungi la înțelepciune și niciunul dintre ei nu s-a considerat pe deplin înțelept, indiferent cât de multă introspecție ar fi făcut. Totuși, merită să apelăm la introspecție pentru că putem face progrese considerabile.
Filosofii au vazut în Socrate un model de înțelepciune demn de urmat doar pentru simplul fapt că a întemeiat procedeul de introspecție. Socrate considera că singurul mod prin care cineva poate deveni înțelept este dacă nu încetează să își pună întrebări și nu se considere niciodată îndeajuns cât să creadă ca știe ceva sau că are dreptate.
Astfel că o bună parte din Stoicism s-a întemeiat pe învățăturile și stilul de viață al lui Socrate. Acesta nu pretindea înțelepciunea pentru el însuși, dar cu toate acestea și-au dedicat viața eforturilor pentru filosofie și idealul de a atinge înțelepciunea.
Cel mai puternic exercițiu de introspecție
Cel mai indicat exercițiu în această direcție, și cel mai puternic din arsenalul de tehnici stoice, este vizualizarea negativă. Vizualizarea negativă e o metodă stoică de introspecție prin care cineva își imaginează dinainte toate scenariile rele posibile astfel încât să își întărească mintea și să se pregătească pentru cele mai mari provocări atunci când ele chiar se vor întâmpla.
L-am detaliat deja în acest articol, dar îți voi spune pe scurt cum să îl faci.
1. Imaginează-ți cel mai rău scenariu posibil care se poate întâmpla, chiar dacă acesta este puțin probabil să se întâmple.
2. Reprezintă-ți respectivul eveniment ca și cum s-ar întâmpla la timpul prezent, sau că s-ar fi întâmplat deja.
3. Caută să simți emoția negativă și să te obișnuiești cu ea. Acest lucru se realizează când tu îți dai seama că respectivul scenariu catastrofic este doar un eveniment indiferent.
Dacă faci acest exercițiu de introspecție, în timp vei observa că mintea ta devine din ce în ce mai puțin sensibilă la lucrurile dificile prin care treci. Iar când vei avea necazuri și situații neprevăzute, vei fi mai stăpân pe tine. Totodată, vei deveni mai fericit și mai recunoscător pentru multele situații în care evenimentele dezastruoase nu se întâmplă.
Distanțarea cognitivă
Distanțarea cognitivă e o tehnică psihologică ce permite să recurgi mai ușor la introspecție. Ea constă în a te distanța de gândurile tale pentru ca mai apoi să le analizezi prin introspecție. Se realizează prin diferite metode.
În primul rând, poți folosi un pix și o foaie. Când îți scrii gândurile, le poți privi din afară, deci ești distanțat de ele. Apoi, le poți analiza și modifica după preferințe și necesită. Scrierea gândurilor și reflectarea asupra lor e tot o formă de introspecție. Acesta e motivul pentru care este indicat să îți ții un jurnal.
În al doilea rând, poți antrena distanțarea cognitivă folosind meditația sau, cum ar spune stoicii, atenția întreptată către propria minte. Prin meditație te conectezi la clipa prezentă și lași gândurile să treacă, fără a te identifica cu ele.
Doar închide ochii și așteaptă primul gând să îți vină în minte. În timp ce îl aștepți, evident că nu ai gânduri în minte. Deci asta îți oferă un fel de spațiu mental, care nu este altceva decât distanțarea cognitivă. Dacă vrei să afli mai pe larg despre cum să meditezi, am scris un articol chiar aici.
Distanțarea cognitivă este susținută și de Epictet, care ne sfătuiește să ne repetăm continuu că tot ceea ce ni se întâmplă sunt doar niște impresii și să ne distanțăm de ele. Și mai important, nu contează impresiile, cât cum reacționăm la ele. Aceasta e înțelepciunea: folosirea corectă a reprezentărilor mentale iar prin introspecție putem ajunge la ea.
