Sari la conținut
Home » Blog » Jurnalul terapeutic. O unealtă în a deveni propriul tău terapeut

Jurnalul terapeutic. O unealtă în a deveni propriul tău terapeut

jurnalul

Prin proiectul Semped caut să promovez ideea de a deveni propriul tău terapeut. În această direcție caut să scriu articole și să creez video-uri educaționale care să-ți fie cât mai utile. Pe lângă ideea de educație promovată la nivel general, sunt câteva metode particulare care te vor ajuta într-adevăr să devii propriul tău terapeut, iar una dintre ele este jurnalul.

S-a demonstrat deja prin studii științifice faptul că jurnalul este o unealtă de autoreglare emoțională care te ajută să îți pui ordine în gânduri, să te simți puțin mai înțeles și, în cele din urmă, care îți oferă sentimentul cum că nu ești singur.

Prin urmare, în acest articol vom vedea care sunt beneficiile pe care le oferă scrisul sub forma de jurnal terapeutic și cum poți să-ți faci și tu jurnalul astfel încât să fii cu un pas mai aproape de a fi propriul terapeut.

1. Jurnalul oferă claritate mentală

Jurnanul nu este altceva decât un caiet în care ții evidența zilelor vieții tale. Astfel că jurnalul îți oferă oportunitatea de a vedea în trecut, viitor și prezent. O vedere acurată a vieții tale din toate cele trei unghiuri doar jurnalul ți-o poate oferi. Așa vei înțelege mai bine viața și pe tine însuți.

2. Autoreglare emoțională

Cand scrii despre o experiență, o retrăiești din punct de vedere emoțional într-o oarecare măsură și ai oportunitatea de a o procesa în tihnă, fără a fi presat de contextul în care s-a întâmplat în realitate. Drept consecință elimini durerea și o transformi în prilej de învățare și de întărire a caracterului.

Momentul în care trăiești experiența „pe viu” e foarte dureros în sine și ajungi să ții durerea in tine pentru că ea nu poate fi exprimată, drept consecință. Însă când scrii despre ea nu mai ești atașat emoțional de respectiva experiență pentru că a trecut.

Totodată, e un proces de recunostință. Odată ce emoțiile „sunt eliberate” apare liniștea sufletească pe care ți-ai dorit-o atât de mult. Începi să vezi experiența dintr-un alt unghi, mult mai sănătos și mai matur, crescând în înțelepciune. Toate acestea adunate creează un sentiment de recunoștință față de respectiva situație pe care odată poate chiar o urai.

3. Jurnalul clădește o mentalitate sănătoasă

Jurnalul presupune scriere, scrierea înseamnă analiză, iar analiza este indispensabilă în procesul vindecării. Sesiunile de psihoterapie se bazează într-o bună pe identificarea tiparelor de gândire nesănătoase și corectarea lor, adică analiză.

Când folosești jurnalul îți oferi oportunitatea de a analiza experiențele, a le vedea dintr-un alt unghi, a corecta distorsiunile și a întări convingerile sănătoase totodată. Așa devii mai puternic emoțional.

4. Jurnalul înrădacinează lecțiile de viață

Experiențele de viață care ne aduc lecții din care putem învăța ne fac mai înțelepți, iar înțelepciunea ne face să trăim întreaga viață la noi nivele. Dacă vrei să te dezvolți personal vrei implicit să devii mai înțelept. Astfel că jurnalul te ajută să înțelegi ce faci bine si ce greșești și cum să faci schimbarea.

5. Jurnalul îți reamintește de viața memorabilă pe care o ai

Folosind jurnalul reușești să conștientizezi realizările personale și să obții satisfacție drept consecință. Ceea ce faci acum, în prezent, poate părea banal, dar când analizezi și compari cu trecutul, devii conștient prin câte ai trecut și cât de mult ai progresat. Așa ți se întipărește mai bine convingerea și sentimentul cum că nu doar ai avut o viață, ci și ai trăit-o.

6. Planificare

Jurnalul îți organizează gândirea prin care-ți vei planifica ulterior acțiunile, iar acțiunile planficate au cea mai mare șansă de a produce rezultate. Până la urmă, rezultatele reprezintă o trebuință. Nu ai cum să treci prin viață fericit fără să produci rezultate în ceva anume. Astfel, jurnalul îți oferă oportunitatea de a-ți pune gândurile în ordine și a face curățenie în viața ta.

7. Jurnalul îți dezvoltă creativitatea

Poate vei spune că nu ești un artist de meserie și deci n-ai nevoie de creativitate. Iar eu ți-aș răspunde că creativitatea nu ține exclusiv de jobul pe care-l ai, cât de cum construiești soluții la problemele tale de viață.

Problemele sunt inevitabilă, dar ce contează este felul în care le rezolvăm, iar creativitatea ne oferă prilejul să ne folosim mintea la capacitate maximă în gestionarea și rezolvarea de probleme. Când scrii despre trăirile tale îți accesezi latura emoțională, pe fondul căreia se manifestă de cele mai multe ori creativitatea.

Iar acum că știm beneficiile hai să află cum să folosim efectiv jurnalul

Despre ce să scrii

Recomandarea este să scrii despre acțiuni și sentimente, care sunt comportamentele tale în situații concrete și ce emoții și trăiri apar drept consecință. Reflectează la eveniment: gândește-te la sentimentele avute, la nevoile tale, la persoana pe care ai afișat-o în situația dată etc. Întreabă-te cum s-a ajuns acolo, ce ai făcut bine, ce ai făcut rău.

Observații

Jurnalul înseamnă scriere, iar scrirea este o abilitate. Ca orice altă abilitate se dezvoltă în timp așa că fii răbdător. Nu te aștepta să scrii mult și calitativ din prima. La început vor apărea blocaje, ți se va părea că nu asta și aialaltă voiai să exprimi, nu-ți vei găsi cuvintele și parcă nici nu vei putea avea ordine în gânduri.

Toate acestea fac parte din proces. Permite-ți să faci fiecare mic pas atât cât este și să te oprești atunci când este cazul. Reia procesul și de fiecare dată caută să dezvolți un singur element din scriere: poate a găsi cuvintele potrivite, a exprima o trăire specifică sau poate a scrie mai mult. Așa vei dezvolta în mod natural această abilitate.

Trei sugestii de final

Sugestia 1: La început, scrie cantitativ, nu neaparat calitativ. Nu ești la facultate sau la vreun curs la care va trebui să dai un examen. Prin urmare nu trebuie să scrii “ca la carte” cel puțin într-o primă fază, ci doar să scrii.

Ai nevoie să o faci cantitativ pentru așa îți permiți să exprimi cât mai multe trăiri și ulterior vei avea suficient material de analiză. Cât despre ce este scris inutil sau de umplutură, poate fi ignorat cu ușurință.

Sugestia 2: Fii sincer. Până la urmă, o faci față de tine și pentru tine. Într-adevăr unele lucruri vor fi jenante și poate chiar dureroase când le vei scrie, dar află că tocmai acelea au cea mai multă valoare. Cu cât îți vine mai greu să scrii, cu atât este mai important să o faci.

Sugestia 3: Fă un rezumat al paginii de jurnal. Sumarizează tot într-o propoziție sau în câteva cuvinte. Servește drept condensarea învățăturilor extrase într-o formă în care să te impacteze. De multe ori pierdem idei din cauza volumului mare și a intensităților diferite, chiar dacă le scriem.

Când facem însă un rezumat semnalizăm minții noastre că din acest proces de scriere, care este atât de important pentru noi, avem o idee cheie care trebuie neapărat reținută și meditată, iar mintea va face în consecință.

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *