Home » Blog » Labilitate emoțională. Trecerea bruscă de la o stare emoțională la alta

Labilitate emoțională. Trecerea bruscă de la o stare emoțională la alta

Labilitate emoțională

Labilitate emoțională: la granița dintre sănătos și nesănătos

Emoțiile sunt oglinda vieții noastre interioare, o reflexie a stilului nostru de gândire, a modalității unice de a percepe și experienția viața. Astfel, emoțiile ne ajută să ne adaptăm la lumea exterioară, servind totodată ca instrument de autocunoaștere.

Abilitatea de a simți și identifica emoțiile este vitală deoarece ele ne comunică care ne sunt nevoile la momentul respectiv și ce ar trebui să facem pentru a le putea satisface. Spre exemplu, nemulțumirea în relațiile interpersonale ne îndeamnă a rezolva situațiile de conflict, frica ne atenționează de potențiale amenințări iar tristețea că prețuim un lucru care ne-a fost luat.

Prin urmare, a simți emoții nu este un lucru rău, indiferent cu ce fel de emoții avem de-aface. În schimb, este o normalitate, un mod de a relaționa cu oamenii, cu viața și cu noi înșine. Ele necesită a fi simțite și exprimate în mod sănătos.

Problema apare când aceste emoții nu sunt proporționale cu situația în care sunt declanșate, intensitatea lor este exagerată, sunt fluctuații foarte mari de la una la alta și felul de a le exprima depășește granițele normalității sociale iar capacitatea de a le regla este foarte slabă. Abia aici vorbim de labilitate emoțională.

Ce înseamnă labilitate emoțională?

Prin labilitate emoțională înțelegem schimbarea instantanee și neprevăzută a stării emoționale pe care o are un individ. Schimbarea bruscă este declanșată de activatori minori comparativ cu intensitatea reacțiilor emoționale rezultate. Acești declanșatori pot fi oboseala exesivă, stresul, anxietatea sau îngrijorarea, situații sociale de conflict, discuții cu tematică inconfortabilă pentru subiect etc.

În labilitate emoțională, emoțiile sunt de obicei contrare: de la fericit devin trist, de la amuzat devin serios etc, iar reacțiile emoționale sunt disproproționale față de gravitatea evenimentului. Spre exemplu, un adult cu labilitate emoțională poate plânge dacă s-a scumpit prețul la un anumit produs, poate avea o criză de râs la o simplă imagine amuzantă sau se poate întrista teribil dacă plouă.

Cauze posibile

Vom oferi cele mai comune cauze pentru care apare simptomul de labilitate emoțională.

1. Leziuni cerebrale

Cele mai importante zone cerebrale care au implicație în ceea ce înseamnă labilitate emoțională implică în primul rând lobul frontal stâng. Deficitul din această zonă duce la instabilitate emoţională, deficit de atenţie, impulsivitate, tulburări de percepție şi simptome depresive.

Este probabil ca o persoană cu labilitate emoţională să fi avut parte de accidente sau să fi luat contact cu substanțe care i-au distrus anumite părți ale creierului care controlează conştientizarea și reglarea emoţiilor (personale şi ale celor din jur).

Astfel ea nu mai este la fel de capabilă să recunoască emoții în propria persoană și în alții, nu va avea capacitatea de a exprima și controla emoțiile, respectiv a produce emoții în ceilalți în mod voit.

În principal, simptomul de labilitate emoțională apare la persoanele care au suferit leziuni neurologice care includ traumatisme cerebrale și accidente vasculare cerebrale. Totodată, poate apărea și în cazul unor boli neurologice precum tumorile cerebrale, boala Parkinson, demenţa, inclusiv boala Alzheimer, scleroza multiplă etc.

O altă cauză pentru labilitate emoțională este dezechilibrul neurochimic (deficitul de substanțe hormonale la nivelul creierului). Acest dezechilibru poate consta în scăderea serotoninei (în depresie) sau fluctuaţii ale dopaminei şi serotoninei (în cazul tulburarii bipolare).

2. Traume din copilărie

O altă cauză care poate declanșa și perpetua simptomul de labilitate emoțională este o traumă (sau mai multe) din copilăria timpurie. Aici putem include pierderea sau înstrăinarea fizică de o persoană semnificativă din viața copilului, stres post traumatic în urma unui eveniment aversiv (accident de mașină, violență în familie), ori alte tipologii de traume cum este abandonul, deprivarea emoțională sau abuzul emoțional.

3. Tulburări de personalitate

Aici pot fi incluse o bună parte din tulburările de personalitate deoarece în oricare dintre ele poate apărea simptomul de labilitate emoțională, în special în: tulburarea de personalitate borderline, tulburarea de personalitate narcisică, tulburarea de personalitate histrionică.

4. Tulburări mintale

Principalele tulburări mintale care duc la o labilitate emoțională de nivel clinic sunt următoarele:

a. Depresie majoră: Caracterizată de aplatizare emoțională și anhedonie (tristețe foarte intensă). În acest caz, schimbările de dispoziție pot fi generate de probleme relaționale, cu alți oameni.

b. Tulburare bipolară: Este o tulburare de dispoziție caracterizată tocmai de schimbări bruște ale stărilor emoționale, unde simptomul de labilitate emoțională în sens propriu poate fi cel mai bine observat. Ea presupune alternarea episoadelor de manie (fericire, extaz, euforie) cu episode cu episoade depresive (tristețe, mâhnire intensă)

c. Ciclotimia: este o formă de tulburare bipolară, mai puțin intensă, dar simptomele ei sunt semnificative și întinse pe o perioadă lungă de timp.

Soluții și tratament

La fel cum am amintit în rândurile de mai sus, conceptul de “labilitate emoțională” nu descrie o tulburare emoțională propriu-zisă, ci este mai degrabă un simptom. Prin urmare, nu poate fi tratat în mod izolat, ci trebuie identificată cauza și oferite soluții terapeutice în consecință.

Așadar, o primă soliție ar fi psihoterapia, dacă este vorba de o cauză psihologică, sau psihiatria și tratament medicamentos dacă este vorba de o cauză neurologică.

O a doua soluție ar fi autocompasiunea. Orice emoție necesită întâi a fi validată, iar abia apoi reglată. Dacă adoptăm o atitudine critică față de noi înșine și ceea ce simțim, emoția va fi mult mai intensă iar controlul nostru perceput va scădea și mai mult. În schimb, ne putem lăsa ghidați de ceea ce am simțit pentru a ajunge mai aproape de nevoia care cauzează respectiva emoție.

Așa cum am precizat și în articolul trecut, oricine are labilitate emoțională într-o oarecare măsură pentru că nimeni nu are nevoile emoționale complet satisfăcute. Diferența este că pentru o persoană cu labilitate emoțională cum este descrisă în acest articol intensitatea atinge un prag clinic, în timp ce pentru majoritatea oamenilor ideea de labilitate emoțională este neglijabilă.

Dar de reținut este că suntem cu toții predispuși spre labilitate emoțională. Toți oamenii au vulnerabilități emoționale și merită compasiune, iar tu nu faci excepție, chiar dacă intensitatea emoțiilor tale este mai accentuată

Concluzie

Dacă treci rapid de la o stare la alta și nu îți poți controla emoțiile atunci poate fi vorba de labilitate emoțională. Este indicat să consulți un specialist și să depistați împreună cauza pentru a construi ulterior un plan de tratament.

Lipsa contactului cu sinele prin nealocarea unui timp pentru de stat cu noi, sensibilitatea crescută la ce oferă lumea exterioară, toleranța scăzută la frustrare și prezența unor tulburări neurologice sau psihologice sunt cauze pentru simptomul de instabilitate emoțională. Despre conceptul de labilitate emoțională văzut în termeni mai generali găsești un articol chiar aici.

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.