Învățarea prin modelare
Nu e de ajuns să vedem ce se întâmplă cu noi. Trebuie să facem și anumite schimbări. Dar se pune problema care sunt cele mai bune schimbări? Procesul de introspecție poate fi realizat nu doar prin a ne analiza pe noi înșine, ci și prin a-i analiza pe alții în scopul de a vedea la aceștia un model demn de urmat.
Pentru a deveni înțelepți, Marcus Aurelius ne îndeamnă să contemplăm calitățile la alți oameni. Să ne întrebăm ce virtuți au aceștia, cum gândesc, cum se comportă în situații specifice. Să avem în minte modelul lor și să căutăm a fi asemenea lor.
Exercițiu de introspecție: contemplarea înțelepților. Gândește-te la diferite personalități înțelepte ale tuturor timpurilor. Poate fi vorba de Socrate, Marcus Aurelius, Isus Cristos, Mahatma Gandhi sau oricine altcineva pe care tu îl admiri.
Ia o situația particulară și întreabă-te de ce și cum ar fi tratat respectivul înțelept această situație. Tu în ce măsura faci la fel și ce faci diferit. Iar apoi caută să-ți modelezi gândirea după cea a înțeleptului.
Oamenii se comportă urât cu tine și te nedreptățesc în ciuda faptului că nu meriți asta? Probabil că Isus s-ar fi rugat Tatălui Ceresc să-i ierte. Oamenii spun că partenerul tău de relație nu e potrivit pentru tine? Ai putea face precum Socrate și să ignori cele auzite pentru că oamenii oricum nu au facultatea de a decide ce e mai bine pentru tine.
Ai făcut foarte mult bine prietenilor tăi, iar aceștia acum te tratează superficial? Ai putea trata această situație cum a făcut-o Marcus Aurelius, care spunea că, precum vița de struguri care produce rod continuu, fără să țină seama de roadele sale, tot așa, omul bun va face fapte bune pentru semenii săi fără a cere ceva în schimb.
Cum m-a ajutat pe mine exercițiul de introspecție
La fel ca și tine, și eu am avut parte de lucruri mai puțin plăcute în viață. Nu am fost dintotdeauna sănătos emoțional, nu am fost scutit de traume, nu m-am simțit mereu înțeles și apreciat de către cei apropiați.
Nu am știut ce vreau să fac cu mine și viața mea, am luat decizii când toată lumea era împotriva mea, nu am simțit până în prezent iubirea din partea unei femei înafară de cea a mamei și am avut pierderi mari de timp, energie și resurse în lucruri inutile.
Dar filosofia m-a învățat să privesc toate aceste lucruri drept oportunități de a-mi întări caracterul. Iar aceasta este fericirea mea: ca în ciuda toturor câtor am îndurat și voi îndura, pot să îmi păstrez spiritul viu și dorința de a face ceea ce este bine.
De felul meu, sunt o fire mai contemplativă, cu înclinație spre introspecție. Mereu am fost atras de ce e în interiorul meu, de mintea umană și cum funcționează viața în ansamblul ei. Dacă mai pui la socoteală problemele prin care am trecut, probleme prin care cel mai probabil treci și tu, îți poți da seama că nu mi-a fost ușor.
Înțeleptul are un suflet puternic și frumos tocmai pentru că s-a întărit pe sine prin toate câte le-a îndurat, iar când îmi aduc aminte de asta, știu că sunt pe drumul cel bun.
Astfel că, exercițiile de introspecție în sens particular și studiul filosofiei în sens general au fost o adevărată terapie pentru mine. Iar acesta e motivul pentru care am creat acest blog de mai bine de 7 ani și prin care te încurajez și pe tine să te vindeci, să devii un filosof, să devii propriul tău terapeut.
Iar dacă vrei să afli despre povestea mea cu Stoicismul, care este destul de interesantă și neobișnuită, aș spune eu, o găsești chiar aici: https://www.semped.ro/stoic-zi-de-zi-motivul-pentru-care-te-ai-nascut-sa-fii-sanatos-emotional/
Lucian Pușcașu
* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebook, precum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*
#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger