Sari la conținut
Home » Blog » Marc Aurelius Meditații. Cele mai importante lecții despre viață

Marc Aurelius Meditații. Cele mai importante lecții despre viață

Marc Aurelius Meditații

Celebrele scrieri ale lui Marc Aurelius Meditații

Marc Aureliu Meditații scrisă în timpul campaniilor sale militare, reprezintă un document remarcabil care dezvăluie gândurile înțeleptului împărat Marc Aurelius. Aici, împăratul filosof ne dezvăluie cum a trăit el concepte filosofice precum virtutea, echilibrul, acceptarea condiției umane și abordarea într-un stil filosofic a greutăților vieții.

Foarte interesant e felul în care sunt scrise rândurile sale, într-o manieră intimă și personală, nu destinate pentru un public larg într-un scop anume, de aici și autenticitatea lor.

El încuraja o viață simplă, evitând luxul și dependențele în scopul atingerii echilibrului interior. Într-o lume modernă caracterizată de agitație și incertitudine, învățăturile sale rămân relevante, servind drept ghid pentru cei care caută înțelegerea interioară și echilibrul în fața adversităților vieții.

Așadar, Marc Aurelius Meditații reprezintă un jurnal filozofic care oferă o perspectivă unică asupra mentalității împăratului și modului său de a aborda dificultățile vieții. Aceste înțelegeri adânci reflectă o încercare sinceră de a naviga prin haosul exterior și de a-și găsi liniștea interioară.

Prin urmare, vreau să împărtășesc cu tine câteva dintre lecțiile pe care le-am învățat din Marc Aurelius Meditații, în speranța că le vei prelua și tu și te vor face o persoană mai puternică emoțional și înțeleaptă, așa cum a fost și pentru mine.

Oferă-ți un timp pentru tine

Marcus Aurelius observă cum oamenii bogați își construiesc case pentru a se retrage la țară, pe malul mării sau pe munți în speranța de a găsi liniștea. În schimb, cea mai sigură retragere pentru a restabili calmul și libertatea cuiva este retragerea către propriul suflet.

În sufletul nostru ar trebui să deținem principii filosofice pe care să le practicăm încă din tinerețea noastră, iar ele ne vor oferi pacea interioară cât ne va fi dat să trăim. Dacă te deranjează răutatea altora, amintește-ți că nu știu ce fac și că empatia și răbdarea pe care le-o oferi, sunt virtuți care-ți desfată sufletul.

Astfel, în Marc Aurelius Meditații, autorul ne îndeamnă nu să ne găsim în liniștea în ceva extern, cum ar fi un pahar de vin, o ieșire cu prietenii sau un loc retras, nu pentru ca sunt lucruri rele, ci în principii filosofice pe care să le practicăm zilnic. Să facem acele activități care ne mențin sufletul viu, cum ar fi reflecția, scrierea, citirea textelor filosofice sau admirarea unui apus de soare.

Funcționarea universului

În Marc Aurelius meditații, autorul se gândește universul perfect în care trăim. De la cele mai mici târâtoare, până la cei mai înțelepți oameni ai acestei lumi, toate ființele trăiesc cu un scop și își aduc contribuția pentru bunul mers al planetei.

Prin urmare, el ne îndeamnă să admitem că suntem cetățeni ai acestei lumi, membrii ai comunității raționale de oameni. Deși fiecare ființă vie există separat, toate sunt făcute pentru cooperare, concept numit “filantropia stoică”. La fel cum fiecare parte a corpului este importantă și alcătuiesc trupul uman, la fel fiecare om este important pentru un altul, toți fiind conectați unii cu alții.

În Marc Aurelius Meditații, autorul admite că dacă te vezi doar ca pe o parte separată și nu iubești oamenii, fiind în stare să te pui în slujba lor, nu vei fi niciodată fericit. În schimb, când admiți că ești parte dintr-o comunitate, vei vedea că binele pe care îl faci pentru ceilalți este, de fapt, bine făcut pentru tine.

Căutarea înțelepciunii

O trăsătură importantă a teoriei stoice pe care o regăsim în Marc Aurelius Meditații este ideea că viața umană, dacă este trăită corect, e un proiect continuu sau o călătorie îndreptată spre cea mai bună condiție umană posibilă: cea a înțelepciunii.

Există două aspecte ale acestei călătorii: una este individuală și cealaltă socială. La nivel individual, putem învăța să trecem de la dorințele noastre egoiste precum câștigurile financiare, nevoia de recunoaștere sau de validare, către dorințe mai sănătoase și mai morale, cum ar fi de a face bine altor personae, a fi satisfăcuți cu munca pe care o depunem și a ne bucura de frumusețile acestei vieți.

Mai apoi, la nivel social, să ne punem eforturile în folosul altor oameni. Stoicii credeau că ființele umane sunt atrase instinctiv să aibă grijă de semenii lor: să-i respecte, să-i prețuiască și să-i iubească.

În Marc Aurelius Meditații, el se gândește la întreaga sa viață din copilărie și până la sfârșitul anilor săi ca ciclu de dezvoltare și reflectă asupra calităților etice a căror valoare a învățat să le recunoască, precum și modul în care relațiile sale cu alte persoane l-au ajutat să facă asta.

Nu te plânge

Marc Aurelius era din fire o persoană foarte sensibiliă și afectuasă, fiindu-i extrem de greu să suporte pierderea celor dragi și chiar acesta a fost blestemul său.

Tatăl său natural murise din fragedă copilărie și a fost adoptat de către Hadrian. La doar 17 ani a fost predestinat să fie împărat, împăratul Hadrian văzând în el un potențial extraordinar, chiar dacă Marc Aurelius, în sinea lui, nu-și dorea să fie împărat, ci filosof. A refuzat să trăiască în palatul imperial pentru a sta cu mama lui, drept rezultat.

A avut paisprezece copii, dintre care nouă muriseră, rămânându-i patru fiice și pe fiul său, Commodus, care i-a făcut numai zile rele și care, ulterior, a dus mult la decăderea imperiului.

Nici cu privire la situația cetățenilor lucrurile n-au stat foarte bine. Speranța de viață era foarte mică comparativ cu zilele noastre datorită nenumăratelor războie, boli de tot felul și o medicină primitivă. Astfel că, fiind un împărat devotat care și-a iubit poporul, a suferit mult când afla câți oameni mor anual.

A avut o construcție a copului deficitară, predispus la o sănătate precară. Chiar Marc Aurelius Meditații scrie, în jurnalul său, mirându-se cum de corpul său fragil a rezistat atât de mult timp, chinuit fiind de toate campaniile militare pe care le-a demarat.

Cu toate acestea, și-a păstrat spiritul stoic viu. A fi stoic înseamnă să-ți păstrezi optimismul și seninătatea, nu a fi sobru și detașat, indiferent ce-ți rezervă viața. Cel mai probabil nici eu nici tu nu avem o soartă mai grea decât a avut el. De fapt, soarta lui a fost printre cele mai grele pe care le poate avea un om.

Astfel, eu unul am învățat din Marc Aurelius Meditații că nu am dreptul să mă plâng de absolut nimic din ceea ce-mi oferă viața. Modelul său de a trăi parcă mă face să-mi fie rușine când mă plâng atunci când mi se întâmplă câte ceva neplăcut.

Herodian, un istoric roman care a fost martor la începutul domniei lui Comodus scrie că atunci când s-a dat vestea morții împăratului filosof, tot poporul a plâns în cor moartea împăratului. Conform lui Herodian, fiecare cetățean roman l-a numit pe Marcus Aurelius “tată bun”, “general curajos și înțelept”, “nobil împărat” și “conducător temperat”, Herodian comentând că “fiecare dintre aceștia a spus adevărul”.

Se spune că ultimele cuvinte pe care Marc Aurelius le-a rostit au fost adresate ofițerului din tura de noapte care îl păzea, iar acestea au fost “mergi către soarele ce răsare, căci eu deja apun”.

Concluzie

În concluzie Marcus Aurelius a fost un simplu om care a ales să îmbrățișeze frumusețile acestei lumi, indiferent de cât de dură a fost viața cu el. Acesta căuta a se vedea pe sine ca un stoic în primul rând, și abia apoi ca împărat. Lecțiile lui despre oameni și despre lume le găsim în Marc Aureliu Meditații, valabile astăzi mai mult ca oricând.

Iar dacă vrei să afli mai multe despre cum gândea acest împărat roman, mai multe despre cartea „Meditații, gânduri către sine însuși”, ai un articol chiar aici.

Lucian Pușcașu

* Dacă ți-a plăcut acest articol, abonează-te la newsletter pentru a primi săptămânal informații suplimentare prin e-mail. Totodată, nu uită să acorzi un Share acestor randuri pentru a vedea și prietenii tăi ceea ce citești, un Like paginii de Facebookprecum și un Follow pe Instagram, pentru a rămâne în contact cu viitoarele postări de pe blog. În cele din urmă, materialele psihoeducaționale sunt livrate și în format video, prin platforma YouTube. Așadar, te invit să ne vedem și acolo, abonându-te la canal.*

#dezvoltarepersonală #psihologie #psiholog #psihoterapie #psihoterapeut #semped #sănătateemoțională #sănătatemintală #psihoeducație #psihologiepozitivă #dezvoltareprofesională #blogger

E-BOOK GRATUIT DESCOPERĂ-ȚI VOCAȚIA
Sunt de acord să mă abonez la acest blog.
Dacă îți place acest Blog înscrie-te acum în comunitatea educației emoționale Semped și vei primi informații săptămânale prin e-mail. Totodată vei primi cadou eBook-ul "Descoperă-ți și trăiește-ți Vocația"
Vei primi 2 articole gratuite pe săptămână prin e-mail

2 comentarii la „Marc Aurelius Meditații. Cele mai importante lecții despre viață”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *