Sari la conținut
Home » Blog » Iubire necondiționată. Chiar este posibilă? Cum iubește un stoic

Iubire necondiționată. Chiar este posibilă? Cum iubește un stoic

iubire necondițuinată

Stoicii au o iubire necondiționată. Ei iubesc cu toată ființa, generozitatea și puterea sufletului pe care o au. Astfel, stoicii nu au nevoie ca și ceilalți să îi iubească înapoi. Pur și simplu dragostea lor există și este oferită celorlalți în mod natural.

Cum este posibilă o iubire necondiționată pentru un stoic

Iubirea este specifică doar omului. Animalele nu pot iubi, ci doar pot simți afecțiune pentru că le lipsește ceea ce este specific doar omului: darul rațiunii. Prin urmare, oamenii sunt capabili de iubire necondiționată atâta vreme cât își folosesc capacitățile raționale: valorizează ce este frumos și trăiesc conform cu voința Providenței.

Astfel că dragostea stoică este temperată de rațiune, unde servește pentru a îmbogăți umanitatea.

Motivul pentru care stoicul e capabil de iubire necondiționată

Nu există niciun motiv. Iubirea înțeleptului este necondiționată pentru că el nu are nevoie de niciun motiv pentru care să iubească pe alții. Asta e definiția iubirii necondiționate, să nu ai condiții, să nu ai motive. Pur și simplu el o face pentru că se simte conectat cu ceilalți oameni, văzându-i drept parte a Naturii din care acesta face parte.

Totodată, stoicul are mereu în vedere faptul că iubirea lui nu va fi răsplătită mereu și acceptă acest lucru, tocmai de aceea nu este naiv. Iar dacă este să primească iubire, deși nu a căutat-o în chip special de la început, o va primi cu recunoștință și mulțumire.

Stoicul iubește pentru că familia, prietenii și orice om al acestei lumi face parte din întregul Univers în care el trăiește și pentru care s-a născut să-l iubească. Stoicul iubește conștient fiind că persoanele vor fi luate de lâgă el deoarece singurul lucru constant este schimbarea iar moartea este o certitudine.

Viciul sabotează tot ce este iubire necondiționată

Iubirea vicioasă în schimb este caracterizată de un sentiment al atașamentului compulsiv, unde nu se ține seama de caracterul schimbător ar relațiilor sociale, în cursul firesc al Naturii. Oamenii nesăbuiți spun adesea “te iubesc cu o iubire necondoționată”, dar în realitate ei spun “am nevoie de tine”. Ei confundă ce înseamnă iubire necondiționată cu atașamentul compulsiv.

Însă iubirea înțeleptului nu este una caracterizată de legături obsesive. Tocmai de aceea, el iubește într-un stil filosofic, astfel încât legătura de atașament emoțională creată nu îi face rău, iar când va veni timpul (schimbarea contextului de viață, un eveniment particular ori moartea), înțeleptul va înapoia Universului ceea ce este al Universului, adică pe persoana respectivă, fără niciun regret sau dificultate.

O iubire necondiționată nu doare

Trebuie să îi iubim ca pe niște simpli muritori. Iubirea stoică este în conformitate cu legile Naturii. Astfel, stoicul va iubi necondiționat pe cei apropiați, dar va acepta schimbarea și condiția socială ca fiind înafara propriului control și va avea în vedere faptul că moartea este iminentă, în cele din urmă.

Prin urmare, când o anumită persoană va ieși din viața stoicului, acesta nu va suferi. Da, va simți durere, îi va părea rău că nu va mai putea împărtăși o iubire necondiționată cu respectivul sau respectiva, dar stoicul va merge mai departe și va continua să iubească tot ce-l înconjoară.

Iubire necondiționată sau naivitate?

Știu că unii vor spune că o astfel de iubire necondiționată au și ei, însă au fost răniți din cauza asta. Eu le-aș răspunde că stoicii au fost iubitori și nu fraieri sau naivi.

Când spui că iubești dar ai fost rănit nu este vorba de iubire în primul rând, ci de o formă de atașament pentru că iubirea nu doare, doar atașamentul o face. În al doilea rând, odată cu acest atașament au venit și expectanțele cum că și ceilalți să se comporte cu noi așa, expectanțe care creează nefericire.

Astfel că, iubirea fără înțelepciune este un atașament emoțional față de oameni și față de lucrurile exterioare care nu au intrinsec valoare.

Când iubești fără înțelepciune devii dependent fără să îți dai seama. Înțepeciunea înseamnă conștientizarea și acceptarea faptului că nu vei primi înapoi și că fericirea ta nu este strict legată de prezența celuilalt.

O iubire necondiționată este orientată spre toți oamenii, inclusiv spre dușmani

Stoicii caută să iubească în mod real, din toată inima și cu deplină generozitate. Dragostea lor nu este condiționată de a primi dragoste înapoi, ci dimpotrivă, stoicii caută să iubească și pe cei care se poartă indiferent cu ei, și chiar și pe dușmani.

Stoicul chiar reușeste să aibă iubire necondiționată și față de dușmani pentru că îi vede ca fiind frații lui dotați cu rațiune și pentru că, în opinia lui, și cel vicios și inamic merită să fie iubit. Chiar dacă are legătură de fraternitate cu dușmanul său prin darul rațiunii, iar el nu-l folosește, stoicul tot îl va iubi.

“Este specific omului să-i iubească chiar și pe cei care comit greșeli. Și aceasta se realizează dacă te gândești că sunt rude cu tine și că greșesc din cauza neștiinței lor; că în scurt timp, amândoi veți fi morți și înainte de orice, că nu ți s-a adus niciun prejudiciu, fiindcă partea conducătoare a sufletului tău nu a devenit mai rea decât înainte” – Marcus Aurelius

Pentru a putea iubi și pe cei care ne vor răul, îndemnul este de a ne pune în pielea lor și a le înțelege modul de gândire. Astfel, vom concluziona că ei acționează după o gândire total greșită, care le face lor rău în primul rând.

Așadar, să avem în minte faptul că atunci când o persoană ne face rău, ea acționează în conformitate cu ceea ce crede că este bine, când de fapt este greșit. Să admitem că atât i-a permis mintea să facă și la atât s-a priceput.

Spre exemplu, oamenii care aleargă după faimă și recunoaștere o fac pentru că astea li se par lor cele mai importante lucruri și deci acțiunile lor în această direcție vor părea corecte pentru ei. Sunt înrobiți de iluzia atașamentului de lucruri exterioare și nu au cunoscut bucuria de a trăi virtuos și înțelept.

Iubire necondiționată pentru prieteni

Metoda prin care putem sa ne face demni de iubire necondiționată și de a construi prietenii reale este a excela în virtute. E destul de logic. Oamenii care au valori comune precum educația susținută de înțelepciune, viziuni și planuri antreprenoriale bazate pe curaj, munca pentru un proiect important susținută de conștiinciozitate au cele mai mari șanse să creeze o legătură personală, iar toate astea se bazeaza pe virtuți. Într-adevăr, virtuțile reprezintă fundamentul pentru prietenii trainice.

Înțeleptul, chiar dacă își este îndeajuns, tot își dorește să aibă prieteni – Seneca

Ințeleptul poate trăi fără prieteni, dar preferă să îi aibă pentru că dispune de o afecțiune nemăsurată care merită împărtășită cu orice îi iese în cale și o va face pentru ceilalți, dar nu neapărat pentru a fi fericit.

Astfel că, stoicul înțelept are iubire necondiționată și compasiune pentru orice om ar întâlni, dar doar foarte puțini îi vor fi și prieteni, pe restul îi va copleși totuși cu afecțiunea frățească.

Mai multe despre cum își aleg stoicii prietenii și cum îi iubește pe aceștia am scris un articol chiar aici.

Iubire necondiționată – tratament universal pentru orice tulburare emoțională

La final, ca o notă personală, voi spune că o iubire necondiționată este fundamentul pentru o personalitate sănătoasă. Nu concep să existe o persoană puternică emoțional care să fie incapabilă de iubire necondiționată.

Poate va suna puțin dur, dar cele mai urâte și stricate caractere pe care le-am întâlnit eu în viața mea au fost ale acelora care iubeau condiționat pentru că la rândul lor, ei au fost iubiți condiționat.

Cei mai mulți dintre noi nu dispunem de o astfel de iubire necondiționată, dar putem totuși să încercăm să iubim cu toată inima, cât ne țin puterile. Pentru că o astfel de iubire necondiționată este leacul pe care îl oferim altora, dar care ne vindecă mai întâi pe noi înșine.

Lucian Pușcașu

P.S. Poți înțelege mai multe despre iubire necondiționată dacă aprofundezi conceptul de „filantropie stoică”. Găsești un articol chiar aici: https://www.semped.ro/filantropia-stoica-un-leac-impotriva-singuratatii/

***Dacă nu ai timp de citit, acest articol poate fi parcus și în format video pe YouTube.***

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *